Főoldal » Receptek » Savanyúságok receptjei » Alessandro isteni kovászos uborkája recept

Alessandro isteni kovászos uborkája recept


Elkészítési idő 120 perc
Szénhidrátszegény Szénhidrátszegény
Kalóriaszegény Kalóriaszegény
Zsírszegény Zsírszegény

Az Alessandro isteni kovászos uborkája hozzávalói:
2,5 kg kovászolni való uborka,
2 szelet kovászos parasztkenyér,
1 fej fokhagyma,
2 csokor kapor levél szárral,
1 teáskanál koriandermag,
1 teáskanál mustármag,
1 evőkanál egész színes bors,
4 púpozott evőkanál patikasó,
1 evőkanál ecet,
1 teáskanál szódabikarbóna,
2 liter desztillált víz


Alessandro isteni kovászos uborkája 1.Alessandro isteni kovászos uborkája 2.Alessandro isteni kovászos uborkája 3.


Az Alessandro isteni kovászos uborkája elkészítési módja:
Először is az uborkának szánt nagyobb befőttes üvegeket kell jó alaposan elmosni. Ezután felteszem főni egy edénybe a desztillált vizet a magokkal, a borssal, és a sóval. Miután felforrt elzárom a hőforrást és félre teszem hűlni. Ha hűlt egy negyed órát, akkor hozzákeverem a szódabikarbónát és közvetlenül a felhasználás előtt az ecetet is. (Itt kívánom megjegyezni, hogy a só mennyisége nem elírás, hanem hosszú évek tapasztalata, mivel az uborka nagyon feltudja szívni a sót a léből és egyáltalán nem lesz sós. Persze aki soknak találja az tegyen bele kevesebbet, de akkor meg a végén kell majd sózni, mert ízetlen lesz.) Ezután az uborkát kell alaposan megtisztítani. Én egy acéldrótos mosogató szivaccsal szoktam jól körbesuvickolni minden egyes uborkát, mivel az uborka könnyen érintkezhet a földdel. Miután alaposan megtisztítottam levágom az uborka végeit és egymásra merőlegesen két irányból bevagdosom, de nem vágom végig, hogy az uborkák egyben maradjanak. Ezután a befőttes üveg aljára teszek a kaporlevélből, majd a megtisztított és hosszában ketté vágott fokhagyma gerezdek következnek. Ezután jöhetnek jó szorosan az uborkák. Egy sor után jön megint a kapor és a következő sor uborka. Nem kell az üvegeket teljesen teletenni, mert a tetején még el kell férni a szelet kenyérnek is. A kb. 40 C-os ra hűlt lével felöntöm az üveget és a tetejére ráteszem a szelet kenyeret. Lezárni nem szabad az üvegeket, mert elkezd kovászolódni az egész. Én egy tányért szoktam alátenni és a tetejére is tányért rakok. A harmadik (de legkésőbb a negyedik) napon már egyet meg lehet kóstolni. Ha jó már, egy zárható dobozban a leszűrt levével együtt máris be lehet tenni a hűtőbe, ahol kb. egy hónapig is eláll.

Egy tévhitet szeretnék eloszlatni. Az üvegbe helyezett uborkát nem szabad a napra tenni, mert felforr benne a lé, az uborkák pedig megfőnek, túl puhák lesznek és lehet kidobni az egészet.
Tehát csakis árnyékos helyre szabad tenni az üvegeket.
Én pl. a konyhában szoktam a konyhaasztal szélén érlelni.


Kategória: Savanyúságok receptjei


Az alessandro isteni kovászos uborkája elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook