Hogyan lehet teljesen elhagyni a cukrot a kávéból? (beszélgetés)
Hö-hõ-hō.... 2 evig dolgoztam baristakent is. 50 g kulonbseget egy emelessel kellett tudni az aranyoknal.
De kajabol ugye nem lehet varat epiteni. Ha tulporkoltek egy szallitnanyt, akkor az olyan is marad.
Meg jo, hogy en megisOm a kavem kekeben is. Szamomra ocsmany izuk van.
Mondjuk en amugy is cukor nelkul iszom.
Mar leazoktam a sok kaverol. Otthon nem is iszom, es a lemohelyen sem minden nap es vegtelenul. (5-6 kavet bevertem siman, es eroseket. 10-kor meg kaveztam, es ha elszabadultam, 11-kor bevertem a szunyat).
Ha a csomagolason megnezed, milyen a porkolese, a lagyat kell valasztani. Tobb porkoles =keserubb.
Vagy igyal americanot=hosszu kavet. Espresso+ forro viz. Masik alterhativa a csorgatott kave/filteres.
Es amit Globus mondott. Egy pici kepszulanyi (kb. egy leveses kanalnyi? tejszin csodakra kepes.
Ja és kihagytam, hogy nem kell dugig tömni a kávéfőzőt. Meg van adva a mennyiség, hogy egy presszókávéhoz mennyi őrlemény kell, az sem jó ha sok.
Régen csúcsosan megtöltöttem a szűrőt, most éppenhogy tele van, meg egy kicsit még kevesebbet is töltök bele. Így már nem az a vad, keserű ízt kapom, így már kellemes az ital. Kísérletezni kell, mi az ami megfelel az ízlésednek. Mondjuk ez a kotyogóra jellemző.
Az automatákon, amelyek darálják is a babot, be lehet állítani az erősséget, hogy milyen ízű legyen az italod. Finomat lehet vele készíteni.
Egy baristát néztem egy tv műsorban, azt mondja, hogy rosszul készítjük el a kávét, ha ahhoz cukor, vagy tejszín kell. Merthogy a jól elkészített kávé nem keserű. Önmagában finomnak kell lenni.
Nem mindegy, hogy milyen pörkölésű a babszem, sajnos túlpörkölik a gyárak, amiatt is keserű az ízük. Olyan pörkölésű kell, ami nem fekete színű, hanem világos barnás.
A nejem cukor nélkül issza, egyszer csak áttért erre a módra, viszont tejet/tejszínt szokott bele tenni. Szóval kis akarattal lehet édesítőszermentesen kávézni. Én is lecsökkentettem a cukrot két mokkáskanálra, már meg sem tudnám inni a régi édeset.
Úgy gondolom, hogy elhatározás és megszokás kérdése, hogy az ember leálljon a cukorral.
engem a doki tanácsolt el a kávéivástól úgy ahogy azt egész életemben megszoktam.
így azt is abbahagytam, mint már sok mindent az életemben.
most már nem hiányzik.
Csak tejjel iszom. Néha tejszínnel vagy complettával.
Nem is tudnám cukorral vagy édesen meginni.
Javaslat: vagy minden nap picit kevesebb cukrot teszel bele és pár nap alatt megszokod, vagy máról holnapra elhagyod a cukrot és csak tejjel iszod. A laktózmentes tej édesebb, kezdetben ihatnál azzal is.
Már évek óta ezzel iszom a kávét, mert keserűn nem bírnám meginni:
"Paleolit Édesítő ötszörös" cukorhelyettesítő (eritrit + stevia), forgalmazó: Paleocentrum Kft., a Gyógysarok Gyógyászati Szaküzletben veszem.
Azért ezt, mert tényleg jó a kávéba és mert olcsóbb mint a Dia Wellness négyszeres c. hely.-je.
Tokiói csokoládés málna kávé.
Finom.
Minden nélkül iszom a kávét.
Kakaópor vagy fahéj is lágyítja az ízt.
De vannak olyan kávéfajták, pörkölések amik alapból gyümölcsösebb kávéízt adnak.
Mi az oka, hogy cukor nélkül akarod inni?
Van valami komoly egészségügyi dolog?
Simán. Egy löttyintésnyi tejszínnel finom. Tejjel nem, az más.
Tejszín kiemeli az igazi kávéízt.
További ajánlott fórumok:
- Megcsalt a párom, teljesen kivagyok!
- Megcsaltam a párom.. Kivagyok teljesen...
- Segítség a párom teljesen megváltozott amint 4. hónapos terhes lettem...
- Nem kell hogy a szemetesben landoljon, főzz ki valami teljesen mást!
- Miért kell segítenünk azoknak a deviza hiteleseknek, akik teljesen feleslegesen vettek fel hitelt?
- A cukrot teljesen el lehet hagyni?