A római katolikus egyház és a védekezés (tudásbázis)
Ezt nem is tudtam.
A paráznaság eredetileg sokkal tágabb jelentésű: az Istennel kötött szövetség (pl. házasság) megtörése.
A katolikus, és evangélikus tízparancsolatban a 6. Ne paráználkodj!
A zsidók és a protestáns egyházak által használt szöveg szerint (más a sorszáma)
7.Ne paráználkodjál. (Az eredetiben: Ne légy házasságtörő.)
Hitük alapján. Ez persze sokszor gyakorlatilag azt jelenti, hogy a pápa mond valamit, és akkor az igaz.
A reformátusok nem szarakodnak ezzel, náluk teljesen rendben van a védekezés.
Ők ezt olvassák ki a Bibliából. Hogy hogyan, nem tudom.
Talán csak a már említett Onán-esetből. Linkeltem egy honlapot még régebben ide, ott érdemes elolvasni.
(Amiben az is benne van, hogy a pápa tévedhetetlen Isten dolgaiban...)
Az Ószövetség alapján a közösülés (bocsánat, hogy így írom, de a szex sokkal tágabb) csak házasságban megengedett.
Ha nem úgy történt, akkor ha hajadon és nőtlen volt együtt: 1. össze kellett házasodniuk; vagy 2. a férfinak ki kellett fizetnie egy adott összeget a lány apja részére (ezt az első esetben is meg kellett tennie, erre lehetne rosszmájúan mondani ezt-azt), és a lány utána nem mehetett férjhez.
Ha legalább egyikük házas volt (ha jól tudom), akkor kövezés járt.
Az Újszövetség direkten nem ír erről. Jézus amikor a paráznaságról beszél, akkor az "asszony" szót használja. A Biblia pedig különbséget tesz "asszony" és "hajadon" között (hogy az Újszövetség említ-e hajadont, nem tudom, utánanézek).
Ezek alapján paráznaság azt jelenti, hogy nem a házastársával csinálja az ember (de legalább egyikük házas; bár a férfiakra nem tér ki itt a Biblia, valószínűsíthető, hogy ez rájuk is érvényes, tehát ha a férfi megnősül, ugyanúgy házasnak számít). Az Újszöv. említi még máshol is a paráznaságot, asszem Pál írja, de az most nincs előtte, utánajárok ennek is.
Szóval az Ószövetséggel együtt úgy néz ki, hogy a helyzet: mindenféle házaságon kívüli közösülés bűn.
Tudod ha két test találkozik akkor lesz/lehet belőle vmi vagy vki.
Miért van 100 féle fogamzásgátló meg egy csomó eszköz amivel állítólag meg lehet akadályozni a teherbeesést.
Nem mindegy hogy akarod hogy találkozzon a két sejt egymással vagy nem.
További ajánlott fórumok:
- Római katolikus hitoktató vagyok - miben segíthetek?
- Bevallom, hogy római katolikusként nem értem a Bibliát,...
- Te mit tennél ha az öcséd bejelentené, hogy római katolikus pap lesz vagy szerzetes?
- Római katolikus temetés, ha mindenki ateista....
- Vajon a katolikus egyház engedi-e az egyházi esküvő megismétlését? Akár 1, 5 éven belül is?
- Hallottatok-e már olyanról, hogy ebben az esetben is szükséges az, hogy a katolikus egyház érvénytelenítse a házasságot?