Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » A gyermekem már iskolás - tapasztalatok, tanácsok fórum

A gyermekem már iskolás - tapasztalatok, tanácsok (beszélgetés)

❮❮ ... 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 ... ❯❯
2009. aug. 14. 10:33

Házi feladat – együtt, vagy önállóan?

A rendszeresség biztonságérzettel tölti el a gyerekeket. Van mibe kapaszkodniuk az őket érő izgalmak közepette, hiszen tudják mit várhatnak. „Mikor hazamegyek, tudom, hogy eszek valami finomat, aztán megcsinálom a házit, utána pedig megsétáltatjuk a kutyát.”

Ha a gyerekek hozzászoknak a napi rutinhoz és jó szokásokat szednek magukra, akkor már a felnőtt élet ügyes-bajos dolgai se lesznek olyan borzasztók számukra. Nézzünk szembe a ténnyel, ha gyermeked most nem képes fogat mosni és elkészíteni a leckét, akkor hogy fogja felnőttként befizetni a számlákat és időben beérni a munkahelyére?

Most, hogy gyermeked belépett a házifeladat-korba, ideje megtervezni, hogyan is kezeljétek ezt az eddig ismeretlen helyzetet. Rendezz be egy tanuló sarkot gyermekednek. A legtöbbjük jól elvan, ha a szobájába kap egy íróasztalt vagy tanuló asztalt, ám néhány lurkó jobban szereti, ha a szülei közelében tanulhat – többnyire a konyhában. Ügyelj rá, hogy gyermeked mindig ugyanabban az időben írja meg a háziját, például azután, hogy hazaér a suliból, vagy vacsora után.

Segítened kell? Állj rendelkezésére, ha kérdései vannak, de a legtöbb tanár szerint nem szabad megmondani a konkrét válaszokat, megoldani a feladatokat. Nem az a lényeg, hogy hibátlan legyen a házi, hanem az hogy gyermeked megértse a feladatok mögött rejlő összefüggéseket, koncepciókat.

A viták száma is jelentősen csökken, ha ragaszkodsz a napirendhez, gyermeked meg fogja érteni, hogy vannak dolgok, amiket adott időben meg kell tennie. Ráadásul olyan büszke lesz magára, hogy bepakolta a táskáját és kész van minden rábízott feladattal!

Leckegondok - Hatékony segítség a házi feladatban

Mindenek előtt, legyen egy hely külön, a tanulás céljára fenntartva! Ez lehet egy íróasztal a szobájában, vagy akár a konyhában is tanulhat, mindaddig, amíg mindig ugyanott készíti el a háziját, hogy így szokásává váljon annak megírása.

Ne csináld meg helyette! Hagyd, hogy gyermeked egyedül birkózzon meg a feladatokkal, csak abban az esetben segíts neki, ha szüksége van rá! Semmi szükség rá, hogy felolvasd neki a feladatokat és megbeszéljétek őket. Még nagy lélegzetvételű projektek, beszámolók esetén se szólj bele a munkájába! Ehelyett vállalj segítő szerepet: vidd el a könyvtárba, adj a kezébe böngészni való anyagot, gyakoroljátok a helyesírást!

Figyeld, hogyan tanul! Rádiózik és chatel a barátaival tanulás közben? Ez távolról sem ideális, habár dönthetsz úgy is, hogy nem veszel róla tudomást, amíg rendszeresen megcsinálja a házit és jó jegyeket szerez. Szenved, sóhajtozik, és úgy tűnik sosem ér a végére? Idegesen rágja a haját, a ceruza végét? Tanulási módszereit és iskolai előrehaladását figyelve sokat megtudhatsz arról, hogy gyermekednek mennyi segítségre van szüksége, esetleg egy csendesebb tanulókörnyezete nem lenne-e jobb.

sak pozitívan. Állj ellen a kísértésnek, hogy kijavítod, kritizálod, vagy megbünteted gyermeked! Dicsérd meg azért, amit jól csinál, és pozitív kkijelentésekkel segíts neki, ha nem boldogul a matekkal.

Ne feledd, ez az egész nem arról szól, hogy gyermekednek mindenben tökéletesnek kell lennie – a lényeg, hogy megértse a kritikus koncepciókat. Amennyiben gondja akad egy bizonyos területen, próbálj meg segíteni neki, de ne oldd meg helyette a feladatot! A tanárának tisztában kell lennie vele, hol támadtak nehézségei.

1894. ea9bff1b44 (válaszként erre: 1891. - C95c921ae7)
2009. aug. 13. 19:05

Szerintem ez az a fórum, ahol 2-ba, 3-ba mennek a gyerekeink, még tavaly szeptemberben indítottuk. De azóta is napi rendszerességgel beszélünk, tanácsot kérünk és adunk, együtt örülünk gyerekeink sikerének.

Szivesen látunk benneteket is:-)

1893. bea0824
2009. aug. 13. 15:31
Az én fiam is, mi már majdnem mindent megvettünk. Egy dolog érdekel csupán mennyibe kerülnek majd a tankönyvek.
2009. aug. 13. 15:31
Én már nagyon izgulok-ő a nagyobb-tehát az iskola új lesz nekünk. Nagyjából bevásárolgattam már..
2009. aug. 13. 15:29
Remélem ezt nem törlik, mert én is indítottam ilyen címmel, de törölték, hogy már van ilyen-bár ott már 2.-ba, 3.-ba menők vannak, de a cím maradt. Az én lányom is most megy 1.-be.
2009. aug. 13. 15:27
Most megy első osztályba a lányom.Kíváncsi lennék,hogy ki hogy készül a sulira,miket vásárolt,és bármi,ami az iskolakezdéssel kapcsolatos.
1889. uracsvivi
2009. aug. 13. 13:58
Pihenjetek sokat töltődjetek fel energiával és jó időt nektek!
2009. aug. 13. 09:33
NAgyon kellemes pihenést kívánok nektek, érezzétek jól magatokat! Várunk!!:-))
2009. aug. 13. 07:13

sziasztok holnap el megyünk nyaralni 10 napra jók legyetek

sziasztok 23-dinkán jövök

2009. aug. 12. 09:03
Vidám szép napot mindenkinek!
2009. aug. 12. 07:19
jó reggelt
1884. ea9bff1b44 (válaszként erre: 1883. - C6b27363e5)
2009. aug. 11. 22:14
:-))))
2009. aug. 11. 21:03

Halló, iskola?

- Igen.

- Uram, azért hívom, mert a negyedikes Kovács Pistike nagyon náthás, nem tud ma iskolába menni.

- Rendben van. Kivel beszélek?

- A papámmal.

1882. tücsimücsi (válaszként erre: 1880. - C6b27363e5)
2009. aug. 11. 21:00

j és ly nem nehéz, hidd el

Elöször tanuljátok meg az állatokat ( bagoly, karvaly, fürj, harkály, fajd, papagáj, jaguár, juh, stb) majd a vízijárműveket ( dereglye, kajak, hajó, tengeralattjáró, uszály, tutaj stb.) gyümölcsök, zöldségek ( petrezselyem, naspolya, kajszibarack stb), virágneveket ( jácint, ibolya stb.) keresztneveket.

Sőt tudatosítsd benne, ami j hanggal ill. betűvel KEZDŐDIK az szinte mindig pontos j. KIVÉVE: Lyuk, lyukas, lyukad, lyukasztó, Ha valamit kihagytam szóljatok.

A másodikos nyelvtani anyag még pl.:

1. többjelentésű szavak

2. azonos alakú szavak

3. rokonértelmű szavak

4. ellentétes jelentésű szavak

Aztán a mondatfajták érintőlegesen.

Ennyit a magyarról.

A szorzótáblát be kell vágni, arról nincs mit beszélni.

Az osztás: az egyetlen amitől tartok én is.

A 100-ig összeadás sem vészes, mert ha az alapokat elsőben megtanulta akkor egyszerű lesz, mert arra épül.

2009. aug. 11. 20:51
Ezzel Hangyika nem értek egyet. Mert a maga nemáben hidd el, hogy pontosan ilyen nehéz volt az első osztályban a vonalak huzogatása is, az akkori tudásukhoz, eszükhöz mérten. Hidd el, Ricsi is felnőtt már a második osztály követelményrendszeréhez, nem lesz semmi baj. Látod milyen jó, hogy Bence egy évvel idősebb, így tudok majd segíteni neked, ha egy kicsit elkeseredsz, meginog a hited a dologban. De hiszem és tudom, hogy nem lesz semmi baj, csak nyugi!
1880. c6b27363e5 (válaszként erre: 1877. - Tücsimücsi)
2009. aug. 11. 20:48

nem hiszem szorzás osztás és pontos j ly mind mind nehezebb mit 2 számot összeadni meg betűt tanulni mert ezt meg vonalakat húzni

meg ugye matematikábol mos már 100 -ig adnak össze szóval félek én ettől

2009. aug. 11. 20:46
Én kifejezetten örültem neki, bár Bence már betöltötte a kilenc évet, de szivesen olvastam ezt is, meg azt is amit uracsvivi tett fel valamelyik nap.
1878. c6b27363e5 (válaszként erre: 1876. - Ea9bff1b44)
2009. aug. 11. 20:44
köszi félve tetem be nem -e meg haragszotok -e
1877. tücsimücsi (válaszként erre: 1871. - C6b27363e5)
2009. aug. 11. 20:38
Állítólag a második osztály könnyebb, mint az első.
2009. aug. 11. 20:36

Szeretem HAngyi ezeket a hasznos olvsnivalókat! HA találsz még ilyesmit, kérlek tedd be!

Szép estét, jó éjszakát!

2009. aug. 11. 20:02

Nyolcéves gyermek

Elfoglalt kisdiák

Életének ebben az évében gyermeked egy elfoglalt kisdiák lesz, aki most tanulja azokat az alapfogalmakat, melyekre az elkövetkezendő években épít. Egyik fő feladatod ebben az időszakban, hogy biztosítsd számára a sok alvást, hogy a tanulmányaira tudjon összpontosítani. Az iskolán kívül, a társas nyomás egyre jobban ránehezedik, ezért aztán elengedhetetlen, hogy egészséges önértékeléssel rendelkezzen.

Mindig odafigyelsz gyermekedre, mikor mond neked valamit? Annyira könnyű megszokni, hogy csak fél füllel figyelsz rá, miközben gépelsz, végzed a házimunkát, vagy éppen tévézel, rádiózol. Mutasd meg gyermekednek, mennyire fontos a számodra, azzal, hogy felé fordulsz, mikor hozzád beszél. Ha nem tudod maradéktalanul megválaszolni a kérdését, ígérd meg, hogy pár perc múlva, mikor ráérsz, visszatértek rá – és tégy is így!

Még mindig fontosak a családdal töltött pillanatok – de a felnőttekkel töltöttek is. Mentális egészséged megőrzéséhez neked, mint szülőnek szükséged van rá, hogy bizonyos időt gyerekmentesen tölts, egyedül vagy pároddal.

A legtöbb szülő nem veszi észre, hogy ilyenkor semmitől se fosztja meg a gyereket: A felnőttmentes idő a gyereknek is jót tesz. Alkalmat ad neki a feltöltődésre, és arra, hogy megtanulja lefoglalni magát. Emellett gyermeked így megtanulja, hogy nem ő a világ közepe, és hogy a felnőttek különböznek a gyerekektől, nekik is megvannak a saját szükségleteik, jogaik, és napirendjük.

Ha közel van az iskola, már egyedül is elsétálhat, így megszűnik a napi kapcsolatod a tanító nénivel. Ám ha megígéred gyermekednek, hogy ott leszel egy rendezvényen, akkor jelenj is meg. Nem pusztán azért, mert örülni fog neki, hanem azért is, hogy lássa, állod a szavad. Egyes szülők minden egyes iskolai színdarabon, kiránduláson, eseményen ott tudnak lenni, ami persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy neked is ott kell lenni. Csak mindig mondd meg gyermekednek, ha valahova nem tudsz elmenni, és indokold is meg, miért. Évente egyszer-kétszer azért vegyél részt az iskolai rendezvényeken.

Családi vacsorák

Azok a gyerekek, akik együtt étkeznek a családdal, sokkal jobban teljesítenek az iskolában, kevésbé híznak el, és életük folyamán kisebb a veszélye, hogy rászoknak a dohányzásra, drogozásra.

A családi vacsorának nem feltétlenül kell a „Kész a vacsi!” felkiáltással kezdődnie. Már az elkészítésébe is vond be gyermeked, mint például a terítés, vagy a sali szétszedése a salátához. Taníts meg neki néhány egyszerű ételt, melyeket egyedül is elkészíthet – nem baj, ha az egész csak annyiból áll, hogy ki kell nyitnia egy konzerv zöldséget, bele kell tennie egy tálba, majd meg kell mikróznia.

Néhány egyszerű szabály betartásával mindenki számára igazán kellemessé tehetitek a családi vacsorát: 1) Külső zavaró források kicsukva (tévé, telefonálgatás, sms-ezés az asztal alatt). 2) Nem kell mindent megenni. Hagyd hogy gyermeked a menüből azt egyen, amit akar, és annyit, amennyit akar. 3) Mindenkinek ugyanazt kínáld.

A gyerekek számára nagyon fontos a dicséret. Ám a tettek gyakran többet mondanak a szavaknál. Sokkal fontosabb, hogy részt vegyél gyermeked életében és megválaszold a kérdéseit, segítsd megoldani a problémáit, hogy odafigyelj rá, mintha szimplán csak annyit mondasz, „Ügyi vagy!”.

Olimpikon?

Már bizonyára kipróbáltatok valamilyen sportágat. Akaratlanul is kis bajnokban gondolkodsz? Nem szokatlan jelenség, hogy a szülők úgy gondolják, ha már nagyon fiatalon élsportolónak kezdik nevelni gyermeküket, akkor az sikeresebb lesz társainál és elit sportolóvá fog válni.

Az orvosok és a fizikoterapeuták azonban úgy vélik, hogy hasznosabb, ha az ilyen korú gyermek még nem egy sportot űz profi szinten, hanem inkább többel ismerkedik. Ha csak egyféle sportot űz, akkor ugyanis fennáll a túlerőltetésből származó sérülések veszélye még javában fejlődő szervezetében. Továbbá, kiéghet. Ezért aztán az ifjúsági sportokkal foglalkozók azt tanácsolják, hogy a nyolcéves gyerek egyszerre csak egyféle edzésre járjon, de az év folyamán próbáljon ki több sportot is, mindegy, mennyire tehetségesnek bizonyul egyes sportágakban.

Óvatosan a kritikával

Bizonyára hallottál már róla, hogy az egyes szám első személyben tett kommentek sokkal nagyobb hatással vannak gyermekedre, mintha egyes szám második személyben fogalmazol. Tehát, mondd azt, hogy „Nagyon bánt, amikor azt mondod, hogy borzalmas a vacsora, amit neked készítettem.”; és ne azt, hogy „Olyan faragatlan vagy!”

A házassági tanácsadók is ugyanezt a módszert szokták javasolni a hozzájuk fordulóknak. „Kész káosznak érzem az életünket, amikor a földön szanaszét hevernek a ruhák.” és ne azt, hogy: „Mindig szanaszét dobálod a koszos ruháidat, te disznó!”

Bár csemetéd egyre önállóbb, még ne várd el tőle, hogy például bekenje magát naptejjel, mielőtt napra megy. Habár már képes lenne rá, a gyerekek jellemzően szeretik elhanyagolni a bőrük védelmét. A tanulmányok szerint még a felnőttek is csak feleannyit használnak, mint kellene. Akár spray, akár folyékony, ne sajnáld. Fordíts különösen nagy figyelmet azokra a testtájakra, melyeket a gyerekek előszeretettel hagynak ki a szórásból: fül mögött, nyak hátulja, fejtető, és a hát nehezen elérhető pontjai.

Nyolcéves korára már meg kellett tanulnia rendben tartania a holmiját, vigyázni az iskolai felszerelésére, ruháira. Mégis elhányta kedvenc játékát, ruháját? Rohanj újat venni? Jobb lenne, ha nem tennéd. Habár boldoggá tennéd, így nem fog az élmény a hasznára válni, és nem fogja megtanulni, hogy vigyázzon a dolgaira. Ha már elhagyta, ösztönözd, hogy gyűjtse össze a zsebpénzét egy újra.

2009. aug. 10. 19:00
Ez így igaz. Én most pl. azért izgulok, mert új épület, új tanítópáros vár a gyerekemre harmadikban. Na de nem szabad, hogy megtorpanjunk ezektől a dolgoktól, mert ha a gyerek látja ezt rajtunk, Ő is bizonytalan, félénk lesz.
1873. uracsvivi
2009. aug. 10. 17:34
Úgye mennyire féltünk az 1. osztálytól is emlékszel?Ez minden év elején így lesz bárhová iratod.
2009. aug. 10. 16:03
HAngyika ezeket a dolgokat mindegyik iskolában meg kell tanulni, sehol sem könnyebb! Nyugi, szerintem mindegyikőnk tart egy kicsit az új tanévtől, ki ezért, ki azért. De azért vagyunk itt, hogy megbeszéljük majd továbbra is a problémákat, segítsük egymást tanácsokkal, tippekkel.
2009. aug. 10. 15:06

baj nincs vagyis van nagyon félek a másodiktól még keményebb pontos j ipszilonos ly

szorzás és osztás stb.

félek jobban mint az elsőtől

1870. uracsvivi (válaszként erre: 1868. - C6b27363e5)
2009. aug. 10. 13:06
Mi történt hogy augusztusban jut ilyen az eszedbe Hangyika?Hiszen még tanítás sincs hogy valami történhetett volna?
2009. aug. 9. 22:47
HAngyika nem azért mondom, de nincs kicsit későn ehhez a változtatáshoz? VAgy akkora gáz van, hogy mindenképpen lépned kell?
2009. aug. 9. 16:55
nem vagyok megelégedve a mi iskolánkkal
2009. aug. 9. 16:55

sziasztok rohamosan jön jön az iskola

nagy dilemmába vagyok azon gondolkozom át viszem Ricsit Piárba Kecskemétre de nem tudom

1866. ea9bff1b44 (válaszként erre: 1865. - Uracsvivi)
2009. aug. 7. 20:51
Érdekelt, megnéztem! Tündéri lányok!!:-))
❮❮ ... 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook