40 napos böjt/szénhidrát megvonással/ (beszélgetés)
a húsevők nem is esznek nitrátos húst, meg tartósítószereset se meg adalékanyagosakat se. Mert tudjuk, hogy az nem egészséges.
A vélemények folyton változnak, ezért nem a véleményekre kell alapozni, hanem kutatási eredményekre, mint ahogy azt a vegákkal kapcsolatosan jelezted is. Meg saját tapasztalatokra.
ja, és az anyagcserét nem a gyümölcs indítja be, hanem a fehérje. Ugyanis az epe addig nem ürül, amíg nem kap fehérjét, zsírt.
de nekem végülis mindegy, csak pontosítottam.
Atyaég, mi van itt???
1.: írtam egy hozzászólást az elején, amire nem kaptam választ...
2: jellemző ez az indulatoskodás, csak azt nem tudom, mitől is gondolja bármelyik tábor, hogy neki biztosan (!) igaza van???
3: kedves vegák, olvastam egy tanulmányt, ami éppen arról szólt, hogy most lett idősebb az a nemzedék, amelyik következetesen, évtizedeken keresztül vega volt, így le tudják mérni a hosszútávú hatásokat és íme, az egyik eredmény: jelentősen és egyértelműen megnőtt az emésztőrendszeri rákos esetek száma, amit a szakemberek a nagy mennyiségű növényvédő szerek és egyéb vegyi anyagok fogyasztásának rovására írtak... továbbá közismerten vannak a vega táplálkozásnak következményei között hiányok, melyek pótlására kiegészítők bevitele szükséges, azért erről se hallgassunk...
4: a húsevőknek mondom, hogy igaz, hogy az ősember is evett húst, de nem ám minden nap és nem nitrátosat és hasonlót és végkép nem húskészítményt tartósítószerrel és hasonlókkal
5.: fehér lisztet és finomított cukrot (meg édesítőszereket) viszont tényleg nem evett...
6: azért bizonyos dolgokhoz már alkalmazkodott az ember
7: végül (mert még egy csomó dolog lenne, de nincs értelme folytatni néhány embernek, aki azt hiszi, ő a tudósok tudósa) még a tudósok is tévednek, nem tűnt fel még Nektek, hogy a vélemények folyamatosan változnak és gyakran épp az ellenkezője bizonyosodik be egy-egy fontos állításnak?
Nahh, ide lőjetek, már most mondom, hogy nem fogok úgysem leállni vitatkozni, rühellem a szélsőségeket, az életem meg túl rövid, hogy felesleges indulatokra pazaroljam :)
Fehérje is van saját a szervezetnek.Pont annyi zsírra van szüksége,amennyi a növényekben van.Hetente max.egyszer kell csak olajos magvakat enni.Most ott tartanak,hogy 10%-a legyen csak zsír a tápláléknak.Egyébként olvasd el a Kína tanulmányt,olyan ember írta,aki egy farmon nőtt fel,tehát gyerek korától azt nevelték belé,hogy a tej,tojàs,hús,gabona egészséges.Aztán egy több mint 20éves kutatá eredményeit kellett összefoglalnia,pont a hús fogyasztása mellett.Csak nem az lett az eredmény,mint amiért csinálták.A neten fenn van,elég már az is,ha elolvasod az első 30oldalt.
Én nem azt írtam,hogy a kenyér mellé egyen bármit,hanem azt,hogy csak gyümölcsöt-sokat-este pedig zöldségeket,mindent nyersen.Gabonáról szó sem volt.A nyers vegán táplálkozást nagyon könnyű jól csinálni,mutatja is,hogy sok sportoló van,erőember,testépítő is,aki nyers vegán.Nekem jobban tetszik Jim Morris 70évesen,mint Swarci.Ő most is csupa izom,feszes bőrrel.Ja és nem esznek külön fehérjét,nem esznek olajos magvakat,csak ritkán.Az a 70éves nő is jobban tetszik,aki 30-nak néz ki,mellette a fèrje,aki fiatalabb nála,de hentesüzlete van,nem lett nyers vegán és mindenki a felesège apjának nézi,ráadásul nem is teljesen egészséges.Azèrt,mert a szervezet vmit nem képes előállïtani,azért az nem jelenti azt,hogy kilószám kell enni.A másik,hogy akik mindenevők,azoknak a bélfalon képződik egy vékony nyákos bevonat egyrészt azért,hogy pl.a búzából készült ételek ne sérthessék fel a bélfalat,másrészt,hogy pl.a húsból származó méreganyagok ne tudjanak felszívódni.Viszont aki nyers vegán,annak nincs ilyen réteg,tehát a felszívódás is hatékonyabb
szerintem a nyers vegánok egy csomó zsiradékhoz jutnak a magvakból, mert gondolom nemcsak sárgarépán és almahéjon élnek :)
egyébként valószínűleg kizárólag sárgarépát fogyasztva is sokáig lehetne élni, csak nem biztos, hogy sokáig egészségesen
Hallottál az esszenciális zsírsavakról? És az esszenciális aminosavakról? Azért hívják így őket, mert a szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről, a táplálkozással kell bevinni őket. Tehát a szervezetnek szüksége van a kívülről bevitt zsírokra és fehérjére. Ellenben szénhidrátra nincs feltétlenül szüksége, mert képes előállítani.
Ennek ellenére semmi bajom a nyers vegánokkal, de nagyon ésszel kell csinálni. Ott látszik, hogy nem értesz hozzá, hogy azt gondolod egy nyers vegán nem visz be zsírt a szervezetébe, pedig nagyon is, csak növényi táplálékból.
Ha egy ilyen fórumon azt írod egy fogyni vágyónak, hogy ne egyen húst, zsírosat, de egyen gyümölcsöt, azzal azt éred el, hogy a kenyere mellé még több szénhidrátot eszik, ami egyenes út az elhízáshoz, cukorbetegséghez. Ráadásul, mivel valószínűleg nincs tisztában vele, hogy hús nélkül hogyan pótolja a szükséges zsírt, fehérjét, még tápanyaghiányos is lesz.
Lehet a nyers vegánságot jól csinálni, de ahhoz nagyon érteni kell hozzá. Részemről nem értek egyet vele, de ez más kérdés. Maximum a morális oldaláról tartom elfogadhatónak.
Nagy tévedés! Ha csökkented a szénhidrátot, akkor fogysz. A gyümölcs meg tele van szénhidráttal. A szénhidrát csökkentés az nagyon jó módszer, csak a két szelet piritós reggeli indításnak ebbe nem fér bele.
A húsban, szalonnában, kolbászban, tepertőben nincs szénhidrát, vagy elenyésző. A zöldségekben is elég kevés van. Ha nem viszel be elég szénidrátot, akkor sincs semmi baj, mert a májad állít elő annyit amannyire szükséged van.
Reggelire lehet enni salátát is hallal, sonkával, pirított magvakkal, sajttal. Én szoktam tojásból minden félét, sütve főzve, szalonnával, sonkával, gombával, vagy zöldségekkel. Vagy sonkát, kolbászt, tepertőt is lehet zöldségekkel enni.
A két szelet pirítós az 50 g körüli CH-t tartalmaz (az is kenyér, csak meg van pirítva), ez már nem CH megvonás. Ráadásul a reggeli szénhidrátevés jó nagy étvágyat eredményez 1-2 óra múlva.
Sziasztok!
Én sem iszom űdítőt már január elseje óta.
Kenyeret sem eszem csak reggelire piritost, amivel nekem is gondom van ahogy NomNom is irta, az édességek elkerülése.Nem azt irtam, hogy nem fogok enni egész nap semmit, csak a szénhidrátokat kerülöm, de én reggelire megtartom a 2 szelet piritost, mert a tojást nem szeretem sajna.Reggelizni meg kell, mert az anyagcserét beinditja.
Ha már reggel pirítóssal indítod a napot,pláne 2-3 db-bal, nehéz lesz utána nem enni.
Üdítőt, chipset amúgy se kéne enni.
2 éve nem eszem kenyeret, gabonát, van élet anélkül is.
Sütiket lehet sütni gabona, tejtermék, cukor nélkül is, a natúr kakaóporból is rengeteg finomságot.
hmm, hozzáértés van itt, csak nem IR-es vagy?
egyébként barnarizs is jó.
Sziasztok!
Én updatezek elég rég óta, vezetek is róla naplót.
Juuuj ezt én is nagyon szeretném!
Odáig eljutottam, hogy pékáru és kenyér mentesen étkezem, csak a csokit nem sikerült... meg, hogy mikor keresztanyám beállít egy tányér sütivel, ne vessem rá magam. =(
Egyébként sosem voltam kenyeres, nekem mindig az apró nasik miatt jönnek fel a pluszok.
A csoki chips üdítő és társainak megvonása 40 napig igen dicséretes, még a fehér liszt mint alapanyag és a finomított cukrok megvonása is megoldható és valóban egyfajta böjt. De a szénhidrátot teljesen megvonni nem tudod (zöldségekben, gyümölcsökben stb. is van) és nem is szabad, a szervezetnek arra is szüksége van.
Javaslom, a fehér liszt és készítményeik és a finomított cukrok és készítményeik kerülését. Csak teljes kiőrlésű liszt és pékáru (de abból is csak minimális) és cukrok helyett édesítők, kizárólag természetes édesítők pl. stevia, aminek a glikaemiás indexe 0, vagyis nincs semilyen hatással a vércukor szintre. Természetesen akkor a rizs és krumpli is kiesik, marad a friss zöldségsaláta, párolt zöldségek. Ha a teljes kiőrlésű gabonák és egyéb magvak beleférnek a diétába, akkor szöba jöhet köles, hajdina stb. El kell gondolkoznod a főzelékeken is, sűríteni önmagával is tudod, vagy kevés teljes kiőrlésű liszttel, tojássárgájával, de egyes zöldségféléknek önmagukban is nagy a cukortartalma, magasabb a glikaemiás indexe...
Szóval át kell ezt gondolni, megfelelő konkrét tervet készíteni, mielőtt megint összekuszálódnak a dolgok.
A diéta, amit január egytől folytattál, miről szólt?