Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Van-e valami szabályozás arra, hogy a szomszéd mire használhatja a hátsó falat, ha az a telekhatáron fekszik pont? fórum

Van-e valami szabályozás arra, hogy a szomszéd mire használhatja a hátsó falat, ha az a telekhatáron fekszik pont? (tudásbázis kérdés)


1 2
2013. szept. 5. 15:18

Szerintem egy vályog háznak annyira nem tesz jót a paradicsom locsolgatás. A paradicsom közepesen vízigényes növény a szakirodalom szerint, tehát gondolom nem hetente egyszer locsolják, meg ezek a mai fajták nem úgy működnek, mint a természetben, kimurdálnak, ha csak annyi víz éri őket, mint amennyi a természetből jön. Én nagyon nem örülnék, ha a házunk tövébe (szintén vályog) valaki paradicsomot, paprikát ültetne, ugyanis azt szinte naponta kell locsolni a megfelelő termés elérése érdekében. Mezőgazdasági mérnök a végzettségem, valamit konyítok a dudvákhoz. :)


Az eső az megint egy más dolog, mert nem olyan formában és mennyiségben éri a házat, mint egy slagból sugárban nyomott víz, tehát szerintem nem ér ezzel jönni, plusz a csatorna elvezeti azt a mennyiséget, ami amúgy onnan érné a házat és nem véletlenül van feltalálva.

34. piszkepapir (válaszként erre: 33. - Vica66)
2013. szept. 3. 11:00

Nálunk is mindenhol így van, mármint hogy a házfal a telekhatáron van.


Egyébként én locsolás közben a növény tövét öntözöm, de ha slaggal locsolok, akkor sem szoktam mást, nem kezdek el vele fénykardozni vagy más egyebet.

33. vica66 (válaszként erre: 32. - Piszkepapir)
2013. szept. 3. 10:42

Én is olyan helyen lakom, ahol a házak szinte mind a mezsgyére épültek, tehát a ház fala a telekhatáron van. Szerencsére a többség tiszteletben tartja a szomszédja tulajdonát, nem pakol a falhoz, stb. Magam sem örülnék, ha a szomszédom slaggal locsolgatná a ház falát. Mert ha olyan közel ültetett, ahogy a topiknyitó írja, akkor óhatatlan, hogy a házat is locsolja a veteménnyel együtt. Ettől meglazulhat a vakolat, vályogháznak pedig köztudottan ellensége a víz.

Az, hogy a tetőhöz kötözget, az meg tényleg mindennek a teteje, a jegyzőhöz fordulnék ebben az esetben, ha nem sikerül dűlőre jutni vele.

32. piszkepapir (válaszként erre: 31. - Elbb)
2013. szept. 3. 10:28

Hát igen, a komposztáló megint más, mert az közvetlenül a falatokhoz érve tehet kárt. A locsolással viszont tényleg nem tesz, hacsak nem a falat locsolja, mert akkor a vakolat bánja, de a ház alapjának nem lesz baja a víztől.

Az már más kérdés, hogy ritka nagy bunkónak kell lenni ahhoz, hogy tényleg még azt az 5 centit se hagyja ki, meg hát az a paradicsomnak se jó, megjegyzem halkan.


Egyébként csak azért mondom, hogy gondolkodj el azon, miért zavar, mert nekünk is van egy szomszédunk, akit sikerült úgy megutálnunk 15 év alatt a sok stiklije miatt, hogy lassan már az is idegesít, ha az a nyomorult levegőt vesz, pedig hát az viszonylag normális emberi viselkedés.

31. elbb (válaszként erre: 27. - Piszkepapir)
2013. szept. 3. 10:19

Az zavar, hogy a ház tövére ülteti. És itt most tényleg így kell elképzelni, hogy abba a 90 fokos szögbe ülteti a paradicsomot, nem távolabb attól mondjuk 10 centire. Azt locsolgatja bőszen napi egyszer-kétszer egy slagot véve a kezébe. Mert még azt sem éri fel ésszel, hogy két vödör vízzel is meg lehetne oldani.

Tudod, ha én be tudom tartani azt, hogy a másik házát nem használom semmire, akkor szerintem neki sem ártana. Azt is nagy viták árán tudtuk elrendezni, hogy a komposztálóját is tegye át máshova, mert azt is úgy építette meg, hogy a mi házunk volt a negyedik "fal". Persze, mi vagyunk a rossz szomszédok ezek szerint, mert nem akarjuk, hogy a komposztja rohassza a falunkat.

De még ezt is vállaljuk, leszünk rossz szomszédok. De ha erre van törvényi szabályozás, akkor azt már csak be kell neki tartania, nem?

30. simple (válaszként erre: 29. - Piszkepapir)
2013. szept. 3. 10:04
Szerintem nem azzal van baja hogy a szomszéd paradicsomot ültet. Hanem azzal, hogy ez az ő házát is érinti, mindegy milyen formában.
29. piszkepapir (válaszként erre: 28. - Simple)
2013. szept. 3. 09:43

Azt írtam is, hogy a tetőre kötözgetni nincs joga, ez teljesen oké rászólni, hogy szúrjon le egy karót, és arra futtassa a paradicsomot.

Csakhogy a kérdésfeltevő azzal érvel, hogy a háza megsüllyed az állandó locsolástól/kárt tesz a házában. Nem tesz benne, tehát nyilván nem ez az ok, amiért nem szeretné, hogy a szomszéd paradicsomot ültessen. Erre vonatkozott az utolsó mondatom. Nem kell rögtön háborogni, néha nem árt "szimplán" gondolkodni, nem?

28. simple (válaszként erre: 27. - Piszkepapir)
2013. szept. 3. 09:39
Azért zavarja talán, mert az ö házára kötözgeti a madzagokat. Semmi köze az ő házához! Te örülnél például ha az autódra ülne valaki a parkolóban, ha éppen úgy tartja kedve?
27. piszkepapir (válaszként erre: 26. - Elbb)
2013. szept. 3. 09:36

Ő sem a ház lábazatát öntözi, hanem a talajt.

Az eső nem függőlegesen esik, simán be tud vágni oldalról. Egyébként nem láttam még olyan házat, amelyiket 4 oldalról tető+ereszcsatorna vett körül. Ezek elsősorban nem arra szolgálnak, hogy a ház tövét ne érje víz, hanem hogy levezesse a tetőről a csapadékot.

Értem, hogy parasztház és vályog, de annak sem lesz semmi baja az égvilágon.

Igazából azon kellene elgondolkodnod, miért zavar az téged VALÓJÁBAN, hogy a szomszédod paradicsomot termeszt a kertjében.

26. elbb (válaszként erre: 25. - Piszkepapir)
2013. szept. 3. 08:43
Az eső nem a ház lábazatához esik, hiszen a tető elvezeti onnan. Újabb házakon pedig erre van az ereszcsatorna. Olvasgattam egyébként este még pár fórumot, nekem úgy tűnik, hogy olyan tevékenységet nem folytathat, amivel a ház épségét veszélyezteti. A folyamatos áztatás egyébként vezethet hosszú távon penészedéshez is. Mint említettem ez egy régi parasztház, tehát vályogból készült.
2013. szept. 3. 08:05

Ha bármit a tetőre kötöz, ahhoz nincs joga, de hogy a tövébe mit ültet, ahhoz a szomszédnak semmi köze.


Viszont egy kiskerttől nem fog a házatok megsüllyedni 1, 2, de még 50 év után sem. A locsolással használt víz nem lehet több, mint egy kiadós eső esetén, akkor attól is védeni kell a házat, nehogy megsüllyedjen tőle?

24. andi6020 (válaszként erre: 9. - Torika10)
2013. szept. 2. 21:32
30 vagy 50 cm? Nem hiszem, hogy ez így lenne. A telekhatár az telekhatár, max be kell engedni karbantartani.
23. elbb (válaszként erre: 22. - Bd55e3f068)
2013. szept. 2. 21:12
Megköszönöm.:)
22. bd55e3f068 (válaszként erre: 21. - Elbb)
2013. szept. 2. 21:11
Bocs, de nem jegyeztelek eddig. Eztán nem szólok hozzá a kérdéseidhez.
21. elbb (válaszként erre: 20. - Bd55e3f068)
2013. szept. 2. 21:03

Már vártalak. :)


Feltehetőleg egy nyár nem árt neki, talán kettő sem. De nem akarjuk kikísérletezni, hogy még hány olyan forró nyár kell ahhoz, hogy egy ház alapja megsüllyedjen. De gondolom ha locsolja, akkor kapálja is.

Régi parasztház, több mint 100 éves. Ha eddig állt, mi óvtuk, karbantartottuk, akkor ne egy felelőtlen szomszéd intézze el a sorsát.

2013. szept. 2. 20:58
A szomszéd házra futtatni biztos nem lehet. Azt viszont nem hiszem, hogy olyan mennyiségben locsolna, hogy ez ártana a háznak. Mégsem rizst termel árasztásos módszerrel.
19. elbb (válaszként erre: 17. - Enissa)
2013. szept. 2. 20:47

A normális tényleg ez lenne, de a szép szavak semmit nem segítettek eddig sajnos.Azért mindenkinek köszönöm aki válaszolt :)

2013. szept. 2. 20:46

ezeket a szomszed harcokat sosem ertettem.

nagyim 40 eve harcol a szomszedddal, es viszont!

hogy ezek mit muvelnek??? :)

17. Enissa (válaszként erre: 10. - Elbb)
2013. szept. 2. 20:43

Erre nem is gondoltam, hogy áztathatja a falat.

A helyi önkormányzattól érdeklődj, hiszen ők ismerik a helyi szabályokat is.

Én megvárnám , hogy leteremjen neki az idén, gondolom 1 hónap max, az idő hűvös locsolni sem fog annyit és megkérném jövőre ne ültessen oda semmit, az én tapasztalatom az szép szóval könnyebben megy. Tisztában vagyok azzal is, azért nem mindenhol kivitelezhető ez.

16. elbb (válaszként erre: 14. - Sálálálá)
2013. szept. 2. 20:16
Amúgy ez egy régi parasztház, és régen szokás volt, hogy a hátsó fal a mezsgyére épült.
15. elbb (válaszként erre: 14. - Sálálálá)
2013. szept. 2. 20:15

Ez így van. Ha karbantartás végett megyünk át, akkor meg kell kérnünk őt, engedjen be. Neki pedig be kell engednie.

De biztos vagyok abban is, hogy valami szabályozás van arra, hogy a házunk hátsó falát ő mire használhatja. azaz mire nem, hiszen az nem az övé. De kiskertet tuti nem telepíthet a tövébe. Cdak jó lenne tudni pontosan mennyi az annyi, hogy ne csak üres szavakkal dobálózzunk, mikor megkérjük arra, hogy ugyan szedje már ki a paradicsomokat onnan.

14. sálálálá (válaszként erre: 12. - Elbb)
2013. szept. 2. 20:11

úgy tudom hogy ez csak abban az értelemben igaz, hogy a telekhatártól meghatározott méterre nem lehet építkezni. nálunk legalábbis ilyen szabályok szerint adják az építési engedélyeket. ha a házatok fala a telekhatár, kizárt dolog, hogy a szomszéd telkéből még pár méter is a tiétek legyen.

a kerítésen belül kellene lennie annak a területnek, ami a karbantartásra, miegymásra kell. nem is értem igazándiból... ha mondjuk festeni akarjátok a házatokat, mivel az éppen a határon van, át fogtok kérezkedni a szomszédba?

13. elbb (válaszként erre: 11. - R-iett)
2013. szept. 2. 20:09
Szerintem egyiket se tegye :)
12. elbb (válaszként erre: 9. - Torika10)
2013. szept. 2. 20:07
Igen, valami hasonló rémlik nekem is, csak szeretnék biztosra menni. :)
11. r-iett (válaszként erre: 1. - Elbb)
2013. szept. 2. 20:06
Hát addig örülj ameddig paradicsomot futtat rá és nem pisilni jár oda...
10. elbb (válaszként erre: 5. - Enissa)
2013. szept. 2. 20:06
A ház tövébe ültette a paradicsomot és szépen a tetőre futtatja. Hogy nagyra nőjenek naponta jól meg is locsolja. Hát ha eddig még nem is okozott kárt, ezt hosszútávon mégsem kéne gyakorolja, hiszen így az alapot locsolja.
2013. szept. 2. 20:04
Valami olyan rémlik,hogy 30 vagy 50 cm a házfal után a tiétek,azt ő nem használhatja és azt a célt szolgálja,hogy ti a házatokat bármikor karbantarthassátok,hozzáférhessetek.Szerintem az illetékes polgármestei hivatalban tudnak ebben segíteni.
2013. szept. 2. 20:02

Ha semmit nem tudsz csinálni, szokasd le róla úgy, hogy ami átnő felétek, szedd le szépen, és egyétek meg :D


Mindenhol ezt csinálják és szót sem szólhatnak érte.

2013. szept. 2. 19:58
Szerintem ha a helyi jegyzővel beszélsz akkor ő megmondja!
2013. szept. 2. 19:54
Logikus az lenne, ha a szomszéd nem használhatja a falat. De ez csak tipp. A jogban tölem jártasabbak majd megírják. ;-)
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook