Ugrókötelezz a lapos hasért (is)! ;) (beszélgetés)
Vegyél állíthatót, vagy egy normál méretűt, nem baj, ha nagy, teszel rá görcsöket, aztán kész, úgy legalábbjobban húz a kötél.
Olvastam olyat is, hogy van aki kötélnehezékeket tesz a kötélre. Valami gyöngyök, de nem tudom, hogy mi a pontos neve:)
Régebben már néztem azt a kötelet, de valamiért csak nem vettem meg, de már nem tudom miért. Kiváncsi vagyok bevállik -e?
Akkor nekem nagyon rövid kötél kell, 154 centi vagyok. :-)
:)
Állítólag nem, mindenhol ezt írják, mármint, hogy ez az ideális kötélhossz.
Ennek ellenére szerintem ki kell tapasztalni, hogy kinek milyen hosszú kötélel jó ugrálni:)
A jó kötélhossz.
Magad elé teszed, "belelépsz", a fogóknak így a mellbimbódig kell érnie.:)
Persze nem mindegy, hogy hol hordja az ember lánya a cicijét, de akkor írom úgy, hogy kb. hónaljig kell érnie:) Az mindenkinek "ugyanott" van:)
A fanyelű nek egyszercsak kettévált a fogója :-(A műanyag vacakba állandóan beleakadsz, na és a méret sem mindegy.
talán a csapágyas? de az olyan drága
Nekem sima kötelem van, de állítólag a bőr- és a gumikötél a legjobb, mert az "húz":)
Én egy hete végzem ezt a 20 perces edzéstervet, de jobban elfáradok mint mikor napi 6km-t futottam.:)
Azért választottam ezt, mert nekem ez egyszerűbb, gyerkőc mellett is simán megoldható. Nem kell öltözni, elmenni otthonról, nem lehet kifogást találni, hogy nincs időm, mert...
Napi 20 perce mindenkinek van:)
Akkor tessék!:))))
Az elsajátítása teljesen kezdőknek - alapmozgás.
Az alsó- és felsőtest koordinálását kell begyakorolni. A kötelet félbe hajtjuk, így fogjuk meg, ebben a gyakorlatban még nem fogjuk lábunk alatt áthajtani. A kezeket a csípő magasságában tartjuk. Miközben ütemesen ugrálunk, a kötelet magunk előtt hajtjuk, térdeinket enyhén behajlítva tartjuk, mikor földet érünk. Az ugrálás ritmusához igazítjuk a kötél hajtását.
Amikor ez már jól megy, akkor áttérhetünk különféle sorozatok elvégzésére, amelyeket 8-15-ször ismételünk meg. Ha ennél még intenzívebben akarunk dolgozni, akkor minden sorozatot kétszer végezzünk el. Az egész edzés körülbelül 20 percet vesz igénybe. Ne felejtsük el, hogy a talajra mindig enyhén behajlított térddel kell megérkeznünk! A jó ritmus kialakítása miatt pedig csak akkor ugrunk fel, amikor a kötél a lábujjunkhoz ér, közben nem duplázunk. Nézzünk egy-két példát!
Bemelegítés
•A csípőszélességnél kicsivel nagyobb terpeszbe állunk, kezek lent, vállszélességben, térdünk enyhén behajlítva. Leguggolunk úgy, hogy a comb párhuzamos legyen a talajjal, de a térdek ne menjenek túl a lábujjak vonalán. Maradunk guggolásban, a kötelet jó szélesen tartva magunk előtt hajtjuk, közben egyik, majd másik csípőnk felé billenünk. A kötélhajtáshoz szükséges erő a vállból és a hátból jöjjön.
•Végezzünk kitöréseket váltott lábbal, előre és hátra. Az elöl lévő láb combja mindig párhuzamos legyen a talajjal.
Következhetnek a gyakorlatok
•Egyszerű ugrálókötelezés. Az alapállásban a kötél a hátunk mögött helyezkedik el, kezünk a csípő magasságában, könyökünk hajlítva. Előrehajtjuk a kötelet, amikor lábunkhoz ér, akkor egy kicsit felugrunk. Ne duplázzunk, vagyis a kötélhajtások között ne szökdeljünk. Térdünk a talajra éréskor mindig enyhén hajlított.
•Az alapmozdulatok megmaradnak, de a testsúlyunkat egyszer a bal, máskor a jobb lábunkra helyezzük, amikor ugrunk. A gyorsabb kötélhajtás segít a jó ritmus kialakításában.
Gyakorlatok közben következik néha egy kis „pihenő”
•Letérdelünk alsó kartámaszban, majd kinyújtjuk lábainkat hátra. Csak az alkaron és a lábujjakon támaszkodunk. Összekulcsoljuk kezeinket, arcunkat a mellkas felé toljuk. Karunkat megfeszítjük, a hát egyenes, nem hajolhat be, a feneket pedig nem nyomjuk fel. Számolunk 20-ig, közben tartjuk a pózt. Ezek a kitartásos feladatok nem könnyűek.
Miután jól „kipihentük” magunkat, folytatjuk a gyakorlatsorokat.
•Hajtjuk a kötelet, és jobb lábunkat egy lépésnyivel előbbre tesszük, amikor felugrunk, a következő ugrásnál mindkét láb egy vonalban, ezt követően pedig bal lábunkat tesszük egy lépéssel előbbre. Ezt a gyakorlatot úgy nehezíthetjük, hogy az ugrálásokkal előre haladunk.
•A következő sornál, amikor a kötél a lábujjunkhoz ér, akkor egyik lábunkat térdben behajlítjuk és felhúzzuk a mell magasságáig, majd a másik lábunkat, és így váltva folytatjuk a gyakorlatot. Nehezíthetjük előre gyaloglással vagy futással.
A kiadós munka után következik a jól megérdemelt „pihenés”.
•Hasra fekszünk, térdeinket behajlítjuk, bokáinkat keresztezzük. Kezeink vállunk vonalában helyezkednek el, tenyérrel a talajon, könyék hajlítva. Kinyomjuk magunkat, mint a fekvőtámasznál, aztán vissza, de nem egészen, a felkar maradjon párhuzamos a talajjal. Húszig számolunk, addig végezzük ezt a kis pihentető feladatot.
A levezetés nem maradhat el, nagyon jó nyújtásokat végezhetünk a kötél segítségével. Az egyes pózokat 30 másodpercig tartjuk.
•Hátunkra fekszünk, jobb lábunk térdben hajlítva, de talpunk a talajon. A kötél közepét a bal talpunkra akasztjuk. Felemeljük a lábunkat olyan magasra, amilyenre csak tudjuk, a térdet lehetőleg kinyújtjuk, lábfejet lefeszítjük.
•A jobb oldalunkra fekszünk, a kötelet kettéhajtjuk, és a bal kezünkbe fogjuk. A bal bokát belefogjuk a kötélbe, és hátrafelé, a fenékhez húzzuk. Elvégezzük a másik lábbal is.
•Négy részbe hajtjuk a kötelet, bal kézbe fogjuk az egyik végénél. Mindkét kezet hátra húzzuk, s a másikkal megfogjuk a kötél másik végét. Felhúzzuk a kötelet olyan magasra, hogy a mellnél és a vállnál is érezzük a feszítést.
Most már van egy 20 perces edzéstervünk, mit kell még tennünk? Vegyük elő a padlásról, pincéből, szekrény mélyéből az ugrálókötelet, vagy gyorsan szerezzünk be egyet, és próbáljuk ki! Olcsó, hatékony, vidám edzés, sport, hobbi válhat belőle.
Én szoktam ugárlókötelezni, fénykoromban a bemelegítés ez volt az edzésnek, 10x1 perc, egyre gyorsabban, vagy 100 futás, 100 párosláb, 50-50 félláb, majd a végén 50 gyors ebből 3-5 kör.
kíváncsi vagyok az edzéstervedre és arra is h milyen a jó ugrálókötél, sokat próbáltam már de még nem találtam meg az igazit, ill egyszer próbáltam edzésen egy fémkötelet, az nagyon király volt, úgy suhogott h csak na :-))
Az ugrókötelezés:
•hatásosan égetik a zsírt,
•növelik az állóképességet,
•fejlesztik a koordinációs készséget,
•erősítik az izomzatot,
•az alsó- és felsőtestet egyaránt megdolgoztatják,
•már 6 hét után érezni lehet az eredményt, erősebb, fittebb, gyorsabb leszel.
Sz20 perc alatt 200 kalóriát lehet elégetni, de nem terheli meg annyira a térdet és a bokát, mint például a futás.
Heti 2-3 óra edzést javasol. A fitnesztermek hangulatát, a közös motiváltságot otthon nem lehet megteremteni, de aki igazán elszánt, annak számára nincs akadály.
Az ugrálókötelezés olcsó, egyszerű, vidám, hasznos mozgás.
Várok mindenkit sok szeretettel, aki a sportnak ezen fajtáját választaná!:)
Ha van elég jelentkező, teszek fel edzéstervet is!:)