Tudja valaki milyen szófajú szó a "túlsó"? (tudásbázis)
Sok jó válasz érkezett, ezért kiosztanék egy-két hangszórót. :))
Érkezett egy-két "félmegoldás" is. Ezekben benne volt a jó megfejtés, de kissé "keveredett"
Azokban a megoldásokban, ahol pl. "helyhatározó melléknév" volt a válasz, ott bizony keveredett a "szezon a fazonnal"
Csak emlékeztetőül!
Vannak ugye a szófajok:
1.) NÉVSZÓ
Ezen belül megkülönböztethető 4 szófaj
A.)Főnév
B.)Melléknév
c.)Számnév
D.) Névmás
2.) IGÉK
3.) HATÁROZÓSZAVAK
4.) IGENEVEK
5.) INDULATSZÓK
6.) VISZONYSZAVAK
Aztán vannak a mondatrészek, ahol a mondatban betöltött szerepük alapján osztályozzuk a szavakat.
1.) ALANY
2.) ÁLLÍTMÁNY
3.) TÁRGY
4.) HATÁROZÓ (IDŐ.., HELY...,STB.)
5.) JELZŐ
Előzőekből következik, hogy egyik tehát SZÓFAJ, míg a másik MONDATRÉSZ!!!
Ált. isk. 5. oszt.
Az én lányom is negyedikes, kitűnő tanuló, de nem tudta. És én is csak sejtettem, de nem voltam biztos benne, nem akartam neki esetleg rosszat mondani. Megnéztem a neten és végképp elbizonytalanodtam, mert hogy nem minden esetben melléknév, attól függ hogy mit teszünk elé. Csakhogy ők nem tettek elé semmit. Ezért tettem fel itt a kérdést. De itt sem volt egyértelmű, hiszen nem mindenki ugyanazt a megoldást írta.
Mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat és a segítséget.:)
nem!!
rosszul kérdezel!
hova? partra-itt a partra kérdeztél és nem a túlsó szóra, a part ugye főnév
a milyen partra? kérdéssel a túlsó szóra kérdezel, így kiderül, h ez helyhatározó mnév
Hova? Partra? milyen partra: tulsó-partra-
itt viszont melléknév:(
Nem tom:)
Írj vele egy mondatot pl és máris rájössz.
pl: Bogi anyukájával a túlsó patra sétált át.
Milyen partra sétált át Bogi? sztem melléknév :)
További ajánlott fórumok:
- Nem tudja valaki, idén hol tartják a Cannes-i Filmfesztivált? :D
- Tudja már valaki, milyen új határozatot hozott ma a kormány a GYED-et ill. a GYES-t illetőleg?
- Soltvadkerti Takarékszövetkezet becsődölt, tudja valaki, hogy a befektetők hogyan jutnak a pénzükhöz?
- Tudja valaki a 2011-es Gyes és Családi pótlék postai, illetve a banki utalás időpontjait?
- Vásárolt kupont valaki kupont a Zsírpusztító szalonba (Bp.) és nem tudja őket elérni?
- Szerintetek létezik olyan, hogy valakinek akkora babája legyen, hogy ne tudja természetes úton megszülni?