Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Torkos csütörtök cikk

Torkos csütörtök


A magyar néphagyomány egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang. Vízkereszttől hamvazószerdáig tart, amely változó hosszúságú időszak, mivel a hamvazószerda mozgó ünnep, minden évben más napra esik. A farsangnak számos érdekes népszokása van, bár ebből mára már sokat el is felejtettünk.

A farsang farkán: farsangvasárnap, farsanghétfőn (asszonyfarsangkor) és húshagyókedden volt a legtöbb mulatság. Ezekben a napokban tartották a legtöbb lakodalmat.

Hamvazószerdán megkezdődött a negyvennapos böjt, ami egészen másnapig, torkos csütörtökig tartott.

A farsang tetőpontja az utolsó nap a nagyböjtöt megelőzően.

Ilyenkor már kövér csütörtökön nekiálltak mulatozni, aznap az asszonyok sütöttek-főztek, hogy legyen bőven ennivaló torkos csütörtökre.

De a farsang utolsó hétvégéjén, farsangvasárnap (csonthagyóvasárnap, ötvenedvasárnap, sardóvasárnap, sonkahagyóvasárnap, hathagyóvasárnap, kilencben hagyó harmad vasárnap, piroskavasárnap, vővasárnap, sardóvasárnap (sodrózás=szerencsekívánás), vajhagyóvasárnap) kezdődtek meg az igazi a farsang temetésével kapcsolatos ünnepségek. A nép templomba ment, majd elkezdődött a mulatozás.

A legények kalapjukra tűzték a kiválasztott lányok bokrétáját..

Másnap farsanghétfőn, azaz asszonyfarsangkor, amikor is az asszonyok felmentést kaptak a házasszonyi teendők alól, férfiruhába öltöztek s a kezük közé kerülő férfiakat jégcsappal „borotválták” meg. Ez volt az év egyetlen olyan napja, amikor az asszonyok korlátlanul ihattak, mulatozhattak.

Húshagyókedden éjfélig ettek, ittak, mulatoztak, daloltak, táncoltak, még a fonóházakban is ünnepeltek. Maskarába öltözve járták végig a falut. A nap zárásaként, a bált követően bőgőtemetést tartottak, eltemették a telet.

Másnap, hamvazószerdán elkezdődött a húsvétig tartó 40 napos böjt. Böjt idején tilos volt a bál, a hús, a zsír, a zsíros ételt fogyasztása, de még a lakodalom is. Viszont szokás volt ezen a napon az emberek hamvazkodása.

A böjti szigor az évszázadok alatt fokozatosan enyhült, a 21. századra már csak a pénteki böjtnapot tartják be a hívők.

A hamvazószerdát követte a torkos csütörtök.

További elnevezései: zabáló-, torkos-, tobzó-, kövér-, bodozú-, csonka csütörtök, halottak húshagyata, halottak csetertekik, kisfarsang.

Erre az egy napra felfüggesztették a nagyböjtöt, hogy a farsangból maradt ételeket elfogyasszák. De a farsangból megmaradt ételek mellé főztek még zsíros ételeket és sütöttek fánkot. Ez volt az utolsó alkalom a dőzsölésre. Sok helyen szinte „kötelező” volt a torkoskodás.2006-ban a Magyar Turizmus Zrt. a Bor és Gasztronómia évében elindította a Nagy Ízutazás eseménysorozatot, amelynek része volt a Torkos Csütörtök elnevezésű akció.

Amikor is ezen a napon az egész ország területén közel 500 vendéglátós vállalta, hogy mind az étel, mind az ital árából 50 százalékos kedvezményt nyújt.

Ezeken a vendéglátóhelyeken kaphattunk pecsétgyűjtő kártyát, amelyre legalább hat különböző, az akcióban részt vevő étteremben kell pecsétet szerezni a fogyasztás alkalmával. A kártyákat be kellett küldeni a rajtuk szereplő címre. A kártyákat beküldőket ajándékokkal lepték meg, a szerencsésebbek pedig az év során négy alkalommal nagy értékű ajándékokat, belföldi hétvégi utazási csomagokat, kétszemélyes vacsorákat, reprezentatív könyveket nyerhettek.

Ez az akció a mai napig tart, idén immár 5. éve rendezik meg.

Ez egy remek alkalom arra, hogy féláron kipróbáljunk egy-egy olyan helyet, ahova régóta készülünk, de valamilyen okok miatt nem mehettünk el oda.

Remek alkalom arra is, hogy akár kedvesünkkel vagy akár barátainkkal eltöltsünk egy kellemes csütörtöki estét egy étteremben.

Remélem kedvet kaptatok a torkos csütörtökhöz. Más feladatod nincs is már, minthogy utánanézzél, hogy a 9 régió közül melyik étterem van a legközelebb a lakhelyedhez, elmenj oda s megkóstolj egypár remekművet a magyar konyha ételei és italai közül.

Összeköthetitek a kellemeset a hasznossal.


Idén ez a nap február 26.-a.
Írta: tinendo, 2009. február 27. 11:03
Fórumozz a témáról: Torkos csütörtök fórum (eddig 7 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook