Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Ismerjük meg a licsit cikk

Ismerjük meg a licsit


A licsit, ezt a különleges, egzotikus gyümölcsöt szeretném megismertetni az olvasókkal. A szappanfélék (Sapindaceae) családjába tartozik, licsiszilvának vagy kínai ikerszilvának is nevezik. Több fajtája létezik.

A növényt főleg Dél-Kínában termesztik, de ma már a világ számos helyén ültetik, pl. Új-Zélandon, Ausztráliában, Latin-Amerikában, Hawaii-n. Igényes növény, mert csak a humuszos talajt és a sok vízzel ellátott talajt szereti.

A licsi 10-30 m magas, terebélyes koronájú fa, amelyen a levelek 15-20 cm hosszúak, alakjuk hosszúkás vagy lándzsa formájú.

A virágzatok hosszúak, sárgás színűek, rengeteg apró virággal. A sok virágból csak kevés termés fejlődik, és a legtöbb még ezek közül is az érés előtt lehullik. A virágokat a rovarok porozzák meg.

A licsi termése gömbölyű vagy ovális, kb. 2,5-4 cm -es, egy-két dekás. A termés héja vékony, de kemény, vörös és kicsit pikkelyes felszínű. A héj alatt található az ehető, üvegesen fehér vagy vöröses színű, leveses, édeskés-savanykás, zamatos gyüölcshús, amely fekete vagy sötétbarna magot vesz körül. Erről a magról vagy pedig ivartalanul is szaporítható. A fákat nemigen kell metszeni, és különösebb gondozást sem igényelnek. Fajtától függően úgy 5-10 éves koruk körül válnak termővé, éves terméshozamuk elérheti a 120 kg-ot is.

A héj és a mag eltávolítása után nyersen fogyasztható gyümölcs kicsit az ananászhoz hasonló ízű.

A licsit salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez is használhatjuk.

A licsi hűtve körülbelül egy hétig fogyasztható, ezután elveszti a színét és jó minőségét.


Vannak országok, ahol jégkrémet is készítenek belőle. Kínában és Japánban aszalva a teához fogyasztják. A levéből üdítőitalt és bort is készítenek, de likőr is készül a licsiből. A virágját, termését, levelét, kérgét, gyökerét a gyógyászatban használják. Állítólag jó hatással van a bélműködésre, a húsa fájdalomcsillapító hatású és a belőle készített tea jó hasmenés ellen.

Magas a C-vitamin tartalma. B1 vitamint is tartalmaz, csak csekélyebb mennyiségben. A termésben található még kalcium, foszfor és vas is.

Régebben nálunk eddig csak konzerv formájában lehetett kapni, de mára már friss változatban is beszerezhető. Természetesen külföldről importálják, Dél-Afrikából, Tahiföldről, Madagaszkárról.


Zárásként, íme két recept licsivel, egy leves és egy desszert:


Édes avokádókrémleves licsivel:


Hozzávalók:

2 kis avokadó,

1 kiskanál vaníliaaroma,

250 ml frissen facsart narancslé,

250 ml édeskés fehérbor,

1 licsi konzerv,

3-4 evőkanál méz,

125 ml szénsavas ásványvíz.


Elkészítés:

Vágjuk félbe a gyümölcsöt, és hámozzuk meg. Vágjuk fel a vaníliát, kaparjuk ki a belsejét. Turmixoljuk össze a vaníliát, avokadót, narancslevet, a bort, a licsit a levével, és a mézet. Tálalásig tartsuk hűtőszekrényben. Ásványvízzel tehetjük habosabbá, könnyebbé.


Licsi puding:


Hozzávalók:

babapiskóta

0,5 liter hámozott, szeletelt licsi, amit éjjelre brandybe áztattunk

3 dl tejszínhab


Elkészítés:

A piskótát lerakjuk egy üveg, vagy másmilyen, szép formába. Belekeverjük a licsit a tejszínbe, majd ráöntjük az előkészített piskótára. Jól behűtve fogyasztható.




Írta: tinendo, 2009. február 28. 11:03
Fórumozz a témáról: Ismerjük meg a licsit fórum (eddig 33 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook