Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Terhesség alatti toxoplasma, veleszületett toxoplasmosis fórum

Terhesség alatti toxoplasma, veleszületett toxoplasmosis (beszélgetős fórum)


28. holdem
2014. febr. 27. 08:15
No, végre hozzáértő szakemberhez került a kisfiam. Az ég világon semmi baja, makk egészséges. :)
27. holdem (válaszként erre: 22. - Skmelinda)
2013. dec. 26. 18:10

Én is szedtem a terhesség alatt, de csak egy 8 napos kúrát, mert az orvosom szerint nem idokolták az értékek. A gyerkőcnek negatív lett a vérében, az ellenanyag viszont jelen van, de az ugye nagy valszínűséggel anyai.

Szemfenék vizsgálaton már kétszer is volt, semmi baja az ég világon. Szerintem ez csak az orvosok protokollja, hogy ne lehessen elővenni őket, ha baj van. Közben több, nem ebben a városban praktizáló, tehát pártatlan orvos vélemnényét kikértem, az eredmények alapján azt mondták, ne szedje a gyerek egy percig sem a gyógyszert, nincs semmi baja. De ha megtennéd,. hogy átküldöd a doktornő számát, nagyon hálás lennék!

2013. dec. 17. 13:05
Én januárban szültem. A terhességem alatt az első toxoplazma vizsgálaton nekem azt írták a papírra, hogy nem zárható ki a friss fertőzés. Én is rovamicynt szedtem 1 adagot. Az orvosom azt mondta, hogy nem kell tovább, mert ha valami probléma lenne, azt már látták volna a magzaton. Nem szedették velem tovább, viszont még csináltak 2x toxoplazma vizsgálatot, a másodikon nem volt orvosi vélemény, de az eredmények szinte ugyanazok voltak mint az első vizsgálaton. A 3. vizsgálat olyan 8 hónapos terhesen volt, amire azt írták orvosi véleménynek, hogy valószínű 6 hónapnál régebbi fertőzés, erre azt mondta az orvosom, hogy valószínűleg nem friss fertőzés volt, és mivel itt is szinte ugyanazok az értékek voltak, már az első vizsgálatnak is ugyanez volt az eredménye tehát ki tudja mikori volt a fertőzés. A babám teljesen egészségesen született, nem tudom hogy néztek-e nála toxoplazmát, de szerintem nem. Nem kapott antibiotikumot se.
25. Durciful (válaszként erre: 24. - Szafaripók)
2013. dec. 17. 11:55
Én a számomra új infót találtam érdekesnek, hogy ki lehet kezelni a macskát. A mi állatorvosunk erre azt mondta, hogy lehet ugyan a macskát kezelni, de legközelebb megeszik egy darab húst vagy a cipőddel az utcáról hazaviszel akármit és azt se veszed észre, hogy újra fertőződött, tünete sincs a macskánál, amit láthatnál rajta, szóval felesleges kezelgetni is, hacsak nem egy kalitkába zárt macskáról van szó, de olyan ugye nincs. A toxoplazma úgy is fertőz, hogy a cica a homokba vagy macskaalomba kakil, eltelik a 6-8 óra, átalakul a parazita a fertőző formába és ahogy a macskaalmot tisztítja valaki, a száraz alom / kaki porlik a levegőben, még akkor is, ha nem látod, de ezt én konkrétan az ő felhívása után megfigyeltem, és tényleg porlik. Ő kifejezetten felhívta erre a figyelmemet, hogy hiába a gumikesztyű, egy kismama más úton is fertőződhet. De arra is felhívta a figyelmemet, hogy az én macskám évek óta lakásban tartott, ki nem jár, csak jól megfőtt húsokat eszik szóval , ha valaha át is esett a fertőzésen, az már rég nem az aktív formájában létezik, mivel a cica fertőzöttségének is különböző fokozatai vannak és nem mindegyikben fertőz tovább. Kb. 1-2 hét az az idő, amikor a megfertőzött cica kakija a fent leírt módon fertőz. Egyébként van egy másik állatorvos ismerősünk is, ő már nyugdíjas. Ő még az az igazi, disznókhoz, lovakhoz, tehenekhez járó állatorvos, de ugyanígy kezelt persze nagyon sok kutyát, cicát. Ő mondta, hogy az állatorvosoknak minden évben kötelező egy szűrővizsgálat, amibe a toxoplazma is benne van. Általában minden állatorvos átesik rajta. Neki a nyugdíjba menetelekor volt az utolsó vizsgálat, és lám, az ő szervezete sosem találkozott a toxoplazmával, pedig millió macska és kevesebb kutya harapta meg, mert ő azt mondja, hogy a macskáktól egy állatorvosnak sokkal inkább kell "tartani", mint a kutyáktól.
2013. dec. 17. 11:30

Nem tudom, milyen szempontból találtad érdekesnek...:) Szerintem nagyjából egy véleményen vagyunk.

Állatorvos nem vagyok, csak arra tudok hagyatkozni, amit a mi állatorvosunktól ill. macskamentőktől hallottam.

Én mindig is úgy tudtam, hogy a macska ürülékében van ez a kórokozó. Aztán amikor utána olvastam, láttam, hogy sok más egyébre is rákerülhet (lásd pl. zöldség...).

Az állatorvosunktól én kértem, hogy nézze meg a cicánkat. Akiról azt kell tudni, hogy perzsa, kizárólagosan lakásban tartott, oltott, kozmetikázott, más macskákkal egyáltalán nem érintkező jószág, gyakorlatilag családtag.

A dokink akkor megnézte, és a tartási körülményeket ismerve azt mondta, nem kell félni, nem tudja összeszedni a dolgot. Akkor mondta, hogy ha lenne ilyen kórokozó a szervezetében, ki lehetne kezelni belőle megfelelő gyógyszerekkel, de erre ugye nem volt szükség.

Azt is mondta, hogy embernél ennek a betegségnek a fő forrása a rosszul átsütött húsok fogyasztása (statisztika).

A betegség amúgy kifejlett, ép immunrendszerrel rendelkező emberekre gyakorlatilag veszélytelen. Viszont arról még nem hallottam, hogy levegőbe kerülve fertőzne, minthogy a kórokozó maga egy egysejtű parazita, sejten belüli élősködő (Toxoplasma gondii). Ami ráadásul emberről emberre nem is terjed. Ez utóbbiról (hogy levegőben terjed) tudsz valami leírást? Én sajnos nem találtam.

23. Durciful (válaszként erre: 18. - Szafaripók)
2013. dec. 17. 11:14
Érdekes amit írsz. Nekem is van cicám, ráadásul régen ő homeless volt, úgy fogadtuk be, így mi úgy tekintettük őt, hogy hordoz mindent. Van egy jó állatorvosunk, aki 6 havonta kijár hozzá és mielőtt babázásba fogtunk sokat beszélgettünk a toxoplazmózisról vele. Ő is és más állatorvos is azt mondták, hogy a cicáknál a toxoplazmát kimutatni sokszor esélytelen, hiába a vizsgálatok, a negatívat is pozitívnak jobb tekinteni, ha tétje van a dolognak. Abban az esetben, ha a cica toxoplazma fertőzött, akkor csak kb. 1 hét az az időszak, amíg tovább fertőz. A kakijában van a toxoplazma (csak a cica belében képes szaporodni), de az egy bizonyos formában van ott (ez a forma nem képes fertőzni), miután kikakilja kb. 6-8 órának el kell telnie, míg a toxoplazma átalakul a szabadban lévő kakiban olyan formává, ami már fertőzőképes. Ő azt mondta, a toxoplazmát inkább a kóbor állatoktól vagy a szabadba rendszeresen kijáró esetleg ott élő állatoktól lehet nagyobb eséllyel elkapni (a földdel kapcsolatba kerülő állatoktól, mert a toxoplazma a földben él egyébként), meg a földhöz közel termő zöldségek és gyümölcsök elfogyasztása által - ki félne egy szem mosatlan epertől és lám, itt a választ, a terhes kismamák. A másik nagy igazság, egy terhes nő ne takarítsa a cicaalmot. Arról meg kevés szó esik, hogy a kisgyerekek szeretnek homokozni és a homokozót számos vadon élő cica és más állat is használja, a vadon élő cicák bele is kakilnak, ugye azért, mert ők elássák a kakijukat, mert hiába ott a házi megnevezés, ők bizony ízig-vérig vadállatok. Minden szabadtéri homokozó ezért egy konkrét toxoplazma tanyának tekintendő és tudvalevő, hogy a kisgyerekek még meg is eszik a homoksütit, szemükbe belemegy, stb. Szóval, nem a lakásban velünk élő, ki nem járó cica az, akitől félni kell toxoplazma ügyben, hanem a kinn élők és kijáró állatok (minden állat, kutya is, malac is ide tartizik), a föld, a földdel szennyezet ételek, virágföld, stb. Tehát, egy kismama virágot se ültessen. Ja és egyébként a toxoplazma amikor fertőz, akkor még szájon és orron át, a levegőbe kerülve is fertőz, nem kell megenni sem.
2013. dec. 17. 08:57

Kedves Kérdező!


Én terhesség alatt friss toxoplasmosist kaptam a 2. trimeszter végén, így azonnali Rovamicyn terápiát kezdtem el, 4x2 antibiotikum. mikor a kisbabám megszületett, nála is megjelent az IGg pozitivitás. Ez azt jelenti, hogy a toxoplasma ellen termelt antitestek kimutathatóak voltak, azonban az IGa negatív lett, miszerint a parazita nem került a szervezetébe. nála is elkezdték az antibiotikum terápiát meg a kórházban, de 3 nap után abbahagyták, mert nem volt indokolt a szedése. Ez nem olyan antibiotikum, mint a többi, ha nem indokolt a szedése abba lehet hagyni, mert ez a fajta fertőzés kizárólag magzatnál vagy AIDS-es betegeknél okoz erősebb lefolyást. Egyébként hozzáteszem, hogy a gyermekemnél az antibiotikum szedése után homeopata orvos kivezető szereket írt fel, semmi baja nem lett tőle. Amennyiben bizonytalan vagy, úgy keresd fel Dr Mészner Zsófia Főorvos asszonyt a László kórházban, Ő a toxoplasma specialistája Magyarországon. Ha érdekel privátban szívesen átküldöm a mobil számát! Még egy dolog. A szemfenék vizsgálat csak akkor indokolt tudomásom szerint, ha a szerotológia IGa vagy Igg pozitív volt, de akkor is általában a szem panaszok 7-8 éves korban jönnek elő!

2013. dec. 17. 01:11

Nekem a negyedik gyermeknél felmerült, nem volt végül ilyen baja, de valóban 7 hónapos volt, amikor a haematológusom felvette a kapcsolatot a Tömő utcai szemklinika szemészével DR Sényi Katalin-nal. Nagyon aranyos volt a doktornő soron kívül, 2 napon belül már vizsgálta a kislányomat. Nálunk nem neki volt gondja, hanem nekem, az én véreredményeimmel volt a gond, így merült fel a toxoplasma.

Én elvinném azért megmutatni a szemészeten. Biztos-ami -biztos.

20. holdem
2013. dec. 13. 20:06
Közben nem hagyott nyugodni a dolog. Felkerestem szemészt, fertőző osztályon szakembert, főorvost is, meg nőgyógyászt. Direkt olyanokat, akik találkoztak már több toxossal. A papírokat nézve azt mondták, ne adjam a gyógyszert, mert semmi baja a gyereknek.. Na bumm.. a kórházi gyermekorvos köti az ebet a karóhoz, 4 másik igen jó szakmeber pedig leszavazta. Azért bennem van a félsz.
2013. dec. 13. 10:06

Holdem, szívesen. :-)


Szafaripók, legyen döntetlen! Sok igazságot írtál te is, én is. Viszont erről az oltásról nem tudom, hogy létezik-e valóban. Kerestem a neten, de nem találtam sehol...

18. szafaripók (válaszként erre: 16. - Materia)
2013. dec. 12. 20:51

Tisztában vagyok a betegséggel. Nem akartam bagatelizálni. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a mai világban megelőzhető ez is, ahogy nagyon sok más probléma is.

Lehet, hogy nem kötelező, nem tudom, mert nekem alap volt: a dokim minden kismamánál kérte/kéri. De ha nem is így lett volna, az első találkozásunkkor jeleztem neki, hogy macskám van, nézze meg. Mert azt gondolom, hogy nem a nőgyógyásznak kell tudnia róla, hogy macskát tart a kismama, hanem a kismamának. Fogadok, rengeteg dolgot kért, kérdezett, ezt is lehetett volna. Ez az én nézőpontom, és nyilván utólag már kár ezen filozofálni.

Szerintem sokan a felelős állattartásról hírből se hallanak, aztán ha valami baj lesz, legegyszerűbb az állatra fogni. Pedig egy macska se tehet arról, hogy hordozza a betegséget, mégis kidobják őket, mert így kényelmesebb.

Az állatot lehet egyébként beoltani, ill. kikezelni a dologból, legalábbis az állatorvosunk szerint. Szerencsére a mi macskánk nem volt hordozó. Mert igen: duplán biztosra akartam menni én is: megnézettem, hogy én átestem-e a fertőzésen, és amíg az eredményt vártuk, a macskát is megnézettük, hordozó-e.


De mint említettem, nem csak a macska okozhatja. Sajnos ez egy alattomos kórokozó, de a macska meg nem a sátán.

17. holdem (válaszként erre: 16. - Materia)
2013. dec. 12. 20:18
Bizony, materiának igaza van. És a szemészeti problémáknál még sokkal súlyosabb gondot is okozhat, ezért érdekelt. Nagyon hasznos volt a válaszod, köszönöm szépen!
16. materia (válaszként erre: 14. - Szafaripók)
2013. dec. 12. 19:45

Kedves szafaripók!

A toxoplazma szerológiai vizsgálata nem kötelező vizsgálat a terhesgondozásban. Macskatartóknál is csak jobb helyeken gondolnak rá, nem feltétlenül kérdeznek rá. Egyébként az egy dolog, hogy az első vérvétel negatív, mert a várandós nő terhessége során bármikor megfertőződhet, így a vérvételeket havonta-kéthavonta meg kell ismételni.

Toxoplazma elleni oltásról nem tudok, te igen?

Igen, lehet, hogy vérvétellel ki lehetett volna szűrni. Lehet, hogy elkerülhető lett volna a károsodás. Én csak azért írtam le a történetet, hogy világos legyen: a toxoplasmosis nem vicc, igenis létező betegség, amely akár súlyos következményekkel is járhat.

15. holdem
2013. dec. 12. 17:59

Sajnos nem mindenhol alapvető a toxo vizsgálat, ezért lehetett, hogy nem vették észre. Én is nagyon sajnálom. És pontosan ilyen tapasztalatra voltam kíváncsi. Tehát nem csak ijeszgetés..

A toxo egyébként szájon át kerül be. Ha az ember mindig alaposan kezet mos, nem lehet gond. De tényleg az a vicc, hogy világ életemben össze voltam nőve a macskákkal.. viszont mikor terveztük a babát, kitettük a macskákat, s alig nyúltam hozzájuk. Murphy törvénye.

14. szafaripók (válaszként erre: 12. - Materia)
2013. dec. 12. 16:35

Sajnos általános tévhit, hogy csak a macskatartás okoz toxoplazmát.

Rengeteg más dologtól is el lehet kapni.

Amúgy meg a dokik az első tanácsadáson szokták kérdezni, ill. az első vérvétel alkalmával már kiderül, hogy volt-e az anya fertőzött, vagy nem.

Ha nem volt, ennek ellenére még macskázhat, mert önmagában nem a macska okoz toxoplazmát.

A macskán kívül még a nyers hússal való érintkezés, a mosatlan zöldség, stb. is okozhat - ha ezekkel egyáltalán nem érintkezett az anyuka, na akkor jelentheted ki 100 %-osan, hogy a macska miatt volt.

És azt gondolom, ha valaki terhesen vagy nem terhesen befogad egy állatot, akkor a minimum, hogy elviszi állatorvoshoz oltásra - ott az állatorvos elmondja a kockázatot, ha terhes az illető. Meg léteznek oltások, stb.

Egyszerűbb persze az állatra fogni, kidobni, mert úgy könnyebb az élet. Hány ilyet láttam meg és szakadt meg a szívem értük.

Ami az unokahugoddal történt, sajnálom. De az orvosoknak észre kellett volna venni, hogy a terhesség alatt történt ilyen fertőzés. Erre vannak a vérvételek.

2013. dec. 12. 16:05
Jah, egyébként lehet, hogy nem az információ és az ajánlás érdekel, viszont az nem biztosítja számodra a te gyermeked egészségét, ha mások tapasztalataira hagyatkozol. Velük az történt, veled meg más fog. Az unokahúgom sajnos így járt, a te babád remélhetőleg nem fog. Egyet tehetsz szerintem: betartod az orvos javaslatait.
2013. dec. 12. 16:02

Nem a levegőbe beszélek.

Az unokahúgom toxoplasmosissal született. 3-4 hónapos koráig nem is volt vele semmilyen probléma. Akkor vettük észre, hogy mintha kisebb lenne az egyik szeme, mint a másik. Ekkor derült ki a toxoplasma is, mint oki tényező. A kórokozó gyulladást alakított ki mindkét szemében, a szemgolyói újszülöttkora óta nem nőttek, elég picik, a látása kb. 20%-os. Másodlagosan zöldhályog alakult ki a szemein, ami a szem belső nyomásának megnövekedését jelenti, folyamatosan károsodik emiatt is a látása.

Az anyukája sosem volt cicaimádó, kizárólag a terhessége alatt fogadtak be egy cicát, na ez elég is volt ahhoz, hogy megkapja tőle a toxoplazmát.


Részemről nem értek egyet a macskatartással várandósan, persze ezt nem kérdezted.

11. holdem
2013. dec. 12. 15:44
Eddig negatív minden. 3 havonta van vérvétel, az ellenanyag szintből derül ki elvileg, de az nagyjából fél évesen kezd termelődni. Most van a vérében ellenanyag, de az valószínűleg anyai, hiszen immunitást is lehet örökölni. Az a baj, hogy benne van a pakliban, hogy kialakul nála a későbbiekben szemprobléma. Tehát senki nem meri kimondani, h nem kell gyógyszer. De 3 hónapon keresztül napi 3 antibiotikum meg nekem nem szimpi, ha felesleges. Dehát ezt nem lehet előre tudni...
2013. dec. 12. 15:28
A gyerkőc véréből nem volna kimutatható a fertőzés?
9. holdem (válaszként erre: 8. - Materia)
2013. dec. 12. 14:19
Már mindent tudok a toxoplasmosis-ról,a tünettanáról, a kórlefolyásról. Nem információ érdekel, hanem hogy volt-e hasonló esete valakinek. Lett-e belőle később probléma. 10-ból 9 orvos azt mondja, hogy akinek veleszületett toxoplasosis-a van, annak már születéskor megvannak az elváltozások/rendellenességek. Kevés esély van rá, h később alakul ki valami, ha mégis, akor főleg szemészeti problémák. Az érdekel, h akinek pozitív volt, elváltozással született-e a gyermek, vagy később kialakult-e.
2013. dec. 12. 10:21

Amennyiben indokolt a baba 6 heten át tartó kezelését akkor is végig kell csinálni, ha teljesen tünetmentesnek tűnik. Ez az epidemiológiai ajánlás.

[link]

2013. dec. 12. 08:53
A labor papíron az volt, hogy nem zárható ki a 4 hónapon belüli fertőzés. Szóval nem volt egyértelmű, h friss-e vagy sem. Az a vicces, hogy kb. 3 éves korom óta van macskánk, együtt aludtunk, puszilgattam, stb. Szóval vajmi kevés esélyt látok rá, h tényleg friss volt. A doki szerint mivel folyamatos kontaktusban vagyok az állatokkal, elképzelhető, hogy ennek köszönhető a magas titer a véremben, mert jelentősebben nem emelkedett a két vérvétel között. Nem lenne bajom az antibiotikummal sem, ha nem ennyi ideig kéne szedni. Ugyanis a gyerek nem egy-két hétig kapja, hanem hónapokig. :S
6. mese habbal (válaszként erre: 5. - Szafaripók)
2013. dec. 11. 15:43

igen, ez így van... sajnos a dokik általában túl könnyen adják az antibiót, és túl is biztosítják a dolgokat ... én sem adnám be, ha nem kezdték volna el, de ha igen, akkor be kell sajna...

nálunk is feleslegesen adták anno...

2013. dec. 11. 15:03

Amikor kiderült a terhességem, rögtön mondtam a dokinak, hogy macskát tartunk, nézze meg a toxoplazmát. A vizsgálat szerint már korábban átestem rajta, nem lehet gond. Nem is volt.

Toxoplazma-fertőzésből akkor lehet gond, ha terhesség alatt esel át rajta először, de az értékeidből az kiderült volna.

Ha te szedtél antibiotikumot a terhesség alatt, szerintem már teljesen felesleges a gyereknél - mi alapján írták fel neki? Csináltak neki vértesztet? Ha nem, én biztos nem adnám be, de ez az én véleményem...

2013. dec. 11. 15:01
Ha elkezdtétek szedni, akkor szedjétek be rendesen. Adj mellé probiotikumot és sok sok finom anyatejet és minden rendbe lesz.
2013. dec. 11. 14:58

sajna ha már elkezdted, akkor végig kell szedni az antibiotikumot...

nekünk is így indult, bár nem toxoplasma miatt, hanem streptococcus, és az újszülött gyereknek egy hétig adni kellett az antibiotikumot... én is sík ideg voltam ettől...

már 4 éves és nincs semmi baja... persze, valószínűleg akkor sem lenne, ha nem szedte volna be újszülöttként a gyógyszert... de a gyógyszertől sem lett... a mai napig utálom, ha antibiotikumot adnak valamire... de szerintem ne aggódj, ha már elkezdtétek, akkor ez van, csináld végig... valószínűleg nem lesz semmi baja...

2. andi6020 (válaszként erre: 1. - Holdem)
2013. dec. 11. 14:56

Nálam volt, a lepény elhalt, a gyerek lefogyott.

39. héten szültem császárral.

Előtte semmi nem utalt erre a gondra.

2013. dec. 11. 14:51

Tapasztalatok érdekelnének, van -e itt olyan, akinek a terhessége alatt gond volt a toxoplasma értékével, s szülés után a babával milyen protokollt csináltak végig, kapott-e gyógyszert, vizsgálatok hogy folytak, s lett-e belőle bármilyen problémája később.

Terhességem alatt a labor minden vizsgálatnál azt írta a kórapra, h 4 hónapon belüli fertőzés nem zárható ki. Ez a fertőzés ugye csak akkor veszélyes a magzatra, ha friss. Több orvost megkérdeztem, szerintük a számok nem utaltak arra, hogy friss lenne a fertőzés esetemben, de egy 8 napos antiobiotikum kúrát a biztonság kedvéért beszedettek velem. Mikor megszületett a baba, a gyermekorvos gyógyszert írt fel a kezelésre, ami nem igazán tetszik, mert napi 3 antibiotikum nem valami nyerő egy csecsemőnél... veleszületett probémája nincs, minden lelete negatív. A vérképei jók, az eredményei jók.. A gyógyszert változtlanul szednünk kell. Egy rokonom Amerikában gyermkorvos az újszülött osztályon, s azt mondta, ne adjam a gyereknek a gyógyszert, szerinte semmi baja a leletek alapján.

Tapasztalatok? Vélemények?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook