TELC középfokú nyelvvizsga (beszélgetés)
Ezeket nem én gyűjtöttem össze, hanem Marcipán86, utána pedig a kiegészítés alexandra909 érdeme. :) Csak gyorsan bemásolom őket, hogy minél előbb elkezdhessetek készülődni.
2011.04. (2012.05. hóban is volt) Információ kérő: Segítesz valakinek szervezni 1 eseményt és találsz egy hirdetést egy reklámcégről. A reklám cég segít reklámozni, hirdetőtáblákkal bicikliznek és ott szeretnél te is hírdetni. Részleteket kell kérned az árakról...
2011.05. Információ kérő: Állatkertből kellett adoptálni 1 állatot a barátunk szülinapjára.
- miért tartom jónak az adaptációt
- milyen állatot választok és miért
- mi a véleményem az állatkertről
2011.08. (2012.10.hóban is volt)állásra jelentkezős: 1 fiatal mozgáskorlátozott (disable) férfihez keresnek asszisztens, közvetítőt. Leírták a fizetést, a szállást, az utást.
- ok amiért jelentkezel
- miért szeretnél ott dolgozni
- mikor tudnék személyesen találkozni velük
2011.11. (2012. 08.hóban is volt) Érdelkődő/Pályázó levél. Kenyába keresnek önkénteseket majmok gondozására.
- utazási tervekről írj
- nyelvi tudás
- miért szeretnél jelentkezni
- tapasztalataid
2012.03. (2013.10. hóban is volt) Pályázás?: Suli étkeztetési verseny. Meg kell írnod hogy melyik egyetemen tanulsz. Jelentkezési határidőről is írtak.
- mit jelent számodra az egészséges étkezés
- a te egyetemeden hogyan étkeznek a diákok, mi a helyzet a kajával
- 2 kérdés a versennyel kapcsolatban
2012. 04.(2010.-ben volt) Információ kérés: Költözés. Új munka ajánlat miatt 1 másik városba kaptál munkát és 1 lakást és meg kell szervezni a költözést.
- költözés helye és ideje
- milyen cuccokat akarsz vinni magaddal
2012. 05. Reklám céges és a másik levél szülinapi meghívás lemondása (azt hiszem itt nem kértek hivatalos levelet, barátit kellett de nem 100%)
2012. 08. Kenyás társadalmi munkás mellett a másik levél téma: köszönő levél: részt vettél 1 kiránduláson ahol baleset ért nagyon jól elláttak újra csatlakonál a csoporthoz. Már otthon vagy és most szeretnéd megköszönni nekik a profi segítséget. (compliment szót használják a levélben ami dícséretet jelent, szóval sokan complain-nek olvasták véletlenül és panasz levelet írtak!!!!)
2012.10. 2011.08.hóban volt
2012. 11. (2011.10.hóban is volt) TV showra jelentkezés, főzőshowra jelentkezel és érdeklődsz
2013. 01. Érdeklődő levél, kurzusra jelentkezel, de szó volt valami barlangmászásról is.
2013.03. Információ kérő:társadalmi munka
2013.04.(2012. 01. hóban is volt) Érdeklődő levél. Londonban voltál, és elvesztettél valamit ami számodra fontos. Találsz egy hirdetést ami elveszett dolgokkal foglalkozik és írsz nekik.
- mikor vesztetted el azt a dolgod
- hol vesztetted el
Másik levél: tanácsadó levél: induló magazinnak kell tanácsokat adni
2013.05. Pályázat levél: Várost kell pályáztatni egy pénzösszegre, a lakókörnyezet fejlesztésére lehet költeni.
- be kell mutatni a várost
- mire költenéd a pénzt
- milyen előnyökkel járna neked ez a környezet
2013. 08. Köszönő levél: 3 napos utazásra mentél és 5en voltatok. Írni kellett arról h milyen jól éreztétek magatokat, miket csináltatok, és h legközelebb is mennétek.
2013.10. Suli étkeztetős pályázós (2012.03.)
Másik levél: Panasz: Szüleid évfordulójára lefoglaltál 10 napos üdülést Ecuadorba. Volt egy hirdetés utána valami fotós túráról. Benne volt h az állatokat lehet fotózni közelről, mert a hüllők barátságosak. Meg benne volt h angol nyelvű idegenvezetés, meg sállás is benne van az árban, meg h egyéni és csoportos túrák is vannak.
- javaslat h min kellene változtatni
- írd le h a szüleid miért voltak csalódottak a helyi idegenvezetés miatt
- írd le h miért nem jó ez a túra a szüleid korosztályának
- írd le h eredetileg miért et foglaltad le a szüleidnek
2013. 11. Szeretnél külföldre menni nyaralni, és találsz egy honlapot, ami a lakáscseréről szól, hogy idegen emberekkel lehet lakást cserélni a nyaralás idejére. Mielőtt hirdetést adnál fel, írsz egy levelet a honlaposoknak.
- milyen a lakásod és annak környezete
- mi az előnye a lakás cserének
- milyen lakásra szeretnéd cserélni a lakásodat(mik az elvárásaid a másik lakáséval szemben)
Én még ezzel egészíteném ki Marcipán86 levél gyűjteményét. Sajnos volt ahol tényleg nem írtak a fórumozok semmit csak egy-egy szót a levélről, úgyhogy oda én se tudtam többet írni, de gondolom a semminél azért mégis csak több:)
2011. augusztus
információ kérő: nyelvtanulással egybekötött nyaralás amit egy Amerikai cég finanszírozna
2011 október
panasz: internetes szolgáltatás/ ingyenes mobilszolgáltatás volt ha jó emlékszek a csengőhangokkal volt valami probléma meg a tárhellyel, de sokan nem tudták jól megírni ezt a levelet mert egy ingyenes szolgáltatásra mégis hogy panaszkodjon az ember (ugye ugye a telc milyen kis furfangos ráadásul a levél legvégén volt hogy ingyenes a szolgáltatás és szinte senki nem vette ezt észre ha jól emlékszek csak egy fórumozónak tűnt fel )
2011 március
álláshirdetéses: walt disney-hez kellett jelentkezni
2012 április
panasz: számítógépes tanfolyammal kapcsolatosan merültek fel problémák
panasz: ahol voltatok nyaralni hotel nem tetszett, ki kellett fejteni a következőket:- mi nem volt megfelelő,- mit kellene javítania a hotelnek,- illetve pénzvisszatérítés követelése
2012 május
panasz: számlát nyitottál de túl magas lett a kezelési költsége
(Ezeket itt a fórum 9. oldalán találtam.)
Sziasztok!
Most olvastam itt a honlapon, hogy vannak ismétlődő levél témák. Esetleg valaki be tudná másolni esetleg ezeket a témákat?
Köszi előre is
Sziasztok!
Valaki kapott már e-mailt? :)
Nekem C lett, ez már biztos vagy meg kell várni az e-mailt?
Szia! Nem hiszem, hogy nekem céloztad a kérdést, de nekem is 45 pontos lett a levelem.
Mi a suliban készültünk a nyelvvizsgára, és kaptunk kidolgozott leveleket, majd rengeteget, minimum 25-30 levelet írtunk magunktól kb. fél éven belül a két Telc-es könyvből, amit a tanárnő kijavított. Mire odaértem a nyelvvizsgára, már reflexből írtam rá a címet, a formai dolgokat, közben meg már gondolkoztam a tartalmán. A legfontosabbnak, a formai tökéletességen kívül a megfelelő bekezdést, befejezést tartom, és, hogy ne kavard a dolgokat a bekezdéseken belül. Ami meg van adva szempontnak, csak arról írj abban a bekezdésben. Valamint ugye hivatalos levélben nincs it's, csak it is, előnyös a függőkérdés, szépen megfogalmazott dolgok, mint az 'I would be interested in knowing..." vagy "I would appericate it if you could tell me..." és társaik, bár ugye itt nagyobb a hibalehetőség.
A telc.hu-n vannak tökéletes, jó, de nagyon rossz mintalevelek is.
Remélem segítettem :)
Szia!
Gratulálok a nyelvvizsgadhoz!
Megkérdezhetem, hogy a levelekre mi alapján készültél? Egyedül, tanárral, valami könyv is segített ebben, minták?
Köszi a választ!
De pont ez az. Szóban tudsz, írásbeli is megy, egyedül a levélen szívóznak - gondolom nem véletlenül... hiszen direkt csinálják azt, hogy ott is el kell érni egy bizonyos határt, ha meg nem, akkor bukott az egész írásbeli...
Én is még várok majd az emailre, addig nem hiszem el. Oké, nem sikerült rosszul, szóval valahol reménykedtem, hogy megvan a komplex, de ismerőseim körében van nálam profibb angolos is, ő meg már nem tudom hanyadszorra megy levelezni.
Egyébként nálunk viccesen megjegyezte a bent tartózkodó felügyelő, hogy nyugodtan írjunk csak ceruzával, ők nem írnak át semmit. Na itt volt pár sóhaj. Máshol is elejtették ezt a poént, ahogy hallottam.
Szóval nem tudom... még csak segíteni sem tudok nektek, mert nem tettem semmi extrát a vizsga előtt, nem vetettem be semmit, nem voltam még sosem Angliában, satöbbi... :(
Sziasztok!
Másodjára voltam nyelvvizsgázni a telc-nél. 88.5 pontot kaptam. Szerintetek megéri fellülvizsgálati kérelmet benyújtani?
További ajánlott fórumok:
- ECL középfokú nyelvvizsga
- Az iskolai nyelvtanulás elég a középfokú nyelvvizsga letételéhez?
- Melyik angol középfokú nyelvvizsga könnyebb: Euro, TELC vagy ECL?
- Mennyi idő alatt lehet felkészülni a TELC középfokú nyelvvizsgára?
- Telc - középfokú német nyelvvizsga
- TELC középfokú szóbeli nyelvvizsgádon milyen témakörökről kellett beszélgetni?