Tegeződjünk vagy magázódjunk? (beszélgetés)
Engem általában tegeznek. Boltban szerintem udvariatlanság, ha a hasonló korú eladó egy sziára jónapottal felel.
Egyébként az sem esik rosszul, ha a gyerekek csókolomoznak vagy jó napottal köszönnek. Semmi jelentősége, sőt, legalább valahogy köszönt:)
Akkor nem vagyok egyedül. Én is rosszul vagyok (pedig már 41 vagyok), ha lemagáznak. Oké, sok gyereknek az anyja lehetnék.
De legtöbbször még mindig tegeznek, és az viszont jól esik:)
A csókolomtól frászt kapnék, szerencsére ez nagyon ritka.
Gyerekeim (19 és 12 évesek) barátai automatikusan tegeznek. Ha véletlenül mégsem, hát vihar gyorsan kérem meg őket, hogy maradjunk inkább a sziánál.
Igen, fordítva is gáz.
Azért remélem, hogy eltűnik egyszer a magázódás, mert szerintem semmi jelentősége nincs. Magázva is el lehet küldeni valakit a q.. anyjába, és tegezve is meg lehet adni a tiszteletet.
Én azt utálom, ha jónapottal köszönök a huszonévesnek, és letegez, hogy szia.
Szerintem, ha valakit megtisztelek azzal, hogy rendesen köszönök vissza is ezt várom. :)
Az ismerőseim, barátaim ilyen korú gyerekei automatikusan tegeznek, ha csak zavartan motyognak valamit, artikuláltan, érthetően megkérem, hogy maradjunk a sziánál. A kölykeim barátainak ez nem okoz gondot, ők még automatikusan tegeznek.
Idegenekkel általában nagyon kedves, de távolság tartó vagyok, úgy tapasztalom, gyorsan átmennek emberek a bratyizásba, amitől hányok.
Nagyon utálom, ha csókolommal köszönnek a tizenévesek!
Leginkább az a xar ebben a témában, amikor bemész egy boltba, köszönsz egy sziát lazán, és az eladó meg udvariasan jónapotozik. Letaglóz! Olyan xarnak érzem magam akkor! :D
A dohányzás öregít! :P
:D
Csókolom.
Engem múltkor a vonaton 4db 16 év körüli srác magázott le, mikor viszláttal köszöntek el. Azelőtt meg boltból hazafelé, leszólított 2 suttyó, hogy adjak nekik tüzet, csókolommal.
26 évesen. ez van. :P
30-40 évesek, hogy esik, ha a tizenévesek magáznak benneteket? Ha csókolommal köszönnek?
Akinek már tizen-huszonéves a gyereke, felajánljátok a haverjainak a tegeződést?
Vannak helyzetek amikor nem illik tegezni a másikat még ha fiatalabb mint mondjuk én.Én az eddigi munkahelyeimen ugy tapasztaltam hogy tegezve is meg lehet adni a tisztelet és magázva is el lehet küldeni a p...ba valakit.
Én,mint személyi bankár nem tegezem az ügyfeleimet,csak ha felajánlják a tegeződést.
Forumon tegeződök,mert így szokás.A munkahelyemen (ápoló vok) nem szeretek a hozzátartozókkal tegeződi,sőt kifejezetten rosszul esik,hogy ismeretlenül letegez.A tisztelettel kapcsolatban én igenis ugy érzem több tiszteletet kapok magázódva a két lépés távolságot megtartva mint ha engedem,hogy tegezzenek.
Ha bemegyek egy boltba eszembe sem jut letegezni az eladót,de bármilyen hivatalos helyet is említhetnék.
Szia!
Köszönöm! Remélem, a fórumon tegeződés nem probléma, ha mégis, kérlek jelezd!
A hozzászólásoddal kapcsolatosan én azt látom, hogy huszonéves korban még nem magázódnak egymással az emberek, ismerkedéskor egyszerűen tegeződnek. Szerintem nem ez az igazi baj, mert ha valakivel már tegező viszonyban vagyok és ő mutat be nekem valakit, vele tegeződni fogok, mert távolságtartónak tűnnék, ha a közös ismerős ellenére elvárnám a magázódást. A baj szerintem ott kezdődik, amikor egy teljesen idegen ember tegezi a másikat már az első találkozáskor, főleg ha a hivatalos hangnem lenne a megfelelő. pl. hivatalokban, üzletekben, de telefonban sem illik senkit alapból tegezni (ezt általában akkor fordul elő, ha ügyfélszolgálatot hívnak az emberek és a másikat a hangja alapján fiatalnak gondolják).
Nekem eszembe sem jutott volna tegeződni, mikor a jelenlegi barátom először hazavitt bemutatni. A mai napig magázom őket, pedig azóta eltelt több, mint négy év. Nem csókolomot köszönök, hanem jó napot kívánok, mégpedig azért, mert a csókolom alapban kezét csókolom volt, ami mára lerövidült, de a jelentése is megváltozott. Számomra így inkább már nevetséges, mint udvarias. Úgy gondolom, ha jó napot kívánok, azzal sem vagyok kevésbé udvarias, egyébként meg az iskolában is erre tanítják a fiatalokat.
Abban teljesen igazat adok neked, hogy nemcsak a köszönéssel van baj. A fiúk sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy a nő dönti el, akar-e kezet fogni vagy sem. Simán nyújtják a kezüket. Bemutatkozásnál meg volt, aki nevetett, mert a teljes nevemet mondtam és nevetve meg is kérdezte, hogy máskor is szoktam-e így finomkodni.
Teljesen mindegy, hogy magazodol valakivel vagy tegezödöl, lenyeg, hogy tiszteld meg.
Bar nekem a tegezödes neha egy kicsit furcsa, mert Ausztriaban nem tegezödik "boldog boldogtalannal".
Nekem nem okoz gondot a magázódás........szerintem nevelés kérdése a dolog.
A munkahelyemen mindenkit tegezni kell, viszont aki lemagáz azt soha nem tegezem vissza.
27 éves vagyok. Van pár idősebb ember is nálunk és ők a fiatalokat is magázzák.......ezzel nyiltan közlik, hogy náluk a magázódás van.
Viszont azt sem szeretem, ha idősebb letegez, mikor én magázom őt......ergó nem adja meg a kölcsönös tiszteletett. Az más, ha rákérdez, hogy nem gond-e.
A fórum, az más, persze, hogy tegeződik az ember.
Viszont múltkor azt hittem, behalok: rokon lánnyal (28 éves) mentünk a fogdokihoz, és simán tegezte a 34 év körüli dokit. Azért durva, nem?
Én a huszas éveimben sem tegeztem volna le egy dokit csak azért, mert az én korosztályom. Még ha nem "doktor uraztam", de a minimum, hogy "ön" volt a megszólítás a részemről. Ilyen alapon a velem egykorú nődokimat, vagy a banki alkalmazottat, a butikos csajt, az APEH ellenőrt is magázza az ember? Szerintem bunkóság.
És mikor szóltam utána a kiscsajnak, nem értette, mi bajom.
A másik: 43 vagyok, barátnőm is ennyi idős. A Mekiben simán letegez a 20 év körüli fruska, "sziasztok, mit kértek?" Nem lesz tőle bajom, de valahogy nincs ez jól így...
Az angol nyelvben csak magázódás van, mivel a tegeződés kopott ki. A nyelv egyértelműen szegényebb, az angol nem tudja ezt máshogy megoldani, csak úgy, hogyha a vezetéknevén szólít meg valakit, az magázódásnak számít, ha a keresztnevén, az pedig tegeződésnek. Én remélem, hogy a magyar nyelv soha sem jut el idáig.
Az alap kérdésre válaszolva pedig, ha magázódni illik, akkor igenis magázódjunk, egyébként tegeződhetünk. A fórumon én alapból tegeződöm, de ha valakit zavar, nyugodtan jelezze!
Van erre egy vicc:
-Mórickától kérdezi a töritanár:
-Miben tartották honfoglaló őseink a nyilaikat?
-Nem tudom.
-Tegez Móricka ,tegez.
-B.meg ,akkor sem tudom ha tegezlek.
Fiatalabb koromban előfordult, hogy tanítványokkal összetegeződtem, miután kikerültek a kezem közül - ma ez már ritka, nagyon közel kell, hogy álljon hozzám hozzá az az ex-tanítvány:)
Hasonló korú nőkkel természetesnek tartom, férfiakkal már kevésbé, ha szeretném, hogy tegeződjünk, felajánlom az illetőnek, mint nő.
Kollégáknál pl. munkahelyen természetesnek tartom a tegeződést.
Hogyan köszönjünk a másik embertársunknak, ez dönti el, hogy Magázod, vagy Tegezed a beszéd sirán.
Munkahelyen egyszerű, mert ugye általában a fiatal került oda, s ha volt sütnivalója az idősebbnek és csendőrpertut nem szeretett volna, akkor közölte, hogy mindenféle képpen a tegezés mellett van. Igen elösször félve szól vissza a fiatal, de rövid időn bellül megszokja a formát. Amennyiben elszaladna s csikó, akkor rendre lehet téríteni tegeződve is.
Magánéletbe, társasházba, a gyerekem iskolatársaival, megint más a helyzet. A picike, természetesen azt lesi el, hogy a szüleivel milyen formában történik a beszélgetés és azt utánozza. Később átvált magázodásra és kialakul a csendőrpertú. Sokáig nem kell fenntartani ezt az állapotot, mert a végén elösször Te érzed magadat kényelmetlenül, majd fordul a kocka és a fiatal érzi hogy itt bizony Őtet "alázzák". Elöbb csak az utcán nem vesz észre, /ha kisbarátjával van meg pláne/, majd szinte már átesik rajtad akkor se.
A következő képpen csinálom:
7-8 osztályos korába áttérek a Jónapot kívánokra, a köszönésnél. Mikor már Jónapotot mer köszönni, áttérek a magázására. Amikor meg már gyereke születik, egyszerüen a hölgyeknél áttérek a csókolomra.
Ezzel elérem, hogy az utcán is észrevesz és köszön, még barát jelenlétébe is.
Persze akinél lehet közösen áttérhetünk a tegeződésre is, gyermekeim haverjai általában. Első nap furának érzik, de hamar belejönnek és mint érdekesség nem élnek vissza vele.
A felnőteknél más a helyzet, Hölgyekkel szembe, csak ha engedélyt kapok, ja és mellé a két puszit, ami nekem jár az áttérésnél. Fiuknál a kor alapján egymásnak felajánljuk és fogadjuk az első találkozásnál. Akikkel a kapcsolat elején magázódtam, azzal nagyon hosszú ideig magázódok is, valahogy ösztönösen így alakúl.