Tegeződjünk vagy magázódjunk? (beszélgetés)
A legaranyosabb dolog, amikor egy 18-20 év körüli nőnek csókolomot köszönök és ő is nekem. :))
De az se rossz, hogy van olyan szituáció, amikor mindenki-mindenkit tegez. Ez pedig a közlekedés. :)
Itt még senkit nem láttam magázódva szidni, anyázni, sürgetni, figyelmeztetni, lehülyézni a másikat. :))
Van, aki nem méltó arra, hogy tegezzünk,
és van, aki nem méltó arra, hogy magázzuk...
Mert nem volt tisztában vele, hogy a tegeződést neki kellett volna kezdeményezni.
Miért kellene, hogy fagyos legyen a hangulat? A magázódás miatt? Nem tudom, én magázódva és tudok nagyon kellemes csevegést folytatni, el sem tudnám képzelni mondjuk, hogy a környékemen lakó idősebb nőknek vagy férfiaknak sziát köszönjek, vagy tegezve kérdezzem meg, hogy mi van velük.
Persze kellemetlen volt, mert nem mertvisszategezni a köztünk lévő kb 10-15 év korkülönbség miatt.
De miután szóltam , hogy nyugodtan tegezzen azóta megy köztünk ez a dolog.
Sokkal közvetlenebb így egy vásárlás is. Nincs az a fagyos hangulat az eladó és a vevő között.
Egyébként sem vagyok híve annak, mert hivatalos helyen vagyunk -legyen az egy üzlet vagy gyógyszertár- csak azért magázódjunk.
Ha teszem azt az ország másik felén futnánk össze véletlenül úgy, hogy mindketten egy városból valók vagyunk, biztos eszünkbe nem jutna a magázódás. Örülnénk, hogy ismerősre leltünk.
Mint ahogy, ha két korban hasonló korú magyar pár összefut egy külföldi nyaraló helyen ott is rögtön megy a szia.
A tegeződés nem (lenne) rossz dolog, ha az emberek kellően udvariasak lennének egymással.
De ez, sajnos nem így van! :(
A minimális tiszteletet se képesek egymásnak megadni.
Aztán van egy - jól elkülönülő - embercsoport, aki boldog-boldogtalant letegez, ezért én - már csak az elkülönülés miatt is - tartózkodom ettől.
Nem beszélve arról, hogy a magázódás egyfajta "védekezés" vagy éppen óvatosság eszköze lehet.
Ezt most nem szeretném hosszabban kifejteni.
Te tudod, de szerintem a pénztáros lánnyal, vagy bárki mással nem olyan a viszony, hogy tegezni kelljen. Látod, csak Te jöttél ki belőle kellemetlenül. Ha törzsvásárló vagy, egy idő után felajánlhatná az illem szerint. Fiúktól a csókolom borzalom, megtaníthatnák, hogy a napszaknak illő jó ... kívánok a helyes....
Én fiatal vagyok, de szeretem és tudom is kezelni a magázódást, természetesen a helyzet adja és bármikor változtatható...
Igen, inkább azzal van gond, hogy legtöbben nem is tudják, mikor-kinek mit illik és mit nem...
És legtöbbször a rossz megoldást választják.
én nagyon szeretem a magázódást,használom is.szerintem sokkal frappánsabban kifejezheti magát vele az ember :) persze tegeződöm a velem egykorúakkal (ismeretlenekkel is ha olyan a helyzet)de csak mert ellenkező esetben hülyének néznének.az idősebb korosztály értékeli a dolgot :)
boltban,hivatalos helyen,dokinál stb magázódás.ha a boltos kiscsaj 17,akkor is.
Gyakran vagyok úgy, hogy vásárolok a boltban, majd mikor a kasszához lépek az ott lévő szemmel láthatóan nálam fiatalabb 20-25 év körüli pénztáros hölgynek ,,sziát" köszönök.
Akkor érzem magam kellemetlenül, mikor visszaköszön úgy, hogy jó napot kívánok!
Ilyenkor gyakorta az az érzés van bennem, hogy jó nagy bunkónak titulálhat a pénztáros, hogy őt miért tegeztem le.
Ilyenkor általában vagy az van, hogy távozáskor már én is egy viszont látásra köszönéssel távozom a boltból, vagy pedig megkérem, hogy ha már én letegeztem akkor ő is nyugodtan tegezzen, mert így, hogy ő magázódik elég kellemetlen számomra a szituáció.
Én nem szoktam senkit elsőre letegezni, még velem egykorút sem. Van ugyanis, aki ezt tiszteletlenségnek tartja, és jobb, ha nem negatív érzésekkel kezdünk kapcsolatba a másikkal.
Amúgy meg a letegeződés okot adhat arra is,hogy az emberek majd könnyebben "lebratyizódnak" egymással, ami meg - pl. üzlettársak esetében - később gondot okozhat.
Igen nagy tévedés, hogy az angolok tegeződnek.
Valójában csak magázódás van. Az eredeti tegező forma a thou (német: du), tárgyesete a thee, birtokos esete a thine volt.
Jaj, ne is mondd!
A für-orr-gégész dokim kb 30 éves, 6 évvel fiatalabb, mint én, és borzalmasan nehéz, hogy magázzam. De a nőgyógyi rezidenst megtaláltam Fb-n, aki segített a szülésnél, és megbeszéltük, hogy tegeződünk majd a következő alkalommal. :))
Szerintem meg jó dolog, hogy még vannak akik ismerik az illemet:)
Egy 10 év feletti ember igenis tudja már, hogyan kell köszönnie adoot helyzetekben és embereknek. Én kifejezetten utálom, hogy lépten-nyomon letegeznek a boltban, a piacon, a TV-ben mindenhol.
Ha már a magyarnyelv ennyire színes, hogy van udvariassági forma is, akkor használjuk már. Persze, magázva is lehet küldeni bárkit a francba.
Nálunk: amíg a gyerekem kicsi volt, a barátai, osztálytársai, stb. sziával köszöntek nekünk és a fiam is az ők szüleinek, de én mindig mondtam a fiamnak, hogy nem illik így köszönni csak, akkor ha megengedik.
Amikor felsős lett, akkor azok a gyerekek, akik sziával köszöntek, automatikusan áttértek a magázodásra. Természetesen voltak/vannak a jóbarátok, akik mindig tegeztek minket. És ha mostanában jönnek hozzánk a 20 feletti fiúk lányok, akkor ők mindig magáznak minket és ha úhy látom, akkor mondom nekik, hogy inkább tegezzenek.
Most komolyan, hogy nézne ki, hogy bemegy valaki az önkormányzathoz ügyet untézni és azt mondja: szia! jöttem segélyt kérni, mert nincs munkám. Segítenél? Mond már el mit töltsek! Stb.
Ha a magyarnyelvben lenne egy semesleges társalgási, köszönési forma, akkor OK lenne, de így.
Előre ráz a hideg a jövőtől, amikor az emberek csak köszcsi, szivcsi, szi, vok, vmit, h., stb. szavakat fognak használni
én csak 26 vagyok de nálunk vidéken mindenki köszön mindenkinek. Úgy vettem észre hogy olyan 14 évesig kb csókolom van utána szia. Gondolom a 2 gyerek öregit nem csak a cigi:)
én a 3éves fiamnak úgy tanítom hogy néninek bácsinak csókolomot köszönünk és az nála olyan 50felett kezdődik.a kis barátai is szeretném ha tegeznének ez sokkal "közelebb"hozza majd a fiatalokat szerintem. Én anyósékat magázom és pl tök rossz sokszor , kényelmetlen.
Ezt a sziával köszönök és lemagáznak tényleg kellemetlen én a DMben járok így mindig de nem jön a számra hogy egy velem egykorút ne tegezzek.