Tájszólások... (beszélgetés)
Kellemes Húsvéti Ünnepeket és sok locsolót mindenkinek!!!
A fiúknak meg jó locsolkodást!!!!!
Kár, hogy már ez is, mint annyi más jó szokás, ez is elvesztette régi fényét!!! :((((
nem tudom... még sosem jártam úgy, hogy valaki visszakérdezett volna, hogy ez vagy az micsoda...
de persze ettől függetlenül biztos vannak :)
erről még én sem hallottam.
igazából a legtöbbről nem hallottam... mintha mifelénk nem is lennének ilyenek :o
Érdekes dolgok ezek!
Ugyan azt a dolgot tájegységenként másként nevezik. Sokszor olyan kézenfekvő dologról beszélünk és mégis magyarázatra szorul!!
Pl: ami nálunk kötény, az a Jászságban kecele, a Matyóknál surc.
Az egyfülű kosarat csak nálunk az Alföldön, Kecskemét környékén nevezik garabó-nak.........!
Itt van Édesanyám,félt hogy megfázok,azt mondja:"vegyél fel egy pruszlikot,a köce melegít"
(mellény) :-)
csak most olvastam el újra, amit írtál...
a "sikogat" is elég furcsa :)
Egyetemista koromban néztük a csajokkal a tévét, megszólalok, hogy úgy makukáznék egyet, mondom leszaladok egy éjjel-nappaliba, kinek kell? Mindenki mondja, hogy nem kell nekik.
Jövök vissza egy kis zacskó makukával, és mondják mérgesen, hogy nekik nem vettem szotyit?:)
Nagymamám sokat ült kint a tornácon egy lócáján, és azt mondta nekem egyszer, hogy hozzam ki neki a findzsát, ott van a kredencben a kaszrojok mellett:)
Tetszik a fórum!
úgy, úgy :)
ezek egyébként nem mifelénk használatosak. kollégista ismerőstől hallottam főiskolás koromban.
valamiért itteni dolgok nem jutnak eszembe... talán azért, mert fel sem tűnik... :)
lasponya= naspolya(vitamindús gyümölcs, olyan, mint a f.os.)
sikonyál, vagy rikonyál= sikogat
Üdv közöttünk!!!!:)
Fordíts légy szíves!!lasponya????
sikonyál????
de jó topic!!!
én ezt eddig miért nem láttam?
anno egy barátnőmtől hallottam, hogy lasponyát eszik :)
ja, és sikonyál :)
zalában meg minden ige ikes... még akkor is, ha nem :D