Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Szüreti marhapörkölt kondérban. recept

Szüreti marhapörkölt kondérban. recept

Elkészítési idő 180 perc

A Szüreti marhapörkölt kondérban. hozzávalói:
Hozzávalók 20 főre: 4-6 kg
tisztított marhalábszár
2-4 szál sárgarépa
3-4 szál petrezselyemgyökér
1 nagy fej zeller
5-6 szem érett paradicsom
6-7 db
zöldpaprika
1-1
2 kg
vöröshagyma ( ha lehet makói)
15-20 dkg
édes-nemes fűszerpaprika
50 dkg
sertészsír
6 dl
egri bikavér
2 dkg
őrölt fekete bors
5-6 db
babérlevél
3 db
erős
hegyes paprika
1 kiskanál morzsolt kakukkfű
10-15 dkg
szárított tinóru gomba
só szükség szerint
2 kiskanál őrölt gyömbér
1-1 csokor petrezselyemzöld és zeller zöld
A körethez: 6 kg
tisztított burgonya
1 evőkanál köménymag

tejföl.


A Szüreti marhapörkölt kondérban. elkészítési módja:
A húst a hártyáktól, inaktól megtisztítjuk, majd 2x2 centiméteres kockákra vágjuk. A kondérban a zsírt megolvasztjuk és az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd rádobjuk a húst és erős tűzön állandóan kevergetve pirítjuk, majd levesszük, megpaprikázzuk és a tűzre visszatéve megvárjuk amíg levet enged (célszerű egy igen kevés vizet aláönteni). Most hozzáadjuk az előkészített zöldségféleségeket a szeletelt paprikát, paradicsomot, a cikkekre vágott zellert, a felkarikázott sárgarépát és petrezselyem gyökeret. a csokorra között zeller és petrezselyem zöldet. Aláöntünk annyi vörösbort, amennyi kiló húst tettünk a kondérba. Erős tűzre tesszük, de lényeges, hogy annyi leve legyen az ételnek, amennyi ellepi. Ha nem úgy vízzel pótoljuk. Ha egyszer felfőtt, akkor a tüzet mérsékeljük. Csak bugyborékolva főljön. Közben fűszerezzük őrölt fekete borssal, őrölt köménnyel, babérlevéllel, morzsolt kakukkfűvel. és a fele mennyiségű sóval. Sózni véglegesen csak az elkészülő ételt szabad. Közvetlenül a befejezés előtt utánafűszerezzük, ha szükséges és marad vörösbor, akkor azt is hozzáadjuk. Akkor lesz sikeres az étel, ha a zöldségek majdnem teljesen elfőnek benne, és sűrű szaftot kapunk. Külön készítjük el a köretet. A fűszerköménnyel megszórt, enyhén sós vízben a felkockázott burgonyát készre főzzük, majd leszűrjük. ( Burgonya helyett tarhonyát, vagy galuskát is készíthetünk körítésnek). Tálaláskor tejfölt, friss kenyeret, felkarikázott erős paprikát kínáljunk hozzá.


Kategória: Húsételek receptjei


A szüreti marhapörkölt kondérban. elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook