Főoldal » Receptek » Egytálételek receptjei » Különleges borscs (8-10 szemelyre) recept

Különleges borscs (8-10 szemelyre) recept

A Különleges borscs (8-10 szemelyre) hozzávalói:
50 dkg csirkeaprólék
50 dkg marhalábszár (egy darabban)
25 dkg fõtt
kicsontozott füstölt sonka vagy nem zsíros tarja
1 pár debreceni kolbász
50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, karfiolrózsa stb.)
30 dkg készen vásárolt (vagy házilag készített) ecetes-tormás céklasaláta
2 dl céklalé
25 dkg savanyú káposzta
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejszín
2 dl tejföl
4 evõkanál olaj
2 evõkanál finomliszt
2 evõkanál frissen reszelt torma
1 babérlevél
1 mokkáskanál csombor (borsikafû)
1 mokkáskanál törött fekete bors
ízlés szerint só.


A Különleges borscs (8-10 szemelyre) elkészítési módja:
A marhahúst megmosom, leszárítom, és 2 evõkanál felhevített olajon minden oldalát körülsütöm. Ha a hús egész felülete megfehéredett, ráöntök 2,5 l hideg vizet, és megsózva jó puhára fõzöm. Közben a csirkeaprólékot gondosan megtisztítom, és kis darabokra vágom (csirkeollóval könnyen át lehet vágni a csirkecsontokat). A megmaradt olajon megfonnyasztom a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, majd a csirkedarabokat is rátéve, erõs lángon, hirtelen lepirítom. Csak annyi vizet öntök rá, amennyi szûken ellepi, és puhára fõzöm. A fõtt aprólékot gondosan kicsontozom és a húst metéltre vágva, levével együtt félreteszem. A fõtt marhahúst is kiveszem a levébõl, és ugyancsak metéltre vágom. A megtisztított zöldségeket vékonyka hasábokra aprítom, a debreceni kolbász bõrét lehúzom és vékonyra karikázom. A céklasalátát leszûröm és a céklát ugyancsak vékony csíkokra vagdosom. A fõtt sonkát is felcsíkozom. Nagy fazékba belerakom a marhahúst, a csirkehúst, a sonkát, a zöldségeket, a kolbászkarikákat és a felaprított savanyú káposztát. Az összes levet szitán átszûrve ráöntöm. A fûszerekkel ízesítem és a levest készre fõzöm. A tejszínbe belekeverem a lisztet és a tejföl felét, majd folyamatosan kevergetve besûrítem vele a forrásban lévõ levest. Ezután teszem hozzá a céklasalátát és még annyi céklalevet, hogy az étel kellemesen pikáns (de ne túl savanyú) legyen. Jól összeforralom, végül a reszelt tormát is beletéve befedem, és a lángot elzárom alatta. Tálaláskor a megmaradt tejfölt elosztom a tetején, és nagyon forrón kínálom. Rendkívül tartalmas, ízletes egytálétel.


Kategória: Egytálételek receptjei


A különleges borscs (8-10 szemelyre) elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook