Szocpol igénylés (beszélgetés)
Kedves Ákos!
Nagyon köszönöm a kimerítő és gyors választ. Arra, hogy más bankhoz is fordulhatunk, álmomban sem jutott volna eszembe. Szívesen kihagynám a szerződésben kikötött "örökbefogadás" miatti hercehurcát, mert biztosra veszem, hogy nem lesz egyszerű menet.
LTP-vel kombinált hitelt sokféleképpen össze lehet rakni. Ilyenkor a banknak csak a kamatot és kezelési költséget kell fizetni, a tőkerészt LTP-ben gyűjtitek, amire kaptok 30% állami támogatást.
Ami nektek van, az olyan, hogy csak minimális tőkerészt vállaltatok, így az elején kevesebbet fizettek, mint ha nem is lett volna LTP. Így a tőketartozás is alig csökken, a maradékot normál annuitással kell megfizetni, több megy a tőkéből is, ezért növekszik.
Össze lehet rakni úgy is, hogy több LTP-t köt bele az ember, így nagyobb rész megy a tőkébe, nagyobb állami támogatással, és csak minimális tőkerész marad lejáratakor. Így az eredetihez képest kevesebb lesz a hátralévő időben a törlesztőrészlet, és az össz visszafizetendő is kevesebb.
Másik meglévő LTP-t nem tudom, hogy engedik-e belekötni, annak is díjai vannak, pl. szerződésmódósítás, de az biztos, hogy ha nem kötitek most bele, akkor lejáratkor előtörleszthettek vele külön, ugyanis lakáscélú kölcsön előtörlesztésére is használható állami támogatással együtt.
Szerintem nem kell közjegyzői okiratot is módosítani ehhez sem, meg a szocpolhoz sem.
Üdvözlöm!
Nagyon jól leírta a helyzetet, fölöttébb érdekesnek találom az ilyen kikötést...
Az való igaz, hogy a kölcsönfelvétel időpontjában érvényes összeg kapható meg szocpolként. A jogszabály nem tesz különbséget vér szerinti és örökbefogadott gyermek között.
Először a lakóhely szerint illetékes önkormányzat jegyzőjétől kell egy jegyzői igazolás a gyermekről/gyermekekről - ez arról szól, hogy igen, léteznek és nem volt még utánuk igénybevéve szocpol.
2 variációt javaslok:
1. a hárombetűs zöld bankhoz benyújtják a szocpokérelmet (utólagos "jóváíró" lakásvásárlási kedvezmény). A bankból lehet az ehhez kapcsolódó nyomtatványokat beszerezni. A bank jogászai fogják elbírálni, és igényelni a Kincstártól, mellyel a hátralévő tőketartozás csökken.
2008. február óta elutasítás esetén a banknak írásban meg kell indokolnia, hogy a 12/2001-es kormányrendeletben foglalt jogszabályok melyik pontjának nem feleltek meg, az elutasítás átvételét követő 15 napon belül lehet fellebbezni közvetlenül a MÁK-nál. Ilyen pontot nem fognak találni a jogszabályban.
2. nem ennél a banknál, hanem egy másiknál igénylitek, a ti bankotoktól egy tartozáskimutatást kell vinni, és előtörleszteni vele. Nem lesz ez sem egyszerű, a legtöbb helyről biztos áthajtják az embert oda, ahol a kölcsöne van, de nincs ilyen jogszabály, hogy csak ott igényelheted.
A bankoknak sok költséggel jár egy szocpolbonyolítás, és minimális pénzt kérhetnek csak érte....
Minden esetben igaz, hogy egyéb feltételeknek is meg kell felelni, úgy mint méltányolható szobaszám az együttköltözők számához viszonyítva, pl. 2 felnőtt, 2 gyermek esetén minimum 2, maximum 4 lakószoba, és fontos a szobaszámhoz tartozó építési költség is.
Üdvözletem!
Az alábbi témában szeretnék segítséget kérni:
2004-ben vettünk fel kölcsönt az OT*-től, s mivel én már elmúltam 40 a hitel felvételekor, ezért megelőlegező szocpol. kölcsönről nem lehetett szó, viszont aláírattak velünk egy szerződést, miszerint, ha a hitel visszafizetése alatt gyermekünk születne, akkor a fennmaradó 20 év alatt igényelhetjük a szocpol-t, persze a 2004-es „kvóta“ szerint.Sajnos a lombik nem hozta meg a várt sikert, így örökbe fogadtunk egy gyermeket. Már kérvényeztük a következőt is, mert így vagy úgy, nagy családot szeretnénk. Viszont az OT*-s szerződésben azt íratták velünk alá – szerintem jogellenesen, hogy örökbefogadott gyermek esetén nem vagyunk jogosultak szocpolra. Már akkor feltűnt, de akkor még bíztunk a lombik sikerében és egy már „megkezdett“ építkezésben voltunk, így aláírtuk a szerződést. A ház használatbavételi engedélyének kelte egy évvel későbbi, mint kisfiunk születése, tehát elvileg az OT*-nek már tudnia kellett volna róla.
Valóban kikötheti-e az OT*, hogy örökbefogadott gyermek után nem fizet? Ha nem tehet ilyet, akkor hogyan kezdjük el a szocpol-igénylést? Hivatkozhat-e arra, hogy aláírtuk, ezzel elfogadtuk a „jogsértést“. (Gondolom, nem mi vagyunk az egyedüli házaspár ebben a cipőben.)
Az OTP-s szerződés pontosan így szól, és a 12/2001-es törvényre hivatkozik. „A R: 5.§-a értelmében a 3. és 4. pont szerinti összegű lakásépítési kedvezményre és kamataira csak a gyermek élveszületése esetén vagyok jogosult, melyet születési anyakönyvi kivonat bemutatásával kell igazolni. Örökbefogadott vagy egyéb módon utólag a háztartásomba került gyermek után lakásépítési kedvezmény nem nem írható jóvá.“
Jelenleg, miután a trv. bővült ez a pont lejjebb csúszott, viszont a szövegezése nem változott, így az OT* félrevezetett – állapítottuk meg az ügyfélkapu munkatársával, aki azt javasolta, hogy igényeljük meg, s ha az OT* elutasítja, jelentsük fel a MÁK-nál.
Egyáltalán örökbefogadás esetén hogyan kell elindítani a szocpol igénylését? Ha már titkos volt az örökbefogadás, akkor ki mindenki tud róla és honnan? Honnan tudják, hogy nem saját gyerek?
A következő kérdésem pedig LTP-vel kapcsolatos. a hitelünk LTP-vel kiegészített, ami most jár le, és elvileg az OT* rövidesen megkapja a pénzt, ami után megemelkedik a törlesztőrészlet. Nem igazán értem, hogy miért, hisz egyben megkapnak így 660 Eft körüli összeget. Kérdés, van még egy már megkezdett LTP-s szerződés a férjem nevén. Ezt nem lehet belevonni a hitelszerződésbe? Ha be lehet vonni, akkor módosítani kell a hitelszerződést a közjegyzőnél? Szocpol. igénylésénél is módosítani kell a közjegyző előtt hitelszerződést?
Előre is köszönöm.
Fanatic
Szia Maya!
Igen, megelőlegező szocpolt csak újépítésű lakásra tudsz felvenni, vagy olyan kertesházra, mely új, és az Apeh honlapján regisztrált számlakibocsátó cég épített értékesítés céljára.
Az önkormányzati az valószínű használt, arra nincs megelőlegező szocpol, csak meglévő gyerek után tudsz. Bankoknál kell intézni a szocpolt, ők intézik a Kincstárral.
Félszocpol használt lakásra van, de ott mindenképp meglévő gyermek után.
Csak szocpolból nem lehet építeni/vásárolni, a szocpol összege max 70%-a lehet az adásvételi árnak.
Szia széplelkű!
Lakószoba az, ami beletartozik, a hall nem. Az is fontos, mi van a tulajdoni lapon. Kimennek és ellenőrzik a banktól, értékbecslést is kell fizetni. Nem elég az adásvételi, le is kell szedni a nevetekről, még széljegyes tullap sem jó, mert bármi miatt vissza lehet állítani az eredeti állapotot.
Előfordulhat, hogy nem foglalkoznak vele, de kötelességük, ilyenkor érdemes másik bankhoz vagy másik ügyintézőhöz menni, aki segítőkészebb. Nekik nem egy nagy buli, csak sok nyűg egy szocpoligénylés, és minimálisat kérhetnek csak érte.
Köszi szépen Ákos! Rossz hírek, így maradunk a fenekünkön és marad a két gyerek. Nem mintha a pénz miatt szerettem volna a 3.-at, de így kiesett még egy érv. Ahol vagyunk oda pedig nem érdemes szülni, mert nem fogunk elférni.
Még egyszer köszi, nagy segítség voltál! :)
Maya!
Ha jól emlékszem, két gyerekre 2,4 millió jár. Bankhoz kell fordulni, szocpolból csak új házat lehet venni vagy építeni, félszocpolt gyerek nélkül nem lehet felvenni. A bankban mindent pontosan elmondanak, sajnos a részletekben én is bizonytalan vagyok.
Üdv:
Széplelkű
Nekem is lenne néhány kérdésem félszocpollal kapcsolatban:
1. A szobaszámba a hall vajon beletartozik? Egyáltalán ki és mikor ellenőrzi ezeket a dolgokat?
2. Elég-e adásvételi szerződéssel bizonyítani, hogy nincs lakás a neveden vagy szükséges a tulajdoni lappal is bizonyítani?
3. Tényleg előfordulhat, hogy hitelkérelem nélkül nem foglalkozik a bank félszocpollal?
Válaszotokat előre is köszönve:
széplelkű
Sziasztok!
Én egy 20éves lány vagyok,és van életársam még nincsen gyerekünk de tervezzük.
Azt szeretném meg kérdezni hogy hova kell mennünk el intézni a szocpolt és mi kell hozzá??
Mi 2gyerekre szeretnénk fel venni a szocpolt.
És azt szeretném megkérdezni hogyha mi meg kapjuk az önkormányzati lakást(házat)akkor a szocpolból meg vehetük azt??
Már néztem az interneten hogy mennyi most a szocpol de minden oldalon más írnak!mneg tudná nekem valaki mondani hogy mennyi most a szocpol 2gyerekre?
Illetve azt hogy mi a külömbség a szocpol és a fél szocpol között?mi minden féle képpet házat szeretnénk venni és nem pedig építeni.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is.
Marianna
Kedves Ákos!
Akkor most összegezve ugorjunk neki még egyszer! :-)
Tehát 2 gyerek esetében csak a FOT jár Nekünk, ami nem elég semmire, tehát el lehet felejteni.
Ha vállalunk még egy gyereket és így 3 lesz, akkor sem kaphatjuk meg a félszocpolt használt lakásra, hiszen nem volt egyikünk nevén sem min. 2 évig ingatlan. Tehát így sem úgy sem tudjuk felhasználni a félszocpol összegének megfelelő összeget, mert 2 gyerek esetében nem elég, 3 gyereknél pedig nem felelünk meg a min. 2 éves lakástulajdoni feltételnek.
Ha jól értettem mindent, akkor mi csak a szocpolt igényelhetnénk új lakás vásárlására vagy építésére. Viszont ahhoz kevés a tőkénk és mivel nem szeretnénk hitelt felvenni így ez a lehetőség is ki van zárva. Sőt ha felvennénk 2 milliót aminek elfogadható lenne a törlesztése 15-20 évre, akkor is "csak" 16 milliónk lenne a 3 gyerekes szocpollal együtt, amiből a környékünkön nem is kapnánk új építésű ingatlant.(2,5 szobásat)
Van esetleg valamilyen, bármilyen támogatás amit igényelhetnénk a FOT, szocpol, félszocpolon kívül?
(persze ha bármelyik okfejtésem és következtetésem hibás, azt kérlek ródd fel Nekem :-)) köszi
Igen, a szoba min. 12m2, a félszoba 6m2,
2 félszoba = 1 szoba:) Azt az alapterületet kell nézni, ahol eléri az 190cm belmagasságot.
Szia Jpne!
Az nem kizáró ok szocpol szempontjából - igaz, hogy alapfeltétel a lakástulajdonnélküliség, de van 3 eset, mikor mégis jogosult lehetsz szocpolra, vagy félszocpolra:
1. akinek, magának, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének vagy más együttköltöző
családtagjának együttesen legfeljebb olyan lakás 50%-os tulajdoni hányada van,
amelyet tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján szerzett, vagy
2. a tulajdonában lévő lakás lebontását a települési önkormányzat jegyzője elrendelte vagy
engedélyezte, vagy
3. lakását legalább két éve haszonélvezettel terhelten örökölte és a haszonélvező a lakásban
lakik.
Magyarán az 1. pont alapján neked kevesebb, mint 50% tulajdonrészed van és örökléssel jutottál hozzá, tehát ez nem zár ki a félszocpol lehetőségéből.
Igen, jól érted.
2 gyermeknél használt lakásra csak a FOT igényelhető, ha mindketten 35 év alatt vagytok, és nincs, nem is volt neveteken lakástulajdon.
Sajnos egy 2001-es kormányrendelet írja elő a vételár határokat, Bp-en és megyei jogú városban 12 millió lehet max, vidéken 8. Ezen nem módosítottak azóta sem:(
Szia! Köszi a választ, egy kicsit rágódtam rajta.
Tehát ha jól értem, akkor 3 gyerek esetében ahhoz, hogy felvehessem használt lakásra a félszocpolt már min. két éve ingatlannak kell a nevemen lenni? Merthogy nekünk egyikünk nevén sincs semmilyen lakás. Én most kapnám meg az örökségem (apukám meghalt), az lenne a tőke. Akkor így nekünk nem jár?
A FOT ki van zárva, annyiért nem kapni semmit. :(
A gyerekek számában azért van bizonytalanság, mert most kettő van, de én szeretnék még egyet. De lehet, hogy nem tudom meggyőzni a férjem róla, mert hát sajna Ő is kell hozzá. :)))
Szia Szivárvány:)
3 gyermekre új lakás építésénél 3.800.000 Ft szocpolt kaphatsz, veled együtt 4 együttköltöző esetén minimum 2, maximum 4 lakószobás lehet az építendő ház. A szocpoligénylés pillanatában nem lehet lakóingatlan a neveden, és túl kell legyél a váláson. Fontos a méltányolható építési költség is, ami a szobaszámhoz tartozik, erre van egy táblázat. 18 hónap áll rendelkezésre a befejezéshez és általában minimum 20-30% készültségi fok szükséges. Szocpolt akkor folyósítják, mikor minden rendelkezésedre álló saját erőt felhasználtál már (ide tartozik az 5 éven belül értékesített lakás ára is), akkor is szakaszokban készültségi foknak megfelelően. Az egyes szakaszok között banki műszaki ellenőrt is kell fizetni. Ha bankhitel is kell hozzá, attól a banktól kell igényelni, ahol a hitelt is felveszed.
Fontos tudni, hogy ha kérsz szocpolt, a teljes költségvetés 70%-át számlákkal le kell igazolni, és 10 év elidegenítési és terhelési tilalom lesz bejegyezve az ingatlanon.
sziasztok!
Nem olvastam vissza! Lehet már volt róla szó! A férjemmel külön élünk, a válást még nem indítottuk el, de a közös házat már árúljuk! Én a rám eső részből telket szeretnék venni, és az lenne a kérdésem, hogy három gyerekre pontosan mennyi szocpolt kaphatok, valamint úgy tudom az építkezést önerőből meg kell kezdeni, csak utána kapom a szocpolt, meddig kell eljutnom? Valamint, ha nem elég a pénzem, csak idővel tudnám befejezni, minek kell megfelelni, hogy a lakhatást megadják? Előre is köszönöm a választ!
Szia Kinni!
Nem tudok ilyen megkötésről, szocpol szempontjából a telekárat nem tartalmazó építési költséget veszik alapul. Én javaslok egy ügyvéd által ellenjegyzett használati megosztást, ebbe már nem köthetnek bele a bank jogászai. Az új házban viszont 50-50%-ban kell tulajdonosok lennetek, és ezt majd az önkormányzat építésügyi osztályával, valamint telekkönyvileg a földhivatalnál is fel kell tüntetni.
Fontos, hogy akivel építtetitek a házat, regisztrálva legyen számlakibocsátóként az Apeh honlapján, erre érdemes rákérdezni, különben nem folyósítható a szocpol.
Szia!
Használt lakás vásárlásánál 2 féle variáció van:
Közös szabály, hogy az igénylés pillanatában nem lehet lakóingatlan a neveteken. Félszocpolt lehet igényelni banktól.
Egy kicsit bizonytalan vagy a gyermekek számában:)
Ha van 3 gyermeked, akkor nincs életkori megkötés a szülők részéről, akkor jár, ha most van lakóingatlan a neveteken minimum 2 éve, és vesztek egy nagyobbat, pontosítva 1 lakószobával nagyobbat. AZ eladott lakás teljes vételárát fel kell használni a másikhoz.
3 gyermek esetén minimum 2,5 szoba kell, max 5 lehet, pl egy 2,5 szobás lakás esetén a méltányolható vételár max 17.5 millió lehet Bp-en és megyei jogú városban, és 16.5 millió lehet vidéken.
Ha 2 gyermeketek van, és nincs lakóingatlan a neveteken, akkor 35 év alatt igénybe vehetitek a FOT-ot (Fiatalok Otthonteremtési Támogatása). Bp-en és megyei jogú városokban max 12 millió lehet a vételár, vidéken max 8 millió, és min. 2, max 4 lakószoba lehet. (Találj ennyiért, ha tudsz...)
Utólag született gyermekre csak akkor jár, ha igényelted vásárláskor is, és banki lakáshitel is van rajta, azt csökkenti.
Adásvételi szerződésben kell rögzíteni, hogy pl. 2 gyermek után igénybevett 1.200.000 Ft félszocpol + többi saját erőből lesz, ezt is be kell adni a banknak a szocpoligényléshez.