Szezámmag használatára ötletek? (tudásbázis)
Mirelite leveles tésztát 10x10 cm-es négyzetre vágom, bele a maradék krumpli püréből egy teáskanálnyit, összehajtom a tésztát, mintha túrós táskát hajtanék, felvert tojással megkenem a tetejét, és arra szórom a szezámmagot (úgy nyersen). Kb. 10 perc alatt megsül, és nagy adag lesz és finom puha marad másnapig is (ha marad).
húúú, sokféleképp ..hangulat szerint...dívik nálunk a balzsamecetes olivás jégsaláta, a bertolli citromolajos jégsaláta, az activia joghurttal, kevéske majonézzel kevert jég, ruccola, endívia, ami van a hiperszuperben saláta, a tzadziki, koktélptadaicsommal fetával, lilahagymácal, és bármi a fantázia szüleménye szerint..
a barátnőm éttermében az eredeti tálalásnál, fokhagymás, majonézes tzadziki, reszelt sárgarépa, lilakáposzta, paradicsom volt a salátaágy, rajta a hússal...isteni mindegyik variáció!!!
A salit,hogy csinálod?? Érdekelne...
Sóskifli v. sörkifli tetején kiváló! Persze aki szereti
szezámmagos csirke salátaágyon, például...a kockára vágott , páclében tartott husit megsütöd, s épp a sütés befejezése előt meghinted egy jókora adag szezámmaggal, összepirítod, és kész a csoda...tányérra kevert saláta, rá husi...kell még valami??
Vajban vagy margarinban piritsd meg 1 kicsit és keverd vajas törtburgonyához. Ísteni köret... Ne félj annyira a píritástól . Pillanat az egész. De megéri mert kellemes zamatot ad...
jaj,nagggyon-nagggyon fincsike!:))
prézlibe keverve nagyon jó...mást nem tudok!!
Vagy bármilyen hús panírozásához a morzsához keverve
szezámmag:rántott csirkemell panírjához:)
Van egy nagyon jó sós süti, amihez ráadásul kevés összetevő is kell még a szézámmagon kívül. Nagyon finom. Ha megtalálom, beírom a receptjeim közé :)
Nem kell vajban pirítani, hanem csak úgy magában szárazon, mert olajos a mag. Én egy kis vaslábasban szoktam pirítani.
Csak úgy üresen is el lehet nassolni, nagyon finom. Vagy sülthúsra rászórni.
Megpiritom egy picike vajban és a burgonyapüréhez keverem Ísteni ízt ad neki. A zsemlemorzsához is mindig teszek ha rántott hust ,karfiolt készitek..
Most tettem fel egy receptet, Szezámos csokirúd néven :)
Csinálhatod úgy is, hogy zsemlemorzsába reszelt sajtot teszel és belekevered még a sima szezámmagot, majd ebbe forgatod a husit, De úgy is lehet, hogy a husit mézbe forgatod, majd egy kicsi fűszerezett tejfölbe aztán simán a szezámmagba és ezután sütöd sütőben. Persze izlés kérdése. :-)
nyugodtan használhatod így ahogy van, de pirítva is
de ne őröld meg
Szóval, a lényeg: akkor ugye nem kell sem porrá őrölni, sem pirítani ahhoz, hogy hasznosuljanak a benne lévő ásványi anyagok?
egyszer ettem egy olyan pirított csirkemellcsíkokból álló kaját, aminek a raguja volt fokhagymás-reszelt sárgarépás-szezámmagos
Sziasztok! Nagyon szépen köszönöm az ötleteket, tanácsokat. Most már bátrabban fogom használni.
Salátába
Panírozáshoz. Pl zöldségek panírozásához nagyon jól illik (cukkini, patiszon, gomba).
Néha a fasírtba is teszek egy keveset.
Ha szoktál késízteni szendvicskrémet, ahhoz is fel tudod használni (tojáskrémhez például).
Valahol olvasam, hogy krémleveseket is meg szoktak szórni vele. Brokkolikrém-levest, burgonyakrém-levet vagy gombát.
Én ugy is szoktam, hogy margarinos kenyérre rászórom a szezámmmagot, jó bőven, késsel kicsit odanyomkodom, hogy ne potyogjon le. (+ paradicsom vagy paprika melé)
Csak a lényeg maradt le: Zitamitának szeretettel :))
Én nyersen szoktam és elrágcsálom. Nem nagyon emésztődik meg a külső burok, ne ijedj meg, ha furákat látsz a fajanszban :) Viszont nagyon jó a csontritkulás megelőzésére, köröm, haj, bőr karbantartására. Bioboltban előfordul az olaja is, annak olyan illata van,mint a nyári rétnek. Csodálatos!
Anyukám néha pogácsára szokta szórni, bár én úgy nem igazán szerete...
Meg az otthon készített sajtostallérba nagyon finom még, bár ilyen tallér sütő már igen ritka, kevesen használnak már ilyet, inkább csak vidéken és idősebbek!
Meg szerintem még a szezámmagos rántott szelet is finom, de ezt már úgy láttam más is írta.
találomra,ha nagyon szezámosra akarod akkor többet ,he nem szereted úgy akkor kevesebbet
belekevered a morzsába
Kefírbe, joghurtba is pirítva kell szórni, vagy nyersen? Azt szeretném, ha minél kevesebbet veszítene a tápértékéből.
Zsemlemorzsába milyen arányban?
Ne daráld meg, úgy kesernyés. Sőt, keserű. Darálva mézzel keverd össze és naponta egy teáskanálnyit szopogass el belőle. Pirítani saláta tetejére szoktam, kenyérbe is belesütöm, kefírbe, joghurtba is szórható. Majd még leírom, ha valami beugrik.
További ajánlott fórumok: