Szerintetek szégyen, ha valakinek nincs érettségije? (beszélgetés)
Csak közben oda is kilyukadunk, hogy mire egy cukrász-pék-tökömtudja kicsoda el akar itthon indítani egy vállalkozást, még egy forintot sem keresett, de már milliókat ki kellett fizetnie. Amíg fiatal, azért nem megy, mert nem gyűjtött még annyi pénzt, amikor idősebb, akkor azért nem, mert gyerek és család mellett kicsit luxus bevállalni a kockázatot, hogy elbukja a család vagyonát.
Nem véletlenül mondják, hogy itthon nagyon rossz most a vállalkozói környezet, egyszerűen túl sok pénz elindulni és sokan nem tudnak éveket várni, hogy beinduljon a dolog.
Az a furcsa, hogy most te magad írod, hogy elkezdett kivonalazódni a szűk nagyon gazdag réteg, meg a hatalmas lesüllyedő, egyre szegényebb réteg. Ezt én nagyon jól tudom, és épp ezért írom azt, hogy ma Mo-on már nem úgy mennek a dolgok, hogy ha szorgalmas meg életképes vagy, majd megcsinálod. Mert ahhoz elsősorban lehetőség is kellene, és most itthon pont a lehetőségek azok, amik már alapvetően sem adottak.
Ezért megy ki külföldre, aki teheti. Mert hiába akar a vidéki szegény minimálbéres harmadik gyereke orvos lenni, ha 200 km-es körzetben egyetem sincs és támogatni senki nem tudja iskola mellett. Hiába jelentkezik a tehetséges médiaszakos egy országos TV-hez, ha nem celeb, megszívta.
Ez most egy ilyen ország sajnos. És még csak nem is a politikusok felelőssége, mert őket a nép választja. Ugyanannyira a nép felelőssége, kit hagy hatalmon.
"mára kifejezetten mobilakká váltak a magyarok. Szakképzettek és friss diplomások egyaránt tőlünk nyugatabbra keresik a boldogulást."
Meg aki teheti.
" Azt a korosztályt, amelyet meg kellene tanítani egy második, vagy harmadik szakmára, mi leírjuk. Pedig rengeteg lehetőség erősíthetné a munkaerőpiaci aktivitást – Szingapúrban például kormányzati program támogatja, hogy az 50 év felettiek két új szakmát tanuljanak meg.
Hiába voltunk eddig az olcsó munkaerőről híresek, ha ezt akarjuk megtartani, egyszerűen nem lesz, aki dolgozzon."
Ne is legyen! Nem szeretnék összeszerelők és minimálbéresek országát! :(
Bizonyos ertelemben igen;
az embereket nem tanitottak meg az elmult evtizedek alatt alapveto ismeretekre, mint penzugy, vallalkozas, marketing, piackepesseg felkutatasa, felmeres, adoismeretek, stb.
Es csodalkoznak, hogy egy utcaban van 3 turkalo meg 3 kenyerbolt es nem megy egyiknek sem a bolt.
Suszter, viz-gaz-villanyszerelo-asztalos-lakatos-pek-cukrasz meg nincs 50 km-es korzetben.
Egy fiatal nem tudja, hogy kell egy vallalkozast megtervezni, elinditani-reklamozni, mik a gazdasagi-penzugyi folyamatok.
Nyugat-Európában ezeket a munkákat már külföldiek végzik...
Az a baj, hogy általánosságokban lehet vitázni a témáról, de sok értelme nincs: a politikumnak a felelőssége ütőképes gazdaságpolitikát folytatni. Az meg vagy érdeke, vagy sem. Tehát a kérdést nem ezen a fórumon fogjuk megoldani...
Ha megfigyeled a társadalmat nagyon kezd két kategória körvonalazódni: egy szűk gazdag réteg és a nagy tömeg szegény. Ez véletlen lenne? Én nem hiszem. A lényeg az, hogy ameddig az emberek a mindennapi kenyérgondjaikkal küzdenek, addig nem szólnak bele a politikába. S ezt azért merem leírni itt, mert nemcsak Magyarországra jellemző ez a tünet.
Ezmiez?!!!
Megnézte már valaki közületek, vagy csak én?
Aki atbukdacsolja az altalanos iskolat 2.3-del, az hogy fogja megallni a helyet a szakmunkaskepzoben, ha egyaltalan felveszik??
Milyen "szakmunkas" lesz?
Meg az utcasepres se fog neki menni, mert annak meg nyele van.
De itt nem arról beszélgettünk, ki hogy nézi a világot. Hanem arról, vajon van-e elég munkahely, elég-e az érettségi, kell-e diploma, mennyire lehet elhelyezkedni.
Senkit nem érdekel egy ilyen kérdés esetén, hogy te csak a pozitív példákat figyeled. A kérdés az, hogy működik mindez a valóságban.
Nem, nem vagyok budapesti. Olyan helyen lakok, ahol lassan mar munkahelyek sincsenek. A fiatalok nagyresze erettsegi utan kulfoldre megy nehany evet, azzal tudnak elindulni az eletben.
En szerencses voltam, mert az egyetem ideje alatt a szuleim tartottak el, mas egyetemi varosban tanultam. Aztan ahogy befejeztem rogton alberletbe koltoztem es egyedul tartottam el magam. Ahogy most elvaltan is egyedul tartom el a gyermekem es magam. Sirhatnek, hogy mennyire rossz nekem, egyedul egy gyermekkel ujra alberletben, de nem teszem. Inkabb azon vagyok, hogy jobb legyen az eletunk. Es elobb-utobb lakast veszek, ja a szuleim amiert elvaltam kitagadtak, ugyhogy csak magamra szamithatok. Idonkent nehez igy egyedul a nagyvilagban, de ez van, akkor is ha sirok, akkor is ha orulok, igy legalabb igyekszek pozitivan nezni a vilagot, mert azzal, hogy belebetegszek vagy feladom a harcot nem oldok meg semmit.
"Mi lenne ha a pozitív példákat néznéd? Van aki 60-an évesen megy el egyetemre és a szakmában el tud helyezkedni"
Ha szimplán a ritka pozitív kivételt nézzük, az önbecsapás, nem realitás. Az élet meg, mint tudjuk, sokszor felülírja az álmokat, a terveket és sok egyebet. Szép gondolat ez a pozitivitás, de én az ország szegényebb részéből érkeztem és ott minden nap megcáfolta a világ ezeket a gyönyörű gondolatokat. És akkor el sem tudom képzelni, mi van azokkal, akik a legeslegszegényebb részről érkeznek, mondjuk Észak-Magyarországról. Onnan tömegesen költöznek el Budapestre a fiatalok, hogy tanulhassanak, aztán veszik fel a diákhitelt, hogy fizethessék az albérletet, mellette sz*r gyárakban dolgoznak éjszakánként és mire végeznek, nincs másuk, csak a hitel a nyakukon. Ők még csak el sem tudnak menni "önkéntes bedolgozónak" a szakmájukba vágó cégekhez, mert nem tehetik meg, hogy ingyen dolgozzanak, hiszen valamiből enni is kell. És akkor, ha esetleg jut nekik végre a szakmájukban hely, mert pl. nem csak azt veszik fel, aki megtehette, hogy önkénteskedjen, kezdődik az az évtizedekig tartó folyamat, hogy az illető albérletben él, és közben még a hitelt is törleszti és még valahogy előre is jutni kellene az életben.
Te budapesti vagy? Otthon éltél, míg tanultál? Támogattak benne? Néha azt gondolom, elképzelni sem tudod, hogy milyen helyzetekbe kerülhet az ember, ha szegény megyékből érkezik, ahol vagy nem tud helyben tanulni, vagy alig van álláslehetőség. Márpedig nagyon sokan laknak ezekben a megyékben is, akik ki akarnak törni és tényleg érdekli őket az adott szak, amin tanulnak. De nem protekciósok, nem tehetik meg, hogy ingyen bedolgozzanak, és nem tudnak 40 éve korukig várni, hogy havi 100 felett keressenek.
Amiket ma irhattok, azert tortenik mert ez a teny megtortent a multunkban.
Sosem felethetjuk ezt el.
Cyberpunk, olyan zoldsegeket irsz, hogy a fejem belefajdul.
Ugy az informatikaban, mint az osszes tobbi szakmaban marha gyorsan valtozik a vilag. Uj festekeket, betonkeverekeket, epitesi modokat dobnak piacra, uj hajfestekek, balzsamok jonnek ki, nem beszelve a rohamosan valtozo trendrol.
Szerinted a kerteszetben nincs uj a nap alatt? Tajekoztatlak, hogy nalunk egy gazdalkodo nem is mukodhet, ha nem vegzi el az eves KOTELEZO tovabbkepzest. Minden tolodik a kornyezetbarat gazdalkodas fele, egyre tobb a kornyezetbarat permetezoanyag, sot, modszer. Iden pl. bemutattak egy, amugy regebb ota letezo rendszert, ami egy vekony femhalon atvezetett, alacsonyfeszultsegu aram altal generalt elektromagneses mezovel vonzza es irtja a haszonnovenyek kartevoit, anelkul, hogy egy csepp vegyszert spriccelnenk a novenyre. Aki nem tanul, nem fejlodik, mindehol lemarad. Ott van tovabba az evente hozott uj torvenyek garmada, amit szinten kovetni kell.
Legalabb olyan szakmakat ne hozz fel peldanak, amikrol fogalmad sincs.
Eddig nem volt baj a felfogo kepessegemmel....
Ez igy nem egeszen igaz. Az ocsem 6 eve dolgozik informatikuskent, tovabbkepzesen az egyetem elvegzese ota nem volt, en viszont folyamatosan, pedig a tortenelem nem valtozik olyan gyakran, meg a szemlelet sem.
A kerteszetben is vannak olyan szegmensek, ahol ha a szemely nyitott fejlodhet - akar havi szinten is. A fodrasz is kepezheti folyamatosan magat....
Minden szakmaban a fejlodes a lenyeg, ha nem fejlodsz lemaradsz!
Lényeget nem értetted. Informatikában fél évente, csak nem teljesen megváltozik minden, de egy kőműsénél, villanyszőrlenél, fodrásznál, nem ilyen gyorsan változik a világ.
Csak neked súgom meg halkan, több mint 30 éve talpon vagyok, de csak azért, mert folyamatosan képzem magam, és nem fél évente, hanem gyakorlatilag havi szinten! Egy kertésznél ez szerinted milyen gyakori?
Az a mondatom abban a környezetben már nem releváns, mert közben kiderült, hogy az 50-es évekről beszélt a hozzászóló.
De viszont, ami igaz: a középkortól errefelé, mindig a jogi egyetemeken volt túljelentkezés és a jogászok azok, akik a legtöbben nem tudnak elhelyezkedni. Lebeszélni persze ritkán lehet egy fiatalt, de ha az adott ember ennyire akarja azt a szakmát, akkor el is fog tudni helyezkedni, a többiekkel van a gond, akik azért mennek, mert az adott szakmában jól lehet keresni, viszont a munka, a lelkesedés már nincs meg.
Mi lenne ha a pozitív példákat néznéd? Van aki 60-an évesen megy el egyetemre és a szakmában el tud helyezkedni. Akkor most hogy van az, hogy kell vagy nem kell a 30+-os?
A fiatalok is azzal szembesülnek, hogy legyen legalább 3 éves szakmai tapasztalatuk, az okosabbja, már úgy megy egyetemre, hogy önkéntesként, bedolgozóként már meg is szerzi azt. Persze, hogy azokat veszik fel elsőként, mert őróluk tudják az alkalmazók, hogy nem lesz gond velük a munkamorál terén. (Mondjuk ezt nem pont én kellene magyarázzam az állami szektorból.)
Ez pont így nem igaz!
Épp nemrég beszélgettetek arról, hogy mivel nincs jó szakember, az igazán jókat megfizetik....
Inkább azzal van a gond, hogy dolgozni nem akar a nagy többség. Odajutottunk, hogy az érettségi után tömegesen kérnek a fiatalok munkanélküli segélyt... Miért? Van egy barátnőm, aki az egyetem elvégzése után 3 évig nem dolgozott sehol, mert egy adott munkahelyre pályázott. Végül csak felvették oda, de nem lett volna semmi baja, ha még 3 évig nem a szüleivel tartatta volna el magát.
Miért kellene a nőknek kőművesként dolgozzanak?
És mégis, ha valaki igazán akarja be tud futni műkörmösként, fodrásznőként is. De be kell fektetni a munkát, időt és igazán jó kell lenni benne. Versenyhelyzet van!
Szerinted mindenkinek a tanulmányai befejeztével valakinek adnia kellene az üzlethelyiség kulcsát, kezdő tőkével megspékelve? Nekem se lesz soha vállalkozásom, mert nem akarok vállalkozást nyitni, de ha valaki akar, most is megteheti. Persze könnyebb siránkozni, meg irigykedni.
Valósítsd meg az álmaidat és ne azt nézd, hogy kinek van több, mint neked, így soha nem leszel boldog! A lényeg az, hogy az embernek valós céljai és tervei legyenek.
"Akkor talan nem ugyvednek kellett volna tanulni.... "
Ja, mutass egy olyan 18 éves gyereket, akit te meg tudsz győzni azzal kapcsolatban, hogy ne az álmait kövesse és ne olyan irányba induljon, ami érdekli, hanem menjen el burkolónak... Az ember ennyi idősen egyszerűen nem elég tapasztalt ahhoz, hogy felmérje, mire van igény, a többség úgy indul neki, hogy ő lesz a kivétel, akinek igenis sikerülni fog, mert hajlandó belefektetni az energiát. És ilyenkor hiába mondja a szülő, hiába a környezet, nagyon nehéz meggyőzni egy gyereket, hogy olyat tanuljon, ami nem érdekli, amit nem csinálna szívesen, aminek már a gondolatától is sírhatnékja van. Ehhez kell egyfajta élettapasztalat és megélni azt, hogy az élet sajna nem rózsaszín cukorvilág, és hogy a szorgalom sokszor nem elég.
Ilyen szempontból nagyon rossznak tartom azt is, hogy a munkaadók sokszor teljesen leírják a 30+-os dolgozókat, ha azok teljesen új területen akarnak próbálkozni. Pedig épp ez az a kor, mikor az ember rájön, hogy talán változtatni kell, de hiába tanulja ki a burkolást vagy teszem azt megy el egy villamosmérnökire, mindenhol azzal találkozik, hogy túl idős, nincs tapasztalata, nem kell.
30 évesen. Maga az itthoni hozzáállás az, ami megakadályozza, hogy kialakuljon egy jó munkaerőpiac, mert egyrészt sírnak, hogy nincs ember, másrészt aki lenne, azt meg mindenféle indokokra fogva elhajtják.
" Viszont ha olyan szakmakat celoznanak meg, ahol munkaerohiany van, nem kellene tomegesen kivandorolni."
Viszont... miért van ezekből munkaerőhiány? Többek között azért is, mert senki nem akar télen-nyáron, hóban-fagyban odakint dolgozni és fizikailag tönkremenni 50 éves korára azért, hogy feketén jelentsék be és havi 80 ezer forinttal szúrják ki a szemét. Az a baj a szakmunkával, hogy ott a VÁLLALKOZÓK keresnek jól, ahhoz viszont kell sok év tapasztalat és sok-sok pénz.
A kőműves meg dögöljön meg a 40 fokban hétfőtől-szombatig. A burkolónak hadd menjen tropára a térde 40 éves korára. A festő örüljön, ha felkérik egy csapatba, mert ma már a többség inkább maga festi ki a lakást.
Arról nem beszélve, hogy a hiányszakmák 99%-a férfiszakma, senki nem igazán vesz komolyan egy női kőművest vagy ácsot és fizikailag tényleg nem is bírja egy 45-50 kilós nő ezeket a munkákat. Fodrászból, szakácsnőből, műkörmösből és társaiból meg Dunát lehetne rekeszteni.
Nem jó a rendszer, túl sok idő és pénz oda eljutni, hogy az ember saját műhellyel, vállalkozóként dolgozhasson és a franc akar 30 éves koráig 80 ezreket keresni.
Nem lehet beszelgetni valakivel, akinek az a celja, hogy kotozkodjon, sertest lat minden szoban, de meg egyszer leirom, hatha hajlando leszel megis azt es ugy olvasni, ahogyan irtam:
1. Napjainkrol beszelgettunk, te visszavetitetted a temat az 50-es evekre, amikor maga a tema nem vetodott volna fel
2. Megvadoltal azzal, hogy nem tisztelem a tortenelmet, holott fogalmad sincs arrol, hogy a tortenelem teszi ki a napjaimat, azert lett a hivatasom az ami.
3. Egy pelda, akkor is pelda marad, ha kifogasokat keresel rajta. Attol, hogy van PR-juk a zsidoknak meg megtortent veluk a szornyuseg, de irhattam volna a magyar hadifoglyokat, munkaszolgalatosokat is.
4. Mibol gondolod, hogy itelkezem?
De ha kotozkodni akarsz, keress mast, en csak azzal beszelgetek, aki megadja a tiszteletet nekem, ahogyan en is teszem. Nem vagyok vevo a kioktatasra!
Talan nagyon gyorsan, a korulmenyek alapos ismerete nelkul tudunk palcat torni masok folott...
Az indianoknak van egy erdekes mondasuk.
"Mielott rolam velemenyt mondanal, az en mokaszinomban jarjal tiz merfoldet."
[kurtan, durvan forditva]
"Az a rengeteg zsido sem tabori munkara vegzett egyetemet"
---az otvenes evekben ket unokabatyamat is a "munkaszolgalat"-osok kozott talalthattuk, Az egyik elektro mernok volt, a masik matek tanar es a mi csaladunkban nincsen izraelita, a mi nagy csaladunk zome dolgozokbol allt.
Ne hidd, hogy csak az izraelitakat szedtek ossze, csak azoknak van legkivallobb PR reszleguk.
"Engem megsem kuldhetsz vissza az idoben. "
Multunk nelkul nincs jelenunk es nem lesz jovonk.
Egy hazat mindig egy jol megepitett alapra epitik, sosem csak a porra teszik le az elso teglasort.
"Ha az iskolankban a "felsofoku kosarfonasi es viragontozesi szakot" valasztjuk fo tantargynak, de ahhoz egy jol megalapozott kemia, fizika, matek, algebra, logika, tortenelem, irodalom es meg mas targyak alapos ismerete is hozzatartozik az alltalanos muveltseghez, mert annelkul csak "szakbarbarok lehetunk" [Monta: T. J. bacsi, tortenelem prof.]
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek szégyen, hogy nincsenek megkeresztelve a gyerekeim? Miért lényeges, hogy meg legyenek?
- Két ovis gyermek mellett, szerintetek hol tudnék dolgozni 4-6 órában?A férjem dolgozik reggeltől estig, én nem találok munkát érettségivel.
- 2 év múlva érettségizem és ápolónak vagy szülésznőnek szeretnék tanulni.Szülésznő jobban érdekel eddig.Melyik a jobb szerintetek?
- Nincs az a pénz, hogy matekból én még egyszer érettségizzek....
- Olyan dologra, amiről nincs végzettségem, csak nem szakirányú mezei érettségim, de 10évig abban dolgoztam, válthatok-e ki vállalkozói ig.-t?
- Ha idén júniusban érettségiztem és még nincs munkám, mikortól kell fizetnem a TB-m?