Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Szerintetek szégyen, ha valakinek nincs érettségije? fórum

Szerintetek szégyen, ha valakinek nincs érettségije? (beszélgetés)

❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯
281. unom (válaszként erre: 279. - 9a095cf031)
2016. nov. 1. 19:27

Viszont egy, a szakmájához értő szakmunkás jó helyzetben van.

Épp hétvégén beszélgettem egy ismerőssel, asztalos Debrecen mellett.

Egy győri cég hívta, igen jó pénzért, de nem akart költözni.

A cég telephelyet létesít ott, miatta. :)

280. csikil4ny (válaszként erre: 277. - Unom)
2016. nov. 1. 19:24

Én érteni értem, csak a stílus nem tetszik. Alapból nem hülyézünk le másokat, mert az minket minősít.

Persze, hozzám képest is fiatal.

Én sem azokat védem, akik sehol sem állják meg a helyüket, csak az emberi méltóságot védem, már ha ember az illető diplomától függetlenül.

279. 9a095cf031 (válaszként erre: 277. - Unom)
2016. nov. 1. 19:24

Ezért van az, hogy miközben itthon állítólag borzasztó nagy hiány van szakmunkásokból, a munkaügyi központok statisztikái szerint a munkanélküliek több mint felét szakmunkások teszik ki.

Ők az a 35-40 alatti szakmunkás réteg, akiről beszélek: elvégezte, de nem azért, hogy dolgozzon benne.

2016. nov. 1. 19:22

:)

[link]

277. unom (válaszként erre: 274. - Csikil4ny)
2016. nov. 1. 19:22

Szerintem azért nem értitek egymást, mert mások a tapasztalaitok.

Magyarországon tényleg lezüllött a szakmunkásképzés, kb. arra volt jó, hogy az iskolakötelezettség végéig legyen papr arról, hogy tanul.

Nagyon rossz, hogy így van, de ez a realitás.

Az én korosztályomban még tényleg jó szakembereket képeztek, a 10 évvel fiatalabbak megszívták.

276. unom (válaszként erre: 271. - Fc05b4bfbb)
2016. nov. 1. 19:20

Látod, csak nem érted.

Nem zavarsz senkit, hidd el, élj úgy, ahogy neked jó.

275. Pengő Gyöngyi (válaszként erre: 268. - Unom)
2016. nov. 1. 19:19
:)))
274. csikil4ny (válaszként erre: 273. - 9a095cf031)
2016. nov. 1. 19:17
Biztos? Hány ilyen jellegű intézményben tanítottál, hogy ilyen szakértői véleményt tudsz adni?
273. 9a095cf031 (válaszként erre: 269. - Fc05b4bfbb)
2016. nov. 1. 19:13

Látom, továbbra sem megy a szövegértelmezés.

Mint írom, az én iskolás éveimben szinte már csak azok mentek szakmunkásképzőbe, akik minél hamarabb meg akartak szabadulni az iskolától és nem az volt a céljuk, hogy elvégezzék a munkát, amiről a papírjuk szól.

Ezért volt már akkor is kisebbségiek gyűjtőhelye a szakmunkásképző és ezért számít ma is annak. Mert oda nem a dolgos, gondolkodni akaró emberek mennek.

272. fc05b4bfbb (válaszként erre: 270. - C73db520ef)
2016. nov. 1. 19:13
...ja semmi gond, csak nem értek egyet a csordával! Azért remélem, hogy létezhetek?:-)
271. fc05b4bfbb (válaszként erre: 268. - Unom)
2016. nov. 1. 19:11

Én nem gondolom csak látom ..tehát maradjunk ennyiben!

Egyébként meg csók neked, és álmodj szépeket!:-)

2016. nov. 1. 19:10
Ugye nem fog ver folyni??
269. fc05b4bfbb (válaszként erre: 265. - 9a095cf031)
2016. nov. 1. 19:08
Látod itt kezdődik a legnagyobb gond! Hülyének nevezel embereket! Ez a TE szegénységi bizonyítványod, mivel fogalmad sincs arról, hogy ezek az emberek mihez értenek, amire te képtelen vagy! Akkor most ki a hülyébb, azok akik elvégzik azt a munkát, amire TE képtelen vagy a te papírod, amivel igazából nem sokra mehetsz. Azért a papírodnak van egy funkciója a megfelelő helyen!
268. unom (válaszként erre: 264. - Fc05b4bfbb)
2016. nov. 1. 19:03

Nem számítasz.

Akkora hülyeségeket írsz, hogy lényegtelen, mit gondolsz rólam.

Ha tényleg van diplomád, az a magyar oktatási rendszer vádirata, de még az is, ha elvégezted a 8 osztályt.

267. 9a095cf031 (válaszként erre: 263. - Csikil4ny)
2016. nov. 1. 19:02

Már az első kommentemben is azt írtam, hogy 40 alatt ciki, mert akkor vált "gyűjtőiskolává" a szakmunkásképző.

"Azok, akikből mosogatólányok és -fiúk lesznek külföldön, eközben a szakközép termeli a vállalkozókat."

Hát nem tudom, én is szakközépbe jártam és egy szakközepes ismerősöm sem lett vállalkozó, ma ugyanis ez baromira nem a végzettségen múlik, hanem a pénzen. Mondjuk úgy, a tehetős ismerőseim lettek vállalkozók, ahol már a család is vállalkozott, na köztük a diplomástól szakmunkásig minden van, szóval ez szerintem rossz példa. Főleg azért, mert egy gimi pontosan ugyanazt a végzettséget adja, mint egy szakközépiskola. Egy sima érettségit.

266. csikil4ny (válaszként erre: 260. - Fc05b4bfbb)
2016. nov. 1. 19:01

Általánosítani egyik oldalon sem szabad!

Ja és olvastam/olvasok ókori irodalmat, igaz, inkább filozófiát és most természettudományt. :)

Házat építeni nem tudok, de már sok mindent megszereltem. :)

265. 9a095cf031 (válaszként erre: 260. - Fc05b4bfbb)
2016. nov. 1. 18:59

A te szégyened, ha többre "becsülsz" egy kétkezi dolgozót egy diplomásnál, csak azért mert az kétkezi munkát végez vagy nem tudom milyen alapon. Én pl. ugyanannyira becsülök egy tisztességesen dolgozó kétkezi munkást és egy 5 diplomást, ha a maga területén jól teszi a dolgát.

De ettől még belátom, hogy műveltségileg, tudásilag nem feltétlenül vannak ugyanazon a szinten, de ebben szerintem semmi sértő nincs, én sem vagyok egy szinten egy kvantumfizikaprofesszorral, tekintve, hogy a tizedét sem tanultam meg a témában annak, amit ő. Ugyanígy egy 10 osztályt végzett szakmunkás - hacsak nem az olvasó-fajta -, tudásilag feltehetőleg nincs egy szinten egy olyannal, aki jóval többet tanult nála. Na puff. A diplomás meg nem tudja leburkolni a padlót.

Nem tudom, neked milyen végzettséged van, de talán épp azért kell az érettségi, hogy menjen az értő olvasás. Ha visszamész a beszélgetés elejére, én azt mondtam, a 40 év alatti korosztályra jellemző, hogy közülük már csak azok mentek sima szakmunkásba, akik hülyék voltak, hogy 10 osztálynál többet megcsináljanak, de ők azért manapság sem feltétlenül "dolgoznak". Inkább azért mentek oda, mert iskolába kellett járni ,de nézték, hova kell a legkevesebb ideig. Magyarul nem azért hülyék, mert csak szakmunkást végeztek, hanem alapból a nem túl értelmesek választották a szakmunkásképzést.

264. fc05b4bfbb (válaszként erre: 261. - Unom)
2016. nov. 1. 18:59
Tényleg unlak! Oly mértékben nem érted, hogy miről beszélek, hogy az valami döbbenet!
263. csikil4ny (válaszként erre: 258. - 9a095cf031)
2016. nov. 1. 18:54

Értem én, csak időközben ferdítesz a szövegeden, hogy felül kerekedhess. :)

Ha ezt akartad volna írni a beszélgetésünk elején is, akkor nem azt írtad volna, hogy "ciki" érettségi nélkülinek lenni. Most meg azt írod, hogy amikor te voltál középiskolás, akkor volt ciki...

egyébként most is ciki, pont a hibás mentalitás végett.

Tudod, felénk van egy mondás "hülye, aki mondja"!

Az általam említett szakácsmester 8. osztályt végzett. Ugyanolyan szakbarbár, mint akármelyik más szakmáját komolyan vevő tudós. Csak ő nem a matematikát-fizikát-irodalmat tanulmányozza, hanem a gasztronómiát, sőt még kreatív is mellé...

És igen, az általános iskolás osztálytársaim közül van néhány érettségit mellőző személy, egytől-egyig rendes, munkás ember. 3o-asok. Akkor most, hogy van a teóriáddal?

Én ahol jártam gimibe, úgy csúfolták a szakközépbe járókat, hogy "patakon túliak", még ma is fennáll a név, a patak már rég kiszáradt. És a szakközépbe járó, érettségire készülő kamaszok kisebbrendűséggel küzdenek, mert az folyik a csapból is, hogy ők nem ugyanolyan ügyesek, okosak, mint a gimisek. S ezt nagyon okos, értelmes felnőttek sulykolják beléjük.... Azok, akikből mosogatólányok és -fiúk lesznek külföldön, eközben a szakközép termeli a vállalkozókat. Persze ítélkezni lehet...

262. Pengő Gyöngyi (válaszként erre: 261. - Unom)
2016. nov. 1. 18:51
Akiket én ismerek, valamennyien diplomások.
261. unom (válaszként erre: 260. - Fc05b4bfbb)
2016. nov. 1. 18:46

Megegyeztünk már, ha saját magadból indulsz ki, akkor teljesen igazad van.

Egyébként beszélgettél már manapság parasztokkal, gazdálkodókkal? Kétlem.

Meglepődnél, hányan diplomások közülük, és manapság mennyi tudás kell a gazdálkodáshoz.

Az utóbbi 50 évben nagyot változott a világ.

260. fc05b4bfbb (válaszként erre: 258. - 9a095cf031)
2016. nov. 1. 18:44

Tudod a világot a te szempontodból nézed, és megfogalmazol egy fajta műveltséget. Szerinted ez valóban igaz? Mennyivel boldogabb, vagy, műveltebb, aki ókori irodalmat olvasott, vagy aki a mai világban él? Tehát szerintem egyszerűen baromságot írsz, mivel fogalmad sincs a mai világról ... de beszélgess egy paraszt emberrel, jó értelemben! Akkor talán megérted az igazi műveltséget! Nem kell okoskodni, csak látni a mai világot, és embereket! Sajnos többre becsülök egy két kezi munkást, mint egy 5 diplomást! Na most ez az én véleményem!

Nyugodtan válaszolhatsz: mihez értenek a diplomások? Mert azt látom, hogy nem sokhoz, tehát ennyit az oktatáshoz!

2016. nov. 1. 18:41
Aki nem jutott a szakmunkaskepzobe, az elmehetett sm- vagy bm-nek. Ez nem volt nagy dicsoseg senkinek.
258. 9a095cf031 (válaszként erre: 257. - Csikil4ny)
2016. nov. 1. 18:32

Úgy látom, továbbra sem érted.

Egy kőművesnek a mindennapi munkavégzés során nyilván nincs szüksége arra, hogy ismerje Shakespeare-t és egy szakácsnak sem kell a newtoni fizika. Én nem is erről beszéltem, hanem arról, hogy mint ezredszerre leírom, a mostani 20-30 éves korosztály közül - kevés kivétellel - már csak az ment szakmunkásba, aki annyira buta volt, hogy nem tudott bejutni még egy középiskolába sem és örült, hogy nem kell sokáig iskolába járni.

Mint Mit-nekem-a-tenger mondja, ennek eredménye lett az, hogy volt a sima szakiskola a 95%-ban kisebbségieknek és az érettségi+technikumra épülő rendszer, akinek volt egy kis sütnivalója, ezt választotta. Mert az én iskolás éveim alatt mindenki tudta, hogy csak a hülyék járnak szakmunkásképzőbe és ezért "ciki" lett volna odamenni. Még a szülők sem engedték a gyerekeiket szakmunkásba, az ottani közösség miatt.

Azért, ha megengeded, azt viszont túlzásnak tartom, hogy bármely kőműves olvasottabb lenne, mint egy ötdiplomás. A diplomásokat sem kell piedesztára emelni, de azért a sima szakmunkást végzőkre sem az a jellemző, hogy olyan borzasztó nagy műveltségük lenne és falnák a könyveket.

Aki pedig nincs tisztában alapvető matematikai-fizikai-irodalmi ismeretekkel, az sajnos a világot sem igazán ismeri, amiben él. Persze, a munkához nem feltétlenül kell, de egyfajta világszemlélethez igen.

257. csikil4ny (válaszként erre: 255. - 9a095cf031)
2016. nov. 1. 18:21

"Nem azért hülye valaki, mert nincs érettségije, hanem bizonyos kor alatt már csak annak nincs érettségije, aki buta."

Akkor figyelj arra, hogy mit írsz, mert itt egészen mást írtál.

S mire kell mindenkinek az érettségi? Mire használja egy szakács, pincér, kőműves?

Egyszer olvastam egy felmérést, amely azt bizonyította, hogy az érettségi után a bemagolt tananyag 98%-a elveszik 24 óra alatt. Őszintén már én sem emlékszek a matek nagy részére, a fizika, kémia tananyagról nem is beszélve. Annak a tanulásnak, abban a formában semmi értelme nem volt. Használható tudásra van szükség!

256. c73db520ef (válaszként erre: 255. - 9a095cf031)
2016. nov. 1. 18:06
Igy alakultak ki a szakkozepiskolak, a technikumok, ahol meg volt az erettsegi utan + szakkepzes is.
255. 9a095cf031 (válaszként erre: 251. - Csikil4ny)
2016. nov. 1. 18:02

Figyelj, még egyszer elmondom: nem lesz automatikusan okos a diplomás és buta a szakmunkás.

Azt mondtam, hogy azokban az években, mikor én voltam általános- és középiskolás (és már előtte is), mint más is mondja, mindenhonnan azt harsogták, hogy csináld meg legalább az érettségit, ezért akinek egy kis esze volt, csak ilyen iskolába jelentkezett. A szakmunkásképzőkbe senki nem akart menni, még az osztály leghülyébbje sem, mert oda csak a kisebbségiek jártak, még egy szakmunkás suli előtt elmenni is rossz volt a sok beszólogató, kötözködő romagyerek mellett, szóval senki akinek volt annyi esze, hogy letegyen egy érettségit, automatikusan megcélzott minimum egy középiskolát. Az én évfolyamtársaim közül már senki nem ment szakmunkásképzőbe.

Nyilván vannak kivételek, de a többség teljesen rástartolt az érettségire.

2016. nov. 1. 17:57
Azért megnéznék egy szavazást erről a témáról...
253. c73db520ef (válaszként erre: 1. - Cic*Mic)
2016. nov. 1. 17:50

Akinek van, biztosan nem szegyelli.

Akinek meg nincs - az o problemaja.

Tegyen rola, hogy legyen.

252. unom (válaszként erre: 251. - Csikil4ny)
2016. nov. 1. 17:46

Nagyon egyetértek.

Ráadásul ma már nem csak az iskolarendszeren belül lehet tanulni.

A papír csak bizonyos szakmákban fontos, és az állami cégeknél.

❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook