Szerintetek szégyen, ha valakinek nincs érettségije? (beszélgetés)
Én nem emelem a jó szakmunkást a diplomás fölé, nem is lehet, de lebecsülni sem szabad. Bizonyos szakmáknál jól kiegészítik egymást.
Ha szükségem van szakmunkásra, vagy diplomásra, akkor utánanézek a referenciáinak, mert nem elég megbízható a papír. Ez sem újdonság.
Egy szakmunkás is lehet csapnivaló, meg egy diplomás is.
Egy jó kőműves észreveszi, és kijavíttatja, de csak azokat a hibákat, amiket tapasztalatból ismer, mert már 30 éve épít ilyen házakat, de ez édes kevés egy komplett épület megtervezéséhez. Én nem laknék olyan házban, ami úgy van méretezve, hogy "há' mindég ekkora gerendát szoktunk betenni, gyó lesz az ide is". A diplomás tervező számításokkal alá tudja támasztani, hogy nem fog a fejedre dőlni a ház. És akkor még nem beszéltünk az újításokról és fejlesztésekről. A tapasztalat csak a már ismert technikákhoz segít hozzá, míg ha ismered a mögötte álló elméletet, biztonsággal tudsz újat tervezni, mert ki tudod számolni, hogy megtartja-e a súlyát, és nem kell letesztelned, hogy meglegyen a tapasztalati tudásod hozzá.
Nyilván a diploma "csak egy papír", de azért kiindulási alapnak jó, hogy mégis mennyit tudsz az adott szakterületről. Mondjuk a mérnökök meg azért nem tanulnak először szakmunkát, mert így is annyi mindent tanulnak, hogy akkor a képzés 10 éves lenne csak azért, hogy azt a tapasztalatot is elsajátítsák, amit majd munka közben úgyis megszereznének. Nehogy azt hidd, hogy a frissen végzett szakmunkások olyan okosak és ügyesek. A forgácsolónak úgy kell megmutatni, hogyan kell bekapcsolni az oszlopos fúrógépet, mikor hozzánk kerül.
Ez nem igaz.
5 év szakmai gyakorlat kell hozzá, ha szakmunkás vizsgája van.
Ez így nagyon sarkítva van.
Egy műtéthez sem elég a diploma, kell a gyakorlat a tapasztalat, amit nevezhetünk szakmunkás képzésnek is.
A tervezésnél is ez a helyzet. Egy jó kőműves észreveszi a tervezői hibát és kijavíttatja a papíron, mielőtt megépítené. Ezért a tervezőnek sem ártana szakmunkásként tanulnia a szakmát.
A jogi diplomával még nem lesz valakiből jó ügyvéd és még sorolhatnánk.
A klasszikus értelemben vett szakmunkához SZAKmunkás tanulmányok szükségesek, mint ahogy a nevében is benne van.
Tök fölösleges szakmunka-diploma között vitázni, mindegyiknek megvan a maga helye az életben és mindegyikre szükség van.
Az a fontos, hogy mind a szakmunkás oktatás, mind pedig a felsőfokú oktatás olyan munkaerő állományt "termeljen ki" aki maximálisan ért ahhoz, amit csinál, amiért tanult.
A muveltseg szamit nem egy bizonyitvany...
Ameddig egy tarsasagban magasabbszintu beszelgetesevel egyutt tudunk tartani, es ertelmesen hozzaszolni, a bizonyitvany nem egy mervado factor.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek szégyen, hogy nincsenek megkeresztelve a gyerekeim? Miért lényeges, hogy meg legyenek?
- Két ovis gyermek mellett, szerintetek hol tudnék dolgozni 4-6 órában?A férjem dolgozik reggeltől estig, én nem találok munkát érettségivel.
- 2 év múlva érettségizem és ápolónak vagy szülésznőnek szeretnék tanulni.Szülésznő jobban érdekel eddig.Melyik a jobb szerintetek?
- Nincs az a pénz, hogy matekból én még egyszer érettségizzek....
- Olyan dologra, amiről nincs végzettségem, csak nem szakirányú mezei érettségim, de 10évig abban dolgoztam, válthatok-e ki vállalkozói ig.-t?
- Ha idén júniusban érettségiztem és még nincs munkám, mikortól kell fizetnem a TB-m?