Segítsetek! Kifolyik a pénz a kezemből! (beszélgetés)
Tudok mondani példát... megveszi a BMW-t, aztán a kúton 2.000 ft-ért tankol bele, vagy utángyártott alkatrészeket tesz bele.. hitelre vesz karácsonyi ajándékba plazma tévét, stb.......
Szerencse és hozzáállás vegyesen.
Úh, ezt nem értem... hogyan él valaki látszatból jól, közben pedig nyomorog...?
De persze igaz, hogy hozzáállás kérdése, de én akárhogyan is állok példul a munkámhoz nem fogok többet kapni egyik hónapban sem. Szerencse kérdés is sokszor. Szerintem.
A legtöbb embernek lcd, led vagy plazma tv-je van, méghozzá jó nagyképernyős. Nem kevés pénzbe kerülnek ezek a készülékek. Aukciós oldalon kb 4 évvel ezelőtt vettünk licitálva új Dell márkájú kivetítőt, 30 ezer forintba került. Azóta is azt használjuk, maximálisan meg vagyunk elégedve vele. Az egyetlen hibája, hogy nincs távkapcsoló hozzá, de meg tudjuk rajta nyomni azt a fránya ki és bekapcsol gombot. Átlagos embereknek van asztali számítógépük, nekünk van laptopunk. Azért volt először laptopunk, mert albérletben éltünk, kicsi és mozgatható számítógépre volt szükségünk, így lett laptopunk. Mivel a párom programozó matematikus, így mindig is ragaszkodott a jó gépekhez, szóval nem a leggagyibb, legolcsóbbat vettük meg, viszont egy hasonló kaliberű asztali számítógép drágább lenne, mint a laptopunk. Nem csak boltból lehet venni, hanem a boltok outlet-es honlapjain is. Az ilyen helyeken olyan gépek vannak, amik hibásak voltak, de ki lettek javítva. Kb fele áron lehet így laptopot venni, mint boltban.
Szóval összességében egy átlagembernek van tv-je, arra előfizetése, számítógépe és internete, nekünk meg egy laptopunk outlet boltból és egy kivetítőnk aukciós oldalról, meg internetünk. Vajon melyik is az olcsóbb? Az utóbbi. Talán ezért és hasonló dolgokért futja bmw-re. :)
Szerintem az embereknek rá kéne ébredniük, hogy attól nem jobb egy termék, mert szebb csomagolásban van. A csomagolás csupán reklám, minél szebb, annál drágábban eladható a termék. Tényleg jók és minőségiek a tesco-s termékek, meg még sok bolt saját termékei is. Sokszor még jobbak is, mint az agyonreklámozott termékek. Volt is szó arról, hogy a dm-nek a napteje mennyivel jobb mint más naptejek. Különféle márkás naptejeket vetettek tesztek alá és a dm-es nyert.
A tesco termékekre visszatérve, tényleg nagyon jók, minőségiek, mégis rengeteg helyen olvastam már, hogy nem lennének képesek meginni a tesco kólát, mert ki tudja mi van benne... A párom imádja a kólát, hosszú évek óta tesco kólát iszik és egyáltalán nem szégyelli. Az egyik volt főnököm vacis új bmw-jében is ott virít mindig a tesco zsebkendő, méghozzá jól látható helyen. Nem szégyen, olcsó, és jó. Ha neki is más lenne a beállítottsága, akkor márkás zsepit venne, márkásat minden kajából, de ismerem, tudom, hogy nem így tesz. Ezért is tellik neki a flancos autóba és csak azért is kibiggyeszti a tescos zsepijét. :)
Régebben hozzászóltam egy hasonló témához, ott is a spórolásról volt szó. Rengetegen lehordtak, mert felvetettem számomra nagyon jól bevált ötleteket. Mindenki azzal jött, hogy ezek lemondások. De igazából nem. Ezt te is jól látod, ha mások is belátnák, akkor könnyebben tudnának előre haladni. Igazság szerint pl azzal, hogy nincs tv-nk, nem mondtunk le a filmek okozta örömről, hanem kivetítőn nézzük a filmeket a laptopról, nem kell pl igazodnunk ahhoz, hogy mi mikor kezdődik, nem kell egy másfél órás filmet 2 és fél óráig nézni a buta reklámok miatt és mivel a reklámokat se látom, így nem vásárolok sok hülyeséget, amikre nincs is szükségem, csak a média nyomja az ember fejébe az igényt.
Örülök, hogy te is értelmes módon állsz az élet nagy kérdéseihez. :)
Nem fosztom meg magam az apró örömöktől, hisz pl imádok enni, szerencsére jó tehetségem van sütéshez is és főzéshez is. Ez mindennapos örömforrás. Gyümölcsünk minden nap van itthon, újabb örömforrás. Filmezés, újabb örömforrás. Aerobikozás, újabb örömforrás.
Azok, amiket te soroltál: kézkrém - az orvossal íratom fel, ingyen van. Joghurt - korábban írtam, hogy minden reggeli része a joghurt, hisz egészséges, segíti az emésztést, a mindennapi végtermék kialakulását. Habos kávé sütivel a plázában - nem szeretem a kávét, az ízét se, meg a fejem is megfájdul tőle, sütit finomabbat sütök, mint amit venni lehet (dolgoztam cukrászként is egyébként, pedig tanári diplomám van) és jobbára egy nagy adag megvan egy szelet süti árából, plázázás - arra meg nincs igazán időm, akkor megyünk, ha ruhát akarunk venni. Igazán az a tömeg se vonz, tényleg csak akkor megyünk, ha akarunk valamit, vagy ha szimplán nics más dolgunk és leugrung, hogy van-e valami jó cipő, nadrág, stb akciósan.
Írtad, hogy te is az akciósat keresed, de néha megvennéd a minőséget. Én pl ruházatban maximálisan odafigyelek a minőségre. Vannak bizonyos márkák, amik drágábbak és nem ok nélkül. Tovább tartanak, mint a kínai, méghozzá annyival, hogy még olcsóbb is így. Élelmiszerből meg igazán akkor veszünk márkásat, ha pl hétvégi féláras akcióban van a Lidl-ben, vagy valami egyéb akció. Egyébként ha nincs semmi jó akció, akkor jó a tesco-s, aldi-s, lidl-ös termék is. Nemcsak olcsók, de minőségiek is, annyi, hogy kinézetre nem feltétlenül olyan tetszetősek. De pl a tesco ketchup-pal nem ér fel egyik márkás se - legalábbis nekünk. :)
Volt, hogy próbát tettünk egy bizonyos töltött keksszel, ami van tesco gazdaságosban és márkásban. Felbontva teljesen ugyanúgy néz ki, sőt, még a tescos csomagolásán rajta is van, hogy ez meg az a cég gyártja a tesconak - ugyanaz a cég, mint a márkásé. A tescos nyert, mert az frissebb volt, így sokkal omlósabb, finomabb volt. :)
Nevetségesnek tűnhet a példa, de igaz: gyerekkoromban soha nem kaptunk zsemlét, kiflit, mert a kenyér ára tömegre kivetítve olcsóbb. Kérdezhetnéd, hogy én most mit eszem, válasz, egyáltalán nem veszem se kenyeret, se zsemlét, ha mégis kéne, akkor nyilván - mivel nincs családom - maradok a zsemlénél. Továbbra is azt mondom, hogy még abból is lehet faragni, amin az emberek inkább már gúnyolódnának. Lásd a fenti példát.
Kifejtettem már vagy 20 hozzászólásban, mit jelent a spórolás adott anyagiak mellett, másnak ez lemondás, én viszont továbbra is azt mondom - és nem érdekelnek a demagóg vádaskodások -, hogy mindenre telik, amit szeretnék. Ezt nem nagyképű vagdalkozásnak szánom, ez tény.
Nem terveztem, hogy ehhez a topichoz az életben még egyszer hozzászólok, de nem bírom megállni.
De igen, menne!
Irgum-burgum is ráállt a spórolásra és úgy tűnik, megy neki.
A napi szintű és gyakori kiadásokat kell nagyon átgondolni, ennyi a titka, nem több. aztán már bőven marad tivornyára is. Komolyan! :-)
További ajánlott fórumok:
- Kinek mi a véleménye Apple laptopokról, MacBook.stb? Megéri az árát, vagy annyi pénzért jobbat is lehet kapni? Segítsetek!
- Hogyan tudassam egy orvossal, hogy nekem nincsen pénzem magánúton eljárogatni hozzá? Kérlek segitsetek.
- Minden éjszaka folyamatosan el van zsibbadva a bal karom és egész reggel olyan gyenge hogy minden kiesik a kezemből, mitől lehet ez?
- Aktus után minden kifolyik! Így még lehet baba?
- Valahol kifolyik a víz a mosógépemből, minden eláztatott. Mit tegyek?
- A gyulladástól kifakadt fülből milyen a váladék(hogy néz ki) ami kifolyik?