Melyik nevet adjam a kislányomnak? Nina vagy Ivana? (beszélgetés)
Gondolod, hogy itt rajtad kivul mindenki csak egy csokeveny a sotet, magyar burok alatt?
Ha Ivananina Halmagyi, ugy maris sokkal jobb :D
Azt ugye tudod hogy nem német állampolgár lesz, hiába kint szülsz?
Magyar anyakönyvi kivonata lesz. Tehát magyar formátumban lesz a neve.
Szerencsére sok ellenpélda is van.
Anyanyelvet így elfelejteni az sem szokott, aki jó nyelvtudással megy külföldre és egész napját beszéddel, írással tölti. (Újságírók, riporterek...)
Bocs, de én csak magyar vagyok. A magyar helyesírás szerint.
Ami kizárólag az én döntésem, mielőtt még megint megkapom, hogy mindig én mondom meg a tutit, és hogy általános követelményeket állítok mindenki elé ebben a nagy demokráciában.
Igaz, a helyesírási szabályzatot nem én írtam, de tekintsünk el ettől az apróságtól. így sem szerepel benne a nemzeti érzés mint helyesírási tényező, csak az, hogy a jelzőként használt földrajzi nevek kis kezdőbetűvel írandók.
Az a fajta magyar, aki kiszalad, még a nyelvet és az ottani szokásokat sem ismeri, de máris utálja a magyarokat.
Ez a divat manapság, úgy látom.
Most egy Svéd sorozatot nézek, egyik főszereplő NINA, tehát Nina!
De a Halmágyi az magyar nem?
Kedves, általánosító német hazafi?
Nem szoktam, de most elárulom:
Utálja. Így.
És igen, muszáj.
én nem vagyok oda a gyökerekért...
(Kéretik észrevenni a szójátékot!)
Adjátok, ami nektek tetszik. Olyan nincs, hogy mindenkinek tetszik. Nekem a Nina a szimpatikusabb, az Ivana olyan oroszos hangzású számomra.
Azért, mert külföldön éltek, bármilyen nevet adhattok a gyereknek, akár magyar, akár spanyol, német stb.
Ha Németországon kívüli országba megy, mindenhol betűzheti a nevét.
Egyébként a tapasztalatom az, csak mi magyarok problémázunk a neveken, máshol nem akadnak ki, hogy jé milyen nevet adott.
Adjatok neki egy nektek tetszőt, viselje egészséggel a gyerek, ha nem tetszik neki, majd megváltoztatja, ha nagykorú lesz.
Nekem is az ugrott be valamiért, hogy valami E betűs legyen. Pl. Elza, de az Elina szebb.
57-es hsz.-hoz: A nagymamám Margit volt, így nekem az inkább kedves, mint ciki, de valóban nem divatos. Viszont a Margaréta vagy a Gréta nyugodtan adható ma is. Azt nem tudom, hogy a Margit külföldies változata pl. Margaret az mennyire ciki, de mindegy, mert azt hiszem én sem ezt a nevet adnám a kislányomnak.
További ajánlott fórumok:
- 4 éves múlt a kislányom, s ott akar aludni ebéd után az oviban
- Segítség - Kövér a kislányom!
- 3 éves kislányom fél elaludni tegnap óta
- Ha kislányom születne a Kíra nevet választanám neki! Mi a veleményetek erről?
- Milyen keresztnevet adjak a leendő kislányomnak?
- Melyik homeopátiás szert adjam a kislányomnak fogzásra?