Sajátos szóhasználat, idegen kifejezések (beszélgetés)
:)
Igen, lehet, leggyakrabban úgy hallom, hogy "Karulj arra!" ill.
"Merre jártál?"
"Arra karultam már XY-hoz/felé..."
Egyébként biztos van még jó pár ilyen szó, de ugye nekem fel se tűnik, csak mikor itt a hajdúságban, no meg a szegedi férjem nem értik meg, miről is beszélek... :D
Hát ezek is szuperek! Köszönöm!:)
Például az akkarul-t lehet ragozni? Értem úgy, hogy akkarulok Józsihoz, vagy hogy van ez?
Borsod megye, de úgy tudom inkább Mezőkövesd (és max. környéke), azaz "Matyóland":
- kácsong (ált. gyerekek tevékenységére mondják, amikor különböző használati tárgyakat nem rendeltetés szerűen használnak, pl. billeg a székkel)
- arrakarul (=meglátogat, de inkább csak akkor használjuk, ha rövid ideig maradunk az illetőnél, esetleg be se megyünk a házába...)
- domó (ez lehet hogy nem csak Mezőkövesdre jellemző, a kenyér végét jelenti)
Szia!
Ezek mit jelentenek? A góré a kas, azt látom.
A szakajtó az nem valami ételkészítő eszköz?:)
Szia!
szuterén, góré (kas), szakajtó
Sziasztok!
Kutatómunkát kellene végeznem az emberek sajátos szóhasználatáról. Mivel még fogalmam sincs, hogy kellene ezt kérdőívben felmérnem, gondoltam, indítok egy fórumot(lehet, hogy van másik, de nem találtam).
Olyan szavakat keresek, amik a környezetetekben használatosak, de más nem biztos, hogy érti.
Pl. garaboly=kosár, cimet=fahéjas cukor, spájz=kamra, stb.
Megköszönném, ha legalább megyét írnátok, hogy össze tudjam gyűjteni az érdekesebbeket.
Előre is nagyon nagyon köszönöm!:)
További ajánlott fórumok:
- ""ÁS"" végződésű szavak, kifejezések
- Három megadott betűvel alkoss háromszavas kifejezést, mondatot!
- Irodalom feladat, híres művek címei átírva rokon vagy hasonló értelmű kifejezésekkel
- Írd le az adott idegen szó jelentését, majd az adott szó utolsó betűjével adj meg új idegen kifejezést.
- Idegen szavak, kifejezések
- Idegen szavak és kifejezések