Rózsák a kertben. Gondozásuk (beszélgetés)
A hétvégén a kisfiam kidőlt egy ovivírustól, de ő ár kiheverte. Úgyhogy reggel elvittem oviba és elindultam egy megbeszélésre, viszont az út feléig sem értem, annyira hányingerem lett, hogy le kellett mondanom az időpontot. Szerencsére időben elértem a fürdőszobát.
Úgyhogy most próbálok nem túl messzire menni tőle :D
Ok, ezeket megnézem. De azért ez nem csupán árnyékos hely, hanem egy részét sosem éri nap, egy pár méteres szakaszon meg délután talán jobb a helyzet (emlékeim szerint).
Na, majd kitalálom és ahol több napocska éri, oda teszek rácsot és valami futót. A többi helyre meg majd feltapadnak a kevés fényt igénylő kúszók.
Megnéztem. Szép! A rózsaszín fácska tetszik a legjobban.
Igaz, hogy nem növény, de azt a rácsot irigylem. Van egy falunk (kerítés helyett a szomszéd ezt alkotta). Oda nagyon jó lenne, csak az a baj, hogy nem igazán tudom, hogy mit tudnék rá felfuttatni, mivel gyakorlatilag sose éri a nap. Dél-nyugati fekvésű, de a házunk nagyjából leárnyékolja délután, amikor érhetné egy kis napsütés.
Így mi a bánatot tegyek oda?
Én is szeretnék majd rózsafákat,csak majd helyet kéne csinálni nekik valahol.
Nálunk elég puha a föld,inkább homokos,és hamar kiszárad.
Hm, a lilaakác "olyan", mint a borsó, megköti a nitrogént, viszont a túlzott táplálás burjánzáshoz vezet nála és ilyenkor kevesebbet virágzik. Szoktad tápoldatozni vagy trágyázni? Mert, akkor lehet, hogy pont az a baja.
Nekem még nagyon pici, két méteres, tavaly ültettem. Nem is tudom, hogy magról lett-e hajtatva. Úgyhogy fogalmam sincs, mikorra várható virág rajta. Az is lehet, hogy még évekig csak kúszik csendben :D
Ami a rózsafákat illeti, manapság már sokkal ellenállóbakat lehet kapni. Egyszerűen bebugyolálod a tetejét és ennyi. Egyet megéri "kockáztatni"
Mi a szomszédasszonyommal rendeltünk egy akció idején kettőt fizet, hármat vihet volt, még a postaköltséget se kellett fizetni. Így tényleg csak a növényt sajnálnám, ha nem sikerülne, mert pénzt nem sokat költöttünk rá.
Sziasztok! Én is jöhetek? Nekem sok rózsám van, mert nagyon szeretem őket, és jó a talaj is nekik. A tetvekkel még csak elboldogulok, de tavaly rozsdásodni kezdtek - vagy valami ilyesmi. Barna meg fekete foltok lettek a levélen, aztán lehullott. Ott álltam kopasz rózsákkal :-(((( Nekem van bokor, futó meg kúszó, de rózsafával nem mertem próbálkozni, pont a téli védelem miatt.
Egyéb futónövény tekintetében a lilaakácot kedvelem, de nem óhajt olyan szinten virágozni, mint másoknál, pedig 40 m kerítésen tud futni, van helye bőven, napot is kap. Kell szerintetek metszeni? Vagy mit csináljak vele?
Angyaltrombitám nincs, mert azokat teleltetni kell. Két olyan növényem van, amit teleltetni kell, de lehet, hogy jövőre egy se kell.
Nem nekem való a teleltetés :D
12 évvel ezelőtt nagyon tartottam a rózsáktól, Balcsiparton nőttem fel a völgyben és bizony sokan szidták a rózsákat, mert ugye, permetezni kell, zűrös, tavasszal tetűs, meg tudomisénmégmi:)
külföldön kezdtem el rózsásodni, nem tudtam ellenállni, gyermekkori vágyam volt, hogy szép rózsáim legyenek. az ember lánya beleesik egy-két csapdába, de úgyis tanul belőle!
sokat olvastam a rózsákról, sokkal rugalmasabbak, mint a hírük. nagy álmom egy akkora rambler-rózsa, amelyik felfut a diófámra, az pedig óriási.
már többször megpróbáltam okosabb lenni, mint a növényeim, de mindig megmutatták, hogy hol tévedek.
van például egy futóm, gyönyörű aranysárga, úgy hívják "Golden Showers". fiatal ikrekként vettem a növényeket, virágosan.a magastörzsű rózsafák alá tettem, hogy ne a 45 fokon kezdje nálam. annyira örült, hogy gyönyörűen ontotta a virágokat a fagyokig. következő év tavaszán szépen kihúztam a napra, hogy majd ott gyorsabban fog nőni. kihajtott, de nem nőtt. pár héttel később beláttam, hogy jobb lenne viszatenni a korábbi helyére. 3 héten belül volt új ágacska és bimbócska:) és sok ilyen sztori van. amit igazán óriásira engedek nőni, azok az angyaltrombiták. mehetnek 4 méteresre!! szeretek lugas-hatást teremteni, a kedvenc kertépítésem a magasba-húzás:)
Nem sok közöm volt eddig rózsákhoz. Nem is tudok róluk eleget. De azért bepróbálkoztam két tearózsával, mert megtetszett a színük. Sajnos valahogy nem jó helyre kerültek először. Pontosabban túl sok gyorsan növő növény volt körülöttük. De most kiszabadítottam őket.
Talán az idén több esélyük lesz, hogy megmutassák magukat.
Meg végre sikerült gyomtalanítás után jól megszórni fenyőkéreggel az ágyást. Ettől sokat remélek. A többi területen, ahol a kérget használtam, sokkal könnyebb dolgom volt, mert csak egy két gaz ütötte fel néha a fejét. Azt se perc alatt eltüntettem.
Viszont volt egy rész, amit nem sikerült így védenem és tavaly, hol esett az eső, hol 40 fokos meleg volt hetekig felváltva. Valahogy egyikben se akaródzott kimenni az ágyásokkal foglalkozni. Meg is lett az eredménye. Olyan mennyiségű vadnövényt soha többet nem akarok látni a kertemben! :D
Ne valami hatalmas területet képzelj el, egy L alak, 9 és 12 méter hosszú. Az egyik oldala a kerítés, a belső fele hullámos, hogy megtörje kert szögletességét. Szerintem nincs 20 nm, de két napig tartott rendbe tenni. Kiszedtem az összes gazt, átcsoportosítottam a növényeket, elajándékoztam a növények egy részét (elszaporodtak vagy túl nagynak bizonyultak), felkötöztem a hajtásokat, metszettem és a végén jól megszórtam apró kéreggel, majd dekoráltam nagy kéreggel. Nagyon elégedett voltam a látvánnyal, de azért nagyon várom, hogy lássam. amikor ismét hajtani, virágozni kezdenek.
Azért vannak még malőrjeim a metszéssel. Nem néztem meg, hogy mi hajt a régi vesszőin és pl. tavaly a cserszömörce csak egy ágán hozott virágot, mert én okos megmetszettem mindenhol máshol (pont azt minek, amikor a természetben senki se bántja és nagyon jól korrigálja magát:D)
igen, jutta-nak is hívják. a rózsafa, ill. az oltás helye tulajdonképpen kibírja a kenény telet... jobb azonban a védelem, hiszen náluk pontosan az a rész van kitéve a fagynak, szélnek napsütésnek, ami más rózsánál védve van a föld alatt.
a nemesített rózsák néha panasz nélkül kibírnak akár 3-4 telet is, hogy aztán lassan tönkremenjenek...leginkább a növekedési időszakban, úgyhogy azt sem tudod, mi a baj
Az olyasmi, mint amibe a földlabdásat szokták csomagolni?
Megmondom őszintén, mivel a szomszédomnak tavaly egyáltalán nem volt védve a rózsafája (most se foglalkozott vele) és semmi baja nem lett, pedig tavaly azért voltak fagyok rendesen, így nem kerestem külön csomagolást ennek. Csak aztán megsajnáltam és gyorsan tettem rá valamit, ami védi de azért természetes anyag és szellőzik is valamennyire.