Rosacea-Couperosa avagy rózsás bőr, borvirágos orr (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Rosacea-Couperosa avagy rózsás bőr, borvirágos orr
Szia!
Nekem a lilaság, göbök, hámlás pont az alapozótól jön elő meg a többi sminkszertől. Itthon vagyok GYED-en, nagyon ritkán sminkelek és így észre vettem, hogy árt. Pár óra sminkben és lemosás után ott a lila, göbös hámlás napokig. Bármilyen márkát használok, egyik sem jó. Még a szemfestékre is reagál a szemem. Vörös, könnyezik. Pedig évekig naponta sminkeltem.
Így sem szép a bőröm, mert a több évi rozacea nyomot hagyott.
Elhagytam Kolbi tanácsára a fluoridos fogkrémet, így a szám körül megszűnt a sok vörös göb. Egy előre lépés, köszönöm!
Gyanítom, hogy van még vmi káros anyag, amivel kapcsolatba kerülök és a tüneteket okozza, de nem tudom, mi lehet az.
Én egyébként gyárban dolgozok, eleinte mikor uj voltam néha elpirultam de már ritkán.
Nyáron durva lesz mert legkondi sincs..
Nagyon át érzem!!
Mindenki mondja várja a nyarat de nekem egyből az jut az eszembe hogy piros lesz az arcom..
És hiába nem eszek olyat, hiába iszok sokat,volt amikor nem sminkeltem egyáltalán.. És mégis kijott.
Piros kis pattanás szerű pöttyök, kiszáradt hamlott bőr stb..
Talán nőként annyi szerencsém van hogy ott az alapozó.. Ha esetleg megyek valahova és nagyon csúnya az arcom.
Meg sose felejtem el mikor télen valamelyik évbe volt egy szeles nap, és széllel szembe mentem, és legalább egy hétig bedurrant az arcom tiszta piros volt..
Egyébként nekem az antibiotikum használt csak eddig, szóval én arra tippelek hogy nekem valami gyulladás miatt jött ki
Nekem ez a pirulás a 0 önbizalmam hozza ki.
És a rosacea erre rasegit egy jó piros szinvaltassal..szerintem te is rosaceas lehetsz
Állítólag ezt megszuntetni nem lehet, max enyhíteni.. 😥😢
Köszi a válaszod,
Én mindegyiket kipróbálnám, szépen sorba..de igen az összes drága...
Utalom ezt a betegséget.. Igaz van ennél nagyobb is de rohadtul megkeseriti az életem
Télen kiszárad és azért sebes, ősszel kifujja a szél és piros lesz, nyáron a melegtől durran be...
Kinek mi vált be?
Nemtudom melyik krémet vegyem meg a patikába.
Olyan egyszerű az élet. Az orvosod azt mondta Tetrán. Akkor Tetrán por. De tényleg, minek túlbonyolítani? Ha seb keletkezett, bármivel kenheted, nem lesz gyorsabb a gyógyulása. Csak lehetnek érdekes dolgok utána.
Nekm is volt esetem, amikor a kauteres sebeket a szomszédasszony tanácsára körömvirágkrémmel kezelték és túlburjánzott, tehát a seb egy kis csomóval gyógyult. A körömvirág hámosít. Tetrán és idő. Nyugi. Csak gondolj bele. Ha csomók maradnak és Contractubex-szel kezelnéd és visszamennél az orvosodhoz, hogy miért lettek a csomók, mit mondana? Ha nem tartod be az utasítást, elesel a reklamáció lehetőségétől!
Kolbi
Kolbi
Kedves Okoskolbász!
Nem akartam én megkerülni az orvosomat. Más miatt voltam nála, és a második alkalommal mutattam az arcomon a dudort és az ereket. Azt mondta, hogy legközelebb amikor megyek elsüti.
Ez meg is történt. Amikor befejezte csak rózsaszín foltos volt az arcom, nem tudtam, hogy később ilyen csúnya lesz. Ő csak annyit mondott, hogy Tetrános hintőporral kezeljem, mást nem.
Mindig tágpólusú, pattanásos bőröm volt. Félek, hogy ez a sok seb nehogy rontson az amúgy se szép bőrömön.
Egyszer a háziorvos javasolta a Contactubex gélt, mert egy műtéti hegem csúnyán gyógyult. Ezért jutott az eszembe, de magamtól nem akartam használni.
Egyébként amikor a gyógyszertárban vettem a Tetrános hintőport mondta a gyógyszerész, hogy van korszerűbb termék is. Mondtam neki, hogy az orvosom ezt javasolta, ezt veszem meg. Persze beleültette a bogarat a fülembe, hátha az jobb lett volna.
Ennyi történt, már száradnak a pörkök.
Egy nagyon fontos dolgot értsél meg. Senki sem szereti, ha más belekotyog a megkezdett munkájába. Ez meg fokozottan érvényes az orvosi munkára. Kérdezd meg az orvosodat!
Volt ma egy páciensem. Fél éve jár hozzám kemény és drága lézerkezelésekre. Az erekre lézerkezelést kapott, míg a csomókra egy gyógyszert. Az arcán egyfajta csoda történt, megszépült, az átlagosnál jobban, szebben reagált a kezelésekre. Megkapta a szokásos információkat az életvitelre. Február 5-re volt a következő időpontja, elmondta, hívta a feleségemet (asszisztensemet) és áttetette mára az időpontot. Én erről nem tudtam, és a feleségem sem, félretéve a következő beteget, lekezeltem. Elmondta, fájt az ízülete és a reumatológus leállította a gyógyszert. Miért nem tudok én erről, hogy jön ide más orvos, hogy belenyúljon az én kezelésembe? Életveszély volt? Nem. Aztán elmondta, hogy volt a körzeti orvosnál is, aki propoliszt javasolt neki immunerősítésre. Bumm!
Hozzám azért jött vissza, hogy nem herpes öntötte el az arcát? Csak néztem ki a fejemből, hol vagyok, ki vagyok! Neki ez a legtermészetesebb dolog, ha baja van, akkor fűhöz-fához rohanjunk. A páciens meg azt kérdezte, doktor úr, miért van megsértve, én meg válaszoltam, ha orvosi utasítást kapok, akkor én nem mertem volna mástól tanácsot kérni. Nézzen a tükörbe, aztán szűrje le a tanulságot!
Kolbi
Nem tudom, azt hittem lézer. Az erek eltűntek, úgy néz ki a szemölcsszerű képződmények is.
Már száradnak, amikor írtam kétségbeejtően sebes volt az arcom.
Akkor szerinted nem kell valami krém pl. Contractubex hogy biztosan heg nélkül gyógyuljon?
Biztos, hogy lézer volt? Nem egy sima kauterezésen (rádiófrekvenciás pálcika) vettél részt?
10 nap alatt általában eltűnik.
Kolbi
Ha valaki tudna nekem segíteni, mennyi ideig tart amíg leszáradnak a pörkök a lézerkezelés után?
A doktornő azt mondta, hogy vegyek Tetrános hintőport, azzal kezeljem. Elég az, vagy mást is lehetne alkalmazni? Iszonyú az arcom.
Szia Kolbi!
Fogkrémet váltottam fluorid mentesre. Kicsit talán javult a helyzet, de nagyon kicsit.
Viszont a sminktől is jönnek elő a rozaceás tünetek. Gyeden vagyok, kb. sehova sem járok, itthon nem festem magam, minek... Szilveszterkor és 10 nappal később fotózásra (1 éves lett a kisfiam) lettem kisminkelve. Másnapra mind a kétszer lila lett az arcom, göbökkel, erős hámlással. 😫
Sajnos az erek nem nagyon reagálnak az "érfalerősítésre". Az életmóddal lehet késlelteni a kialakulásukat, rosszabbodásukat, de a vége valamilyen "kiégetés" lesz.
Kolbi
Hogy szalad az idő! Vagy 20 éve Hajdú-Bihar megyében én voltam a kozmetikus szakvizsgánál a vizsgabiztos elnök 5 éven keresztül. Akkor úgy tanítottuk, hogy a rozácea kezelése tilos a kozmetikusok részére. De te biztos jobban tudod. Nem válaszoltál arra a kérdésre, hogy ha ránézünk egy csomóra (papula), akkor hogyan tudjuk eldönteni, hogy az aknés csomó vagy rozáceás? A kozmetikusod jelesre vizsgázott talán?
Kolbi
A "göbösödés", a papula vagy csomó kialakulása hasonlatos az aknéhoz (pattanás). A faggyúmirigy kivezető nyílása beszűkül az elszarusodástól, mely miatt pangás alakul ki és ebben a pangó masszában felszaporodnak baktériumok. És persze az atka is felszaporodik. Régebben a nagyfokú atka kolonizáció miatt úgy gondolták, hogy az atkának a fiatalkori pattanások kialakulásában is kóroki szerepe van. Erre jó bizonyíták volt, hogy aknés páciensnek Kliont adtak bőrgyógyászok és a páciens állapota javult. Egy ideig.
Rozáceában a kitágult, pangó erek miatti szöveti ellenállás csökkenése miatt szaporodnak fel kórokozók. De itt is bejöhetnek a pattanás jelei is. Elegánsan így mondjuk: örökletes érfallabilitás. Még egyszerűbben, először az érfal károsodik, aztán szaporodnak fel a kórokozók és nem fordítva.
Az összes rozáceás betegnél található valami jel már fiatal korban az érfallabilitásra. A legszebb az erythema pudore, amikor a nyakon izgalom (felelés, randi, stb.) hatására átmenetileg térkép rajzolatú kivörösödés jelenik meg a mellkason. Van, akinek ez itt megáll, valakinél már fiatalabb korban megjelennek az erek, majd a csomók. Ezt a kifejlődést leginkább a lábon lévő visszerekhez hasonlítanám. Van, akinek egész életében megmaradnak az ártalmatlan seprűvénák, míg másnak rohamosan rosszabbodva akár törzsvarikoziás (köteges, begyulladásra hajlamos, vaskos visszerek) is jelentkezik.
Kolbi
További ajánlott fórumok:
- Járt már úgy valaki, hogy tesztet csinált és nagyon halványan épp hogy látszódott, de rózsaszín lett a teszt csík?
- Kis rózsaszín (pár mm-es) hernyók (vagy lárvák? ) jelentek meg a lakásomban. Szerintetek mi lehet?
- Mensi elött van olyan, aki már napokkal elötte görcsöl és van rózsaszines stb. folyás?
- Képesek egyáltalán a pasik annyira szerelmesnek lenni egy nőbe, mint fordítva? Ők is tudnak olyan idiótán rózsaszínül szerelmesnek lenni?
- Ohhh, az a rózsaszín köd!
- H&M-es fehér trikót mivel lehetne kifehéríteni, ha áztatás után rózsaszín lett?