Pécsi Meddőségi Központ (beszélgetés)
Ez már nekem is megfordult a fejemben, lehet, hogy az autoimmun csinál ilyent? Mert az autoimun pm. gyulladás pl. pusztítja az egészséges pm.
sejteket, azzal, hogy idegen testnek tekinti a sejteket. Nálatok nem lehet RH vércsoport összeférhetetlenség? Anyukámnál az volt, mert ő 0 neg, apukám pedig 0poz. apott rá gamma globulin injekciót és úgy sikerült.
y
Sziasztok!
Március 19-re van időpontom dr. Fülöp Vilmoshoz. Gondoltam átadnám valakinek a helyemet, ha érdekli. Nézzetek utána a neted... Egyébként 3 hónap a várakozási idő...
Nincs mit.
Én nem próbáltam mert volt jó peteérésem.
Amikor én kerültem Varga főorvoshoz az Ambulanciára, akkor volt egy tüdő embóliája és már nem vállalt szüléseket.
Annak idején anyukámat ő műtötte miómával.
Mi az az INOFOLIC?
Az Inofolic 2000 mg mio-inozitolt és 200 mcg folsavat tartalmaz.
A folsav a B-vitaminok csoportjához tartozik és a sejtek növekedését serkenti. A mio-inozitol egy olyan természetes anyag, amely az emberi szervezetben glükózból képződik, és a B-vitamin komplex része.
Jókat szedsz, sokan isszák az Infolic-ot, ami jó a peteérés elősegítésére.
Nekem 2 lombikom volt stimuláció és azokból még két fagyasztott beültetés is, így összesen 4 beültetésem volt.
Régen én is Varga Péter főorvoshoz jártam nőgyógyászatra.
Igen, Te mondod meg, hogy Kovács doktort vagy Várnagy doktort választod. (Én Kovács doktort választottam.)
A vírusszűrés is vérvétel, lehet a hormonsorral együtt is levetetni.
Femibiont,E- vitamint szedek egyábként.A vasat is most kezdtem el mert még vért sem adhattam az alacsony hemoglobin szintem miatt.Méhpempőt és D vitamint is szedek...,már ha már elnem felejtem őket.Régebben Mastodynon cseppeket is szedtem de sajnos nem használt,azon kívűl,hogy a mensze előtti mellfájdalaimat megszűntette.:)
Valami jó tanáccsal tudtok esetleg szolgálni?Gondolom Ti is ha már itt vagytok,nagyon sok mindenen keresztül mentetek már.
Ha időpontot kapok kozultációra akkor ott kell majd kiválasztanom az orvost?Vírus szűrésen még nem voltam.Eddig a helyi nőgyógyászhoz jártam,de már nem tud mit csinálni Velem...,így nincs más választásom.Amikor polyppal műtöttek akkor is Pécsen voltam a Varga dokinál.
Hál'Istennek nincs messze tőlünk,hiszen egy megyében vagyunk.:)
Szia! Igen, betelefonálsz és kérsz időpintot konzultációra. Vigyétek az összes eddigi leletet és egy 3. és 21.napi hormonsort. És ott tudjátok megbeszélni az orvossal, hogy mit szeretnétek ill. Ő mit javasol.
Genetikai vizsgálatot Zalaegerszegre kérjetek, ott sokkal hamarabb megvan az eredmény. Pécsen ez több, mint fél ev.
Sziasztok!Érdeklődni szeretnék ,hogy a Medi központba,hogyan lehet bekerülni?Mi a menete?Bár biztos volt szó róla már,csak még nem volt türelmem végig olvasni az összes hozzászólást :)Elég ha csak a telefonálok és időpontot kérek pl. genetikai vizsgálatra?A párom volt már ott kivizsgáláson a nőgyógyászom javasolta,hogy mennyünk el,de oda elég volt csak bejelentezni.
Segítséget előre is köszönöm.
Férjem tegnap hazajött a munka után és mondta, hogy megkóstolja a kiflimet.
Nagyon ízlik neki, mondta, ha ő eszik belőle, akkor rögtön elfogy.
Szerintem kicsit nyers belül és kevesebb szódabikarbónát kell beletennem és attól pedig zöld lett a napraforgómag.
Biztos jobb a teljes kiőrlésű, csak nekem itt a drogériában ezt ajánlotta az eladó, ez volt neki és állítólag ez nem molyosodik meg hamar.
Apukám megkóstolta és kérdezte, hogy miért van olyan mosószer íze, olyan lúgos íze van és hiányzik belőle az élesztő.
Ez ebben a pláne, hogy nem élesztős.
Lehet, hogy hirtelen sütöttem, bár előtte bekapcsoltam a hőlégkeverést a sütőn, csak nem vártam meg, hogy kattanjon, vagyis, hogy elég meleg legyen és betettem a kenyeret.
Most csináltam először.
Holnapra biztos kicsit szárad, vagy nem lesz ilyen mosószer íze. Egyébként sütemény íze van.
Lehet, hogy alig kell beletennem szódabikarbónát. Ez is fél adag, de talán kevesebbet kellene beletennem.
44 dkg a kenyér így frissen.
Megsütöttem a kenyeret, most felteszem a képeim közé a fórumra.:-)
Még meleg, nem kóstoltam, de nem néz ki rosszul.
PAJZSMIRIGY PROBLÉMÁK
Az általában és alapvetően az agyalapi mirigy (hipofízis) megbetegedéséből eredő túlzott prolaktintermelést, azaz hiperprolactinaemiát már próbáltam részletezni, most egy másik fontos belső elválasztású mirigy, a pajzsmirigy működési zavarával, betegségeivel foglalkoznék röviden. Azért röviden, mert egyrészt ez a terület igen szerteágazó, másrészt pedig épp emiatt, illetve mivel esetemben igen újkeletű a probéma felfedezése, még nem vagyok túlzottan kikupálódva a témában. :)
LÉNYEGE:
A pajzsmirigy a gége előtt, azaz a nyak elülső oldalán elhelyezkedő pillangóra emlékeztető alakú belső elválasztású mirigy. 2 hormont termel: tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3), amelyek a szervezet összes anyagcserefolyamatát befolyásolják, így nem nehéz elhinni, hogy menynire fontos a pajzsmirigy megfelelő működése.
A leggyakoribb probléma a pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis), amikor nem termel elegendő hormont. Ilyenkor a szervezet megpróbálja jobb belátásra bírni: a hipotalamusz fokozza az un. TRH termelését, ami az agyalapi mirigyre hat, és az a TRH hatására nagyobb mennyiségben fogja termelni a TSH-t. A TSH révén irányítja az agyalapi mirigy a pajzsmirigy működését, ez a pajzsmirigy serkentő hormon. A probléma ilyenkor két forrásból adódik: a TRH hatására az agyalapi mirigy nemcsak a TSH-t kezdi fokozottan termelni, hanem általában a prolaktint is, amiről az első bejegyzésben írtam. Ennek hatása a peteérés elmaradása, vagy a megtermékenyített petesejt beágyazódását segítő progeszteron, más néven sárgatesthormon szintjének csökkenése. A másik oldalról az alulműködő pajzsmirigy kevés T4 hormont termel, ami viszont többek között szintén hat a ciklust szabályozó hormonokra: alacsony T4 szint esetén az ösztrogénszint megemelkedik, a progeszteron szintje pedig ezen okból is lecsökken.
Mindezek a hatások így együtt rendszereteln ciklust, a peteérés hiányát, elhúzódó vagy erős vérzéseket, a ciklus második fázisának (ekkor ágyazódna be a megtermékenyített petesejt) lerövidülését okozhatja, amelyek már közvetlen okai a meddőségnek.
A pajzsmirigy túlműködése ritkább eset, ilyenkor túl sok hormont termel a pajzsmirigy, az anyagcsere folyamatok és a szervezet "felpörög", csökken a testsúly, gyakori a hasmenés, és természetesen szintén felborul a nemi hormonok szintje.
OKA:
Lehet a nem megfelelő jód bevitel, amire a pajzsmirigynek szüksége van; a pajzsmirigy elhúzódó gyulladása, ami például elhúzódó felsőlégúti fertőzésből is kialakulhat. Az elhúzódó gyulladás esetén a szervezet antitesteket kezd termelni a pajzsmirigy ellen (az immunrendszer védekezni kezd), ilyenkor már autoimmun betegségről beszélünk (pl. Hashimoto-kór). Ok lehet ezen kívűl az agyalapi mirigy betegsége is, a korábban említett prolaktintúltermelő jóindulatú daganatok, az adenómák sokszor a TSH-t, azaz a pajzsmirigyserkentő hormont is túltermelik. És nem szabad figyelmen kívül hagyni a környezeti hatásokat sem: pl. Csernobilt követően Észak-Magyarországon hirtelen rengeteg pajzsmirigy beteg lett... (No comment)
TÜNETEI:
Étvágycsökkenés
Súlygyarapodás
Fásultság, depresszió
Székelési problémák (alulműködésnél székrekedés, túlműködésnél hasmenés)
Rekedt, mély hang
Vékony, szálkás haj, hajhullás
Menstruációs zavarok (erős, elhúzódó vérzés, rendszeretelen ciklus, luteális fázis lerövidülése, ...)
Fázékonyság, hideg végtagok
Meddőség
A MEDDŐSÉG OKA:
Mint a fentiekben már leírtam, egyrészt a T4 nevű pajzsmirigyhormon szintjének egyensúlyi helyzetből való kibillenése közvetlenül hat az öszrogén és progeszteron szintjére, márpedig ez a két legfőbb "ciklusirányító" hormon. Emellett mind a T4 szintje, mind a pajzsmirigy irányítására szolgáló TSH termelésének megváltozása hat egyéb nemi hormonokra is, amelyek szintje így szintén kibillen az egyensúlyból. A felboruló hormonháztartás pedig a ciklus rendszertelenségét, a peteérés elmaradását, vagy a megtermékenyített petesejt beágyazódásának lehetetlenségét okozzák.
DIAGNÓZIS
Egyszerű (de mindenképpen többször megismételt) vérvétellel tisztázandó a pajzsmirigyhormonok (T4, T3, szabad T4 és szabad T3), a pajzsmirigyserkető hormon (TSH) és lehetőleg az antitestek (anit-tg, anti-TPO) szintje. Javasolt még a pajzsmirigy ultrahang, adott esetben szükséges lehet radioaktív anyag adásával végzett szcintigráfiára, esetleg biopsziára (szövettan).
KEZELÉS
Általában mindössze gyógyszeres kezelésre van szükség, ilyenkor mesterségesen, kívülről történik a hiányzó pajzsmirigyhormonok pótlása (tehát a gyógyszer valójában hormon). Többféle néven és dózissal létezik a gyógyszer: L-thyroxin, Euthyrox, stb. Súlyosabb esetben szükséges lehet műtét, de a meddőség kezelése kapcsán általában elegendő a gyógyszerszedés (a műtétet szükségessé tevő állapot általában súlyosabb és nyilvánvalóbb annál, hogy csak a meddőség okának keresése közben derüljön ki a probléma).
TERHESSÉG LÉTREJÖTTE
A fentiekben leírtak alapján "mindössze" annyi szükséges, hogy a pajzsmirigyhormonok szintjének normalizálásával az összes többi, a ciklust befolyásoló hormon szintje is beálljon a megfelelő szintre, és már jöhet is a baba. Persze ez akár jó néhány hónapot is igénybe vehet, el kell találni a megfelelő gyógyszeradagot is hozzá (egyéni, ki milyen jól és gyorsan reagál).
Koma, én is ezt látom. Nekem még az a furcsa, hogy a férfiakat nem olyan tüzetesen vizsgálják. Férjemnek gratulált a sperma eredményéért régebben Kovács doktor és legközelebb, pedig megállapította, hogy nála is baj van, nem csak nálam. Tehát nem volt jó az eredménye.
Hogy is van ez?
Egyébként tényleg nagyon a szívemhez nőtt a pécsi medi csapat és kicsit nehéz váltani, csak már mi is SZERETNÉNK KISBABÁT!:-)
Nyugi! Pécsen vagy a legjobb helyen! Mi is bedőltünk a
"statisztikának" (ami nem minden évben egyforma) 5 beülti volt másik intézményben és a hatodik Pécsen ami sikerült!
További ajánlott fórumok:
- A Sote I. mint meddőségi központ
- A budai Meddőségi Központba járunk
- Úgy néz ki, meddőségi központba kell mennünk:( Tudtok nekem abban segíteni, hogy Budapesten melyiket válszam?
- Melyik meddőségi központot válasszam? Segítsetek!:)))))))
- Melyik a legjobb meddőségi központ és miért?
- Melyik a legjobb meddőségi központ?