Paleolit táplálkozás (beszélgetős fórum)
A méz GI-e: 35-87, a GL-ja pedig 24-72.
Mondjuk azt nem tudom, hogy mitől függ, hogy mennyi pontosan... :-)
túlzásba bármivel kapcsolatban lehet esni.
ez nem lehet indok....
Nehezen lehetett a mézhez az ő idejükben hozzájutni, ezért csak keveset tudtak belőle fogyasztani.
Az volt a mézzel kapcsolatban a megállapítás, hogy ne kerüljön be a paleo alapanyagok közé, mert akkor egyesek képesek azt hinni, hogy bűntetlenül ihatják a mézesteát literszám. Nyilván, ha valaki, akinek nincsenek cukorproblémái, belecsorgat reggel egy kis kanálkát az innivalójába, attól nem lesz semmi probléma. Szóval a túlzásbaesések elkerülése végett nem lett a méz paleo alapanyag.
Tegnap "bűnöztem", engedtem egy baklava csábításának. A régi mintájú fogyókúráimban egy ilyen után napokig bűntudatom volt és gyakran mérhető + kg is. Most mindezt nem tapasztaltam. Talán mert ez nem koplalós diéta és a szervezetem nem reagált a rég megszokott többszöri hasznosítással...nem tudom.
Ti mit tapasztaltok?
szerintem mézet lehet enni paleoban.
méhek voltak már a paleolit korban is és akkor mézük is volt, amit biztos felfedeztek már az ősemberek is. :-D
persze nem korlátlanul, de mértékkel fogyasztható szerintem. :-)
Én simán beleteszem a kávémba a mézet (ici-picit a repcemézből. Meg fogyasztom a hajdinát is lisztként. Viszont én nem fogyasztok zabot semmilyen formában az allergiám miatt. Amúgy a hajdina jellemzően lassan felszívódó szénhidrát, bár jelzem, pl az én érzékeny belsőmnek nem épp könnyű eledel. Pár havonta készítek belőle palacsintát, de kettővel tele vagyok, húsból meg egy ültő helyemben megeszek 30 dekát is! ;) Vagy szőlőből, ha megfeledkezem magamról annyit eszem, amennyit látok! :)
Jelzi azért a testünk, hogy mi a jó. ;)
Azért az ősember is nyilván fogyasztott valamennyi mézet. Ma élő természeti népek szintén ezt teszik.
Persze nem autóval mennek érte a bevásárlóközpontba.
Írta, hogy méz helyett tehetünk xilitolt is kis vízben feloldva.
Egyébként meg ha vendégek jönnek, még a kis mézzel készült sütink is 100x egészségesebb mint amit ők készítenek maguknak. Meg nem is hiszem, hogy úgy tudom ezeket a tömény kajákat befelé tolni, mint anno az üres kalóriákat (most már értem legalább azt is, hogy ez a kifejezés mit takar).
Na mindegy is, lehet azért találni benne olyat amit nyugodt lélekkel ehetünk, ha meg karácsonykor ennyi az össz kilengés, hogy van egy kis méz vagy hajdina, az annak, akinek eü problémái nem tiltják szerintem bevállalhatja.
köszi szépen.
engedelmeddel beteszem a naplómba, persze szigorúan forrásmegjelöléssel. :-)
en kb. ugyanigy voltam. Amikor eldontottem, hogy lisztes dolgokat tobbet nem eszem, akkor konnyen ment az atallas, pedig addig szinte csak azon eltem.
A tejjel viszont meg mindig kuszkodok...
A mult heten vegre otthon voltam, es megvettem Szendi konyvet, nekiestem. Nem tudom mit vartam tole, talan motivaciot, talan, hogy valaszokat talalok, de nem igazan jott be a konyv. :-(
Bar vannak jo reszek benne.
Én is nagyon szeretem a sütőzacskót, a világ legegyszerűbb dolga, zsír sem kell bele, és olyan frankón megsül benne az étel, jó puha lesz, bár múltkor érdeklődtem valahol, hogy a sütőzacsival nincs-e olyan gond, mint a műanyag cumisüvegekkel, és azt a választ kaptam, hogy Amerikában egy fajta be lett vizsgálva, és sok bűnös dolog került belőle az ételbe. MOst nem tudom mi is legyen...
Ha szereted a nyuszkát, múltkor kaptam egy pác receptet, isteni volt:
Egy edényben mézet kell melegíteni. Ebbe teszünk mustárt, erős pistát, sót, borsot, delikátot, őrölt köményt, majorannát jó bőven. Na ezzel a jó kis trutyival kell alaposan bekpácolni a nyuszót.
Amikor nekem azt mondta az orvosom, hogy ne egyek több gabonafélét, akkor a szemem előtt peregtek le a torták, péksütik, finom kenyércsücskök... Én is imádtam őket. Én nem ehetem, mert sok galibát okoz a gabona, ez ilyen szempontból könnyít a dolgomon, mert bevéstem az agyamba, hogy tilos és bűnös.
De négy hónap telt el azóta (ja tényleg ma pont 4 hónap!!!) és miattam ott lehet az asztalon a torta, süti, még csak nyomorultnak sem érzem magam, hogy nem ehetek belőle. Oda jutottam, hogy inkább sajnálom azokat akik tömik magukba.
Ételekről: Vasárnapi ebédként a sült nyuszi mellé sütőzacskóban sütöttem a darabolt zöldségeket(paszternák, sárgarépa, cékla, brokkoliszár, lilahagyma)...nem is tudom, miért gondoltam eddig, hogy ezeket csak alufóliában lehet.
Viszont én még nem tudtam magamat rávenni paleo süti sütésére: úgy érzem, hogy arra nekem nincs szükségem (mint ahogy a kenyérre sem). A családnak sütök, de arrébbsétálok, ha kész.....
Szia!
Ez a táplálkozás nem a fogyásról szól elsősorban. (ld. Mamintit, akin szintén nincs felesleg) Milyen betegsége van a férjednek?
Az átállás egyénfüggő, van, aki fokozatosan tért át, van, aki egyik napról a másikra.
Én azt mondom, hogy nem nehéz betartani a paleo elveket, bár aki kenyér, tészta és tej függő, annak kissé nehezebb.
Sok sikert!
Kérdés!!! milyen sütiket csináltok honnan???
mijaza pocak panna?????
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?