Otthonszülés! Geréb Ágnes (beszélgetés)
Az első leheletnyi fájásocskához képest 23 perc múlva a kezemben volt a 4775 grammos lányom. :)
Igaz, volt időnk bőven felkészülni a szülésre, nem véletlen, hogy "túlhordtam".
Úgy gondolom, a nők alapvetően akkora babát növesztenek odabent, amekkorát meg is tudnak hüvelyi úton szülni, még akkor is, ha újabban ennek ellenkezőjéről nagyon szeretnék meggyőzni a nőket, s ez egyenes út a császármetszés elvégzéséhez. (Végül minden 3. babát úgy "segítenek" világra. :( )
Valóban létezhet téraránytalanság, de nagyon ritka komplikáció (általában kis termetű, s elsősorban deformált csípőjű nőknél adódik), sokkal ritkább, mint ahogy azt gondoljuk!
A nagy babát hordó nőknek egy dolgot kellene biztosítani. időt, hogy nagyon lassan, hosszan, a saját tempójukban készülhessenek fel a világra hozatalra. Ha egy nagy babát akarata ellenére siettetnek, kipréselnek, akkor valóban nagy az esélye a sérülésnek. (én így jártam a fiammal.) Ha hagyják a nőt akár heteken át vajúdni (bizony, ez nem vicc! A vajúdásnak is vannak fokozatai, kezdve a jósló fájásoktól...), hogy szép lassan tágulhasson, a csontjai szép lassan engedjenek utat, akkor semmivel se veszélyesebb nagy babát megszülni, mint kicsit. És egyáltalán nem biztos, hogy nehezebb dolog!
Tegnapelőtt az egyik műsorban volt, hogy Magyarországon az első legtöbb műtét a szem, utána az abortusz, harmadik a császár (indokolatlanul sok!!)..., az utolsó kettőben szinte világelsők vagyunk.
Sokan szó szerint kikövetelik/megfizetik, hogy ne kelljen természetesen úton szülniük!
Jogtalanul vetkőztették meztelenre Geréb Ágnest
hvg.hu - Hírszerző/FH - 2010. december 02
A budapesti rendőr-főkapitány megállapította, hogy a vetkőztetéses motozás jog- és szakszerűtlen volt. A motozást végző rendőrök ellen fegyelmi eljárás indult.
A rendőrség szerint is jogtalanul vetkőztették meztelenre Geréb Ágnest a Gyorskocsi utcai fogdában, őrizetbe vétele alatt. Az eljárás a rendőrség véleménye szerint szakszerűtlen is volt - áll a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében.
A szülész-nőgyógyászt még október 5-én vették őrizetbe és a Gyorskocsi utcai Központi Fogdán tartották fogva. Ez alatt az idő alatt Geréb Ágnest az ügyvédjén kívül csak két parlamenti képviselő, a fideszes Ékes Ilona és az LMP-s Ertsey Katalin látogathatta meg. Ertsey Katalin utolsó látogatásakor engedélyezték, hogy átadja a családtól kapott, ruhákat és más használati tárgyakat tartalmazó csomagot, amit a rendőrök ellenőriztek is.
A beszélő előtt és után azonban Geréb Ágnest meztelenre vetkőztették. Ezért a TASZ ügyvédje panasszal élt az eljárás ellen. A panaszt kivizsgálták és a budapesti rendőrfőkapitány megállapította, hogy a vetkőztetéses motozás jog- és szakszerűtlen volt. A motozást végző rendőrök ellen fegyelmi eljárás indult.
miért baj, ha rögtön megkapja a bcg-t???
senkinek semmi baja nem lett ettől még
Máté faros volt
nem tudtam volna megszülni hüvelyi úton
ez az uh-on derült ki
illetve előtte is tudtuk,. h nem fordult be, de a szülés előtt az egyik lába fent volt, míg a másik lent
spárgában volt
lehetetlen megszülni
nem egyedi eset, ami az osz alatt nem derül ki
Még egy vélemény (egy férfitől) az Index cikkéhez.
Ami számomra a nem világos ebben: mi van a háborítatlan, bábás szülés szakmai protokolljával? Ha ezt nem rögzítik, akkor komplikáció esetén megint a kórházi protokoll rendelkezéseit, előírt beavatkozásait fogják számonkérni, mint a Geréb doktornő elleni első, eltitással végződő büntetőperben? Lehetséges lesz-e a jogszabály hatálybalépése után a kórházi háborítatlan, bábás szülés (vagyis elindul-e a valódi szülészeti reform), és milyen protokoll alapján? Vagy ez már a Semmelweis-terv része lesz? Ezek nem derülnek ki az ismertetésből.
Csak a betarthatatlan dolgokat emelem ki...
Ikerterhesség: nekem ez nem lenne kifogás. Ez a tény önmagában nem indokolja a kórházat. Gyanítom, sok 2. babót nem fognak időben észlelni. :)
Túl nagy magzat: kinek mi számít túl nagynak? Nekem pl. a majd öt kilós gyerekeim nem tűntek nagynak. :) Ezzel az indokkal se lennék hajlandó kórházba menni. Manapság amúgy egyre ritkább a 4 kiló alatti súly, vagy mondom fordítva, egyre gyakoribb a 4 kiló feletti súly.
Még valami: önmagában a súly semmit se jelent. A pont 4 kilós babámmal jobban szenvedtem, mint a közel 5 kilósakkal.
Komment: 4 kiló fölött nem, 35 év fölött nem? megnézték ezek a nemzetközi osz ajánlásokat?? Már megint valami xart akarnak lenyomni a torkunkon wazz :(
Korábbi császármetszés: na ja, legyen neki még egy! :( Ha valakiknek szükségük van megtapasztalni az otthonszülést, akkor pont azok, akiknek volt már császármetszésük. Ez megint egy hülye kifogás.
A hegszétválásnak(ami miatt nem akarják az előzetesen császárral szülteknek engedni az otthonszülést) sokkal nagyobb a rizikója a siettetett szüléseknél, ami pedig kórházban szokott előfordulni...
Erős dohányzás: ezt meg ki nyomozza ki vajon?
Finanszírozás nuku: ez egész egyszerűen szimpla diszkrimináció!!! Újabb zsarolási lehetőség... Pedig az osz finanszírozásra tizedannyiba kerülne, mint egy napé a kórházban!!!
42. hét utániak nem szülhetnek otthon: miért, ha a világon semmi bajuk??? Ebben sincs logika.
Koponyafekvés: egyedül a harántfekvésűek képtelenek megszületni hüvelyi úton. A medence végűek is simán meg tudnak születni, ugyanakkor pl. egy hátratartott koponyafekvésű gyerek nem biztos... Ezt pedig nem nézik uh-n, menet közben derül ki a kórházban is!
Elhúzódó szülés: kinek mi az?? nekem ennyi, neked annyi, a harmadiknak meg amannyi... Ha az anya-baba bírja, akkor semmit se számít az idő! A szülésnek nincs meghatározható időintervalluma! De ezt ma még csak a bábák tudják. :(
Gyerekorvos 24 órán belül jöjjön ki: ez rendben, de ha - a cikk kétértelműségét véve alapul - ebbe az is beletartozik, hogy már szúrja is befele a BCG-t, akkor inkább ki se jöjjön, mert azt nemigen fogják megengedni neki! A BCG-t 6 hetes korig lehet beadni!!!!! Sajnos a kórházakban a távozás előtt szúrják a bébiket.
A szakmának tetszik kitétel a cikkben, a bábákra és a dúlákra is vonatkozik? Kötve hiszem...
Az anya választási jogát elismerik-e szülés közben? Az alapvető pont kell legyen, hogy mi magunk vagyunk a felelősek a döntéseinkért, akkor is, ott is. Minden lehetőséget ajánlás formájában kell kapjuk, amit lehetőségünk van elfogadni, de... nemet is mondhatunk. Ha pl. a szakszemélyzet úgy ítéli meg, hogy elhúzódik a vajúdás, irány a kórház, de én másképp érzem, akkor ne kényszeríthessenek szülés közben semmire, amibe nem önszántamból megyek bele. Ez rémálommá változtathatja az egészet.
Civilizált helyeken ez evidencia.
Hát nagyon nem erre várunk, de kétségtelen, hogy legalább már történik valami...
én Fehérváron szültem, nem is bababarát a kórház és egy rossz szavam nem lehet
sem az orvosokra, sem az ellátásra, semmire!!
szóval ez is általánosítás, mert neked sajnos rossz tapasztalatod volt Zsóka
Amennyiben volna megfelelő háttér...
Azelőtt szinte minden falunak volt a saját orvosa mellett "bábája" is... Ugye az orvos már csak akkor ment ki a házhoz, amikor "baj" volt...
Amikor az anyuka el kezdett vajúdni, szaladtak a bábáért és összejöttek a család nőtagjai...
Apuka pedig vagy toporgott a szoba előtt, vagy elment a kocsmába inni...
Ez joghézag és orvosi privigélium. Az persze nem mindegy, hogy a kórháztól 10-20 percnyire laksz, vagy 50-100 km-nyire egy kicsi falucskában; van-e kocsid, van-e orvos és elérhető-e éppen, stb.
Ha van pénzed, szülhetsz 4-5*-os szuperhelyen mindenféle ellátással, ha nincs, marad a közkórház az akárhány ágyas szobával, és olyan közönségesen bánnak veled, mintha nem is egy kisbabát hoznál a világra, hanem ...
Anno egy elitnek számító kórházban szültem. Azt mondtam, hogy soha többet!!!, mert úgy bántak velünk, mint valami köztörvényes bűnözőkkel.
persze megelőzés, nem abortusz
ez nem is vitás
Megelőzni!! Az elmúlt években sokféle módja van a fogamzásgátlásnak, mégis, ennyi házasságon kívül fogant gyermek született meg. Vajon ők mit fognak majd érezni, amikor megtudják...
Mert a gyerekek bizony tudják és el is mondják, akár kérdezik, akár nem. Soha, egyetlen tanítványomtól sem kérdeztem meg, hogy házasságban született-e, mégis tudok szinte mindent :(
Ma sokszor a gyermek csupán következménye a szexuális életnek, nem pedig valóban két ember szerelmének a gyümölcse.
Nem birtam végignézni :-(((((((((
Én is láttam még 20 éve ilyen "filmet" de az kezdetlegesebb volt, nem ennyire ijesztő, mégis örök nyomot hagyott.
Szándékomban áll valami ilyesmit bemutatni MAJD a lányomnak, hogy jól vésse eszébe mit csinál!
Miért is betarthatatlan?
Végigolvasva, nekem szimpatikus a tervezet.
Évek óta, sőt évtizedek óta erek vártok.
Elég logikus és észérvek szólnak amellett, mikor lehet otthon és kórházban szülni
Sajnos több sebből vérzik...
2 év múlva, ha felülvizsgálják, világosan látható lesz, hogy betarthatatlan. :( Vannak, akik ezt már most is tudják.
Ez a tervezet megint csak arra jó, hogy inkább tilt, mint enged, mindenféle szent szöveg ellenére. Sokaknak muszáj lesz újfent tilosban járni, hazudozni. Szép kis "segítség"! Újabb bizonyíték arra, mennyire nem érdekel senkit az anya és a baba élete! :(
persze, az abortusz nem fogamzásgátlás, ezt mindenki tudja
de tiltani?
pedig a rutin azzá tette. valóban az a legnagyobb probléma, hogy sok-sok fiatal lány életében eza fogamzásgátlás egyik módszere.
én ezt tartom elfogadhatatlannak.
de tényleg megdöbbentő a butaság és tájékozatlanság.
egyszer énis tartottam felvilágosító órát, 8-soknak. az egyik kérdéstől én is lehidaltam. egy kislány azt kérdezte, hogyha tampont használ azt minden pisilésnél muszáj-e kicserelésnie mert nagyon fáj!
14évesen nem tudta, hogy a hüvely és a húgycső két külön szerv!!!
ennek ellenére a teljes tilalmat én is nagyon rossznak tartanám. csak a kuruzslók járnának jól vele....
" orvos, az abortusz ugyanúgy az elvégzendő feladatok közé tartozik egy szülész nőgyógyásznak, mint egy mióma eltávolítása, vagy egy szülés. "
nem azt írtam, h csak egy nőgyógyászati beavatkozás
Most erre mit mondjak??
Akkor is az, erkölcsileg nevezheted gyilkosságnak
Kommentek a petíció után...
Vajon erre mit lép a magyar kormány? Miután gyakorlatilag az egész világ előtt lejáratták magukat, mit tudnak mondani, csinálni? Bele se merek gondolni a lehetséges reakcióikba. Mert eddig - ha jól láttam - eljátszották, hogy ők nem tudnak ...semmiről. Ezért nem is csináltak / csinálnak semmit. Azonban az egész világ hírügynökségeit már nem tudja blokkolni az Orbán kormány. A hazait tudja, ezt láttuk és látjuk. Az emberek, a "nép" tökéletesen félre van informálva, ezáltal Ágit az utca embere gyerekgyilkosnak tartja, sőt, többszörös anyagyilkosnak is (!!) - mivel összemossák a fejükben a kórházakból kiszivárgó kismamák elvérzését, halálát Ági két gyerektragédiájával (ez konkrétan csütörtökön hangzott el a Fővárosi Bíróságnál). A hazai hírekben nemigen szerepel Lesley Page professzornő és félve teszem fel a kérdést: ez a petíció vajon el fog-e jutni az újságolvasókhoz, tévénézőkhöz? A kormány belátja-e, hogy jogtalanul zárta lakat alá Ágit, jogtalanul mocskolta, akadályozta a háborítatlan szülés ügyét? Csak találgatok a fejemben és naivan reménykedem abban, hogy január 8. tényleg január 8. lesz. S ha Ágit kiengedik, rehabilitálják is, eloszlatják a fejekben a tévhiteket. Helyére kerülnek a dolgok. A fejekben is, s a törvénykönyvekben is. Mert ez most tényleg egy nagy esély, hogy nagyot forduljon a világ. De a komoly anyagi és hatalmi érdekek ellentéteit vajon ki tudja-e egyenlíteni egy 58 éves filigrán szülésznő, vagy továbbra is kéz és lábbilincsbe verve tartják Őt és az egész Nevéhez fűződő ügyet? Sok-sok kérdés. Békés Bence békésen mosolyog: reménykedjünk! Azonban fejében milliónyi gondolat, kezében a mobiltelefon, ő, és a többiek tárgyalnak, intézkednek, nyilatkoznak, szerveznek, mi pedig mindenhol ott vagyunk és leszünk, ahol tüntetni kell.
Akármilyen is ez a petíció, a bíróság elvileg független. Ha lesz, akkor az lesz a reakció, h a politikusok nem befolyásolhatják a független bíróságok működését. Az már a tényleges diktatúra, amikor leszól Vitya, h n...a engedjétek már ki. Gondolom Te sem ezt szeretnéd. Geréb Ágit nem a kormány zárta be, biztos ez csak egy költői túlzás... Hogy valakik félre vannak tájékozódva, azon segíteni nehezen lehet. A zemberek azt hisznek el, amit akarnak, a tények nem befolyásolják a zemberek gondolkodását. És nem is legyen cél a "köz"vélemény megnyerése. Elég, ha a gondolkodó emberek tudják, h miről van szó. A sajtónak igyekeznie kell, mert egy hónap és csak az MTI-s híreket adhatják le:-(. Mi ez a nyugdíjbalhéhoz képest?!?!?!
Rehabilitáció, ugyan már, akkor egy csomó embernek el kellene ismernie, hogy hibázott, Ne legyünk naivak. Én annak is örülnék, ha csak úgy simán kiengednék az előzetesből és mondjuk csak felfüggesztett lenne az ítélet.
elgondolkodott már azon valaki, hogy vajon hány orvost vittek el a rendőrök bilincsben a bizonyítási eljárás előtt(!) azok közül, akik TÉNYLEGESEN műhibát követtek el? az ország szégyene az, ahogy Geréb Ágner doktornővel bánnak...ahogy az is, hogy a magyar nőket az állam korlátozza a szabad választás jogában.
"Független bíróságok"? :D Bocsánat, de LOL
PETÍCIÓ DR. GERÉB ÁGNESÉRT
.A szabad szülésért, 2010. december 3., 16:04.PETÍCIÓ DR. GERÉB ÁGNESÉRT
Mi, alulírottak tiltakozunk az ellen:
- hogy az egymást követő magyar kormányok az elmúlt 22 évben nem szabályozták az intézeten kívüli szülés kérdését, tehát nem alkották meg a jogi kereteket ahhoz, hogy támogassák és biztosítsák a magyar nők alkotmányos jogát a szülés helyszínének és módjának megválasztását illetően,
- hogy Dr. Geréb Ágnest letartóztatták,
- hogy a kormányzati szabályozás hiányában Magyarországon kriminalizálják az intézeten kívül működő bábák által nyújtott szolgáltatásokat,
- ahogy Dr. Geréb Ágnessel bánnak a börtönben.
Tisztelettel követeljük:
- hogy a magyar hatóságok azonnal engedjék szabadon Dr. Geréb Ágnest,
- hogy a magyar hatóságok függesszenek fel minden bűnvádi eljárást a bábák ellen egészen addig, amíg az intézeten kívüli szülés szabályozása hatályba nem lép,
- hogy a magyar hatóságok a magyarországi tervezett intézeten kívüli szülés szabályozásának kidolgozásába résztvevőként vonjanak be nemzetközi és/vagy magyar szakértőket, akik rendelkeznek az intézeten kívüli szülés tapasztalatával.
Fenntartjuk, hogy a tervezett intézeten kívüli szülés felvétele a magyarországi egészségügyi rendszer által felkínált lehetőségek közé Magyarországon a kórházi szülések minőségét is javítani fogja – az anyák és a babák nagyobb biztonsága érdekében, valamint nagyobb megelégedésére.
Dr. Geréb Ágnes letartóztatása és ennek az intézeten kívüli szülésre vonatkozó hatásaiMagyarországon közvetlenül érintik a magyar nőket szülésük helyszínének megválasztásában. A magyar nőknek most a kormány segítségére van szükségük ahhoz, hogy a magyar és az európai törvényeknek megfelelően ezzel a jogukkal élhessenek. Sürgetjük a magyar kormányt, hogy a magyar nők érdekében mihamarabb fogjon hozzá ennek az emberjogi kérdésnek a megvitatásához!
Nyomatékosítjuk, hogy Dr. Geréb Ágnes fogvatartásának körülményei mind túlzóak, mind pedig szükségtelenek. Komoly aggodalmunkat szeretnék kifejezni ezekkel a körülményekkel kapcsolatosan, beleértve a kötelező mozgásidő megvonását; a fogda könyvtárhasználatának megvonását; a gyógyszerhasználat megvonását; és a parlamenti képviselők látogatásának megtagadását. Sürgetjük a magyar kormányt, hogy vessen véget ennek a törvénytelen és méltatlan bánásmódnak –tudatában annak, hogy a nemzetközi közösség nyomon követi azt, ahogyan Magyarország kezeli Dr. Geréb Ágnes esetét.
Üdvözlettel,
Prof. Lesley Page
RM RN FRCM. (Hon) PhD, MSc, BA.
Bába, oktató és előadó.
2009: vendégprofesszor a Sydney Egyetemen, Ausztráliában
2007 január: A King’s Fund Investigation tanácsadója az angliai szülészeti ellátások biztonságának kérdésében
Kormányzati tanácsadó:
2002-2003: A Brit Parlament Alsóházának Egészségügyi Bizottságának tanácsadója a szülészeti ellátások felülvizsgálatának kérdésében.
Igazságügyi szakértőként dolgozik bábai szülészeti területen több mint húsz éve Nagy-Britanniában, Kanadában és Írországban
124 tudományos publikációja jelent meg, ezek között lektorált szemlék, kutatási jelentések, kormányzati jelentések fejezetei és három könyv is található.
Saraswati Vedam
RM FACNM MSN Sci D (hc).
A Szülésznői Osztály igazgatója, University of British Columbia, Kanada.
Okleveles Nővér és Bába diplomát szerzett a Yale Egyetemen.
Magánpraxist és a kórházi praxist is folytat New Yorkban, Kaliforniában, Indiana és Cunnecticut államokban az USA-ban.
A Coalition for Diversity alapító elnöke, Yale University.
Luke Zander
MD
Körzeti orvos az Egyesült Királyságban.
Tapasztalattal rendelkezik az otthoni ellátás terén, több mint 300 otthoni szülés kísérésére kérték fel.
Kutatást végzett az otthoni szülések területén és eredményeit széles körben publikálta.
Az Egyesült Királyság parlamentjének tanácsadójaként részt vett az Egészségügyi Tanács (Winterton) szülészeti ellátásokról készült jelentésének elkészítésében.
Henci Goer
Egyesült Államok
A Tudatos nő kalauza a jobb szülésért és a Szülészeti mítoszok kontra tudományos tények című munkák szerzője.
Nemzetközileg elismert szaktekintély a tényeken alapuló szülészeti ellátások terén.
Jelenleg a Lamaze Institute for Normal Birth Forum ( Lamaze Intézet Normális Szülés Fórumának) állandó szakértője, Washington D.C., USA.
Mavis Kirkham
A Sheffield Hallam University (Egyesült Királyság) professzor emeritus-a.
A University of Huddersfield és a Sydney University of Technology (Ausztrália) tiszteletbeli professzora.
Nagy-Britanniában dolgozik szülészeti kutatóként és klinikai szülészként több mint 30 éve.
Prof. John Davis
MD (Cantab) FRCP FRCPCH A gyermekgyógyászat nyugalmazott professzora, University of Cambridge, Egyesült Királyság.
Korábban az Egyesült Királysági Royal College of Physicians (Királyi Orvosi Kollégium) alelnöke tisztét töltötte be.
A Royal College of Paediatrics and Child Health (Királyi Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Kollégium) tiszteletbeli tagja.
Egyike az eredeti brit neonatológusoknak és az első Nuffield ösztöndíjasa az Újszülött Élettannak az Oxfordi Egyetemen.
A Magyar Gyermekorvos Társaság tiszteletbeli tagja.
Sheila Kitzinger
A Thames Valley University (Egyesült Királyság) tiszteletbeli professzora.
Oktat a Wolfson School of Health Sciences-en az Egyesült Királyságban.
MBE
A természetes szülés szószólója, több munkája jelent meg szülés és várandósság témában.
Szociálantropológus, szakterülete a várandósság, a szülés, valamint csecsemők és kisgyermekek nevelése.
Azért dolgozik, hogy a nők megkapják a szükséges információkat ahhoz, hogy meghozhassák saját döntéseiket a szülésükről.
Ina May Gaskin
MA, CPM, Ph.D. (Hon).
A Tennessee állambeli (USA) Farm Szülészeti Központ (Farm Midwifery Center Tennessee) alapítója és igazgatója.
Több mint 1200 szülést kísért.
A Spirituális bábaság és az Útmutató szüléshez című könyvek szerzője.
22 éven keresztül megjelentette a Birth Gazette (Szülés Újság) című lapot.
1996 - 2002 között elnöke a Midwives’ Alliance of North America (Bábák Észak-Amerikai Szövetsége).
2003-ban a Morse College, Yale University vendég tagjának választották.
Marsden Wagner
MD, Kaliforniai perinatológus és perinatális epidemiológus (USA).
A bábaság nyílt támogatója.
A WHO Women’s and Children’s Health részlegének (Nők és gyerekek Egészségéért) igazgatója volt 15 évig.
A Born in the USA (Amerikából jöttem, mesterségem címere: szülész-nőgyógyász), Creating Your Birth Plan, and Pursuing the Birth Machine című könyvek szerzője.
Prof. Jane Sandall
A Szociológiai Tudományok és a Nők Egészségének professzora, School of Medicine, King’s College, London, Anglia.
Tagja az NHS (Nemzeti Egészség Szolgálat) London Review Group on Birth Care (Szülészeti Ellátásokat Felülvizsgáló Londoni Csoportjának) és az International Congress of Midwives Research Standing Committee (Nemzetközi Bábakongresszus Kutatási Tanácsának).
Barbara Katz Rothman
A szociológia professzora, City University of New York, USA.
Vendégprofesszor az International Midwifery Preparation Programban (Nemzetközi Bábaképző Program), Ryerson University, Toronto és a Charite Hospital, Health and Society Masters Program (Egészség és Társadalom); Plymouth University, Egyesült Királyság.
Debra Pascal-Bonaro
Az International MotherBaby Childbirth Initiative (Nemzetközi Anya-Baba Szülés Kezdeményezés) társelnöke.
Dúla. Az Orgasmic Birth (Orgazmikus szülés) című film rendezője.
Kitty Ernst
CNM, MPH, DSc (hon).
A Mary Breckinridge Chair tulajdonosa, Midwifery at the Frontier School of Midwifery & Family Nursing, USA.
Az AABC Consulting Group igazgatója.
Korábban kétszer is elnöke volt az American College of Nurse-Midwivesnak (Amerikai Nővérek és Bábák Kollégiuma)
Az American Association of Birth Centers (Amerikai Születésközpontok Szövetségének) alapító elnöke.
Cathy Warwick
CBE, professzor.
A Royal College of Midwives (A Királyi Bábakollégium, RCM) titkára, Egyesült Királyság. Az RCM a világ egyik legrégibb és legnagyobb bábaszervezet, felöleli az Egyesült Királyság bábáinak többségét.
Mielőtt az CRM-hez csatlakozott, a Midwifery and General Manager for Women & Children’s Services (Szülészeti és Általános Nő- és Gyermekellátói Szolgálat), King College Hospital, London.
Szociálpolitikából diplomázott, szülészetből ADM-et szerzett, és felnőttoktatásból másoddiplomázott.
Wendy Savage
MBBCh(Cantab)FRCOG MSc(Public Health) Hon DSc
A szülészet és nőgyógyászat nyugalmazott docense, Hospital Medical College, Queen Mary, University of London.
35 éves tapasztalattal rendelkezik a szülészet-nőgyógyászat területén.
16 éve a U.K. General Medical Council (Az Egyesült Királyság Orvosi Kamarájának) tagja, mely szabályozza az orvosi tevékenységet.
Simone Buitendijk
MD, MPH, PhD.
A Midwifery Study’s Academic Medical Centre (Bábasági Tanulmányok Akadémiai Egészségügyi Központja) professzora, Amsterdam, Hollandia.
Vezető kutató a Head of the Child Health Programme at the Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (Holladiai Gyermekegészség Program Szervezet - Alkalmazott Tudományos Kutatás), Leiden, Hollandia.
Carolyn Roth
Vezető oktató szülésznő, Keele University, School of Nursing & Midwifery (Nővér és Szülésznőképző Iskola), Egyesült Királyság.
Számos tudományos közlemény szerzője és két könyv társszerkesztője: Core Topics in Midwifery Practice: Number 2 and Number 3. (Kulcskérdések a szülészeti gyakorlatban: 2. és 3. rész).
Louise Richardson
Az írországi szegénység ellen küzdő, nem kormányzati szervezet, az Idős Hölgyek Hálózatának (the Older Women's Network ) vezérigazgatója.
Több éven át dolgozott az egyenlőség és az emberi jogok témáján, főként a nőket érintő kérdéseken.
Jan Tritten
A Midwifery Today (Bábaság Ma) magazin alapítója és főszerkesztője.
Szülésznő.
Beverley Beech
Az AIMS - the Association for Improvements in the Maternity Services (a Szülészeti Ellátások Fejlesztéséért Társaság) tiszteletbeli elnöke, Egyesült Királyság.
Demetria Clarke
A Birth Arts International (Nemzetközi Szülés Művészetek) igazgatója, Vermont, USA.
A legutóbbi könyve: Herbal Remedies for Children (Növényi gyógymódok gyerekek számára) 2011 január 5-én jelenik meg.
Alapítója és igazgatója a Heart of Herbs Herbal school (a Szív gyógynövényei Iskolának), dúla oktatást vezet. Nemzetközi szülésfelkészítő. Gyakran ad elő gyógynövények alkalmazásáról a szexuális problémák, a várandósság és a női egészség területén.
Lillian Bondo
RM, MPA.
2001 óta a Dán Szülésznők Szövetségének elnöke.
1984-ben bábadiplomát szerzett, majd bábaként dolgozott a Bábaközpontban, ahol várandósgondozást, várandósok családjainak szülés előtti gondozását és szülésfelkészítését végezte, valamint szüléseket kísért.
Elizabeth Davis
CPM
A nőiség témáinak elismert szakértője. 1977 óta bába, női egészség szakértő, oktató és tanácsadó. A nők jogainak nemzetközi aktivistája, széles rétegeknek tart előadásokat a bábaságról, a szexualitásról és a nők spiritualitásáról.
5 évig területi képviselője volt a Midwives Alliance of North America-nak (Bábák Észak-Amerikai Szövetsége) és elnöke a Midwifery Education Accreditation Council (Bábasági Akkreditációs Tanácsnak) A National Midwifery Institute, Inc. (Nemzeti Bábasági Intézet) alapító tagja.
Szerzője a klasszikussá vált Heart and Hands: A Midwife’s Guide to Pregnancy and Birth (Szívek és kezek: bábák útmutatója várandóssághoz és szüléshez) és több más könyvnek.
Caroline Flint
Bába.
Az első Birth Centre (Születés Központ) igazgatója.
A Royal College of Midwives (Királyi Bábakollégium) korábbi elnöke, Egyesült Királyság.
A Thames Valley University tiszteletbeli professzora.
Korábban kormányzati tanácsadóként dolgozott a Select Committee on Maternity Services-nél (Szülészeti Ellátások Tanácsa).
5 bábasági témájú könyv és 350 cikk szerzője.
Robbie Davis Floyd
PhD
A University of Texas Austin Embertani tanszékének tudományos főmunkatársa (USA).
A Society for Applied Anthropology (Alkalmazott Embertani Társaság) tagja.
Több mint 80 tudományos közlemény szerzője.
A Birth as an American Rite of Passage (1992, 2004) szerzője.
Az International MotherBaby Childbirth Initiative (Nemzetközi Anya-Baba Szülés Kezdeményezés) szerkesztője és tagja a Board of the International MotherBaby Childbirth Organization (IMBCO) (Nemzetközi Anya-Baba Szülés Szervezetnek).
Michel Odent
MD, orvos, író.
Nemzetközi hírű francia szülésspecialista. A vízbenszülés népszerűsítője majd az Elsődleges Egészség Központ (Primary Health Center) létrehozója.
50 tudományos cikk és 11 könyv szerzője, melyeket 21 nyelvre fordítottak le.
Penny Simpkin
Író, dúla, szülésfelkészítő, szülési tanácsadó, gyógytornász az USA-ban.
A DONA International (nemzetközi dúlaszövetség) alapító tagja.
A Birth (Szülés) című újság szerkesztőbizottságának tagja.
Marshall Klaus
M.D.
Gyermekorvos és újszülött gyógyász
A csodálatos újszülött című könyv szerzője.
A gyermekgyógyászat adjunktusa, University of California, San Francisco, USA.
Phyllis Klaus
C.S.W., M.F.C.C. MFT, LCSW
Okleveles pszichoterapeuta és szociális munkás. A DONA International (nemzetközi dúlaszövetség) alapítója.
Sarah J Buckley
Ausztrál orvos, MD/GP, MB CHB Dip Obst.
1997 óta írásai jelennek meg és előadásokat tart a várandósság, a szülés és a gyereknevelés témájában.
A Gentle Birth (Gyengéd szülés) és a Gentle Mothering (Gyengéd anyaság) szerzője. A Melbourne-i központú International College of Spiritual Midwifery (Nemzetközi Spirituális Bábaság Központ) alapító tagja.
A feltételes jogképesség (a jogokat és kötelességeket tartalmazó függő jogi helyzet) ellenére a magzat, ha nem is abszolút mértékben, de jogalany (személy), meghatározott jogok alanya lehet. " A még meg sem fogant születendő ember nem lehet jogalany hatályos jogunk szerint. (Bár biztosítási szerződésben kedvezményezettként szerepelhet)."
A magzat jogalanyisága, jogképessége a személyi jogok, így az élethez való jog vonatkozásában sajátos: a függő jogi helyzet miatt nem abszolút, ugyanakkor, ha nem áll fenn törvényben meghatározott terhesség-megszakítási ok (indikáció), illetve időhatár, akkor az élethez való jog (is) "abszolút" mértékben védendő (l. pl. Btk. 169. §), az élethez való jog a megszületéshez való jogként manifesztálódik. Az, hogy ha a gyermek utóbb mégsem születik meg élve (pl. spontán vetélés, halva születés következik be), nem érinti élethez való jogának ezen minőségét. Az élve születés - mint pozitív feltétel - be nem következése miatt történő "váromány"-vesztés, a vagyoni jogok körébe eső jogképesség - fogamzás időpontjáig történő - megszerzésének meghiúsulása nem érinti a magzat személyi jogai (élethez való jog, méltósághoz való jog, testi épséghez, egészséghez, gondozáshoz való jog), sőt bizonyos vagyoni jogai (pl. a terhesség ideje alatti tartáshoz való jog) vonatkozásában - terhesség alatt is - meglévő jogalanyiságát.
A magzat tehát olyan feltételes jogképességgel rendelkező emberi személy (jogalany), akinek jogképessége általános és egyenlő, és különösen személyi jogai, így például élethez való joga - a tárgyi jog által - "teljes" védelmet élvez, ha a nő a törvényben meghatározott ok (időhatár) fennállása ellenére gyermeke megszülése mellett dönt; vagyis ezen jogok fennállásának nincsenek további feltételei, ezek a jogok ilyenkor abban az esetben is megilletik a magzatot, ha mégsem születik meg élve. A magzat jogalanyiságát élethez való joga alapozza meg, amely akkor áll fenn, amikor a nő nem él az "abortuszlegalizáció" lehetőségeivel. Tehát a magzat - "főszabályként" - élve születése előtt is jogalany, függetlenül jogképességének feltételes voltától, amely miatt nem abszolúte jogalany, és amelynek - Alkotmánybíróság szerinti - következménye, hogy a nő önrendelkezési joga az erősebb.
Az a jogtudományi tétel, hogy a születendő gyermeket különösen személyi jogai (pl. élethez való joga) akkor is megilletik, ha - édesanyja szülés melletti döntése ellenére - nem születik meg élve, egyúttal azt is jelenti, hogy ezen jogok vonatkozásában a magzat - főszabályként - nem mint leendő jogosult van jelen a polgári jogviszony alanyaként, hanem mint jogalany (személy), akinek ezen jogok tekintetében alanyi joga (jogosultsága) van és igénye lehet; ezen jogok nem mint várományok állnak fenn (feltétel hiányában nincs függő jogi helyzet).
Mindebből következik, hogy a magzatelhajtás büntetőjogi tényállása esetében, vagyis amikor a magzatelhajtás - az 1992. évi LXXIX. törvény szerinti indikációk hiánya miatt - jogellenes, a bűncselekménynek a magzat (is) passzív alanya, a jogi tárgy körébe pedig a magzat élete is beletartozik; ha az "abortuszlegalizáció" indikációi a konkrét esetben nem állnak fenn (beleértve ebbe - mint feltételt - az állapotos nő terhesség-megszakításra irányuló szándékát, szabad akarat-elhatározását is), akkor a magzat - büntetőjogilag is - jogalany.
A jog a magzatelhajtás büntetőjogi szankcionálásával a magzati korát élő gyermek életét is védelemben részesíti, és ezzel a gyermek élve születését is elősegíti. [ ...]
A magzat jogalanyiságát a jogszabályok szó szerint is nevesítik. A magzat részére gondnokot kell kirendelni, ha ez jogainak megóvása érdekében szükséges (l. Ptk. 10. §).
A magzatnak - élethez való joga alapján - igénye lehet arra, hogy megszülethessen; ez állami eszközzel (bírói úton) kikényszeríthető. A magzat ezen igény érvényesítéséhez való joga a hatályos magyar jogban megtalálható. A magzat helyett, az ő nevében és érdekében a (gyámhatóság által) részére kirendelt gondnok - gyámi jogkörrel - jár el. A magzati gondnok a magzat akaratát közvetítve tesz, illetve fogad el akarat-nyilatkozatot. A magzat igényérvényesítése, mint a jogosult részéről megnyilvánuló lehetséges emberi magatartás, épp úgy, mint a már megszületett kiskorú gyermek esetében, az őt képviselő személy (méhmagzati gondnok, egyéb törvényes képviselő) akarat-elhatározásán múlik. A magzat részére kirendelt gondnoknak - tisztségénél fogva - törvényi kötelessége, hogy a magzat helyett, a képviselt magzat nevében és - jogainak megóvása - érdekében igényérvényesítéssel éljen.
Igényérvényesítésre akkor kerül sor, ha az alanyi jogot valamely sérelem érte, vagy legalábbis a jogosult, illetve - annak akaratát megdönthetetlenül vélelmezve - a képviselője által ez feltételezve van.
Ha az abortusz elvégzéséhez szükséges törvényi feltételek hiányoznak, a magzat élethez való joga a "megszületéshez való jog"-ként jelenik meg, és a megszületésre vonatkozó igény érvényesítésére sor kerülhet.
Ha bárki a hatósághoz (pl. gyámhatósághoz, ügyészséghez), illetve bírósághoz intézett bejelentésében az abortusz elvégzéséhez szükséges törvényi feltételek hiányát (pl. az állapotos kiskorú gyermek véleményének jogellenes figyelmen kívül hagyását) állítja, az érintett hatóságnak (bíróságnak) - a születendő gyermek jogainak megóvása érdekében, gondnokrendelés végett - ex officio kell megkeresnie a gyámhatóságot, s a gyámhatóságnak a magzat részére (külön kérelem nélkül is) gondnokot kell kirendelnie. Gondnokrendelésnek hivatalból is helye van. [ ...]
Ha a születendő gyermek - általános, egyenlő és feltételes - jogképessége, az élve születése időpontjától kezdve meglévő abszolút jogalanyisága (jogilag is "ember"-i állapota) amiatt kerül veszélybe, mert a gyermek édesanyja a terhességét jogellenesen akarja megszakítani, vagy legalábbis ezt a jogellenességet a magzat helyett, annak nevében és érdekében - a gyámi jogkörrel - eljáró gondnok állítja, akkor a magzati korát élő gyermek perbeli jogképessége fennáll. [ ...]
Azt a tételt, hogy a magzatnak - a hatályos magyar jog szerint, jogképességének feltételes volta ellenére - alanyi joga van az élethez (és egyéb személyi jogaihoz), az előzőekben kifejtettem. A magzati élet védelméről szóló törvényben taxatíve meghatározott indikációk, a kizárólag veszélyeztetettség és törvényi feltételek fennállása esetén lehetséges terhesség-megszakítás szabályozása ellenére a magzat élethez való alanyi joga fennáll; mivel a törvény szerint "a terhességmegszakítás nem a családtervezés és a születésszabályozás eszköze", főszabályként a terhesség-megszakításra nem kerülhet sor. ("Mit kivételként fogadtak el, azt nem lehet általánosítani." - Quod contra rationem iuris receptum est, non est producendum ad consequentias. - Paulus-D.50.17.141.pr.) [ ...]
Mint ahogy az V. Fejezetben - Moór Gyula "Jogfilozófiá"-ját felhasználva - kifejtettem: álláspontom szerint a magzat feltételes jogképessége esetén (a hatályos magyar jog alapján) a jogalanyiságnak két fajtája létezik, amelyeket meg kell különböztetni egymástól; nevezetesen a teljes (abszolút) és a nem teljes jogalanyiságot. Alapvetően az Alkotmány 8. § (1) bek., 54. § (1) bek. és 56. § rendelkezéseiből következően a még (élve) meg nem született ember (magzat) jogalanyisága is fennáll, jogalanyisága azonban nem teljes, a személyi jogok körében áll fenn. A jogalanyiság ezen két fajtájához (törvényszerű velejáróként) igazodik az - Alkotmány 54. § (1) bekezdéséből következő - abszolút és nem abszolút védelem. Ezért az Alkotmánybíróság azon megfogalmazásával (álláspontjával), hogy a magzat - a hatályos magyar jog alapján - nem jogalany, nem tudok egyetérteni. A Magzatvédelmi törvény értelmében a magzat "nem abszolút jogalany", a törvény a magzat jogairól - a személyi jogok keretén belül - rendelkezett.
A jogalanyiság fennállása vagy fenn nem állása adott; a nem abszolút jogalanyiság fennállása mindössze annak a kérdésnek az eldöntését kívánja meg, hogy a jogi "ember"-fogalom kiterjed-e a nem abszolút jogalanyra (a megfogant, de élve még meg nem született emberre), vagy csak az abszolút jogalanyra (az élve megszületett emberre) terjed ki. E teoretikus kérdés "pro" vagy "contra" történő eldöntése nem befolyásolja azt a tényt, hogy a magzat a személyi jogok vonatkozásában jogalanyisággal bír, például az élethez, az egészséghez, a testi épséghez feltétel nélkül joga van, ezen jogoknak nem várományosa, hanem alanya, ezek a jogok létezésének időszakára vonatkozólag akkor sem szűnnek meg, ha - akár a legális művi terhesség-megszakítás miatt - nem születik meg élve; ezek a jogok a magzati lét szakaszára nem visszamenőleges hatállyal, az abszolút jogalanyiság feltételének (az élve születés) bekövetkezésével jönnek létre, hanem a fogamzás időpontjától kezdve fennállnak és megilletik a magzatot (az "abortuszlegalizáció" által biztosított terhesség-megszakítás mindössze kivételes, törvényi feltételekkel biztosított szabályozásként, csak veszélyeztetettség esetére van jelen a hatályos magyar jogban); vagyis a magzat - mint e jogok alanya - e jogok vonatkozásában (jogilag) személynek minősül.
Ha az élve születést mint az abszolút (feltétlen) jogképesség bekövetkezéséhez szükséges feltételt hangsúlyozandó álláspontot vesszük alapul, akkor a jogi "ember"-fogalom a már (élve) megszületett embert foglalja magában, a magzat fentiekben ismertetett jogalanyisága érintése nélkül.
Ha pedig a magzat - személyi jogok vonatkozásában fennálló - személyi állapotát (jogalanyiságát), az emberi élet születés előtti és utáni szakaszait egységes egészként (folyamatként) hangsúlyozandó álláspontot követjük, akkor a jogi "ember"-fogalom kiterjed a már megfogant, de még élve meg nem született emberre is; anélkül azonban, hogy a feltételes jogképességből következő, fentiek szerinti magzati jogalanyiság kiterjedne a vagyoni (dologi, kötelmi, öröklési, stb.) jogok területére.
A kérdés tehát elméleti, különösebb gyakorlati jelentőséggel nem bír; ami viszont igen, az a felismerés, hogy a magzat a személyi jogok vonatkozásában jogalany (alanyi joga van pl. az élethez), e jogok érvényesítése iránt - bírósági eljárásban is - igénye lehet ("kereseti joggal védett igények"), a magzat perbeli legitimációja (e jogok vonatkozásában) az abszolút jogképesség feltételének bekövetkezésétől függetlenül fennállhat, ítélet - e tekintetben - a gyermek születése előtt is hozható.
Hangsúlyozandó, hogy mindez "a magzati élet védelméről" szóló törvény rendelkezéseivel összhangban értelmezendő.
Álláspontom szerint a magzat élethez való alanyi jogának fennállása miatt - a feltételes jogképesség létezése ellenére - nem lehetséges, hogy azzal szemben más jogokat (pl. az anya egészséghez való, vagy önrendelkezési jogát) mérlegelje a törvényhozó, ezért "a magzati élet védelméről" szóló törvény indikációi (nem számítva a végszükségi indikációt), alkotmányellenesek. [ ...]
Kétségtelen tény, hogy az abortusszal kapcsolatban - mind az állapotos nő, mind pedig a születendő gyermek szemszögéből vizsgálva - igen összetett és súlyos problémakörről van szó. Az abortusz mindenkinek rossz, mert a magzat halálán túl is igen súlyos - minimum mentálhygiénés - (hátrányos) következményekkel jár.
Nagyon sok - tudományosan is alátámasztható - érv hozható fel az abortusz mellett és ellene egyaránt. A magzati korát élő gyermek élethez való joga és az egyéb alapvető emberi jogok, értékek (pl. a szociális jóléthez, a szabad családtervezéshez és az egészséges élethez való jogok) kollíziójával kapcsolatban azonban világosan látni kell, és ki kell mondani, hogy az életnél nagyobb érték nem létezik. Minden más értéknek és jognak az élet az alapja és forrása, más személy élete felett, még ha csak születendő, a hatályos magyar jog szerinti feltételes jogképességgel rendelkező személyről is van szó, se államnak, se más személynek nem szabad rendelkeznie.
A magzati korát élő gyermek még egyáltalán nem képes megvédeni magát, ki van szolgáltatva mindennek és mindenkinek ("védtelen"): jogainak védelmében, illetőleg azok érvényesülése érdekében - személyesen - nem tud eljárni; ha érdekei törvényes képviselőjének (édesanyjának) érdekeivel összeütközésbe kerülnek, jogi védelemben kell őt részesíteni. Ezt hivatott biztosítani a "méhmagzat gondnoka" jogintézménye.
A társadalom magzati életet védő felfogásának (jogi értékének), erkölcsi normavilágának kialakulása - úgy tűnik - hosszabb folyamatot igényel. "A magzat élethez való joga" című dolgozatommal illúziók nélkül, de mély jogtudományi meggyőződéssel és érveléssel (tudományos ismeretterjesztéssel) szeretném elősegíteni ezt a folyamatot. Ady Endre szavaival élve azért, mert: "Az Élet él és szent okokból élni is akar."