Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » OTP lakáshitelhez kell kezes? fórum

OTP lakáshitelhez kell kezes? (tudásbázis kérdés)


18. Channa* (válaszként erre: 17. - Rabankari)
jan. 8. 10:22

Tegnap már nem volt időm...

Tehát, a KH is tud gyors lenni. Róluk nem beszélek, mert nem ismerem őket. Azt tudom, hogy egy ismerősöm végső próbálkozásként ment hozzájuk és fél nap alatt rátették az összeget a számlájára, amit máshol nem kapott meg.


Prémium ügyfél nem mindenkiből lesz, ahhoz vagy sok pénzt kell tartania a bankban, vagy nagy összegű hitelhez kell hitelképesnek lennie vagy ismerősnek kell lennie.


Nem, nem azt mondtam, hogy az OTP-nél nagy kedvezményeket fog kapni, hanem azt, hogy ha a fizetése odamegy, akkor kap.


Minden bankban kb. azonos kamatokkal dolgoznak. Valamiből élniük kell a bankoknak, így nem fogják a hitel 5% adni, ha az összes többi közel 20%-on adja.

Mi 2% kedvezményt kaptunk arra, hogy x összegű jövedelem jóváírást vállaltunk OTP-s számlára, így 5% lett a hitelünk kamata, az akkori 7% helyett.


FI nem tud ennyit küldeni az OTP-hez, így valószínű, hogy nem is 2% a kedvezmény, de ezt is elmondja majd az ügyintéző.


Jó, nem értesz egyet azzal, hogy a bankban érdeklődjön. Semmi gond. Mindenki a saját kárán tanuljon ez alapján.


Bankban dolgozok már nagyon régen, IT-s vagyok, így tulajdonképpen a termékekhez annyira értek, amennyire a programozáshoz szükséges, de konkrét termékeket nem ismerek, illetve a hitelbírálatot sem ismerem pontosan, de vettem már fel hitelt többször, így van tapasztalatom közvetítőkkel, akik azért akarnak eladni mindent, hogy egy üzleten maximális jutalékot tudjon realizálni. És igen, pont ezért ha kéri valaki a segítségüket, akkor olyan hitel konstrukciót javasolnak, amiből nekik a legnagyobb hasznuk van, és egy pillanatig nem foglalkoznak az ügyfeleik érdekével.


Csak egy példa: közvetítők nagy előszeretettel helyeztek ki olyan hitelt, ahol pl. 10 évig nem kell tőkét törleszteni csak kamatot, de a hitelhez ezért kellett egy speciális 'biztosítás', ahol pont annyit fizetett az ügyfél, amennyi a tőketörlesztés összege volt. A csali az volt, hogy ezzel a biztosítással olyan hozamot ér el az ügyfél 10 év alatt, hogy a futamidő felénél 10 év múlva kitudja majd fizetni a teljes hitelt, kap még pluszba is, és nem kell 20 évig törlesztenie a banknak.

Ez a közvetítőnek szuper, mert kap jutalékot a hitel után (folyósított összeg x %-át) + a biztosításra is.

Az ügyfél tényleg nem fizet többet, mint a biztosítás után, azaz rosszul ezzel nem jár, de 10 évig nincs tőketörlesztés (devizahiteleknél a nem törlesztett tőke miatt is sokszorosa lett az ügyfél tartozása), azaz egy fillérrel sem csökken 10 évig a tartozás, de az biztos, hogy 10 év alatt csökkenő kamat mellett sosem lesz olyan hozama ennek a biztosításnak, hogy a tőkét kifizesse belőle az ügyfél+maradjon is belőle az ígéretek szerint, örülhetett, ha elég volt a tőkére. Illetve, minden ügyféllel megpróbáltak/nak egyéb megtakarítást kötni, pl. fundamenta, ltp., ami nekik plusz jutalék bevétel, az ügyfélnek + kiadás havonta. Igaz, majd a fundamentából talán tud felújítani. Megpróbálnak még az ügyfélre rásózni életbiztosítást is, ami ismét egy jutalék bevételi forrás nekik, az ügyfélnek + kiadás...


A legtöbb ügyfél belemegy mindenbe, annak reményében, hogy így tuti megkapja a hitelt, de azzal nem számol, hogy az egyébként 50 ezer Ft törlesztés helyett 100-nál tart. És szidja a bankokat, hogy milyen szemetek, holott nem volt kötelező neki 4-5 terméket 'megvennie', elég lett volna a hitelt igénybe vennie....


Ez tapasztalat, mert velem is próbálkozott hitelközvetítő, csak velem sikertelenül. Ráadásul úgy is bepróbálkozott nálam, hogy nem forint hitelt intézett, hanem devizát, csak én nem mentem bele...


OTP: saját ügyfelüknek személyi hitelt kb. 1 órán belül folyósítják. Olyan összeget, aminek a törlesztése belefér a jövedelmébe. Nem szórakoznak. Ott helyben, azonnal lekérnek mindent ami kell, átküldik hitelbírálatra, és mire az ügyintéző kinyomtatja a szerződéseket, addigra a pénz a számlán van. Nem 50 ezer adóssal+ 2 kezessel!


Mi a lakáshitelünknél idén: 2 hitelközvetítőt ajánlottak, akik képtelenek voltak ötletelni, húzták az időt, ha volt egy kérdésem kb. 1 hét múlva kaptam rá választ, jellemzően negatívat, és szerintük megoldhatatlan terveink voltak.


Beültünk a sarki OTP-be, először februárba és az ottani ügyintéző végig zongorázta az összes lehetőséget.

Ha nem tudjuk eladni a lakásokat.

Ha csak az egyik megy el.

Ha mindkettő elmenne időközben.

Én a férjemmel veszek fel hitelt, csak én veszek fel, csak a fiam.


És nem egyszer számolt újra, mert közben lett fizetés emelésünk, változott a megvásárolandó ingatlan, stb.


És végül egyik ötlete sem kellett, mert bár eladtuk mind a két lakást, de pénzünk nem volt ennek ellenére, mert hitelből vették meg tőlünk és olyan későn fizettek, hogy mi nem tudtunk volna megvenni semmit, így a vége az lett, hogy a foglaló+előleg feletti vételárat full hitelből fizettük ki, majd amikor bejöttek a pénzek, akkor betörlesztettük, és végül én és a fiam lettünk az adósok.

És mivel nagy összegű hitelt kellett felvennünk, ezért az ügyintéző a konkrét hitelügylet megkötésére átadott egy VIP ügyintézőnek minket.


És hiába voltunk bonyolultak, ennek ellenére 3 hét alatt kifolyósították a hitelünket.


Én sem vagyok oda az OTP-ért, de el kell ismerni, hogy ők a legprofibbak, és ha már ott FI számlája, akkor azt javaslom neki, hogy ott üljön be a hitelügyintézőhöz és beszélje át vele, mert ők korrekten fogják tájékoztatni.


A hitelközvetítő viszont azt a bankot fogja ajánlani, ahol neki a legtöbb a jutaléka, ahol ismeretsége van és igen, megpróbál mindent rásózni az ügyfélre, hogy egy ügyleten sokat tudjon keresni.

17. rabankari (válaszként erre: 10. - Channa*)
jan. 7. 11:15

Otp s vagyok ,de anno a lakashitelem a kH nál vettem fel,prémium ügyfélként is sokkal jobb ajánlatot adtak,jövedelem átutalás nélkül.

Jelenleg is nagyon drága az OTP,személyi hitelben és lakáshitelben is.

Nem gondolnám hogy a FI ezzel a jövedelemmel nagyon extra kedvezményeket fog kapni.

Abban igazat adok,hogy ha ügyfelük vagy rugalmasak,gyorsak de más bankoknál is lehet ezt gyorsan,nem csak ott,persze vannak kritikán aluli átfutási idők is.

Abban sem értek egyet hogy a bankban érdeklődjön,a bankban szóban simán rávágnak az emberre bármit, ha nem ért hozzá,illetve valljuk be őszintén sokszor maga az ügyintéző is fogalmatlan.

Nekem anno hiteltanácsadó kereste meg a legolcsóbb,legjobb ajánlatot, előre elmondta melyik gyors,lassú ,melyeknél meddig terhelhető a jövedelem,mi kell a beadáshoz.Minden rögzített beszélgetésben és emailben ment ,nem volt olyan amit már többször hallottam,hogy az ügyfél nem azt kapta ,amit kért, mert "félreértették" egymást.Sokszor már ott megvezetik az ügyfelet,hogy rányomják a biztosítást a hitel mellé.

16. tumbo2 (válaszként erre: 10. - Channa*)
jan. 7. 10:54
én is bennük bízom a legjobban.mikor a bb banktól vettem föl mosógépre hitelt,utána még kértek mindenfélére pénzt.mondom kifizetem a hátralékot,utána felejtsük el egymást egy életre.
15. 55Judit (válaszként erre: 14. - Channa*)
jan. 7. 10:45
16 éve vettem fel. Azóta változhatott is a módi.
14. Channa* (válaszként erre: 12. - 55Judit)
jan. 7. 10:44

Ja, és mindenképp ott beszélje át!

Persze, nem kevés időt tölt ott, de mindennel tisztában lesz, csak mondjon el mindent.

13. Channa* (válaszként erre: 12. - 55Judit)
jan. 7. 10:42

Nem a korod miatt?

Én több tízmilliót felvehetek egyedül és a fiam is.

A férjem viszont csak 5 milliót, de nagyon rövid futamidőre a kora miatt.


Sajnos nekünk is kellett felvennünk most a házhoz, mert a vevőink későn fizettek, és inkább átvittem a fizetésemet az OTP-hez, mert ott volt a leggyorsabb, legrugalmasabb.

12. 55Judit (válaszként erre: 11. - Channa*)
jan. 7. 10:31
Az én törlesztőm nem haladta meg, mégis kellett adóstárs. valószínű a kérdezőnek ott érdemes érdeklődni, ahol a hitelt akarja felvenni. Az a biztos.
11. Channa* (válaszként erre: 9. - 55Judit)
jan. 7. 10:28

Ha a fizetésébe belefér a törlesztő részlet, akkor nem kell sem kezes, sem adóstárs.

Ez attól függ, hogy hogyan számolják a JTM-et. Elvileg egységes, de van ahol szigorúbbak a feltételek. OTP ahhoz képest, amilyen volt, sokkal rugalmasabb lett.


a lényeg, hogy a nettó fizetés 40%-át nem haladhatja meg a törlesztő összege, ha van adóstárs, akkor a kettőjük nettó bevételének az 50%-át terhelhetik.

10. Channa* (válaszként erre: 8. - Rabankari)
jan. 7. 10:25

Pont annyi, mint a többi, és ha ott vezeti a számláját, akkor kap kamatkedvezményt, ami nem kevés.

És az sem mellékes, hogy OTP-nél 3 hét alatt átfut, azaz folyósítanak.

Az unicreditben 3,5 hónapba telt, mire megkaptuk a vevőnktől a lakásunk vételárát! Hát nem esett jól!

És az összes többi bank is elég bürokratikus, ami miatt nehézkes.

A saját bankomban, ahol dolgozok, 3 hónap is kevés ahhoz, hogy hitelhez jusson az ügyfél.


Tehát, szerintem manapság az OTP a legrugalmasabb, leggyorsabb, stb.

9. 55Judit (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 7. 10:08
Tapasztaltam. Nem kezes, hanem adóstárs kell hozzá.
8. rabankari (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 7. 10:03
Az OTP nagyon drága,nézelődj,kalkulálj hitelkalkulátorokban,mert nagyon súlyos százezreket bukhatsz.
7. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 6. - Channa*)
jan. 5. 22:33
Nagyon köszönöm, Channa!
6. Channa* (válaszként erre: 5. - Channa*)
jan. 5. 21:57
Ja, és bankfiókba menj és ne hitelközvetítővel intézd!
5. Channa* (válaszként erre: 4. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 5. 21:57

Elvileg belefér a fizetésedbe.

20 évre úgy 60 ezer a törlesztés, tehát bőven beleférsz, de mindenképp OTP-s ügyintézővel kell átbeszélned!

4. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 2. - Channa*)
jan. 5. 21:49
5,5 millió kéne még, 300 ezer körül van a bérem, állami cégnél dolgozom.
jan. 5. 21:09

Gondolom nem százezrekről van szó, akkor viszont a kereseted miatt kell.

De kérdezz rá a bankodra, gondolom egyedi elbírálás is létezik. Sok sikert!

2. Channa* (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 5. 21:07

A fizetésed 40%-a terhelhető.

Tehát, ha nincs más hiteled, akkor ennyit felvehetsz.

A nem túl nagy összeg bármit jelenthet.


Mennyi az a nem túl nagy összeg? Lehet, hogy személyi hitelt is tudsz felvenni annyit.


Azt javaslom, hogy menj be az OTP-be és ott beszéld át az ügyintézővel.

jan. 5. 20:58
Sürgősen ki kéne egészítenem a pénzemet, az OTP ügyfele vagyok. Nem túl nagy összegű lakáshitelre lenne szükségem. Kérem, segítsen, aki ért ehhez, vagy van tapasztalata.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook