Összetörtem a higanyos lázmérőt! Mi ilyenkor a teendő? (tudásbázis)
nekünk is , mikor eltörtem ezt az utolsót aminek a golyóival játszadoztam kézzel, utána mi is digitálisat vettünk, még azóta is az van. Ennek vagy 15 éve.
Gyerekeknél meg a fülhőmérő a legpraktikusabb szerintem.
Ennyitől semmi!
Nagyobb higanymérgezés az nem a lázmérő összetörésénél kezdődik.
Google-higanymérgezés
De mondom, egy lázmérőtől nem lesz bajod, ha feltakarítod rendesen.
Nekem soha nem is volt.Persze gyerekkoromban igen :)
De ahogy kirepültem 20évesen,akkor digitálisat vásároltam,azóta is működik.
Ja, értem.
Szerintem akinek van még otthon- cserélje le, az a biztos. Én nem is értem, mikor valaki pl a szájban használja a higanyos lázmérőt.
Annyira felelőtlen emberek vannak.
Kiskoromban (nem is voltam olyan kicsi, de még nem tudtam, hogy mérgező), összetörtem, aztán játszottam a golyókkal. Még mindig élek :)
Nem lesz bajod, ne aggódj.
A higanyos lázmérőt nem tiltották még be? EU-ban réges rég tiltott.
kb ugyanaz:
Mikor okoz gondot a hagyományos higanyos lázmérő ?
A lázmérőben a higany zárt üvegtartályban van és nem tud párologni. Ha a lázmérő eltörik, vagy a tartály folytonossága megszakad az eszközben lévő fém a szabadba kerül és azonnal párologni kezd. A háztartásokban található hőmérőkben fél-másfél gramm higany található baleset esetén, főleg ha a lázmérő elpattan a higany permetszerűen fröccsen szét a környezetbe, a padló legkisebb résébe kerül, a ruhára,kárpitra tapad, a fal pórusaiba fészkeli magát és azonnal elkezd párologni. Mi a teendő ?
TILOS A HIGANYT FELPORSZÍVÓZNI , mivel a felszívott higanyt a gépen keresztül a levegőbe porlasztjuk.
1. Azonnal nyissunk ablakot, a helyiségben tartózkodókat küldjük ki. Ügyeljünk arra, hogy senki ne lépjen a higanyba , mert így széthordjuk a lakásba.
2. Gumikesztyű felvétele után egy fehér papírlapra görgessük a higanycseppeket , ezek ha egymáshoz érnek eggyé válnak, szedjük össze a lázmérő cserepeit is és mindezeket gyűjtsük egy zárható edénybe / zárható edénynek megfelel egy közepes méretű jól záródó befőttes üveg is /
3. Vásároljunk kénport /több helyen vásárolható. A „borkénpor” erre a célra nem használható, mivel ez a nevével ellentétben nem kén, hanem két káliumszulfit vegyület keveréke és nem lép reakcióba a higannyal/. Az összetört hőmérő helyét szórjuk be vele, mert így a maradék szabadszemmel nem érzékelhető higyanycseppekkel a kén higanyszulfidot alkot, amely már egy nem veszélyes szürkésfehér por. Ezt seperjük össze, a zárható edénybe tegyük és a baleset helyszínét mossuk fel tiszta vízzel. A felmosáshoz használt rongyot a továbbiakban ne használjuk.
4. Pár napig a megszokottnál sűrűbben, rendszeresen szellőztessünk a szobába
5. Az összegyűjtött higany, a lázmérő darabjai, valamint a kénezés utáni szürke por veszélyes hulladék. A lezárt edényt ne dobjuk ki a kommunális hulladékok közé, hanem a legközelebbi veszélyes hulladékgyűjtő telepen adjuk le.
Frissítés: 2009-03-31
Kezdőlap
De ha bekövetkezik a baleset és eltörik a lázmérő, a higany a lázmérő elpattanásakor permetszerűen fröccsen szét a szobában, legkisebb résekbe is befolyik, a textilre rátapad és azonnal elkezd párologni. A párolgás fokozódik, minél melegebb közegbe kerül a higany. Volt például olyan eset is, hogy az összetört lázmérőből a higany egy bébiétel melegítőre fröccsent rá, amit napokig nem vették észre így a fokozott higanypárolgás miatt a szobában annyira megnőtt a higanykoncentráció, hogy a kisgyermeket később akut higanymérgezéssel kellett kórházba szállítani.
A háztartásokban előforduló lázmérőkben 0,5-1,5 g higany található. Amikor a lázmérő egy átlagos méretű lakószobában összetörik, hirtelen nagy mennyiségű higanygőz szabadul fel, a levegő higanytartalma 10-50 mikrogramm/m3 -re nő meg. A rossz hír pedig az, hogy a levegő higanytartalma hónapokig magas marad még akkor is, ha egyébként minden egyes higanycseppet szakszerűen feltakarítottunk - ezen persze segíthetünk a gyakori szellőztetéssel. Ha pedig nem takarítjuk fel szakszerűen, vagy esetleg nem vesszük észre hogy összetört, még rosszabb a helyzet; a higanycseppek szobahőmérsékleten folyamatosan több éven keresztül párolognak és károsítják a szervezetünket.
Mi a teendő, ha összetörik a lázmérőnk?
Először is: TILOS FELPORSZÍVÓZNI, MÉG ÚN. HEPA SZŰRŐS PORSZÍVÓVAL SEM!
Ez az első szabály, hiszen a felszívott mennyiség a porszívón keresztül porlasztva azonnal a levegőbe jut.
Teendőink:
1. A kiömlött higany azonnal párologni kezd, ezért mielőtt nekikezdünk a higany feltakarításának, nyissunk ablakot. Ne engedjünk senkit be a szobába. A törött hőmérő környékére mezítláb vagy zokniban ne lépjünk, hiszen így széthordjuk az egész lakásban; legjobb, ha olyan papucsot húzunk, amelyet utána el fogunk tudni dobni. Tilos hozzá érni és igyekezzünk ne közel hajolni a higanycseppekhez, hogy minél kevesebb higanygőzt lélegezzünk be.
2. Húzzunk gumikesztyűt. Egy fehér papírlappal görgessük össze a higanycseppeket (ahogy két csepp találkozik, azonnal eggyé válnak, melyhez következő cseppet görgethetünk) valamint szedjük össze az összetört lázmérő darabjait is, és mindezt gyűjtsük egy zárható edénybe.
3. A legközelebbi patikában vásároljunk kénport. A maradék, szabad szemmel nem látható higanycseppek semlegesítéséhez a kénporral szórjuk be az összetört lázmérő helyét, majd terítsük le újságpapírral és hagyjuk állni egy kis ideig. A higany ekkor a kénnel egyesülve higany-szulfidot alkot, amely már nem veszélyes. Az így keletkező szürkés anyagot seperjük össze, és szintén helyezzük egy zárható edénybe. Legvégül tiszta vízzel mossuk fel. A felmosórongyot szintén dobjuk ki a felmosás után.
4. Pár napig folyamatosan szellőztessünk, és utána is néhány hétig rendszeresen, ez alatt az idő alatt pedig próbáljunk meg ne tartózkodni huzamosabb ideig a helyiségben.
5. Az összegyűjtött higanyt és higany-szulfidot veszélyes hulladékként kell kezelnünk. A lezárt tégelyt ne dobjuk a szemétbe, hanem adjuk le a legközelebbi veszélyes hulladék gyűjtő telepen.
Nem szabad, hogy víz közelébe jusson, mert nagyon veszélyes az ivóvízre, növényekre egyaránt!
Régebben a patikába ajánlották bevinni.
A Nővérem is összetörte,majd összeporszívózta és kidobta a porszívót.
Hát Ő ennyire aggódott miatta....
További ajánlott fórumok:
- Teljesen összetört a párom lelkileg 7év és 1gyerek után...Adjatok tanácsot..
- Vendégségben összetört a játék
- Véletlenül rátapostam egy kiscsigára a kapunk előtt és összetört a háza. Biztos hogy el fog pusztulni?
- Babona! az esküvőn összetört cseréptányér egy darabját láttam, hogy valaki zsebre vágja, mi volt ezzel a célja?
- Az összetört szív... után
- Tudtok olyan könyveket ajánlani, amit egy tolókocsiba került, összetört embernek adni lehet, hogy erőt adjunk?