Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Összetörtem a higanyos lázmérőt! Mi ilyenkor a teendő? fórum

Összetörtem a higanyos lázmérőt! Mi ilyenkor a teendő? (tudásbázis)

1 2 3 4
2011. máj. 15. 19:53
Gyerekkoromban véletlenül szétharaptam egy higanyos lázmérőt...:/
39. f8db0709b8 (válaszként erre: 38. - Anname)
2011. máj. 15. 19:08
én is erre gondoltam:)
38. Anname (válaszként erre: 37. - F8db0709b8)
2011. máj. 15. 18:51
mindenképpen a higanyosban.Én nem szeretem a digitálisat,mert bármilyen márkájú mindig csal.A higanyos nem tud tévedni! :)
37. f8db0709b8 (válaszként erre: 22. - Arrival)
2011. máj. 15. 18:46
Nekem higanyos volt,aztán vettem digitálisat.1 hónapja beteg volt a gyerek,a digitális 36,2t mért,a higanyos 39et,amit kézzel is lehetett érezni.Szal nem tudom melyikben lehet megbízni.....
36. 83e25137af (válaszként erre: 35. - Andi6020)
2011. máj. 15. 17:53
há én is ezt mondom. én még ma is pofozgatnám a golycsikat - magamat ismerve - ha összetörnék egyet XD
2011. máj. 15. 17:51
Atya ég! Nem kell ekkora ügyet csinálni ebből. Összetört, feltakarítottad, kidobtad, ennyi. Nem lesz semmi baj.
34. 83e25137af (válaszként erre: 29. - Rekivi)
2011. máj. 15. 17:47
persze hogy alhatsz... nem egy vödörrel ömlött ki. én az üvegszilánktól jobban tartanék. ha azt összeszedted nem ér kellemetlen meglepetés.
33. 9bbc382386 (válaszként erre: 31. - Rekivi)
2011. máj. 15. 17:45
Többször is mossál fel,és nyitott ablaknál akkor.
32. 83e25137af (válaszként erre: 1. - Rekivi)
2011. máj. 15. 17:43
ne aggódj! én már nem tom hányat törtem el és mindet csak úgy kézzel összeterelgetve szedtem össze! és mér kölök koromban szabad kézben tartva "játszottam" a higany golyócskákkal. :) meg volt apunak egy kis üvegben és azt is babráltam. ennek is már bő 20 éve és élek :D
31. Rekivi
2011. máj. 15. 17:38
Nem igazán
30. 9bbc382386 (válaszként erre: 29. - Rekivi)
2011. máj. 15. 17:36
Nincs más helyetek?
29. Rekivi
2011. máj. 15. 17:36
Pont ott törtem össze ahol alszok. Aludhatok továbbra is ott?
28. 9bbc382386 (válaszként erre: 26. - Rekivi)
2011. máj. 15. 17:35
A szeméttelepen van erre kijelölt hely,addig zárt dobozban tárold.
27. 91d4989ab9 (válaszként erre: 26. - Rekivi)
2011. máj. 15. 17:34
ilián leirta
26. Rekivi
2011. máj. 15. 17:33
Hova dobjam?
25. arrival (válaszként erre: 23. - 9bbc382386)
2011. máj. 15. 17:30

nekünk is , mikor eltörtem ezt az utolsót aminek a golyóival játszadoztam kézzel, utána mi is digitálisat vettünk, még azóta is az van. Ennek vagy 15 éve.

Gyerekeknél meg a fülhőmérő a legpraktikusabb szerintem.

24. arrival (válaszként erre: 21. - Rekivi)
2011. máj. 15. 17:28

Ennyitől semmi!

Nagyobb higanymérgezés az nem a lázmérő összetörésénél kezdődik.

Google-higanymérgezés

De mondom, egy lázmérőtől nem lesz bajod, ha feltakarítod rendesen.

23. 9bbc382386 (válaszként erre: 22. - Arrival)
2011. máj. 15. 17:28

Nekem soha nem is volt.Persze gyerekkoromban igen :)

De ahogy kirepültem 20évesen,akkor digitálisat vásároltam,azóta is működik.

22. arrival (válaszként erre: 20. - 9bbc382386)
2011. máj. 15. 17:27

Ja, értem.

Szerintem akinek van még otthon- cserélje le, az a biztos. Én nem is értem, mikor valaki pl a szájban használja a higanyos lázmérőt.

Annyira felelőtlen emberek vannak.

21. Rekivi
2011. máj. 15. 17:26
Azt sehol sem írja, hogy mi bajunk lehet tőle?!
20. 9bbc382386 (válaszként erre: 17. - Arrival)
2011. máj. 15. 17:25
Úgy tudom nem lehet kapni sem,és be kellett vinni a gyógyszertárba otthonról.
19. 902929e538 (válaszként erre: 17. - Arrival)
2011. máj. 15. 17:23
otthon használhatod
18. 902929e538 (válaszként erre: 15. - Rekivi)
2011. máj. 15. 17:22
ezeket találtam hirtelen. ÁNTSZ honlap az egyik

Kiskoromban (nem is voltam olyan kicsi, de még nem tudtam, hogy mérgező), összetörtem, aztán játszottam a golyókkal. Még mindig élek :)

Nem lesz bajod, ne aggódj.

A higanyos lázmérőt nem tiltották még be? EU-ban réges rég tiltott.

kb ugyanaz:

Mikor okoz gondot a hagyományos higanyos lázmérő ?

A lázmérőben a higany zárt üvegtartályban van és nem tud párologni. Ha a lázmérő eltörik, vagy a tartály folytonossága megszakad az eszközben lévő fém a szabadba kerül és azonnal párologni kezd. A háztartásokban található hőmérőkben fél-másfél gramm higany található baleset esetén, főleg ha a lázmérő elpattan a higany permetszerűen fröccsen szét a környezetbe, a padló legkisebb résébe kerül, a ruhára,kárpitra tapad, a fal pórusaiba fészkeli magát és azonnal elkezd párologni. Mi a teendő ?

TILOS A HIGANYT FELPORSZÍVÓZNI , mivel a felszívott higanyt a gépen keresztül a levegőbe porlasztjuk.

1. Azonnal nyissunk ablakot, a helyiségben tartózkodókat küldjük ki. Ügyeljünk arra, hogy senki ne lépjen a higanyba , mert így széthordjuk a lakásba.

2. Gumikesztyű felvétele után egy fehér papírlapra görgessük a higanycseppeket , ezek ha egymáshoz érnek eggyé válnak, szedjük össze a lázmérő cserepeit is és mindezeket gyűjtsük egy zárható edénybe / zárható edénynek megfelel egy közepes méretű jól záródó befőttes üveg is /

3. Vásároljunk kénport /több helyen vásárolható. A „borkénpor” erre a célra nem használható, mivel ez a nevével ellentétben nem kén, hanem két káliumszulfit vegyület keveréke és nem lép reakcióba a higannyal/. Az összetört hőmérő helyét szórjuk be vele, mert így a maradék szabadszemmel nem érzékelhető higyanycseppekkel a kén higanyszulfidot alkot, amely már egy nem veszélyes szürkésfehér por. Ezt seperjük össze, a zárható edénybe tegyük és a baleset helyszínét mossuk fel tiszta vízzel. A felmosáshoz használt rongyot a továbbiakban ne használjuk.

4. Pár napig a megszokottnál sűrűbben, rendszeresen szellőztessünk a szobába

5. Az összegyűjtött higany, a lázmérő darabjai, valamint a kénezés utáni szürke por veszélyes hulladék. A lezárt edényt ne dobjuk ki a kommunális hulladékok közé, hanem a legközelebbi veszélyes hulladékgyűjtő telepen adjuk le.

Frissítés: 2009-03-31

Kezdőlap

15. Rekivi
2011. máj. 15. 17:21
Milyen károsodásokat okozhat? Mennyi 'gőz' van benne? Ahol eltörtem abban a szobában felmosatm, összeszedtem, becsuktam az ajtót és az összes ablakot kinyitottam ott!
2011. máj. 15. 17:21

De ha bekövetkezik a baleset és eltörik a lázmérő, a higany a lázmérő elpattanásakor permetszerűen fröccsen szét a szobában, legkisebb résekbe is befolyik, a textilre rátapad és azonnal elkezd párologni. A párolgás fokozódik, minél melegebb közegbe kerül a higany. Volt például olyan eset is, hogy az összetört lázmérőből a higany egy bébiétel melegítőre fröccsent rá, amit napokig nem vették észre így a fokozott higanypárolgás miatt a szobában annyira megnőtt a higanykoncentráció, hogy a kisgyermeket később akut higanymérgezéssel kellett kórházba szállítani.

A háztartásokban előforduló lázmérőkben 0,5-1,5 g higany található. Amikor a lázmérő egy átlagos méretű lakószobában összetörik, hirtelen nagy mennyiségű higanygőz szabadul fel, a levegő higanytartalma 10-50 mikrogramm/m3 -re nő meg. A rossz hír pedig az, hogy a levegő higanytartalma hónapokig magas marad még akkor is, ha egyébként minden egyes higanycseppet szakszerűen feltakarítottunk - ezen persze segíthetünk a gyakori szellőztetéssel. Ha pedig nem takarítjuk fel szakszerűen, vagy esetleg nem vesszük észre hogy összetört, még rosszabb a helyzet; a higanycseppek szobahőmérsékleten folyamatosan több éven keresztül párolognak és károsítják a szervezetünket.

Mi a teendő, ha összetörik a lázmérőnk?

Először is: TILOS FELPORSZÍVÓZNI, MÉG ÚN. HEPA SZŰRŐS PORSZÍVÓVAL SEM!

Ez az első szabály, hiszen a felszívott mennyiség a porszívón keresztül porlasztva azonnal a levegőbe jut.

Teendőink:

1. A kiömlött higany azonnal párologni kezd, ezért mielőtt nekikezdünk a higany feltakarításának, nyissunk ablakot. Ne engedjünk senkit be a szobába. A törött hőmérő környékére mezítláb vagy zokniban ne lépjünk, hiszen így széthordjuk az egész lakásban; legjobb, ha olyan papucsot húzunk, amelyet utána el fogunk tudni dobni. Tilos hozzá érni és igyekezzünk ne közel hajolni a higanycseppekhez, hogy minél kevesebb higanygőzt lélegezzünk be.

2. Húzzunk gumikesztyűt. Egy fehér papírlappal görgessük össze a higanycseppeket (ahogy két csepp találkozik, azonnal eggyé válnak, melyhez következő cseppet görgethetünk) valamint szedjük össze az összetört lázmérő darabjait is, és mindezt gyűjtsük egy zárható edénybe.

3. A legközelebbi patikában vásároljunk kénport. A maradék, szabad szemmel nem látható higanycseppek semlegesítéséhez a kénporral szórjuk be az összetört lázmérő helyét, majd terítsük le újságpapírral és hagyjuk állni egy kis ideig. A higany ekkor a kénnel egyesülve higany-szulfidot alkot, amely már nem veszélyes. Az így keletkező szürkés anyagot seperjük össze, és szintén helyezzük egy zárható edénybe. Legvégül tiszta vízzel mossuk fel. A felmosórongyot szintén dobjuk ki a felmosás után.

4. Pár napig folyamatosan szellőztessünk, és utána is néhány hétig rendszeresen, ez alatt az idő alatt pedig próbáljunk meg ne tartózkodni huzamosabb ideig a helyiségben.

5. Az összegyűjtött higanyt és higany-szulfidot veszélyes hulladékként kell kezelnünk. A lezárt tégelyt ne dobjuk a szemétbe, hanem adjuk le a legközelebbi veszélyes hulladék gyűjtő telepen.

13. a14deb9047 (válaszként erre: 7. - Rekivi)
2011. máj. 15. 17:20

Nem szabad, hogy víz közelébe jusson, mert nagyon veszélyes az ivóvízre, növényekre egyaránt!

Régebben a patikába ajánlották bevinni.

2011. máj. 15. 17:19

A Nővérem is összetörte,majd összeporszívózta és kidobta a porszívót.

Hát Ő ennyire aggódott miatta....

11. 902929e538 (válaszként erre: 7. - Rekivi)
2011. máj. 15. 17:19
Figyelem! A törött lázmérőből kiszabaduló higany gőzeinek belégzése komoly egészségkárosodáshoz vezethet és veszélyes hulladéknak minősül! Közömbösítésére a kénpor a legalkalmasabb.
1 2 3 4

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook