Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » A sajt és az egészség cikk

A sajt és az egészség


Az élelmiszerek választékában a sajt különleges helyet foglal el. Bőségesen tartalmazzák a szervezet részére szükséges fehérjéket, zsírokat

ásványi anyagokat, vitaminokat. Különböző sajtot lehet kapni. Az enyhe íztől a fűszeresig pikánsig kenhető lágytól a reszelni való keményig. Nagy

választék az energiaszegény sovány sajtoktól a nagy zsírtartalmú tejszínsajtokig.

A sajt és az egészség

Szerte a világon sokan szeretjük a sajtot. Fehérjét és a zsírját a szervezet könnyen gyorsan feldolgozza. Bő a sajtválaszték gazdag az ízskálája. Ezért lehetőség nyílik hogy étrendünkben sokoldaluan használjuk.


Zöldség-és gyümölcsfélékkel, tésztafélékkel, hússal hallal sajtok különböző előételek, ízletes levesek, főzéséhez használják. Lepényeket és süteményeket is készítenek belőle.


Valamely sajt neve általában attól a várostól, falutól, helységtől ered, ahol először készítették. Franciaországban rokfor, a kamamber, a brie. Olaszországban a parmezán és a gorgonzola. Hollandiában az edámi és a gouda. Angliában a cseddár és a stilton. Nálunk óvári sajt, és a göcseji sajt. Orosz sajtok közül a jaroszlavi, az altáji, a minszki, a kárpáti, az észt.


Az ömlesztett sajtoknak gyakran fantázia nevük van. Ilyenek a mackó, a csárdás. A sajt készítés során ma már a sajtok alakját is változtatják. Angliában ananász formájú sajtot is készítenek. A szív alakú sajt Franciaországra jellemző. Belgiumban négyszög alakú a négy évszak nevű sajt.


Mielőtt a sajt az üzletekbe kerülne, többszörös ellenőrzésen megy át. A sajt vizsgálata nagyon fontos. Mielőtt az üzemből kiszállítják a raktárakba, meghatározzák zsír és víztartalmukat. Érzékszervi birálat útján minőségi osztályokba sorolják őket. A sajtokat úgy bírálják el, hogy egy bizottság minősíti olyan szempontok szerint, hogy íz, szag, állomány és lyukacsozottság.


Megjelenés szerinti csoportosítás:


- szabályos kerek, lyukas sajtok(pl.Ementáli, Edami, Trapista,)


- szabálytalan lyukazottságú, röghézagos sajtok (pl.Óvári, Lajta, Göcsej Csemege,


- lyukak nélküli, zárt tésztájú sajtok(pl.Parmezán)


- nemes penésszel erezett vagy nemespenész-bevonatú sajtok(pl.Márványsajt, Gorgonzola, Camembert)


Zsírtartalom szerinti csoportosítás


- Magas zsírtartalmú sajtok:legalább 60%,

- Zsíros sajtok: legalább 40%,

- Félzsíros sajtok: legalább 20%,

- Sovány sajtok: legalább 20% alatti zsírtartalom,


Nedvességtartalom tésztaállomány,érlelés módja szerinti csoportosítás


- friss sajtok,

- lágy sajtok,

- félkemény sajtok,

- kemény sajtok,

- kecskesajtok,


Szárazanyag-tartalom szerinti csoportosítás


- Friss sajtok: 30% szárazanyag-tartalommal(pl. Bojár friss sajt). Ízük enyhe finom.


- Lágy sajtok: 40% szárazanyag-tartalommal(pl.Camembert, Rahm-Brie). Ízük édeskés,ízletes.


- Félkemény sajtok: 50% szárazanyag-tartalommal(pl.Pyrenero). Ízük selymes.


- Kemény sajtok: 50% szárazanyag-tartalommal(pl.Parmezán). Ízük pikáns,erős,fűszeres.


-Kecskesajtok: 45% szárazanyag-tartalommal. Ízük krémes.


Mitől egészséges?


A sajt nemcsak ízletes csemege,hanem rendkívül egészséges táplálék is. A tej szinte minden összetevője - a fehérjék, zsírok, ásványi sók, és különféle vitaminok - majdnem teljesen átkerül a sajtokba. Különféle válfajai értékes fehérjeforrások, és főleg a legfontosabb tej-fehérjét, a kazeint tartalmazzák. Zsírtartalmuk különböző(10-60%), és az állati eredetű zsíradékokra jellemzően jórészt telített zsírsavak találhatók bennük. A sajt egyik legfontosabb kalciumforrás,mely elengedhetetlen ásványi anyag az egészséges csontrendszerhez. A sajtok jelentős mennyiségű foszfort,A- és B2- vitamint is tartalmaznak és B12-vitamin is található bennük.


Fogyasztási tanácsok


Az étrendben meghatározott helye van, a népi bölcsesség szerint "a sajt bezárja a gyomrot". Ugyanis megváltoztatja ízérzékelésünket. Rejtett értékei miatt szinte simogatja a szájpadlásunkat és előkészíti a még kellemesebb édességek élvezetét.Még teljesebb a gasztronomiai élmény, ha a sajtokat a hozzájuk illő borral együtt fogyasztjuk.


Melyiket melyik bor mellé fogyasztjuk?


Friss sajtokhoz


A friss sajtokhoz a hasonlóan könnyű üde,friss fehérborok illenek leginkább, a legutóbbi egy-két évjáratból. A választás egyik szempontja, hogy a bor ne legyen se túl alkoholos, se túlzottan illatos, de élénk savakkal rendelkezzen. Ilyen borok lehetnek Mátraaljáról és az Egri borvidékről a Szürkebarát, az Olaszrizling és a Sauvignon; Sopron környékéről a Veltelini és a Királyleányka, valamint a szekszárdi, villányi, egri és a mátralajai borászok roséborai is.


Lágy sajtokhoz


Ha e sajtok érettségük elején tartanak(pl.nyáron) a legkellemesebb kísérőnek egy jól hűtött Szekszárdi vagy Villányi Rosé, illetve Siller ígérkezik.

Ám ha a sajt érettebb, akkor könnyed, gyümölcsös, bársonyos vörösborral érdemes párosítani: Villányi Kékoportóval, Zweigelttel, esetleg Szekszárdi Kadarkával vagy egy szép Egri Pinot Noirral.


Félkemény sajtokhoz


A hazai félkemény sajtok többsége átlagos érlelésű és viszonylag semleges ízű, a közepesen testes, száraz,de gömbölyű fehérborok adják melléjük a legalkalmasabb kiséretet. Ugyanakkor ízlés szerint könnyebb szerkezetű,de karakteres vörösborral is érdemes megkóstolni ezeket a sajtokat, például Kadarkával, Kékoportóval, Zweigelttel vagy Kékfrankossal.


Kemény sajtokhoz


A kemény sajtok hónapokig sőt évekig is érlelődnek. Az érett Parmigiano Reggiano, Grana Padano, a legtöbb erős vörösborral harmonizál, legyen az olasz(Chianti), francia(Bordeaux-i, Burgundi)vagy spanyol vörösbor.

Minél keményebb a sajt, annál magasabb csersavtartalma lehet a bornak.


Kecskesajtokhoz


A kecskesajtok jellemzően a fehérborokkal alkotnak szép párosításokat, de az egészen könnyed vörösborokkal is érdemes próbálkozni. A friss krémsajtok, valamint az érlelés nélküli friss sajtok könnyű, friss száraz fehérborokat kívánnak - Rizlinget, Rizlingszilvánit, fiatal Szürkebarátot vagy Ezerjót. Érleltebb sajtok mellé akár ászokhordós érlelésű, aromásabb fehérbort is érdemes kóstolni,például Siklósi Hárslevelűt vagy fajtajellegű Sauvignon Blanc-t. Aki a vörösbort jobban kedveli, az érett sajt mellé friss Szekszárdi Kadarkával, karcsú gyümölcsös Kékfrankossal, Kékoportóval kísérletezhet.


Milyen sajtokat kaphatunk jelenleg a boltokban..


Úgy gondoltam,hogy aki kevésbé ismeri a sajtokat, felsorolok most kapható fajtákat.Ami elérhető a piacon és,hogy kedvére válogathasson a finomabbnál finomabbakból.


OLASZ:

Bel Paese,Fontina,Gorgonzola,Mascarpone,Mozzarella,Parmezán,Pecorino,Provolone,Ricotta,


HOLLAND:

Edami,Gouda,Leidener,


NORVÉG:

Gamalost,Gjetost,Jarlsberg,


ANGOL:

Blue Cheshire,Caboc,Caerphilly,Cheddar,Cheschire,Glouchester,Stilton,Wensleydale,


SPANYOL:

Burgos,Cabrales,Manchego,


NÉMET:

Tilsiti,


FRANCIA:

Bleu de Bresse,Brie,Boursin,Camembert,Cantal,Coulommiers,Fourme D' Ambert,Munster,Neufchatel,Port Salut,Reblochon,Rokfort,Saint-Paulin,Tome Auraisin,Trapista,


SVÁJC:

Ementáli,Grouvére,Raclette,Sbrinz,


MAGYAR:

Anikó,Chevalier,Gomolya,Göcseji csemege,Hajdú,Krém,Lajta,Liptói,Márvány,Óvári,Pálpusztai,Szekszárdi csemege,


BULGÁR:

Kaskaval,


AUSZTRIA:

Bergkäse(Hegyi sajt),


SZLOVÁK:

Brindza,Parenyica,


ROMÁNIA:

Orda,


USA:

Brick,Colby,Cream Cheese,Cottage Cheese,


DÁN:

Danablu,Esrom,Havarti,Samso,Mindenkinek jó étvágyat a sajtokhoz és a borokhoz!
Írta: Rika1, 2007. január 10. 15:48
Fórumozz a témáról: A sajt és az egészség fórum (eddig 75 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook