Most derült ki, hogy PCO-s vagyok. Ki tud róla valamit? Lehet még gyerekem? (beszélgetés)
Visszaolvastam:)
Akkor péntekre minden jót kivánok.
Csajszik:
Nem úgy van hogy csak az IR-es szedhet metformint.
Akinek jó a vércukra,az nem IR-es?! Igaz?
Akkor én nem is szedhetnék metformint mert nekem jó a vércukrom?!
Na,most megint jó össze keveredtem,:(
Szia!
Jajj de jó!!! Ennek örülök!!!
Én elcsesztem a mai vérvételt.....
Sziasztok.
Jó lett a vércukor eredményem,nincs benne semmi eltérés.
Pontos számokat nem tudok mondani,a dokim csak ennyit mondott.
Végre egy jó hír.....
Várom, hogy írj!
Holnap sajna nem tudok menni, mert már reggel 6-kor indulunk Barcikára, úgyhogy majd pénteken reggel megyek. Akkor már tuti nem eszek, nem iszok semmit!
Nagyon szorítok neked! Hányra mész a dokihoz?
Köszi a bíztatást!
PCOS, PM alulműködés, egyik sem gyógyítható, de kezelhető, egyikbe sem fogok belehalni. Kezelni fognak és élem normálisan az életem. Megszűnnek a panaszaim, és olyan lehetek, mint rég.
Ma pl sok mindenr választ kaphatok, ma doki. Este megírom, mi volt.
Te is írj, ha előbb nem is, pénteken legalább, hogy mi volt. Oks?
Akkor mikor lesz vérvétel?
Szia Édes! Itt vagyok, csak téged nem talállak.....
Ma akartam menni vérvételre a cukor miatt, reggel üvegbe pisiltem, nem ittam, nem ettem semmit. Nehéz, mert az emberben benne van a reflex.... Még ásványvizet sem ittam. Erre, viszem a gyereket oviba, kicsit köhög, hát adok neki lándzsás utifüvet. Na, azt én is imádom, meg köhécselek is, hát szépen belekortyoltam! SZŐKE NŐ!!! Úgyhogy a mai vérvétel elmaradt, majd pénteken.
Ennyire gyagya hogy lelhetek??? Pedig kiszámoltam, hogy pénteken megyek a nődokimhoz, addigra biztos meg lesz az eredmény......
Te hogy vagy? Olvaslak ám. Örülök, hogy szépen haladsz előre, meglátod minden menni fog. Most már célzottan tudnak kezelni! A pm alulműködés pedig nem vészes, főleg így, hogy hamar észrevettétek.
Szamó? Hol vagy mostanában?
Edina, ha van eredmény, mesélj!
Szép napot Mindenkinek!!!
Fúúúú!
Megintcsak köszönöm a kimerítő választ, és hogy a magam szőtt "elméleteimet" orvosilag is alátámasztottad. :)
Amire még fény derült az elmúlt napokban, hogy úgy tűnik pajzsmirígy alulműködésem van. Viszonylag jól kezelhető, és megitn csak azt kell mondanom, hogy szerencsére elég korán fény derült rá. Endokrinológiára amúgy is mennék, ma intézem a beutalót.
Sok terület kezd összeolvadni, csak az osztályok sokszor még fizikailag is távol vannak egymástól.
Pl a mi esetünkben tök jó lenne (csitt, ne szóljatok álmodozom :) ), ha a két dokibám találkozna, az endós és a nődoki, és megbeszélnék amolyan "dr house-osan".
Utólag azt mondhatom, hogy egy csomó minden összevág. Már kezdett úgy tűnni a magam számára is, hogy üldözési mániám van, és minden mögé valami rendellenességet képzelek. Az tény, hogy rettenetesen figyelek a testem működésére, mert a baba nehezen akar jönni. Olyan kijelentéseket tettem, magammal kapcsolatban már korábban, amik most szinte szóról szóra ott vannak a pcos és a pm alulműködés tünetei között, persze konyhanyelven. Tavasszal anyósomnak: ..el sem hiszed, de néha úgy érzem, ceruzával körbe tudnám rajzolni a petefészkem, annyira érzem, hogy ott valami szúrkál... aztán most ősszel viccesen megjegyeztem, hogy mióta hazajöttünk nyaralásból, azóta gyakorlatilag egyfolytában fázom(aug.vége, akkor romlott el az idő), és mindig kéne még egy pulcsi, meg zokni...meg a kezem olyan, mintha nem is lenne benne vér, csak káposztalé (ezek meg pm alulm.). A párom is kinyomtatott valamit erről és este az orrom alá dugta:látod?-kérdezte.
Közel járunk, kezelve leszek és nem lehet már baj...
Sziasztok!
Igen, és vannak hatások, amik viszonylag jól ismertek, pl. a stressz hatására emelkedik a kortikoszteroidok (a mellékvese kéreg hormonjai, főként kortizol) szintje, ami gátló hatást fejthet ki pl. a GnRH-ra, így csökken az FSH és az LH, a menstruációs ciklus zavara (ill. az ovulációé) következhet be; de csökkenhet a prolaktin is (azt hiszem, indirekt és direkt módon egyaránt), ami a szoptatást akadályozhatja értelemszerűen; de pl. ha az agyban pl. megnő a dopaminszint (pl. dopaminagonista gyógyszer vagy depresszió), akkor is csökken a prolaktin (a dopamin egy idegingerület-átvivő vegyület, ill. hormon, mely a prolaktin elválasztását gátolja).
Valószínűleg a stressz és bizonyos betegségek különböző ilyenn jellegű hatásai hasonlóképpen, más vegyületek (adrenalin, noradrenalin, acetilkolin stb.) agybeli vagy vérszintjének megváltozásával áll kapcsolatban (a kül. ilyen vegyületek hatásai nagyon szerteágazóak, és van belőlük). Ezek részben ismertek is.
Szóval igen, nagyon is van szerepe. De érdekes még, hogy stresszben emelkedik a kortizol, ami immunszupresszív anyag (az immunrendszer működését gátolja).
Szóval érdekes terület ez, az endokrinológia (hormonok) és a neurológia (ideggyógyászat) egyre inkább összeolvad.
Szia!
Tuti, hogy van abban valami amit írtál.
Nekem lement a normál értékre a prolactin szintem magától. Itthon vagyok egy ideje és megszűnt az a stressz, a folyamatos fenyegetőzések, hogy elvesztem a munkahelyem.
Niki.
Szerintem van benne valami.
Testnek-léleknek egyensúlyban kell lennie.
Hát most lehet hülének néztek majd, de rengeteget gondolkodtam ezen a lelki, meg stresszes dolgon, korábban is, de most Alma szóbahozta.
Korábban nekem sem volt gondom, igaz én már 6 éve szültem.Szóval kb olyan 3-4 éve komoly gondok kezdődtek a családban. Semmi mással nem tudtam foglalkozni. Ezzel keltem, ezzel feküdtem, minden olyan kilátástalannak tűnt, aztán sikerült elköltöznünk. Hosszú. A lényeg, hogy sokat változtam, kezdetben csak rossz irányba. Bizalmatlan lettem, rosszmájú, kételkedő, elbizonytalanodtam, földbedöngölve éreztem magam. Mára már úgy érzem, megerősített, már nem foglalkozom azzal, mindenkinek megfelelek-e, jobban értékelem a szeretteimet, és néhány dolog tisztázódott is azóta. Viszont, ha a lélek beteg, akkor a test is az lesz.Én ebben hiszek. Nem mondom, hogy a pcos egyértelműen a kellemetlen rokonnak köszönhető, de biztosan megviselt idegileg, és stresszesebb lettem, mint valaha. Mára már ki tudom őt iktatni, nem foglalkozom vele,és ezáltal talán megerősödöm. Biztos hülyén hangzik, de megtisztítom a lelkem, és akkor talán a testem is egészségesebb lesz.
Szamó.
Akkor szoritok péntekre:)
Remélem van péd!:)
Genetikai háttere (hajlam) szinte minden betegségre van (veleszületett vagy akár szerzett, bár utóbbi szerintem ritka). Aztán hogy valójában kialakul-e a betegség, az a környezeti tényezőkön (pl. táplálkozás, stressz, fertőzések) múlik.
Amennyire én tudom, igaz ez a PCOS-re is (persze elképzelhető, hogy létezik olyan genetikai sérülés, mutáció, ami egyértelmáen PCOS-t eredményez).
Szia Edina!
Fel a fejjel! Egy cipőben evezünk: én 2003-ban szültem, szintén császárral. Kicsi fiam pikk-pakk első hónapban összejött. Akkor még nekem sem volt pco-m!
Most meg? Itt vagyok. Pénteken derül ki, hogy van-e pé-sem.....
bizok benne:)
CSak néha elbizonytalanodom.
Sok helyen úgy olvastam,hogy a pco egy genetikai veleszületett betegség.
Én,rácáfoltam erre,hisz lányommal hipp-hopp terhes lettem,és tuti,hogy nem voltak akkor cisztáim!!
Semmi,gond nem volt.
De akkor ez mitől alakulhatott ki!!
2005-ben császárral szültem lányomat,két év telt el azóta!!
Vajon a császárnak köze van hozzá?
VAgy ennyit romlottak 2év alatt a hormonjaim.
Hogy ez lett a vége,pco.
Számomra még mindig hihetetlen,és felfoghatatlan.....
Na, azt hiszem megvan a magyarázat.
Az ösztrogének növelik a TSH-t.
A progeszteronszint szabályos ciklus esetén a 21. napon a legmagasabb, a progeszteron visszafogja az ösztrogének hatását (ennek szülésnél is nagy jelentősége van), így meg lehet állapítani, hogy akkor is irreálisan magas-e a TSH, amikor a progeszteronszint magas (tehát normál esetben a 21. napon levett TSH alacsonyabb, mint mondjuk, az ovuláció előtt nem sokkal).
Habár a 3. napon az ösztrogén még nem kifejezetten magas, és szerintem ahhoz is kell idő, hogy a TSH másik hormon hatására megnőjön ("fáziskésés").
Bocs, a tudományoskodásért, csak hangosan gondolkodtam:-)
Szia, Edina!
Örülök, hogy minden rendben ment!
Hamarosan büszkén fogod majd mondani, hogy igen, jön, bizony!:-) Bízz benne!;-)
Szia, Niki!
"Amllesleg, mivel az eü miniszterünk nő, kíváncsi lennék a ciklusaira! Neki eltelik 30 nap a 3. és 21. nap között?" - ez tetszett:-)
Amúgy érdekes kérdés, hogy mit mikor célszerű megnézni, jelen esetben a TSH-t a 21. napon (is). Elgondolkodtató...
Szia!
Jól van, túl vagy rajta. Nemis kell sokáig várni az eredméynre!Ez azért jó!
Igen, ez a szülészetes dolog ismerős. Én is akkor találkoztamismerőssel, mikor a második uh-ra vártam, és tudtam már nem él a baba. Rémes volt. Ugyanazt kérdezték, mint tőled. Én sem depizek inkább...
További ajánlott fórumok:
- Tehetetlen vagyok a hisztis gyerekemmel szemben
- Köteles vagyok e zsebpénzt adni a kamasz gyerekemnek?
- Elvehetik a gyerekemet csak azért mert rendetlen vagyok?
- A gyerekem kamasz és én vagyok a rossz ..nálatok is igy van ez?
- 40 évesen nem vagyok férjnél és nincs gyerekem, mégis...
- Kisbaba mániám van! Nagyon vágyok egy újabb csöppségre, de már van 3 gyerekem!