Mindennapi macerák (beszélgetés)
:-) Én is "fagyos" vagyok...:-) Bár én már csak éjjelente fűtök a szobákban,ahol alszunk,nappal nem.Mindenesetre már nagyon várom,hogy jó idő legyen,mert a mai nap rémes volt-na meg az utóbbi pár nap a maga szelével...Remélem hétvégére jobb időt mond majd,mert én már bizony a teraszunkon szeretnék kávézgatni:)
A takarítással viszonylag jól haladtam,3 szobával kész vagyok,holnap jön a nagyobb falat nappali,meg előszoba,meg a fürdő.Viszont lesz segítségem,anyu vigyáz a babára,és a konyha is 80%-ban rendben vagy,úgyhogy holnap addig fogok takarítani,amíg nem végzek.Pénteken már csak a húsvéti dekorokat szeretném felaggatni,meg sütni akarok.Még nem tudom mit...valószínű a férjem kedvence lesz: sajttorta.De majd még meglátom,hogy fogok állni az idővel.Jó éjt!
Sziasztok!
Tegnap nem tudtam futni, a nagy szélvihar, lehűlés és egész este tartó eső miatt. Tudom a földnek szüksége van az esőre, mert ez az egy hete tartó erős szél teljesen kiszárította. Így nem is nagyon aggódtam, hogy elmarad a futás.
A mai vacsi zöldségleves grill csirke friss kenyérrel plusz csalamádé. Nekem pedig brokkoli pürével.
A tornám ma is megvolt este pedig ha az idő engedi pótolom a futást.
Bella biztosan lesz még jó idő ne aggódj.
Szeklice pénzel a világon szinte mindent el lehet intézni. Régen is így volt most meg még inkább.
Sziasztok!
Szeklice, akkor nem kell nélkülöznünk téged, ez jóóó...
Az eső és a viharos szél ide is elért tegnap délután. A fejem azóta is kitartóan fáj. Ez a nyavalyás migrén tűnne már el az életemből.
Szerintetek lesz még idén normális tavasz?
Ez a gyümölcsfáknak nem jó, szélben a méhek nem poroznak. Tegnap, rakott kelkáposztát készítettem. Ma pedig tortát sütök délután, holnap van a férjem névnapja. Igaz csak este 7kor ér haza, de azért meglepjük.
Szép napot nektek.
Már egy órája fent vagyok, szörnyű ez az álmatlanság. De legalább már munkába menet előtt elkészül a kaja, rakott krumplit csinálok. Kipróbáltam a mikrós update kenyeret is, most sül a mikróban. Kíváncsi leszek milyen lesz, majd referálok róla. Tegnap este megérkezett hozzánk is az eső, jó nagy szél kíséretében. Lassan már egy hete lesz hogy állandóan fúj, már unom. Viszont csodálkozom, hogy a fejem még nem fáj tőle, mert máskor szokott, úgyhogy ennek mindenesetre örülök.
Sziasztok Lányok,meglepődtetek,mi?:-))
Hihetetlen ez a mai világ.Egy kis pénzért már holnap délelőtt ide tudnak jönni jövő hét helyett bekötni a netet...Persze nem hivatalosan,de apukám kicsit megsűrgette a dolgot.Most őszintén? 1 hét tv és internet nélkül-maga a kínszenvedés.
Úgyhogy ma még vagyok,és valószínű holnap délelőtt nem leszek,de már én sem tudom pontosan...
Ma sikerült elmenni Gödöllőre,szerencsére elfogadták a melegétkezési utalványt,így jól bevásároltam.Liszt,édesítő,nutella,tészta,lekvár,stb..úgyhogy most egy darabig bőségesen el leszek látva.Vettem még egy kis húsvéti dekorációt,és egy pár apróságot,de igazából siettünk,úgyhogy nem nézelődtünk sokat.Most takarítottam ki a sütőt,meg a hűtőt,ismételten sok szemetet sikerült összeszednem.Már csak 1 polc van hátra,és vége a konyhának.Azt hiszem ma még gyorsan megcsinálom..Végülis ez volt a legnagyobb munka,a többi helyiséggel gyorsabban fogok végezni,legalábbis remélem hogy csütörtök,meg szerda délután,meg péntek délután elég lesz.Szombatg kész szeretnék lenni mindennel.Jövő hét a pihenésé,meg a szépítkezéssel fog telni.Szeretnék végre eljutni fodrészhoz meg kozmetikába...bocsi csajok,sietek,este még bekukkantok.Puszi
Sziasztok!
Szeklice nagyon sajnálom, hogy nem leszel velünk egy hétig. Remélem azért hamarabb el tudod rendezni a szolgáltató váltást. Főleg, hogy most a férjeddel is így tudnád legegyszerűbben tartani a kapcsolatot.
Tegnap este 8-kor értem haza, nagyon elhúzódott ez a fogadó óra. Egyszerűen nem értem aki beszélgetni akar a tanárokkal az miért nem kér külön időpontot. Én 5-8 perc alatt végzek egy tanárnál, de vannak akik fél órákat ott beszélgetnek. Kicsit bosszantó. Na mindegy fő, hogy amit akartam el tudtam rendezni. Egyébként mindkét gyerekről csak jót halottam kivéve Evelinnél az ének. Elég jól elszórakozik a barátnőjével az órán.
Ma délután megyek a körmöshöz este pedig futni.
Vacsi az lesz amit tegnapra gondoltam. Mikor haza értem már nem volt kedvem kisütni a fasírtokat.
Most lettem kész a futással,fürdéssel,rámolással (egy részével).Ma még tanulnom kell,bár nem vagyok valami lelkes,elfáradtam.
Holnap menni szeretnék Gödöllőre,update boltba.Jó lenne,ha ott is elfogadnák a melegétkezési utalványt,mert van egy csomó.Áá..holnapra is annyi programom van,hogy nem is merek belegondolni.Ez az egész hét egy nagy hajtás lesz a húsvéti takarítás miatt.Nem baj,legalább az is meglesz egy időre...
Sziasztok!
Itt még mindig fújj a szél. Már nagyon unom, remélem hamarosan eláll.
Ablakot nekem is kell, majd pucolnom. Egy kisebb fajta tavaszi nagytakarítás nem ártana. Húsvétra még nem vettem semmit.:(((
Ma megyek fogadó órára. Az informatika tanár nagyon a bögyömbe van, de próbálom majd magamat vissza fogni.
Tegnap nem sportoltam semmit, valahogy nem is hiányzott. Ma reggel viszont lenyomtam R.R. 90perces tornáját.
Főzést nem viszem túlzásba, maradt leves tegnapról. Össze dobok egy kis zöldbabfőzit és hozzá fasírtot.
Sziasztok.
Kellemes hetet mindenkinek.
Köszi a receptet.
Bella ezt az almás pite receptet a FB-ról hoztam, direkt neked, mert kimondottan omlós tésztát ír.
Hozzávalók:
A töltelékhez:
2 kg savanykás alma
0-ás update édesítő
1 kávéskanál fahéj
1 citrom reszelt héja
Az omlós tésztához:
20 dkg finomliszt és 30 dkg update liszt
25 dkg vaj
vanília rúd
1 tasak sütőpor (10 g)
2 tojás + 2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
0-s édesítő
Továbbá:
darált dió
1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
Az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sütőport, a tojásokat és tojás sárgákat, kikapart vaníliarúd belsejét és 1 csipet sót, tejfölt valamint ízlés szerint édesítjük. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk dióval, majd elkenjük rajta az almapépet(én megízesítettem és csak kifacsartam). Úgy, hogy a papír legyen fölül, a tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (50-60 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint szeletekre, háromszögekre, rombuszokra vágjuk.
Köszi, ezek finomak lehetnek.
Én nem tudom ki, hogy van vele, de én teljesen jól tudtam alkalmazkodni az új Norbi liszthez.
Elég jól sikerül vele minden, a béles is jó lett. Kicsit lehetne vastagabb a tésztája, de ez csak a tepsi elméretezése volt. Gondolom pihentek már jó éjt.
ALMÁS KÓKUSZGOLYÓ
Hozzávalók:
10 dkg zabpehely, 30 dkg alma, 10 dkg kókuszreszelék, 2 kávéskanál natúr kakaópor, 6-8 csepp rumaroma, folyékony édesítő, őrölt fahéj, meggy (friss vagy fagyasztott)
A meghámozott, finomra reszelt almát gyúrd össze a zabpehellyel, add hozzá a natúr kakaóport, az édesítőszert, a rumaromát, a fahéjat és a kókuszreszelék kétharmadát
Ezután pihentesd egy kicsit a masszát folpackkal letakarva, hogy a különböző ízek harmóniává érjenek össze. A süti végső formáját úgy nyeri el, hogy vizes kézzel diónyi golyókat formálsz belőle belsejébe tehetsz egy-egy szem meggyet is), amelyeket aztán meghempergetsz a maradék kókuszreszelékben.
HABOS ALMÁS
Hozzávalók: 3 tojás , 25dkg túró , 5dkg zabkorpa , 2-3 alma ,fél sütőpor , 1 kiskanál folyékony édesítő , reszelt citromhéj , 1 kiskanáll citromlé , 1 mokkáskanál fahéj
Elkészítés: 1 egész tojást és 2 sárgáját , a túrót és a zabkorpát összekeverjük, majd fél órát hűvös helyen pihentetjük.
Ezután hozzákeverjük a sütőport, az édesítőt és a reszelt citromhéjat.
Egy 22cm-es kerek, kapcsos sütőformát kimargarinozunk, és egyenletesen elterítjük benne a túrós masszát.
Az almát lereszeljük, fahéjjal megszórjuk, és ráhintjük a túróra.
Előmelegített sütőben, közepes lángon, addig sütjük, míg a széle és a teteje rózsaszínű nem lesz.
Ekkor egyenletesen rákenjük a 2 tojásfehérjéből citromlével és pár csepp édesítővel felvert tojáshabot.
A továbbiakban, takaréklángon, inkább szárítjuk, mint sütjük.
ALMÁS ÁLOMPITE (Szoó Judittól) (20x28 cm-es tepsiben)
Hozzávalók: 8 evőkanál Norbi Update süteményliszt , 1 ek. fehér tönkölyliszt , 1 ek. teljes kiörlésű tönkölyliszt , 1/8 kocka élesztő , folyékony édesítő vagy fruktóz, csipet só, 3 és fél ek. light tejfől, 4 szelet hajszálvékony vaj (a 10 dekás vaj keskenyebbik végéből szeletelve)
Töltelék: 6 db kisebb alma (lédús) , 1 cs. Dr. Oetker vaníliás pudingpor , Édesítőszer/fruktóz, fahéj - ízlés szerint , citromlé 2 db Norbi natúr édes sütemény , vagy 1 ek. zabkorpa
Elkészítés: Az élesztőt nem kell felfuttatni , közvetlenül a lisztbe morzsolom. Minden hozzávalót egy tálba teszek. Én édesítőt használok, sosem mértem mennyit teszek a tésztába, úgy egy "löttyintésnyit", hiszen a sóval együtt csak azért van rá szükség, hogy ne legyen ízetlen a tésztánk. Nem kell dagasztani, gyúrni, csak pár mozdulattal eldolgozzuk a hozzávalókat és lesz egy formás, sima felületű gombóckánk. A Norbi liszt miatt szinte magától összeáll az egész, és a normál tésztához képest ez egy ruganyosabb tészta lesz. Nem kell keleszteni. Csak addig tesszük félre, míg elkészül a
töltelék: az almákat meghámozom, magházukat kiveszem, sajtreszelőn lereszelem, édesítővel,fahéjjal ízesítem, citromlével meglocsolom. Egy kevés vízzel (fél dl kb.) hígítom, és a levét sem csepegtetem le. Csomómentesen belekeverem a pudingport. A tésztát kettéosztom úgy, hogy az egyik fele picit nagyobb legyen. Lisztezett deszkán ezt kinyújtom, kivajazott-norbilisztezett tepsibe helyezem. Belemorzsolom a két darab édes süteményt, vagy beleszórok egy marék diót, vagy zabkorpát, ami van otthon, nehogy az almától elázzon a tészta. Kinyújtom a másik tészta darabot is. Beleöntöm a tölteléket a tepsibe, befedem a tésztával, megkenem egy egész tojással, villával megszurkálom. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percet sütöm. Ha langyosan még lágy a töltelék, nem kell megijedni: úgy is nagyon finom:), de ahogy hűl, össze fog állni a töltelék. Tipp: variálhatjuk úgy is,hogy egyharmad-kétharmad arányban osztjuk el a tésztát. A nagyobb kerül alulra, a kisebbet vékonyra nyújtuk, és derelyevágóval csíkokat vágunk belőle, azokból rakunk "rácsot" a pite tetejére.
Küld át légyszíves.
El kell használnom az almát ami a télről maradt. Most sütöm a bélest almalekvárral és dióval.
Hát ez mekkora hülyeség...!!! Biztos nem fogyott úgy a norbi féle morzsa,ezért sorolta át a zabkorpát.Na..engem ez nem hat meg,továbbra is ugyanúgy fogom használni,mint eddig.
Arról nem is beszélve,hogy az egyik szakácskönyve (még régebbről a vaskosabb,nem tudom most hirtelen a címét) tele van zabkorpás piskótás receptekkel,azok változataival.ÉS mind U1-es besorolású!!!!Megáll az eszem,komolyan mondom...