Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Miként intézendő a baleseti táppénz? fórum

Miként intézendő a baleseti táppénz? (beszélgetés)

tegnapelőtt 16:56

Ma a kontroll mellett egy másik dologra is fény derült.

Megjött a férjem két határozata. Az elsőben üzemi balesetnek ismerik el a sérülését. A másikban megállapítják a táppénz napi mértékét, ami bruttó 16.250 Ft/nap lesz.

máj. 9. 17:55
Ez az információ, amit még minap este megosztottam ez hivatalos. A korábban talán már említett kollégájának a felesége a cég egyik TB-ügyintézője. Ő annyit mondott, hogy pénteken nem sokkal délután 13 óra előtt került hivatalosan hozzájuk a férjem ügye.
máj. 8. 21:18

Annyi új információm van, hogy a cég önálló kifizetőhelynek minősül és ennek megfelelően saját költségein kell foglalkoztasson társadalombiztosítási szakértőt.

A cégvezetés hivatalosan ma adta át a baleseti jegyzőkönyvet és mellékleteit (a kórházi zárójelentés, saját hatáskörben elvégzett tanú meghallgatások leírása) a társadalombiztosítási ügyintézőnek.

27. birebora (válaszként erre: 26. - Fórumnyitó (anonim))
máj. 8. 07:52
Szerintem ez nem kérdés. Ha minden pontosan és megfelelő nyomtatványon, megfelelő időben és tartalmilag is minden rubrika kitöltve akkor nem tudnak belekötni.
máj. 8. 05:47
A jegyzőkönyv és az orvosi papírok leadásától számítva mennyi idő alatt döntik el, hogy jogosult-e vagy sem üzemi baleseti táppénzre?
25. globus (válaszként erre: 24. - Fórumnyitó (anonim))
máj. 7. 23:00

A kormányhivatalit elküldik postán a háziorvosnak és a betegnek, ez biztos. A munkáltatót nem tudom.

Ha ö.kifizetőhely, akkor az jár el így. Nincs különbség, csak utóbbi gyorsabb, mert kimarad egy köztes procedúra.

24. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 15. - Globus)
máj. 7. 22:45

Ahogy elmondta a férjem a háziorvosnak, hogy eltört a bokája, miután a munkahelyen félrelépett - a doki gondolkodás nélkül közölte, hogy 1-es kóddal veszi fel táppénzre.

A Határozatot ilyenkor megkapja a munkavállaló is vagy csak a munkáltató?

Mi van akkor, hogyha a cég úgynevezett önálló kifizetőhely?

23. globus (válaszként erre: 22. - Fórumnyitó (anonim))
máj. 7. 22:27
Azt hiszem, 100 fő alkalmazott felett.
22. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 15. - Globus)
máj. 7. 22:23

Van létszámszabályozás arra, hogy mikortól számít önálló kifizetőhelynek egy cég?

(A legjobb tudomásom szerint a férjeméknél kb. 150-160 ember dolgozik)

21. globus (válaszként erre: 20. - Fórumnyitó (anonim))
máj. 7. 22:15
Így van.
20. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 19. - Globus)
máj. 7. 22:10

Csakhogy a leadandó vagyis benyújtandó jegyzőkönyvet a munkáltató kell kiadja.

Ráadásul, hogyha a linket végig olvasod, amit küldtél, akkor szerepel benne egy ilyen pont:

"A baleset üzemiségének elbírálásánál a tényállás tisztázása során figyelembe kell venni a baleset összes körülményét (hol, mikor történt, hogyan következett be a baleset, vannak-e tanúi a balesetnek stb.), majd ezt követően hozza meg hatósági döntését a kormányhivatal/társadalombiztosítási kifizetőhely a baleset üzemiségének elismeréséről, vagy elutasításáról."

19. globus (válaszként erre: 15. - Globus)
máj. 7. 22:00

[link]

Hogyan minősítik üzemivé....

Nem értem ezt a felhajtást, több tanú és orvos van egy sztoriban, de pont egy hivatalnak kell döntenie 😂

18. globus (válaszként erre: 16. - Gigi>)
máj. 7. 21:58
Jaj, ez már régesrég történt. Azért írtam a vasárnapot, mert nem munkaidős volt.
17. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 13. - Globus)
máj. 7. 21:58
Jobbulást kívánok!
16. gigi> (válaszként erre: 13. - Globus)
máj. 7. 21:55
Jobbulást kívánok neked!
15. globus (válaszként erre: 9. - Fórumnyitó (anonim))
máj. 7. 21:54

Nálunk ez úgy megy, hogy munkahelyen felvesznek jegyzőkönyvet. Ha a cég ún. önálló kifizető, akkor sima ügy, házon belül megoldják.

Ha nem, akkor a jegyzőkönyvet beküldik tb-hez, ott születik egy Határozat, ez az 1-es kód alapja.

Addig sima 4-es kód, de ez sem baj, mert a Határozat érkezése után javítják. Ha közben már adott le tp-es papírt 4-essel, a különbözetet utólag fizetik ki.

14. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 13. - Globus)
máj. 7. 21:46

A hülyének nézés még addig nálunk működött, ameddig nem mentem be személyesen a papírokért. Azért csak addig, mert tegnap délután 16 és 22 óra között az egyik kollégája több Messenger üzenetben érdeklődött a férjemtől a hogyan léte felől. Amikor a férjem nem válaszolt, akkor (és ez már bőven 22 óra után volt) nekem is írt.

A kollégája több üzenetben is említést tett arra, hogy már a munkahelyről történő elindulást megelőzően panaszkodott lábfájdalomra a párom. Ezekről készült képernyőfotót bemutattam a főnökének.

13. globus (válaszként erre: 12. - Gigi>)
máj. 7. 21:25

Nálunk is.

Amikor vasárnap délelőtt kerti munka közben vizes füvön elcsúsztam, ráestem a közben alám fordult lábamra, akkorát csattant a bokám, mint amikor kővel egy deszkát megdobnak.

Nyilván nem volt üzemi, de így sem mertem két napnál többet itthon maradni, fáslival beugráltam, de egyfolytában azt fújták, hogy "nem tudsz vigyázni magadra".

12. gigi>
máj. 7. 21:09
Ez nálunk ugy szokott zajlani,hogy a dolgozót próbálják először mindig hülyének beállítani. 😵‍💫
11. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 10. - Channa*)
máj. 7. 20:24

Az elején kezdeném a válaszomat. A férjem először semmi konkrétat nem érzett. Ez akkor változott meg, amikor kicsit megpihent a lába ebéd közben. Akkor sem gondolt semmi extrára, hisz rá tudott állni és menni tudott vele.

Az orvoshoz jutása is érdekes tortúra volt, hisz órákig könyörögtem neki, majd áthívtam az egyébként traumatológus-rezidens öccsét és ő lényegében kellőképpen ráijesztett és így beleegyezett az SBO-ba, ahol sokkért érte a diagnózis.

A lábbelit illetően pedig magasított szárú cipőt hord mindig. Még nyáron is.

10. Channa* (válaszként erre: 9. - Fórumnyitó (anonim))
máj. 7. 20:17

Amikor én eltörtem a könyökömet a munkahelyen, nem volt ilyen kihallgatás.

Leírták, hogy megbotlottam a lépcsőn, elestem és a könyökömet megütötte a lépcső éle.

Majd kijött egy munkaügyi felügyelő, megnézte a lépcsőt.

És engem senki nem látott elesni! Egyedül voltam lent az alagsorban és felfelé már rutinból lépegettem és az utolsó fok 3 cm-el magasabb volt, ezért estem el.

Visszamentem a irodába, elmondtam, hogy elestem és haza kell mennem, mert fáj a karom. Többen felajánlották, hogy haza kísérnek, rám adják a kabátot, stb., de semmi segítséget nem fogadtam el.

Otthon, elmeséltem a férjemnek, kb. 1 órát kibírt, majd közölte, hogy megyünk az SBO-ra, ahol megállapították, hogy eltört a könyököm, de szerencsésen, mert nem mozdult el, így nem gipszelték be, csak háromszög kendőt kellett hordanom.

Ja, egyébként, már nálunk sem kellett volna bent lennie senkinek, csak költözött az irodánk és ezért voltunk bent

Végül, nem voltam betegállományba, hanem bejártam.

Most arra gondoltam, hogy a férjed milyen cipőt hord melóba? Lehet, hogy azért nem vette észre, hogy gond van, mert tartotta a bokáját? Esetleg bakancs volt rajta?

máj. 7. 18:43

Ma elindult a dolog. A háziorvos felvette a férjemet "1"-kóddal táppénzre.

Jelezte a munkáltató felé is, hogy eltört a bokája, ami visszavezethető a munkaközi szünetben történt félrelépésre.

"A munkahelyen a 10:00 és 10:20 perc közötti szünetben a beosztás szerinti helyemről lépcső igénybevételével közlekedtem az étkező irányában, amikor a lépcsőfordulónál rosszul léptem. Először semmit nem éreztem, viszont miután megpihent a lábam már nehezen tudtam megindulni. De miután bejárattam (kb. 5-10 lépés) elmúlt, majd a lépcsőzésnél ismét kisebb fájdalmat éreztem, de ez is átmeneti volt. Több mint 1 órával a beosztás szerinti helyemre való visszaérkezésemet követően kezdtem el ismét érezni, hogy egyre nehezebben tudnék lépni és mintha dagadna is. A duzzanat tényével és méretével először a műszak végén az öltözőben szembesültem. Miután a fájdalom ellenére tudtam terhelni, így nem gondoltam komolynak a bajt." - szó szerint ez áll a zárójelentésen az anamnézis részben a panaszoknál, ill. ezt mondta el ma a munkáltatónak is.

A munkáltató bekérette a zárójelentést, amit magam vittem be. Ezek alapján elkészítették a jegyzőkönyvet. Miután ezt a férjemnek is alá kell írja, így hazahoztam, majd miután aláírta, visszavittem.

A köztes időben a munkáltató tanú meghallgatásba kezdett, hogy látott-e valaki is valamit az esetből. Többen is látták vagy látni vélték a férjem által elmondottakat. Volt olyan is, aki állítása szerint jelen volt, de nem látott egyáltalán semmit. Volt olyan is, aki állítása szerint jelen volt azon a helyen, ahol történt, viszont beosztása szerint nem tartózkodhatott akkor és ott.

8. Alnisa (válaszként erre: 6. - Fórumnyitó (anonim))
máj. 7. 07:52
Nincs
7. Alnisa (válaszként erre: 3. - Fórumnyitó (anonim))
máj. 7. 07:51
Az alapbér után kapta a táppénzt.
6. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 5. - Channa*)
máj. 7. 04:58
Van bármiféle felső összeghatár baleseti táppénz esetén?
5. Channa* (válaszként erre: 3. - Fórumnyitó (anonim))
máj. 6. 23:47

A pótlékot nem kapja meg, az csak akkor jár, ha tényleg dolgozik éjjel.

Táppénz alatt a bejelentett bérét kell figyelembe venni, pótlékok nélkül.

4. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 2. - Birebora)
máj. 6. 23:16
Köszönöm a tömör összefoglalót.
máj. 6. 23:16
Az mennyiben befolyásolja a táppénz összegét, hogy háromműszakos munkarendben dolgozik és különböző pótlékokra jogosult ezáltal?
máj. 6. 22:40
Munkahelyi baleseti jegyzőkönyvet kell kitölteni. Abban leírni pontosan a történéseket. Aztán a munkavédelem és a foglalkozás eü. szolgálat intézi a 100%-os táppénzt.
máj. 6. 22:07
Ha egy munkavállalót vélhetően a munkahelyen és/vagy a munkába menet, ill. a munkahelyről hazafelé jövet ér baleset, azt miként kell pontosan intézni?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2026, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Hoxa Facebook