Miért támadják azokat a szülőket, akik vegetáriánus módon étkeztetik a gyermekeiket? (beszélgetős fórum)
Vannak csicsóka-receptek is:
Rakott csicsóka
Hozzávalók
Csicsóka, füstölt kolbász, főtt tojás, tejföl, só
A megfőzött, lehámozott csicsókát karikára szeljük és tűzálló tálba egy sort rétegezünk belőle. Erre jön a füstöltkolbász, ismét csicsóka, majd főtt tojáskarika. A rétegezést tetszőlegesen ismételjük, mig a tál megtelik (közben enyhén sózunk). A végén tejföllel leöntjük és pirosra sütjük.
Forrás: Dr Szalva Péter: Díszzöldségek és egyéb kiskerti növénykülönlegességek
Vagy:
Csicsókagörhöny (lapcsánka, tócsni)
Hozzávalók
Csicsókagumó, tojás, teljes kiőrlésű búza- vagy rozsliszt, őrölt bors, só, tetszés szerint egyéb fűszerek, a sütéshez olaj.
Rövid leírás
A csicsóka inulintartalma miatt a diabetikus diéta alapnövénye (kellene, hogy legyen). A csicsókakészítmények méregdrágán hozzáférhetőek, akár webáruházakban házhoz szállítással megrendelhetőek. Mégis, a kert sarkában ültetett tövek alól szedett gumókat rengeteg módon hasznosíthatjuk.
Arra kell ügyelni, hogy a felszedett vagy piacon vásárolt gumókat néhány napig lehet csak tárolni, hamar összefonnyadnak. A földből azonban augusztustól a fagyokig, vagy akár fagymentes napokon télen is frissen lehet felszedni.
Elkészítés leírása
A felszedett gumókat rövid időre beáztatjuk, kefével tisztára súroljuk. Az étel elkészítéséhez nem feltétlenül szükséges meghámozni.
A megtisztított gumókat nagylyukú reszelőn vagy robotgéppel lereszeljük. (Gyorsan barnul, ezt egy-két csepp citromlével vagy almaecettel lassíthatjuk.)
Beleütünk mennyiségtől függően két-három tojást, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy nokedlitésztánál kicsit lágyabb masszát kapjunk. Borssal, sóval, ízlés szerint más fűszerekkel (szerecsendióval, köménymaggal, vörös- és/vagy fokhagymával, majorannával) ízesítjük.
Kanállal forró olajba szaggatjuk, szétnyomkodjuk a serpenyő alján. Mikor szépen átsült, másik oldalán is megsütjük, kiszedjük az olajból, lecsepegtetjük.
Kiváló köret, tejfölös vagy kefíres hagymás mártogatóval önálló fogás.
Ez utóbbit tanárember írta, cukorbeteg, de az étkezésével sokat tudott javítani az állapotán.
A hagyományos kínai felfogás (és orvoslás) szerint az emberi szervezet biológiai órája elleni három legnagyobb vétség az esti alkohol, az éjszakai alvás előtti erős stimulálás (kávé) és a reggeli szex.
Ezek az egész rákövetkező naptól veszik el az energiát.
Kicsit mogyoróra emlékeztet az íze nyersen, én is szeretem.
kipróbálom főzeléknek is.
Az édesburgonyához képest nem.
Csak megmostam, félbevágtam, megszórtam sóval, finom lett, a külseje ropogós, belül puha.
Egyetèrtek! Mindegy, hogy hol élsz, a nulla km, szezonális cucc lesz tápanyagokban a leggazdagabb, és árban is megfelelő. Nem kell messzi tájakról hozatni semmit. Minél kevesebbet volt utaztatva, kezelve, annál jobb. Nem baj az, ha nem kimondhatatlan a neve:D
Én pl extraszűz olívaolajat használok, sógornőmtől kapom, de otthon a hidegen sajtolt napraforgóolajat használnám. Az is nagyon jó! Néhány dologban teszek kivètelt, pl használok kókuszreszeléket, mert nincs olasz megfelelője de tudom, hogy azt is kezelték valamivel, hogy utaztathassák. Kókuszzsírt nem használok, mert ha van olívaolajam helyi, akkor mièrt kellene a kókuszzsír messziről. Jobbnak nem jobb.
Én szerencsére tudok aludni bármikor.
Amikor 3 műszakba jártam, nagyon sajnáltam a kolléganőket, akik nem bírtak aludni, még elsötétített szobában sem. Alig szédelegtek már szerdán.
Biztosan alkati dolog ez.
Tény, hogy mindannyian mások vagyunk.
Én is kiválóan tudok éjjel fenn lenni, másfél évtizedig éjszakás műszakban is dolgoztam.
Egy a baj, hogy nappal viszont nem tudok aludni.
Így pár nap után már zombivá lehet válni :)
Na akkor ebédeltem én is éjjel, és reggeliztem este. Csak az időpont más.
Itt a pont. :D
Én ha nagy ritkán hozzájutok (mert a fiam ezt sem szereti, de csak kiteszi néha a lábát...), gombával töltött gombát is készítek, persze gombaszósszal.
Finom a gombapaprikás is, hajdinával.
Az enzimjeim biztosan ugyanazok, csak máskor jutnak szóhoz.
Amikor megszülettem, akkor sem akartam az akkor még kötelezően betartandó időpontban enni. :D
Kisiskolás koromban is gyakran virrasztottam, mert olvastam a takaró alatt. Gimisként koffein tablettákat vettem a patikában, hogy észnél tudjak maradni a megfelelő órákon, mert néhányon tudtam aludni.
Nem mindig alszom át a napot, és nem feltétlenül eszem éjszaka, de ha csak picit nem figyelek, legalább 2 óra van, mire ágyba kerülök, és még akkor olvasok egy kicsit vagy tévézek.
Itthonról dolgozom, és emiatt érzem áldásnak, hogy megtehetem.
Kaporral?
Mennyei :)
:-)) Hogy egészséges meg diétás (valamennyire) is legyen, juhtúróval töltött gombát esetleg?
Nagyon finom.
További ajánlott fórumok:
- Gyerekszáj - gyermekeink aranyköpései
- Negatív tapasztalatok a vegetáriánus vagy a paleolit étrenddel
- Ti támogatjátok anyagilag a gyermekeitek életkezdését? Ha nem, akkor miért nem?
- Meditáció az iskolákban? Mire nevelik a gyermekeinket?
- Tudsz venni ajándékot a gyermekeidnek Karácsonyra?
- Nem a gyermekeidért élsz