Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Miért esik össze a piskótám, miután kiveszem a sütőből? fórum

Miért esik össze a piskótám, miután kiveszem a sütőből? (tudásbázis kérdés)


1 2
2010. jan. 20. 17:50
Tobb mindentol fugg.
51. salabakter (válaszként erre: 50. - Tixtina)
2009. márc. 28. 18:36
Na igen,az elektromos sütő aranyat ér.!
50. tixtina (válaszként erre: 49. - Salabakter)
2009. márc. 28. 18:02

Nekem is anyukám csinálta mindig.Sajnos már nem él.

Mindig minden receptet tőle tanultam,vagy tőle kérdeztem,ha nem tudtam valamit.

Nem maradt írásos nyoma ennek a vizes piskótareceptnek,így a neten néztem utána.

A hagyományos recept alapján is csináltam,az nekem jobban izlik.Szuper jól felvertem mindig-a fehérjét kézzel -nem géppel.Így tanultam,és 90%-ban sikerült.

A sütőmet is lecseréltem elektromosra-azóta nem ég oda semmi.

49. salabakter (válaszként erre: 47. - Tixtina)
2009. márc. 28. 15:15
Az én receptem anyukámtól maradt rám.Én különben a sima piskóta sárgájához is teszek egy kicsi vizet.
48. salabakter (válaszként erre: 40. - Tixtina)
2009. márc. 28. 15:13
Piskótának piskóta,de mi cukrászok úgy hívjuk,hogy hideg úton készült nehéz felvert.Ami már eleve azt jelenti,hogy sűrűbb.Cukrász csak akkor csinálja,ha nem biztos a tojás frissessége,vagyis külön nem biztos,hogy felverődik a fehérje.
47. tixtina (válaszként erre: 45. - Salabakter)
2009. márc. 28. 15:10
Ez most nekem kissé édes lesz,mert azt olvastam a Nők Lapja café-n,hogy egy tojáshoz,6 deka cukor kell-és 4 deka liszt.Nem baj,megesszük,Lényeg,hogy szépen feljött.Mindjárt csinálok egy nagy tepsivel,és feltekerem roládnak.
46. salabakter (válaszként erre: 42. - Supin)
2009. márc. 28. 15:09
Nem,én végig egy hőfokon sütöm.
45. salabakter (válaszként erre: 39. - Tixtina)
2009. márc. 28. 15:07
Nagyon jó a vizes piskóta is,én is szoktam csinálni.Ahány tojás,annyiszor 4 kanál víz,annyiszor 4dkg cokor és liszt.Gyakorlatilag ugyan úgy készül,mint a sima piskóta.
2009. márc. 28. 14:40

Megcsináltam a vizespiskótát.

Nagyon szép lett.Hurrááááá!!!!

Remélem az íze is finom lesz.Nyami:))

Ja,és nem zuhant össze,miután lekapcsoltam a sütőt:))

43. salabakter (válaszként erre: 41. - Supin)
2009. márc. 27. 15:28
Én mindig így sütöm,és még soha nem esett össze.
42. supin
2009. márc. 27. 15:19
Ja és ennél is kell lejebb venni??
41. supin (válaszként erre: 37. - Salabakter)
2009. márc. 27. 15:18
A 160 fokot még nem próbáltam. Általában 180-al kezdem és 10 perc után 170. A hétvégén majd kipróbálom.
2009. márc. 27. 13:25

Egyébként,az egyben felvert tojásból készült sütemény már nem piskóta kategória.

Vendéglátóba jártam,és az őseim,minden héten sütöttek piskótát.

A piskótának az a lényege,hogy külön-külön kell felverni a fehérjét.és a sárgáját a cukorral-hiszen attól lesz könnyű a tésztája,ergo attól kell feljöjjön,és a sütőpor felejtő a tésztába.Nagyon rossz benne.

39. tixtina (válaszként erre: 37. - Salabakter)
2009. márc. 27. 13:19

Mi a véleményed a vizes piskótáról?

Állítólag jobban feljön,könnyebb az állaga,és nehezebben esik össze.Anyukám mindig azt csinálta,és nagyon fincsi volt.

Sajnos nem tudom,hogy kell elkészíteni.Esetleg,mint tapasztalt sütögető,tudnál segíteni nekem?

2009. márc. 22. 08:41
Szerintem az egyben fölvert tojásból készült piskóta sokkal sűrűbb,nehezebb,én nem szeretem.
2009. márc. 22. 08:40
Szerintem azért esik össze a piskótád,mert túl meleg sütőbe tetted,hirtelen feljött,kérget kapott,a belseje meg nyers maradt.A piskótát előmelegített sütőbe tedd,de max.160 fokon süsd!"egy tapasztalt cukrász"
36. supin
2009. febr. 28. 17:41

Eddig én is külön választottam a tojást..stb

a te recepted egyszerübb de jobb.

35. supin (válaszként erre: 22. - Szanád)
2009. febr. 28. 17:18
Te vagy a legjobb!! Sikerült a piskótám! Köszi a receptet!!!!
2009. febr. 28. 13:24
nekem is bezuhan mindig
33. tixtina (válaszként erre: 32. - Fda58604ed)
2009. febr. 28. 12:58

Értem.Nos,ez a piskótasütés egyáltalán nem olyan könnyű,mint amilyennek hiszi az ember.

Rengeteget vesződök vele,minden alkalommal.

Érdekes,régebben is sütöttem,akkor szuper lett.

Mostanában valahogy nem sikerül.

Anyám anno a vizes piskótát készítette szinte minden hétvégén,és soha nem rontotta el.Valószínű.megpróbálkozom azzal is.Kevesebb tojás kell bele.Mondjuk én 10-12 tojásfehérjét már nem bírok kézzel felverni.:((.

32. fda58604ed (válaszként erre: 30. - Tixtina)
2009. febr. 28. 11:56

Igen, tettem bele.


Amikor elfelejtettem, akkor nekem sikertelen volt a sütés.


Régi piskótasütkérező vagyok: a mai napi is csak ötven százalékos eredményt produkálok.

Próbáltam így is, úgy is, ezerféle recepttel, de sosem tudom előre, sikerül-e. Kellemetlenül csak akkor érint, ha nem a vasárnap délutáni, otthoni falatozós pisküta sikerül rosszul.


Anyu régebben csak úgy sütött piskótát, hogy résnyire kitámasztotta a sütő ajtaját. Amióta hiperszuper sütője van, azóta ezt nem csinálja, de ő sem dicsekedhet nagyobb sikerességgel, mint én. Az alapanyagok jósága/satnyasága is meghatározó.

2009. febr. 28. 10:11
Kétszer próbáltam megcsinálni,de mindkéts eetben összeesett.Az első alkalommal,nem kevertem jól össze a hozzávalókat,mert féltem,hogy összeesik a hab.Hát borzasztó lett.Másodszorra már jobb lett,de az is összeesett,pedig nem azonnal vettem ki a sütőből,és míg sült,nagyon szépen feljött a tészta.
30. tixtina (válaszként erre: 29. - Fda58604ed)
2009. febr. 28. 10:08
Sütőport ratktál bele?Anélkül is feljön?
29. fda58604ed (válaszként erre: 22. - Szanád)
2009. febr. 28. 09:45
Igen. Én egyszer sietségből nem választottam szét a tojásokat, és hosszú idő óta ez lett a legcsodásabb piskótám!
28. NÁgi
2008. jún. 19. 22:04
Én úgy tudom, nem szabd hirtelen kivenni a sütöből.
27. Yudy
2008. jún. 19. 22:01

Ahogyan én csinálom:

Ahány tojá (közepes méret, lejhetőleg friss) annyi kanál cukor, annyi kanál (púpozott) liszt. A sütőt már begyújtom, amikor kezdem kikeverni a piskótát. Külön verem fel a fehérjét, és a sárgáját. Fontos a sorrend. A cukrot 1/3-2/3 arányban osztom meg a fehérje, és a sárgája között. A fehéredésig felvert sárgájába belekeverem a lisztet (csomómentesre), majd beleforgatom a habot óvatosan, össze ne törjön. A zsírozott-lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt tepsibe símítom. Beteszem a sütőbe, és a lángot AZONNAL kislángra veszem. Kibírok 10 percet, nem nézek rá. Kb. 20 perc sütés után megnézem a tetjét, ragad-e. Ha igen, még tovább sütöm, amíg rugalmas nem lesz. Vékonyan kilisztezett gyúródeszkára borítom, kihűtöm.

2008. jún. 15. 12:46
Kedves Szanád! Áldottam ma a neved, mert útmutatásod szerint isteni piskótát sütöttem. Nem szedtem szét a tojást, mindent úgy csináltam, ahogy írtad, és nem esett össze, nagyon finom lett. Tényleg egészen más az állaga, mint amikor külön vertem fel a fehérjét. Az ehhez képest nagyon levegős, könnyű volt, s most már tudom, hogy éppen ezért esett össze, amikor kivettem a sütőből. Még egyszer köszike!
2008. jún. 9. 06:46
Sütés után nem szabad azonnal kivenni!
24. 754c7e07c3 (válaszként erre: 21. - Ea9bff1b44)
2008. jún. 9. 06:32
Igen. Így nem ragad a teteje. :))
2008. jún. 8. 22:07

Nekem a sütőpor nem vált be.

Érezni az ízét a tésztában.

Hiába teszek csak egy fél mokkáskanállal bele,már kesernyés.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook