Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Miért esik össze a piskótám? fórum

Miért esik össze a piskótám? (tudásbázis kérdés)


1 2
2015. ápr. 4. 20:10
TULON TUL KEMÉNYRE VERED A TOJÁS FEHÉRJÉT
2015. ápr. 4. 14:46
Villanyos sütőm van,gyönyörüre feljön a piskótám,de mire megsül össze összeesik még a sütőben.A végén mikor kinyitom a sütőajtót csak úgy jön a gőz kifelé.Mit csinálok rosszul?
51. gevi1931 (válaszként erre: 46. - Ildi7805)
2012. szept. 25. 09:40

Valóban én is így készítem, de két jó tanács:


1./A megsült piskótát szórd meg a tetejét sima lisztel, igy ha megfordítod nem ragad le.


2./ A sütőpapírra nagyon kicsavart vizes konyharuhát tegyél, Így nagyon könnyen lejön a papír.

50. tixtina (válaszként erre: 45. - MelisUK)
2012. febr. 25. 23:09

Nem nehéz elrontani:D..bár,aki sokadjára csinálja,annak könnyű elkészíteni.

Nekem sem volt problémám a tortalapokat megsütni-de a barátnőmnek egyszerűen nem sikerül-valamit rosszul csinál-nincs hozzá érzéke.

Nos,én ott rontottam el egyszer,hogy a sütő hőfoka nem volt jól beállítva,és az egész lapot kidobhattam.Azért,oda kell figyelni:)

A kelt tésztával nagy bajban vagyok, a farsangi időszakban sem tudtam a fánkot elkészíteni,mivel a konyhám nagyon hideg télen-15 fokos,és huzatos a helyiség,így halálra van ítélve a tészta:(

Majd nyáron lesz fánk:DD

49. tixtina (válaszként erre: 47. - Edina_92)
2012. febr. 25. 23:03

SZia,ezt kinek a hozzászólásához írtad?

Csak kíváncsiságból kérdezem:)

48. balageee (válaszként erre: 1. - 64333b026e)
2012. febr. 25. 22:41
tegyél bele több cukrot, biztos leesett a cukorszintje...:P
2012. febr. 22. 11:52
Helló én cukrász vagyok,lehet h neked ez a módszer bejött de nem ajánlom!
46. ildi7805 (válaszként erre: 1. - 64333b026e)
2012. febr. 21. 13:29

Szia!

Én nagyon sok tortát sütök minden hókuszpókusz nélkül.

6 tojáshoz 6 lapos ek.cukor ,és 6 ek. liszt,vagy ha kakaós a piskóta 4 ek liszt,és 2 ek.kakaóppor.

A tojás sárgáját 1/3 rész cukorral (2 ek),a fehérjét 2/3 rész cukorral (4 ek) verem fel.A fehérjébe belekeverem a felvert sárgáját,majd hozzá adom a 6ek átszitált lisztet,vagy a kakaóporos lisztet.Összekeverem,még csak finomkodni sem szoktam az összekeveréssel.Én egy tepsibe rakom a sütőpapírt,és arra a torta karikát.Így sütöm 170 fokon.Közben ki szoktam nyitni az ajtót a vége felé.A tortaforma alját soha nem használom.Amikor megsült,deszkára borítom,leveszem a sütőpapírt,és hagyom kihűlni.Ennyi.Valamennyit esik össze,mint minden piskóta,de nem vészesen sokat.Próbáld ki,tuti sikerülni fog.:D Legjobb a szilikonos sütőpapír,azt klasszul le lehet húzni a piskótáról.

2012. febr. 21. 12:49
Szerintem a piskóta az egyik legegyszerűbb tésztaféle, még sosem rontottam el. Én a kelt tésztával bajlódom. :) Jó alaposan felverem a tojásfehérjét, ez adja meg az állagát. Addig sütöm, amíg a tészta széle elkezd elválni a tepsi szélétől. Mivel ablakos a sütőm ajtaja, így nem szoktam nyitogatni. Mikor már úgy látom, hogy kész, akkor tűpróba. Ha kész, kiveszem.
2012. febr. 21. 12:09
A piskótát forró sütőbe kell betenni, majd a hőmérsékletet vissza kell állítani. Ami viszont bármilyen módon készült piskótára jellemező: azért esik össze, mert kinyitjátok a sütő ajtaját! Ami a piskótánál tilos! Egyébként a kész piskótát a sütőből kivéve biztos, hogy valamennyit össze esik, de az nem azonos azzal, amire a kérdező utalt.
43. Edina_92 (válaszként erre: 41. - 64333b026e)
2012. febr. 18. 17:16
Nem lesz sok a liszt drága!:)
42. 64333b026e (válaszként erre: 40. - 2104cc91e8)
2012. febr. 17. 19:35
Nem baj, lesz még elég szülinap, gyakorolhatok eleget :) Csak rájövök egyszer a helyes technikára :D
41. 64333b026e (válaszként erre: 39. - Edina_92)
2012. febr. 17. 19:34

Most úgy csináltam, hogy betettem 15 percig 180 fokon sütöttem, aztán levettem alacsonyabbra, nem nyitottam ki egyszer sem a sütőt, még vártam 17 percet, kinyitottam megnéztem, hogy jó-e (jó volt), elzártam a sütőt, vártam 15 percet és mire kinyitottam már láttam, hogy zuhan össze :D

De úgy nem lesz sok a liszt?

40. 2104cc91e8 (válaszként erre: 38. - 64333b026e)
2012. febr. 17. 19:05

Sajnálom, hogy "összeesett", de az íze biztosan

kárpótolt a dupla munkáért!

39. Edina_92 (válaszként erre: 1. - 64333b026e)
2012. febr. 17. 19:02
Szia!Azért esik össze mert pl: ahogy te is írtad 6 tojásból sütöd és gondolom,hogy 6 csapott kanál lisztet teszel hozzá...de én úgy szoktam hogy ne essen össze teszek hozzá +2cs.k.lisztet szóval ha 6 tojásos piskótát sütsz akkor 2 kanál liszttel többet tégy hozzá,és nem esik össze ja meg persze az is fontos hogy ne nyitogasd sűrűn a sütőt!:)
2012. febr. 17. 16:01
Újrasütöttem...az is összeesett :D de így legalább a kettőt egymásra borítottam és lett egy közel normál méretű tortám :DD De legalább finom lett :)
37. ad0b329974 (válaszként erre: 36. - Globus)
2012. febr. 16. 21:23
..)))))))))))))))))))
36. globus (válaszként erre: 32. - Ad0b329974)
2012. febr. 16. 20:32
15 tojás felverve egy vájlingban fér el :)
35. cel (válaszként erre: 32. - Ad0b329974)
2012. febr. 16. 19:45
Nemcsak, hogy ahány ház annyi szokás, hanem még egyénenként is készíthetjük többféleképpen. Ahogy kedvünk, időnk engedi:)
34. 64333b026e (válaszként erre: 25. - 490c4794ed)
2012. febr. 16. 19:37
Lehet leesett a cukra :)
33. Etke75
2012. febr. 16. 19:35
Piskótában Én is nagyon béna voltam, de megtaláltam a csodareceptet. Azóta tökéletes piskótát sütök. A lényeg, ha 6 tojásból sütöd, akkor 5 tojás súlyának megfelelő lisztet mérj ki, és a 6 tojás súlyával megegyező cukrot. A cukrot keverd az egész tojásokhoz és 15-20 percig veresd magas fokozaton robotgéppel, utána keverd bele a lisztet óvatosan. 180 fokra előmelegített sütőbe kell rakni. Tökéletes lesz a piskótád és nem fog összeesni.
2012. febr. 16. 19:35

a Ti piskótátok sütőport tartalmaz és az nem szokott összeesni.


de ahány ház annyi szokás..és rendszeresen 15 tojásos piskótát sütök,egy nagy tesibe..kellő magassága megvan és nincs vele gondom.)

31. a0c1361e44 (válaszként erre: 28. - Ad0b329974)
2012. febr. 16. 19:29
Akármekkora a tojás én mindig 30 dkg lisztet és cukrot teszek. Sosem változtatom a liszt mennyiséget csak akkor ha nem 6 tojásból csinálom.
30. cel
2012. febr. 16. 19:29

Sem a tojások, sem a kanál amivel kimérjük a száraz anyagot nem egyformák, de ettől nem esik össze a tészta. Az enyém nem.


Így készítem:


6 tojást kettéválasztok, a fehérjét habbáverem, amikor már jó kemény, hozzáadagolok 6 evőkanál kristálycukrot, fényesre, keményre verem, ekkor hozzáadom a tojások sárgáját, ezzel is jól kidolgozom a habverővel. Ez után, széles fakanál segítségével bele forgatom az egy csomag sütőporral elkavart 6 evőkanál lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, 170-180 fokra előmelegített sütőbe dugom. Kb 5 percig ezen a hőfokon sütöm, utána mérsékelem úgy 160 fokra a hőfokot és így sütöm készre. Nem szoktam a lezárt sütőben hagyni pihenni, azonnal kiveszem, mert általában több adagot sütök egymásután. Akkor sem esik össze, ha egyszerre több adagot verek fel és vár egy kicsit, amíg az előző adag kisül.

29. a0c1361e44 (válaszként erre: 26. - 06718ca650)
2012. febr. 16. 19:28
Mondom én, hogy a sütő a lényeg!:)
28. ad0b329974 (válaszként erre: 24. - A0c1361e44)
2012. febr. 16. 19:23

én nem mondtam,hogy meg kell mérni a tojást..én soha nem mértem még.

de az biztos,hogy egy jó nagy tojáshoz púpozott kanál lisztet teszek,míg a kicsihez csak csapottal.

27. a0c1361e44 (válaszként erre: 22. - 2104cc91e8)
2012. febr. 16. 19:22

Na igen:)

Ha keskeny hosszú tepsibe öntöm a 6 tojásos tészta anyagot, akkor 4 cm vastag lesz, ha a tűzhely tepsijébe, akkor 2 cm-es. És valóban egy ici-picit visszaesik.

26. 06718ca650 (válaszként erre: 24. - A0c1361e44)
2012. febr. 16. 19:22
amíg nekünk sem volt ez a villanytűzhelyünk, nekem sem sikerült sokminden.
2012. febr. 16. 19:21

Kicsi az állóképessége?:)

Bocsi.:)

24. a0c1361e44 (válaszként erre: 20. - Ad0b329974)
2012. febr. 16. 19:21

Ugyan már! nem kell a tojást mérni!

Biztos vagyok benne, hogy a sütővel van gond.


nekem mindig sikerül, mert jó a sütőm, de egyszer a nénikém megkért, hogy süssek neki piskótát és nem sikerült, mert nem egyenletesen sütött a tűzhelye.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook