Miért esik össze a piskótám? (tudásbázis kérdés)
Valóban én is így készítem, de két jó tanács:
1./A megsült piskótát szórd meg a tetejét sima lisztel, igy ha megfordítod nem ragad le.
2./ A sütőpapírra nagyon kicsavart vizes konyharuhát tegyél, Így nagyon könnyen lejön a papír.
Nem nehéz elrontani:D..bár,aki sokadjára csinálja,annak könnyű elkészíteni.
Nekem sem volt problémám a tortalapokat megsütni-de a barátnőmnek egyszerűen nem sikerül-valamit rosszul csinál-nincs hozzá érzéke.
Nos,én ott rontottam el egyszer,hogy a sütő hőfoka nem volt jól beállítva,és az egész lapot kidobhattam.Azért,oda kell figyelni:)
A kelt tésztával nagy bajban vagyok, a farsangi időszakban sem tudtam a fánkot elkészíteni,mivel a konyhám nagyon hideg télen-15 fokos,és huzatos a helyiség,így halálra van ítélve a tészta:(
Majd nyáron lesz fánk:DD
SZia,ezt kinek a hozzászólásához írtad?
Csak kíváncsiságból kérdezem:)
Szia!
Én nagyon sok tortát sütök minden hókuszpókusz nélkül.
6 tojáshoz 6 lapos ek.cukor ,és 6 ek. liszt,vagy ha kakaós a piskóta 4 ek liszt,és 2 ek.kakaóppor.
A tojás sárgáját 1/3 rész cukorral (2 ek),a fehérjét 2/3 rész cukorral (4 ek) verem fel.A fehérjébe belekeverem a felvert sárgáját,majd hozzá adom a 6ek átszitált lisztet,vagy a kakaóporos lisztet.Összekeverem,még csak finomkodni sem szoktam az összekeveréssel.Én egy tepsibe rakom a sütőpapírt,és arra a torta karikát.Így sütöm 170 fokon.Közben ki szoktam nyitni az ajtót a vége felé.A tortaforma alját soha nem használom.Amikor megsült,deszkára borítom,leveszem a sütőpapírt,és hagyom kihűlni.Ennyi.Valamennyit esik össze,mint minden piskóta,de nem vészesen sokat.Próbáld ki,tuti sikerülni fog.:D Legjobb a szilikonos sütőpapír,azt klasszul le lehet húzni a piskótáról.
Most úgy csináltam, hogy betettem 15 percig 180 fokon sütöttem, aztán levettem alacsonyabbra, nem nyitottam ki egyszer sem a sütőt, még vártam 17 percet, kinyitottam megnéztem, hogy jó-e (jó volt), elzártam a sütőt, vártam 15 percet és mire kinyitottam már láttam, hogy zuhan össze :D
De úgy nem lesz sok a liszt?
Sajnálom, hogy "összeesett", de az íze biztosan
kárpótolt a dupla munkáért!
a Ti piskótátok sütőport tartalmaz és az nem szokott összeesni.
de ahány ház annyi szokás..és rendszeresen 15 tojásos piskótát sütök,egy nagy tesibe..kellő magassága megvan és nincs vele gondom.)
Sem a tojások, sem a kanál amivel kimérjük a száraz anyagot nem egyformák, de ettől nem esik össze a tészta. Az enyém nem.
Így készítem:
6 tojást kettéválasztok, a fehérjét habbáverem, amikor már jó kemény, hozzáadagolok 6 evőkanál kristálycukrot, fényesre, keményre verem, ekkor hozzáadom a tojások sárgáját, ezzel is jól kidolgozom a habverővel. Ez után, széles fakanál segítségével bele forgatom az egy csomag sütőporral elkavart 6 evőkanál lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, 170-180 fokra előmelegített sütőbe dugom. Kb 5 percig ezen a hőfokon sütöm, utána mérsékelem úgy 160 fokra a hőfokot és így sütöm készre. Nem szoktam a lezárt sütőben hagyni pihenni, azonnal kiveszem, mert általában több adagot sütök egymásután. Akkor sem esik össze, ha egyszerre több adagot verek fel és vár egy kicsit, amíg az előző adag kisül.
én nem mondtam,hogy meg kell mérni a tojást..én soha nem mértem még.
de az biztos,hogy egy jó nagy tojáshoz púpozott kanál lisztet teszek,míg a kicsihez csak csapottal.
Na igen:)
Ha keskeny hosszú tepsibe öntöm a 6 tojásos tészta anyagot, akkor 4 cm vastag lesz, ha a tűzhely tepsijébe, akkor 2 cm-es. És valóban egy ici-picit visszaesik.
Kicsi az állóképessége?:)
Bocsi.:)
Ugyan már! nem kell a tojást mérni!
Biztos vagyok benne, hogy a sütővel van gond.
nekem mindig sikerül, mert jó a sütőm, de egyszer a nénikém megkért, hogy süssek neki piskótát és nem sikerült, mert nem egyenletesen sütött a tűzhelye.
További ajánlott fórumok:
- Társasági összejöveteleken az emberek a WC-t miért úgy keresik és nevezik hogy mosdó?
- Miért esik össze a piskótám, miután kiveszem a sütőből?
- Miért esik össze a tészta ha kiveszem a sütőből? Mit rontok el?
- Miért esik össze a piskótám sütés közben?
- Miért esik össze a piskóta?
- Miért esett össze a sütőből kivéve a zabkorpás piskótám?