Miért esik össze a piskótám, miután kiveszem a sütőből? (tudásbázis)
a 8. hozzászólásban leírtam ......
ha különveszed a tojást , ahogy mondod több a hibalehetőség
én ezért mondom mindenkinek hogy próbálja merg úgy hogy egybe veri a tojást, sokkal stabilabb lesz a piskóta
Mindenképpen adok a véleményedre! Én eddíg mindíg úgy csináltam a piskótát, hogy külön vertem fel a fehérjét. Pontosabban, pl. 6 tojást véve:
Különválasztottam a fehérjét a sárgájától. A sárgákhoz 6 kanál cukrot tettem, azzal kikavartam. A fehérjéket felvertem, és a 6 kanál rétesliszttel és sütőporral felváltva óvatosan a tojássárgákhoz kevertem. Előmelegített sütőbe tettem. És sütés után rögtön kivettem.
Sok sarkalatos pontja van a leírtaknak, ugye?:-)
Taníts meg kérlek igazi piskótát sütni!
Köszike
Lehet én is cukrász vagyok? :DD
Pont így csinálom. Magamtól rájöttem, ez a legjobb. De nagyon jó tudni, hogy a cukrászok is így csinálják. :DD
én is jó vagyok piskótában elhihweted )))
de mégse hisznek nekem
egyébként ha nagyon profi szeretnél lenni akkor a következőt kell tenni a piskótával sütés után...
amikor kiveszed leszórod liszttel , és egy tiszta konyharuhára kiborítod , majd a sütőpapírt lehúzod róla..és így hagyod kihülni....
úgy látom a sok háziasszonnyal nem tudok versenyre lépni ,akik azt írják hoi a sütőben kell hagyni a piskótát stb....
ha rám hallgatsz akkor úgy csinálod a piskótát ahogy akarod
egy tapasztalt cukrász .....
Igaz,hogy a piskótát gyorsan el lehet készíteni, de sok mindentől függ, hogy milyen lesz.
A legfontosabb azonban, hogy nem szabad forró sütöbe tenni hanem csak kicsit előmelegítettbe. És a végén kivenni sem szabad. Hanem résnyire nyitott ajtónál hagyni kell kihűlni.
Ha ez megvan soha nem esik össze.
Sziasztok :o)
A megoldás a 3. 4. válaszban van.... A hirtelen hideg levegőtől (és akkor egy másik válasz igazsága) sok nedvességet szív magába....
Szóval hagyd a sütőben kihűlni.... (bár azóta lehet, h rengeteg szuperszép piskótát készítettél)
:o)
Az a helyzet hogy a piskóta készítésénél ,ill sütésénél nagyon sok a hibalehetőség.
Jól fel kell verni a tojást
amikor belekevered a lisztet,vigyázni kell hogy nagyon ne törjön a hqab
_ha nem elég meleg a sütő
_ha túl meleg a sütő
-a légkeveréses sütő egyáltalán nem alkalmas a piskóta sütésére ,ki kell tapasztalni,én hagyományosban sötöm
-nem szabad nyitogatni a sütőt
egy-két piskótát célszerű tapasztalat szerzés céljából sütni
Szia , a piskóta elég kényes dolog ,nagyon sok helyen el lehet rontani,mind a keverésnél,mind a sütéssnél.Az alap piskóta recept a következő
1 db tojás
3 dkg cukor
3 dkg liszt
6 tojás alatt 1/2 sűtőpor,felette egy egész
Készítés .az egész!!!!! tojásokat felverjük a cukorral ez kb 4 perc,akkor jó ha már szépen kivilágosodott és fodrozódik a hab,ez a robotgépe a kettes közepes fokozaton.ekkor alacsony fokozatra kapcsoljuk a gépet ,és ovatosan belekeverjük a sűtőporral elkevert lisztet.
a sütés kb 15-20 perc,de ez so9k mindentőlé függ
íRD LE HOGY mi nem jó a piskót5ádnál,összeesik a sütés után? vagy fel sem megy ,milyen erős sűtőben sütöd??
Szerintem is több oka lehet,nézz utána szakkönyvekben.
Pl.nem volt elég forró a sütő,mikor betetted a tepsit.
Vagy nem volt jól kikerverve:elég keményre kell verni a fehérjét,lehetőleg kézzel.
Nem is olyan egyszerű a piskótakészítés.
Viszont nagyon finom.:-)))
Rögtön kiveszed amikor megslt?
Én hagyom, hogy ott hüljön egy darabig résnyire nyitott sütőajtónál.
annak nagyon sok oka lehet,
nézzél be a süteményekkel kapcsolatos sagítség című topikba
de ha esetleg leírod ide hogy hogyan készíted akkor meg tudom mondani hogy hol a hiba
További ajánlott fórumok:
- Miért esik össze a piskótám?
- Miért esik össze a tészta ha kiveszem a sütőből? Mit rontok el?
- Mivel teszek jót az aksi élettartamának, ha kiveszem, vagy ha bennehagyom?
- Meddig lehet nyilatkozni a magánnyugdíj pénztár hozamáról? Kiveszem vagy meghagyom az államnak...
- Megtehetem, hogy év közben kiveszem a gyerkőcöt az oviból és csak 5 évesen íratom be, de másik oviba?
- Miért esett össze a sütőből kivéve a zabkorpás piskótám?