Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Mi is pontosan a "józan ész" és miért hiánycikk? fórum

Mi is pontosan a "józan ész" és miért hiánycikk? (beszélgetés)

1 2
40. csemár (válaszként erre: 26. - Ildi)
ma 15:53

Igazad van.

Ez nem generációs probléma, hanem civilizációs.

(Egy csónakban evez itt öreg, fiatal.)

39. csemár (válaszként erre: 34. - Érdekes73)
ma 15:49
Igaz!
38. csemár (válaszként erre: 37. - Érdekes73)
ma 15:49

Tudom, csodálkozni fogsz az észjárásomon, de én ezt inkább úgy mondanám: tisztelni magamat is, másokat is.

A szeretet ebből egyenesen következik!

37. Érdekes73 (válaszként erre: 36. - Michelle.r)
ma 14:15
Ez igaz először mindenkinek saját magát kéne szeretne aztán tudna másokat is.
36. michelle.r (válaszként erre: 32. - PöttyösPanka)
ma 13:47

"de esetleg nem tudja, hogy milyen módon hatnak a transzgenerációs traumák."

Sőt, lehet hogy úgy véli, baromság. Mert őt is verte az anyja/apja, alkesz volt a 'tudomisénkije, az ő élete mégis rendben van. Igaz, hogy képtelen kijönni a kollégáival, a kamasz gyerekei szóba se állnak vele, de hagy már békén őt ezzel a faxsággal. 🫣

Erről az egészről azt gondolom egyébként, hogy amíg az emberek nem tanulnak meg tisztelettel bánni magukkal, addig másokkal sem fognak tudni. És amíg ez így van, nem lesz kevesebb a viszály.

35. Kacsahercegno (válaszként erre: 32. - PöttyösPanka)
ma 13:45
Arról nem is beszélve, hogy ami régen hatalmas műveltségnek számított, azt most egy átlag érettségiző fiatal a kisujjából kirázza. Az írás-olvasás, aztán az érettségi, manapság meg már egy egyetemi diploma is szinte alap. Sokkal több mindent kell tudni a mindennapi életünkhöz, a munkánkhoz, mint 60, 100, akárhány éve...
ma 13:43
A józan ész is mást jelent mindenkinek.
33. michelle.r (válaszként erre: 27. - PöttyösPanka)
ma 13:40

Pontosan. Nem csak képesek gondolkodni, de elvárják, hogy a fiatalok mindent ugyanúgy csináljanak. Nem értik, hogy ma már nem kell egy íróasztalnál ülni 8-17.00-ig, egy kávézó teraszáról is sok mindent el lehet intézni. A mostani fiatalok nem az idejüket akarják eladni, hanem az eredményt és az a munkaadó jár jól aki ezt megérti. Értem én, hogy mások szerint ingyenélők, mindent is akarnak a semmire, meg nagy a pofájuk, de én nem ezt tapasztalom.

Le lehet őket nézni, csak nem érdemes, könnyen lehet, hogy ők lesznek a jövőbeni munkaadójuk. A WBudapest szállodát (volt Balettintézet) pl. egy arab befektető vette a gyerekének, aki kb. 30 éves. Zseniálisan vezeti, feltöltötte fiatalokkal és dübörög. A recepció vezetője egy 24 éves lány.

32. PöttyösPanka (válaszként erre: 30. - Channa*)
ma 12:45
Mára rengeteg az elérhető információ, de az emberek befogadóképessége ugyanakkora maradt. Nyilván fontos a klasszikus műveltség. Csakhogy egy régimódian művelt ember bár fejből tudja az Aranybulla évszámát, de esetleg nem tudja, hogy milyen módon hatnak a transzgenerációs traumák. Pedig mindkettő értékes információ. Csakhogy régen jól behatárolható volt a műveltség témaköre. Én hiába olvasok akár több könyvet is, mint egy 50 éve műveltnek számító ember, sokszor nincs közös keresztmetszet más, olvasott emberrel, mert egyszerűen annyira sok könyv elérhető a mai világban. És itt jön be, hogy más korosztály lehet máshogy okos, tájékozott. Csak az idősebbek számára az általuk értékesnek elismert tudás az, ami számít. De ettől még a fiatalok adott esetben sokkal több tudással rendelkeznek, csak teljesen más területen. Ezt kellene szem előtt tartani.
31. Görögtánc (válaszként erre: 30. - Channa*)
ma 12:30
Sokan azt se tudják mit ünneplünk majd augusztus 20-án😄😄
30. Channa* (válaszként erre: 27. - PöttyösPanka)
ma 12:28

Szerintem, nem lépten-nyomonon szidják? a fiatalokat. Pont annyira, amennyire minden generáció szidja a nála fiatalabbat. Ez egy belénk kódolt viselkedési forma, mert hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mi is voltunk fiatalok.

Én igyekszem, nem elfelejteni, de biztos nem sikerül mindig.

Írtam a szekunder szégyenérzetemről, amelyet a lexikális tudás kapcsán érzek, és természetesen nem csak fiatalok miatt.

Próbálok példát írni: ez egy megtörtént eset volt. ismerős Gellért hegyen járt. Megkérdeztem, hogy a Szabadság szobrot is megnézték e? Azt mondta, hogy nem. Majd mutogatta a fotókat és ott voltak lefotózva a Szabadság szobor előtt.

Ezt nem tartom annyira cikinek, de fura, hogy valaki nem tudja, hogy mire gondolok, amikor azt mondom, hogy kell egy mackós.

Vagy, fogalma sincs, hogy mit ünneplünk. Nem mondom, hogy tudja pontosan, de azért kb. legyen fogalma.

Vagy aki szerint Bánk Bán és Batu kán szeretők voltak.

És még sorolhatnám.

És igen, az internet egy csoda, mert nem kell több könyvet átlapozni, ahhoz, hogy egy számunkra ismeretlen dologról megtudjunk valamit. Mert természetesen nekem is vannak hiányosságaim, ha érdekel megnézem, ha nem, akkor tudatlanság élek tovább;)

ma 10:27
Arra a józan paraszti észre sokaknak nagy szükségük volna.
28. csemár (válaszként erre: 1. - TamThor)
ma 07:33

Szinte minden szavaddal egyetértek.

Hogy miért ilyen sok a "józan ész nélküli ember"?

Nem vagyok róla meggyőződve, hogy több, mint régen. a világunk azonban olyan dinamikusan változik, hogy - egyrészt - az, amit az iskola, ill. a szülők, nagyszülők "józan paraszti esze" tanít, az szinte pillanatok alatt elavulttá válik. A fiatal generáció szemében kétségtelenül. De az ún. "generációs szakadék" már 5-10 év korkülönbség esetében is észrevehető. Másrészt pedig itt vannak az újabbnál újabb, a hagyományoktól, a megtapasztalt tapasztalatoktól különböző ideológiák, tudás"rendszerek" a neten. Mindenki számára elérhetőek, csábítóan közérthetőek: így kell fogyni, így kell hízni, így kell gyereket pelenkázni, így kell gluténmentesen sütni-főzni stb.

Régebben is voltak divatok, hétköznapiak is, tudományosak is (pl. a tojás/tej/margarin/só/kenyér/stb. hasznos-káros), de ami ma történik, az sokunkat vagy elbizonytalanít vagy nevetésre késztet.

Eltűntek a szilárd pontok az életünkben.

És ennek legfőképpen a fiatalok isszák a levét, hisz ők csak a netes "valóságot" ismerik, a "józan paraszti ész" viszont testidegen marad a számukra.

Ne legyen igazam!

ma 07:04
Nekem az az érthetetlen, hogy az a generáció, amelyik annyira büszke a józan paraszti eszére, hogyhogy lépten-nyomon szidja a fiatal generációkat. A mostani fiatalok semmivel sem butábbak, mint az idősebbek voltak ennyi idősen. Csak mások az eszközeik, az elvárásaik, a világlátásuk. Aki butának, lustának, "ittas nemesi szívűnek" tartja a fiatalokat, az nem "józan paraszti ésszel" nézi a helyzetet, csak ítélkezik. Vannak, akik ahelyett, hogy haladóak és elfogadóak lennének, azzal próbálják meg védeni az erkölcsi pozíciójukat, hogy bezzeg ők még képesek gondolkodni, és nem a világhálóra hagyatkoznak. Nekik szükségük van erre a kapaszkodóra az önigazoláshoz. És vannak a többiek, akik megértik, hogy megváltozott a világ, így megváltoztak az emberek is, de ettől még nem kell őket lenézni.
26. Ildi (válaszként erre: 1. - TamThor)
tegnap 22:19
Lebutitott társadalom...oktatás,műsorok..sorolhatnám
25. Channa* (válaszként erre: 24. - Fincsi5)
tegnap 21:44

Ha valaki tud laptopot használni, akkor annak egy macbook használata sem nehezebb.

Én pl. bárki gépéhez odaülök és tudom használni, legyen bármilyen a gép.

Persze, az operációs rendszert ha még nem használtam, vagy ritkán, akkor keresgetek dolgokat, de egyébként, mind egyformán működik;)

24. fincsi5 (válaszként erre: 16. - Timycat)
tegnap 20:24
Férjem nyugdíjasként dolgozik, napi 2-4 telefon, ugyanennyi email. Most a cég kitalálta, hogy mindenki (több ezer) munkatárs egyforma laptopot kap. 600 ezres. Nem gond, de eddig 120 ezresen dolgozott, 2000 óta. Vagyis átállnia lesz kis gond.:) Na ennek mi értelme?
23. L’Engel (válaszként erre: 1. - TamThor)
tegnap 19:46

A “józan paraszti ész” kifejezés onnan ered, hogy nem kell semmiféle végzettség vagy tanultság ahhoz, hogy valamire rájöjj. Ami annyit tesz, hogy aki normális értelmi készségekkel bír, annak nem okoz problémát megbirkózni evidens kérdésekkel vagy feladatokkal, nem csinál butaságot.

Amennyiben ez hiányzik az emberekből és az internetet szeretnénk okolni, semmiképp sem azt a szegmensét okolnám a net használatának, amit te említesz. Az, hogy utána tudunk nézni valaminek, jó. Olyan, mint egy kis lexikon a zsebünkben. Semmivel sem másabb, mint elbattyogni a könyvtárba és feltúrni egy kapcsolódó szakkönyvet.

Az mobilok használatának köszönhető tompulást inkább a bődületes mennyiségű ingerektől gazdag média pörgetése okozza. Azok csökkentik a koncentrációt, vagy a dolgok megoldása melletti elköteleződést.

22. Kacsahercegno (válaszként erre: 20. - Kacsahercegno)
tegnap 19:15
...ugyanezek a típusú _emberek_, kimaradt egy szó.
tegnap 19:11
Szerintem is nagyobb a merítés, jobban látjuk. Lesz ez még rosszabb is, mert egyre nagyobb a pszichés zavarral küzdők száma, akiknek nagy része nem lesz képes önállóan élni...
20. Kacsahercegno (válaszként erre: 18. - Timycat)
tegnap 19:08
Ez abszolút így van, dehát az internet előtt ugyanezek a típusú meg könyvtárba nem jártak, azelőtt meg nem tudom, mi lett volna a megfelelője. Akkoriban meg nem is érintette az emberek nagyrészét az ilyesfajta tudás, ott tényleg sokszor csak a józan paraszti ész kellett.
19. Kacsahercegno (válaszként erre: 13. - K-né Zsóka)
tegnap 19:06

Hol írtam az idősekről? :DD A példámhoz is éreztem, hogy oda kell írnom zárójelbe, mert már láttam ahogy valaki bekommenteli, hogy jesszusom miért telne fél napba kicserélni egy villanykörtét 😂

Nyilván akinek szüksége sincs rá, az ne használja, de amúgy rengeteg idős tudja használni az internetet meg az okoseszközöket, szóval ebben sem lehet már általánosítani. Azt írtam, hogy az ciki, amikor valaki kérkedik vele, hogy digitális analfabéta, haha a telefonom okosabb mint én, asse tudom, xy dolgot hol keressem, vagy amikor fórumot ír ki valamiről, majd amikor írják neki hogy keressen rá a neten, akkor kiderül, hogy képtelen kritikus gondolkodásra, csak azt várja, hogy a szájába rágják, és amikor ezt valaki megemlíti, akkor felháborodik.

18. timycat (válaszként erre: 8. - Kacsahercegno)
tegnap 18:40

Kevesen használják a netet józan ésszel és kritikusan.

Olvastam erről egy cikket a minap, hogy nem olyan régóta tette be a Google első találatnak az AI-át, de már drasztikusan lecsökkent a kattintás szám. Ami nyilván a Google-nek jó. De ebből is látszik hiába van ott az interneten a szinte végtelen tudás, az emberek az első találatig mennek, noha agyon van hangoztatva, hogy az AI még nem megbízható. A többség megáll nála és belehisz, nem gondolkodik, nem kérdőjelezi meg és nem néz utána máshol.

17. michelle.r (válaszként erre: 12. - TamThor)
tegnap 18:39

Ami engem illet - mások nevében én nem nyilatkozhatok - azért nem akarok mások tapasztalataiból, hibáiból okulni, mert szerintem nem lehet.

Nem vagyok ő, nem úgy gondolkodom, nem ugyanaz a képzettségem, a képességeim, a környezetem, a lehetőségeim. Attól, hogy neki sikerült vagy nem sikerült, nekem nem lesz ugyanaz a megoldás. Ami másnak működik, az valószínűleg nekem nem.

Attól, hogy neki nem sikerült, mert pl. nem volt bátorsága valamit választani, nekem sikerülhet, ha bátrabb vagyok. Vagy épp fordítva.

Szeretem a gyerekeket figyelni, hogy nekik mennyivel egyértelműbb sok minden, mert még nincsenek "bedobozolva". Nincs két egyforma ember, életút, sors.

Az írásodban van némi ellentmondás, "számon kéred", hogy nem használjuk az agytekervényeinket, ugyanakkor ne érted, miért nem keressük mások tapasztalatait.

16. timycat (válaszként erre: 3. - Globus)
tegnap 18:34

Míg dolgoztam olyan telefonom volt, amin dolgozni is tudtam. Picit egyszerűsített funkciókkal, de kvázi kiváltott egy laptopot, fel tudtam vele csatlakozni az ERP-re, CRM rendszerre, doksi tárra, a céges levelezésbe, naptárba. A jogtáras, cégfigyelős, követeléskezelős, elektronikus aláírás appokkal és digitalizált ügyintézéssel gyakorlatilag egy komplett iroda volt a kistáskámban.

És eszetlen drága szerkezet se kellett hozzá. Nagy kijelző, tuti aksi, gyorsaság és könnyű kezelhetőség, én ennyit kértem az IT-tól.

Nem ettől lesz drága egy telefon, igazából fogalmam sincs mitől drága 🤷‍♀️ még csak nem is a logója, mert minden márka árul megfizethetőeket és drága cuccokat is. Passz.

Mióta nem dolgozom tényleg csak pöntyögés az egész.

15. srcrss
tegnap 18:11
Miért hiánycikk? Nem mindenki józan, vagy paraszt.
14. globus (válaszként erre: 8. - Kacsahercegno)
tegnap 17:47

"nem tudnak gondolkodni egy adott szituációban"

Naponta osztok ki kérdőíveket. Töltse ki, legyen szíves, két oldalas és írja alá. Ebből minimum egy nem teljesül, annyira bonyolult kérés. Átlagemberekről van szó, és többnyire eldöntendő kérdések halmaza, igen-nemmel válaszolható.

Ügyfél aláírása kipontozva, üres.

De készen van.

13. K-né Zsóka (válaszként erre: 8. - Kacsahercegno)
tegnap 17:43
Pedig bizony, rengeteg idősebb ember van, aki nem ért ezekhez a kütyükhöz. És ha ez az a szint szerinted, ahol hülye az ember, akkor nem tudom mit gondoljak rólad.
12. TamThor (válaszként erre: 9. - Smaragdzöld 🐉)
tegnap 17:37
Nem vagyok ellene, csak úgy érzem, ma már nem kell megtekerni az agytekervényeket semmiért sem. Még azzal sem, ami egyébként józan ésszel azonnal adná magát. Kényelmesebb mindig mások megoldásához nyúlni vagy az internethez, holott csak pár perc gondolkodás is elég lenne. Ugyanakkor ugyanezt a forrást (az internetet) kevesen használják arra, hogy mások tapasztalataiból, hibáiból okuljanak.
11. TamThor (válaszként erre: 8. - Kacsahercegno)
tegnap 17:36
Az életképtelenek is kiteszik ezt a kirakatba, elég csak megnézni, hogy miket kérdeznek meg az interneten. 1 mp lenne csak megtalálni a választ ugyanott.
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook