Mi hatásos a hajhullás ellen? (tudásbázis)
Kihagytál pár lényegeset:
-Magas tesztoszteronszint,
-hajhullás,kopaszodás
Ja, és még egy mostanában egyre elterjedtebb betegség a nőknél és többek között jelentős hajhullást okoz,érdemes erre kiterjedően is vizsgálatot végezni :
Crohn-Colitis
A vezetõ nõi meddõségi ok, a PCOS - policisztás ovárium szindróma - jellegzetes tünetegyüttessel bír:
rendszertelen vagy hiányzó peteérés és menzesz
hízékonyság vagy túlsúly
pattanásos bõr
fokozott szõrösödés
ultrahanggal igazolt policisztás petefészek megléte
Ha ebbõl legalább kettõt észlel magán, úgy indokolt a kivizsgálás!
És akkor hogy lehet,hogy nekem már 5 évvel ez előtt volt egy ilyen,de megállt és visszadúsult a hajam?! Na jó nem az eredetire,de azért látványosan újra vastag hajam lett. Az apukám kopaszodik most. Tőle örökölhetem?
Akkor még mindig nem kaptam választ a kérdésemre. Nőgyógyász,vagy endokrinológus? És ha az utóbbi,akkor muszáj magánklinika egy vagyonért,vagy lehet sztk?
1.Előfordulhat, hogy normál érték felett van a tesztoszteron szint, vagy alacsony a női hormonok szintje.
Ez már elegendő ahhoz, hogy öröklött hajlam esetén, meginduljon a kopaszodás.
A magas tesztoszteron szint endokrin problémákra is utalhat, mint pl. PCOS amelynek egyik tünete a hajhullás is lehet.
Egyre gyakrabban merül fel nőknél ennek a betegségnek a lehetősége, magas szabad T szint, szőrösödés, hajhullás esetén.
Egy bőrgyógyász tudása már nem igazán elég ehhez , nem igaz? :)
2.Azonban problémásabb a helyzet , amikor a vizsgálatok normális hormonszintet mutatnak,és a normális hormon értékek mellett is tapasztalható a hajhullás.
Ez a hajhagymák DHT-ra való túlérzékenysége miatt van.
Azért problémás a dolog,mert a DHT-túlérzékenységre való hajlam öröklött, a génekbe van kódolva.
Ellene tenni maximum a DHT blokkoló szerek használatával lehet, ám ezeket sajna folyamatosan kell használni ,
mert amint megszűnik a blokkoló hatás , a helyzet visszaáll, a hajhullás újra megindul,és bár jönnek a "tüsik" ugyan ,
de egyre gyengébb hajszálakká válnak,mert a DHT hatása nem engedi anagén fázisba őket .
Elhiszem neked, főleg ,hogy én még sosem voltam nőgyógyásznál :)
Bőrgyógyásznál viszont sokszor , és sok más férfitársammal együtt(akik szintén megosztották már velük való tapasztalataikat más fórumon)állitom , hogy ebben a témában a bőrgyógyászok _ már bocs - de kutyaütők .Felírnak bármit az igaz, de rálátásuk erre a témára annyi , mint egy gyógyszergyári ügynöknek...
A Diffúz Nem Mintás Alopécia (DUPA) szintén egy androgén alopécia fajta, de itt nem marad meg a tartós állandó hajsáv,általános hajritkulás a jellemző. A DUPA lényegesen ritkábban fordul elő, s nagyrészt a nőket érinti.
DUPA-ban még oldalt is tálalható hajhullás (kopaszodás, hajritkulás).
Lehet ,hogy azért is van egyre több nőnek androgén tünete!
Félve kérdezem!
Lehet,hogy azért van ennyi meddő nő?
Talán megoldást kellene keresni.
Olyat is hallottam----"már annyira megterheli a környezetet a sok gyógyszermaradék,amit a szervezet nem tud feldolgozni,hogy a vizeink tele vannak pl.fogamzásgátlók maradványaival"
Mit szóltok hozzá?
További ajánlott fórumok:
- Küzdelem a PCOS és a hajhullás ellen
- Mennyire hatásosak a Bánfi (Herbária) termékei hajhullásra? (hajszesz, sampon...)
- Tudtok valamilyen hajhullás elleni szert ami olcsóbb mint a Rev. vagy Forcap?
- Mi lehet hatásos a változókori hajhullásra, hajritkulásra ?
- Hatásos a Garnier Fructis hajhullás elleni sampon?
- Kerstase Specifique Aminexil GL M 42x6 ml hajhullás elleni ampullák hatásosak? Nagyon fontos!