Mi a véleményetek a régi vályogházakról? (beszélgetés)
Mi is vályog házban lakunk, és én szeretem.Nálunk 1x volt egér, akkor is az ajtón jött be.CSak hajszálnyi repedés van az is minimális és 2 éve volt festve(de én amúgy is megunom hamar, így nem árt az új szín:))Penész nincs egy szál se.
Egyébként nagymamám háza tégla és azt is összehúzatták pár éve...
Szia!
Egész gyerekkoromat vályog házban éltem le. 2-3 évente a repedések miatt meszelni kell. A repedéseket agyagos törekkel ( agyag + szalma 1-2 cm része + nagyon jó a ló citrom ( nagy mamámmal elég sokat gyújtöttünk /nem vicc/).
Amennyiben nincs alapja az ilyen típusú ház oldala elkezd dőlni kifelé (ezt megszokták drótozni).
A repedés nem csak a vizesedéstől hanem a nagyon száraz időjárástól is előjön.
Én ha nem muszály nem költöznék újra ilyen házba.
A miénk is penészesedett, tárgyak is, pl cipők, kosarak. 2 hétig teljesen be volt zárva a ház. Műanyag nyilászárók vannak. Betudtam a friss felújításnak és hogy évekig lakatlan volt. Amióta minden nap benne vagyunk és nyitjuk az abalakokat minden ok. Ja, van lyuk a tokon, de nem szellőzés céljából, kábelt húztunk be rajta.
A téli fűtés is sokat számít úgy hallottam.
Nekem eddig mindenki dícsérte a vályogot, én akkor is félnék tőle. Pláne, ha rendszeresen költeni kell rá és nincs miből.
A vályog maga szigetel. Nem kell szigetelni. Úgy tudom...
Ismerősöm mesélte téglaházat, műanyag nyílászáró, külső szigetelés. Egy idő után penészedtek a falak meg minden egyéb tárgy. Bukóra az ablakot? Minek akkor kicserélni?? Akkor is az utcát fűtik...
Egy másik azt mondta lukat kellett fúrjanak a tokon...
hét évig laktunk vályogból készült házban, és azt kell, hogy mondjam nagyon kellemes volt.
nyáron jó hűvös, télen kellemes meleg.
sajnáltam amikor elköltöztünk. de most épít egy ismerősöm házat, és a falak vályogtéglából vannak.
Ha lenne ilyen, akkor is régen lett volna csinálva, mert állításuk szerint már 20 éve nem lett hozzányúlva a házhoz(ahhoz képest belül sem néz ki rosszul: málik már le a tapéta és repedeznek a falak). És ha a főfalak téglák, akkor az jó nem? Végülis az a lényeg, h az tartson. Vagy rosszul gondolom??
És ha kigipszkartonoznánk a falakat? Akkor is repedne?
Akkor keressetek szakembert, még lehet találni. Lehet hogy sokáig kell keresni.
Ha Te és a Párod úgy érzi ott tudnátok lakni, bele kell vágni.
( a szomszéd 10 emeletes házat szigetelték. 10.000. Ft több a közösköltsége havonta. a fűtés meg lehet hogy csak 5.000 Ft csökken. Megéri az?? szerintem inkább egy saját kertes házat pátyolgatok, mint a közösköltség stb költség.. )
ha alá van, akkor nem annyira fog. illetve csak normális mértékben.
de arra is vigyázni kell, hogy ha frissen csinálják ezt a procedúrát (az alátalpalást -- én se vagyok egy szakértő), akkor egy.két évig süllyedni fognak a falak, és ettől újabb repedések keletkeznek...
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményetek a régi és az új szappanoperákról?
- Mi a véleményetek arról, aki 2-3 éves gyereknek regisztrál az iwiwen?
- Milyen szakember foglalkozik vályogházak javításával?
- Milyen tippeket ajánlotok vályogház felújítására?
- Energetikai tanúsítvány vályogháznál
- Szaki válaszát várom! Vályogház utólagos vizszigetelése, de melyik módszer a jó?