Mézi recept

A Mézi hozzávalói:
Glutén mentes:
-25dkg méz
-5dkg vaj
-3 egész tojás
-70dkg liszt (Glutén mentes lisztkeveréket használtam)
-10dkg porcukor
-1 evőkanál őrölt fahéj
-1 teáskanál őrölt szegfűszeg
-1 sütőpor, vagy 1 teáskanál szódabikarbóna

Hagyományos:
-50dkg liszt
-25dkg méz
-25dkg margarin (helyettesíthető vajjal)
-10dkg porcukor
-1tojás + 2 tojás sárgája
-csipetnyi só
-1 teáskanál szódabikarbóna
-2 teáskanál őrölt fahéj
-1 teáskanál őrölt szegfűszeg
-1kávéskanál szárított gyömbér


A Mézi elkészítési módja:
Összevertem a vajat vagy margarint mézzel, porcukorral és felolvasztom. Itt tenném hozzá, ugyan nem próbáltam még, de szerintem működhet a recept nyírfacukorral is. Amíg hűl a mézes egyveleg addig összekeverem a fűszereket és a tojásokat. Amint kihűlt a méz összekeverem vele jó alaposan, majd belegyúrjuk a sütőporos vagy szódabikarbónás lisztet. Fontos, hogy letakarva legalább egy éjszakát a hűtőben töltsön, csak utána kezdjük el a nyújtást és a formázást. A kiszaggatott formákat, sütőpapíron kb 190 fokos sütőben 4-5 perc alatt halvány barnára sütjük. Fényezhetjük is. Sütés előtt, vagy amint kijött a sütőből kenjük meg egy felvert tojással. Személy szerint én nagyon szeretem rajta a cukormázat, ezért azt is készítettem. Egy tojás fehérjét kb. 10 dkg porcukorral addig habosítottam, amíg el nem érte azt az állagot, amikor már nem cseppent le az ujjamról, de vékony csíkban megmaradt a mutató és a hüvelykujjam között. (díszítés után visszatettem picit a forró sütőbe, mert nem vagyok jó barátja a nyers tojásnak)


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A mézi elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook