Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Mennyit ér a háziasszony (a nő otthoni) munkája? fórum

Mennyit ér a háziasszony (a nő otthoni) munkája? (beszélgetős fórum)

❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
26. khajni87 (válaszként erre: 15. - Channa*)
2016. ápr. 10. 12:36
Akkor a magam és más nem normális anyák nevében millió csók és hála neked.....Egészségügyben lehúztam kb 10 évet.....onnan jöttem el a kislányunk miatt, nem vagyok karrierista sem, de azt hogy itthon lehetek, 7 évet vártam erre, imádom ha lehetne abba se hagynám és bár tesót nem akartam a lányunknak , most mégis hogy vissza ne kelljen mennem , mert már nem jelentene annyit, sem azt amit eddig.....Már a családomban a szívem, ezért ha vissza is megyek szigorúan hétfőtől-péntekig.....Imádok anya lenni és háziasszony és nem lebecsülendő, hiszen a jövőt nevelem éppen :) Ez mindennél fontosabb,nincs az az egzisztencia ami ennél többet érne....az unokanővérem építi bőszen és ezt addig csinálta amíg lehet kicsúszott abból hogy gyereke lehessen....Amúgy meg oda tehetjük az egzisztenciát is meg a sok pénzt is ahol nem süt a nap se ha nincs azt kivel megosztani akkor mit ér????? Neveltél már gyereket otthon hogy ennyire tudod kényelmes????Hogy ennyire tudod ez egy világtragédia ahogy jellemzed az életemet és még sok ezer nőét????? Szerintem aki tudatosan vállal gyereket mint én is, az nem a kényelmessége miatt csinálja, hanem azért mert valóban ezt akarja.....
2016. ápr. 10. 11:04

A 90-es évek közepén egy élettársi élet és vagyoközösség megszünése kapcsán én peresitettem egy otthoni munka forintositást, akkor még 18000 Ft jött ki egy hónapra, ez a házimunka, takaritás stb fele volt, csak a férfinak felszámitható összeget tartalmazta. ( 600 Ft /nap figyelembevételével ) A családom is ki volt akadva, hogy vállalhatok el ilyen szerencsétlen ügyet, de - bár nem nagyon hittem a győzelemben- megnyertük. ( Ok ügyvédi titok ide vagy oda, de sem a szüleim, sem a férjem nem adták tovább )


ez alapján ma próbáltam saját munkámat kiszámitani, azt sem tudom, hol fogjak hozzá. Bár ahogy Szurikáta irta, a dolgozó nőknek nem a lakás kert stb legalaposabb rendbetétele az első ..., pláne segitség nélkül.

24. Channa* (válaszként erre: 18. - 0c1986a06c)
2016. ápr. 10. 10:28

Mi volt a lényeg?

Az, hogy keresel egy cikket?

Sajnos abban nem tudok segíteni.

A témával kapcsolatban meg leírtam a véleményemet. Az, hogy te ebből arra következtettél, hogy a lényeget nem értettem meg....erre most mit mondjak?


Ha szerinted nem értettem me, akkor fejtsd ki a lényeget, hogy az egyszerű emberek is megértsék mire gondolsz, amikor leírod azt a néhány mondatot....

23. 4c1a787e8f (válaszként erre: 22. - B1dbc250b6)
2016. ápr. 10. 10:10

A háremed mikorra is hirdet felvételt?


Jó a 2.-3. hely is..


No jó, viccet félre téve, még ha vannak látszólagos egyenlőtlenségek, az imádott idióta férjemért minden marhaságra kapható vagyok, ha négy idióta kölyök kell neki, hát arra is, meg amikor meg a szaros gépei teherbírását kell méretezni, hát arra is..


Persze néha jó lenne, ha jobban értené, hogy a zokni nem terem a szekrényben, és hogy a statikai tudást is karban kell tartani.. De hát bízik bennem, és szeret..


Mi nők így vagyunk kitalálva..


Ha ez nem működik két ember között, akkor megette a fene a fillérre lebontott házimunka-értéket..


Egyébként - még ha eddig az ellenkezője is jött volna le - nagy tetűnek gondolom azt a pasit, aki váláskor ezt veti a felesége szemére, amikor előtte valószínűleg nagyon élvezte ezt az állapotot, és ő tartotta fent..


Összességében meg azt gondolom, hogy kell a munka a nőknek, de ha lehet, akkor 4-6 óra, vagy sok segítség a férj részéről..


Én sajnos nem vagyok este 10-kor mindig hadrafogható... Ez van. Bár azért igyekszem megoldani a feladatom, annyi eszem még maradt..:-)

22. b1dbc250b6 (válaszként erre: 1. - 0c1986a06c)
2016. ápr. 10. 09:57

Cikkel nem szolgálhatok, de véleményem az van...

...nos azt tudom, hogy a feleségem (és a többi hasonló Nő) otthoni munkája egyszerűen megfizethetetlen...


...Ötven éve élünk együtt, de egyszer nem nyafogott..tette, amit kell..és jól...persze én is a magamét..

Ő soha nem fogott lapátot a kezébe, nem kevert maltrt, meg betont, nem ácsolt, nem hegesztett, nem fúrt faragott...viszont én nem mostam, főztem, pláne vasaltam...jézusom...és a gyerekekkel kiválóan bánt..


a mai napig is a kedvében járok..van jogsija, jól is vezet, de én viszem mindenhová, ne kelljen foglalkoznia a vezetéssel sem..


hogy anyagiasra fordítsam...a feleségem munkája nélkül az én életem szart sem érne..


ja...még annyit, hogy mint Nő, mindig hadrafogható volt...jónapokívánok..

21. 4c1a787e8f (válaszként erre: 2. - 5c54c8b1c1)
2016. ápr. 10. 09:47

Igenám..


Csak az a helyzet, hogy ha máshova járok takarítani, akkor ott meg van mondva, mit, hogy mennyiért csináljak meg, és ők azt kifizetik, van egy díj, hol mennyi..


Otthon meg nincs megmondva.


Amióta eljárok dolgozni kiderült, hogy pont nyolcad-tized annyit is elég takarítani...


És ha nem vagyunk otthon, meg a gyerek se, a lakás is sokkal kevésbé koszolódik..


Ezért nem teljesen jogos ez a dolog, mert ha elmegy dolgozni, akkor senki sem kényszeríti, hogy egész nap otthon takarítson.


A minimális higiéniai alapokat meg a dolgozó nők is megcsinálják, a wc-ből nálunk se bugyog ki a ...

20. 4c1a787e8f (válaszként erre: 1. - 0c1986a06c)
2016. ápr. 10. 09:43

Persze.


Csak tudod az a helyzet, hogy a dolgozó nők ugyanezeket megcsinálják a gyerekkel, főznek, mosnak, orvoshoz szaladnak, este tanulnak a gyerekkel, éjszaka fejezik be a házimunkát..


És általában a férfiak ebbe jóval kevesebbet segítenek be.


Mindemellett még van munkahelyük, ahol pénzt keresnek, adót fizetnek, hasznot hajtanak, és még ők érzik magukat szarul, ha táppénzre kell menni, vagy szülői miatt előbb eljönni...Igen, egy évvel ezelőtt én is még itthon voltam, és életemben olyan fáradt nem voltam, mint akkoriban. Tudom, hogy kemény világ az, és bizony talán lerosszabbul az esett, hogy nyíltan lenézték ezt az állapotot. Pedig azért a férjem kicsit élvezte is, az is tény.


Ezzel együtt ha dolgozik az ember, sokkal kevesebb idő alatt elvégzi ugyanazt, jobban pörög, hatékonyabb, és még a gyerekeknek is érdekes módon jót tett, mert sokat önállósodtak, és örülnek, hogy jöhetnek hozzám a munkahelyre, büszkék rám...


Arról nem beszélve, hogyha apát elüti a villamos holnap, legalább éhen nem halunk.


Pont most halt meg a lányom egy osztálytársának az apukája.. Hááát...

19. 4c1a787e8f (válaszként erre: 13. - Cucicsillag)
2016. ápr. 10. 09:36

Hajjaj..

Ez meg a másik.

Ezt meg már végleg nem értették meg, hogy miért is akarok pihenni, amikor "otthon vagyok".


Amióta lejárok dolgozni, sokkal jobb.


Azóta kapok segítséget, van saját életem másoktól függetlenül is, és még azt is elhiszik, hogy fáradt vagyok.

18. 0c1986a06c (válaszként erre: 15. - Channa*)
2016. ápr. 10. 09:35

Sajnos nem értetted meg a lényeget.

Nem baj:)

17. 4c1a787e8f (válaszként erre: 15. - Channa*)
2016. ápr. 10. 09:34

Ezzel valami olyan mélyen egyet tudok érteni, hogy akár én is írhattam volna...


Az más kérdés, hogy néha talán kell is otthonlevős szakasz az életben, kinek hosszabb, kinek rövidebb, néha jó az a családnak, nekünk is,de szerintem nincs az az embertípus, akinek ez tartósan beleragadva jót tesz. Hosszú távon ilyet még nem láttam. Sem neki, sem a családjának.


Azon általános iskolás társaim, akinek otthon volt az anyukája, érdekes módon mind úgy járt - mármint az anyukák - hogy 40-50 éves koruk között otthagyta őket a férjük. Mindegyik. Volt, akinek 30 év otthonlét után kellett 55 éves fejjel munkát keresnie..


Pedig igen, addig is rengeteget dolgozott, otthon, és még a férjnek is segített sokat a vállalkozásában, könyvelt, adminisztrált, stb..


De igen, sajnos előre kell azt tudni, hogy ez ma "nem ér semmit".

16. M0ncsa (válaszként erre: 15. - Channa*)
2016. ápr. 10. 09:27
Couldn't agree more.
2016. ápr. 10. 08:17

Miért érdekes ez a téma?

Egy normális válás során, gondolom ez nem is téma...

Bár nekem fura az a nő, aki nem dolgozik munkahelyen. Hogy bírja ki éveken át, hogy csak a háztartás és a gyerek? Hogy bírja ki, hogy ne teremtsen magának egzisztenciát? Mi lesz az ilyen nővel, ha egyedül marad bármilyen okból? Miből fog megélni? Miből fogja eltartani a gyerekeit? Én elhiszem, hogy tök kényelmes otthon házimunkázni és gyereket nevelni, de sok szempontból inkább káros, mint hasznos. Ha a férj véletlenül meghal és annyit nem keresett, hogy eltegyenek annyi pénzt, hogy a hátrahagyott családja továbbra is úgy éljen, ahogy az ő életében, akkor az a nő, aki otthon volt éveken át, képtelen lesz eltartani a családját és magát. Nem kellene ennyire egy másik emberre támaszkodni, mástól függeni.

A házimunka értékének számolgatása helyett, inkább munkát kellene keresni és ha már dolgozik a nő, akkor lehet megosztani a házimunkát, hogy ne kelljen annak értékét forintosítani....

2016. ápr. 10. 00:10
A férjem volt felesége nem dolgozott munkahelyen, otthon volt, gyereket nevelt, háztartást vezetett a kapcsolatuk 10 évében. A válásukkor 50-50% arányban határozták meg a közös vagyont. Vagyis a feleség háztartási munkája egyenértékűnek számított a férj 300.000 Ft-os fizetésével. Tehát Magyarországon annyit ér, amennyit a férjed keres. Váláskor a vagyont felezik.
13. Cucicsillag (válaszként erre: 11. - 0c1986a06c)
2016. ápr. 9. 22:52

:)

igy van, de amugy meg nem... Vagyis szamokkal nem is lehet kifejezni, mennyit is er :) itt erte gondoltam.

A ferjem szt.anya a csalad motorja es valoban... Csak a motornak is kell/jar idonkent olajcsere, nagygeneral, tankolas stb.hgy a pasik altal is ertheto hasonlattal eljek. Pont ezert kell idonkent toltodni,kulonben nincs honnan meriteni.

En legalabbis ezt elem most meg egy kkicsi es egy pici melett :)

2016. ápr. 9. 21:50
Hajaj.....bár nekünk pici a lakás és kb nyugodt a kislány is, így napi kb 1 órát töltök vele amikor délelőtt alszik , de ha összejön amit utálok akkor rámegy a nap....Igazából ezt nem lehet megfizetni.....
11. 0c1986a06c (válaszként erre: 10. - Cucicsillag)
2016. ápr. 9. 20:48
Dehogynem, közvetve erről is szól, illetve egyenesarányú következménye, hogy felbecsülhetetlen ezért igazi és örök értéket képvisel:)
10. Cucicsillag (válaszként erre: 1. - 0c1986a06c)
2016. ápr. 9. 20:41

Felbecsulhetetlen... :)

Igazabol a csaladtagok akkor erzik, ha anya "kiesik" , amugy minden termeszetes, ugymond.

Latom, hgy nem errol szol a tema, ebbol a szemszogbol meg nem neztem... Mindenesetre erdekes.

2016. ápr. 9. 19:13

Persze ez csak akkor kerül felszínre ha kenyértörésre kerül a sor.

Hiszen házasság lévén vannak szerepek: a nő süt, főz, mosogat, felmos, bevásárol stb, a férfi olajat cserél, vízvezetéket, csöpögő csapot javít bicajt szerel stb.


Mondjuk míg a nő napi szinten teszi, addig reméljük a férfinek nem kell naponta megjavítani mondjuk a wc-t.


Szóval amíg működnek a szerepek és az egyik nem akarja inkorrekt módon kisemmizni a másikat és előtérbe helyezni sajátmagát addig ezt nem számolja egyik fél sem.

2016. ápr. 9. 19:11

Váláskor már régóta beszámítják.


Az is érdekes volt, amikor az esküvőn a menyasszony családja ki akarta fizettetni a lány felnevelésének költségeit, egészen a neki vásárolt ruhaneműktől kezdve! Mutogatták a blokkokat! :D

Arra hivatkoztak, hogy mindez a költség ezután nem nekik fog megtérülni. Vagy ilyesmi.

2016. ápr. 9. 19:02
Emlékszem a cikkre - 2-3 évvel ezelôtt keringett a világhálón.
2016. ápr. 9. 19:02

Ritkán nézem a " retikült ".

De pont ezt a láthatatlan munkát vesézték. Nem tudom valami videótárba vissza lehet e keresni....

2016. ápr. 9. 18:58
Azt a mastercard se tudja fedezni.
2016. ápr. 9. 18:48

Klassz.

Bar ez nalunk nem igazan mukodhetne ha valni akarnanak (nem is akarunk szerencsere!).

Ha en azt mondanam valaskor a birosagon, hogy hanyszor mostam, foztem, takaritottam ra...stb...akkor o siman felhozhatna, hogy o hanyszor nyirta le a fuvet, metszette meg a fakat, cserelt olajat az automban, stb....

Tehat a ferfi is be szokott segiteni a hazimunkaba csak maskeppen.

Elvileg.

3. 0c1986a06c (válaszként erre: 2. - 5c54c8b1c1)
2016. ápr. 9. 18:47

Köszönöm szépen, én is találtam számtalan hasonló témájú okfejtést, csak pont a konkrét esetet nem lelem.


De úgy látszik ennek előbb utóbb létjogosultsága lesz.

2016. ápr. 9. 18:13

Ezt találtam csak.


2016. április 8. 11:31

grin hangulatjel grin hangulatjel


"Azt hittem hülyéskedik a feleségem, amikor a múlt hónap végén letett elém egy számlát, benne részletesen felsorolta, mennyivel tartozom neki az otthoni munkákért.


A legtöbbet a főzésért és a takarításért kérte, noha szerény óradíjjal számolt, a felét csak annak, amiért a szomszéd takarítónője dolgozik, pedig ő magasan képzett munkaerő. Napi három órával számolva ez 60 ezer forintot kóstált. Naponta két órát töltött a konyhában, a végösszeg 40 ezer forint, de nem szólhattam egy szót sem, nem számolta fel a bevásárlásra fordított időt, benzinpénzt sem kért, pedig a bolt messze van, a cekker nehéz. A következő a mosás-vasalás volt, ebből is a vasalás a húzósabb, kicsit meg is nyomta a ceruzáját, mert ez amolyan nem szeretem munka. A kelleténél több inget viselek, mondta, amikor elém tolta a 25 ezer forintos cechet. Ha sokallom, tanácsolta, inkább pólókban járjak. Előkerült a „kertészeti számla” is: a fűnyírás az én dolgom, de a kertben mindig akadnak lehullott levelek, levágandó ágak, locsolás, miegymás. A havi 20 ezer jutányos ár ezért. Szerényen beérte ötezer forint borravalóval, fodrászra, kozmetikumra. Százötvenezer – mondta – és tartotta a markát.


Kiderült, nem csak a feleségemet foglalkoztatja, mennyit ér a családnak a házimunka. A napokban látott napvilágot a KSH felmérése, amiből kiderült, saját magunk rabszolgatartói vagyunk. 2009-ben és 2010-ben a háztartások 10 760 millió órát töltöttek e fizetetlen munkával, átlagos piaci órabérrel kalkulálva az értéke 5716 milliárd forint volt. Ha a fizetetlen házimunkát hozzáadnánk a GDP-hez, akkor az 23 százalékkal magasabb lenne…


De nem adjuk hozzá. És én sem fizetek a feleségemnek."

2016. ápr. 9. 17:55

Keresek egy cikket, illetve ez egy valós történet volt.


Arra emlékszem, hogy adva volt egy házaspár, váltak, voltak kiskorú gyerekek is. A férj dolgozott, az asszony otthon nevelte a gyerekeket, mosott, főzött, takarított, vasalt, ellátta a családot, bevásárolt, játszótér, orvos...stb annak rendje és módja szerint. Biztosította a gyerekeknek és a férjnek a nyugodt minden napokat. De hisz tudjuk, hiszen ismerjük az érzést amit feleségként, anyaként, dolgozó nőként megteszünk.


Válás során a férj arra hivatkozott, hogy a feleség "csak otthon volt, nem csinált semmit". Mindent magának akart. Jó...majdnem mindent:)


A nő gondolt egy nagyot és merészet ügyvédhez fordult aki forintosította, munkabérré számolta a feleség otthoni háziasszonyi szerepkörét, nonstop munkáját és a pert megnyerte, illetve nem jött ki rosszul belőle.


Nos, ezen precedens értékkel bíró esetről keresem a cikket. Igaz, pár éve is volt, hogy olvastam. Nem tudom, hogy s miként változott azóta a jog.

Ha van valakinek ehhez hasonló története, tapasztalata szívesen olvasnám.


Köszönöm.

❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook