Mennyi ideig tart a térdprotézis műtét utáni felépülés? (tudásbázis)
Sziasztok, én most kerültem térdproti várakozási listára. A Budakeszi Rehabilitációs Intézetben 1 év a várakozási idő... Nekem nincsenek fájdalmaim a térdemben - HA ÜLÖK. Vagy ha fekszem. De menni csak alig tudok 30-50 métert, mert akkor élesen belehasít a fájdalom. Vagy egyszerűen összecsuklik a bal térdem. Aranynagyit kérdem, keserves nagyon a gyógyulás? Sokszor vesztetted el a hited közben?
Én azt hittem, hogy a csavaros térdprotézis 2015 debütált... ezek szerint nem így van?
Most meg az látom, hogy van zavar és kavar a műtétek típusa miatt. Egyáltalán rajtam kívül van másnak is csavarral rögzített protija? Mint írtam, de bárhol a témával kapcsolatos cikkekben olvasható, hogy rá lehet állni mind a cementes, mind a csavaros térdprotézisra másnap is akár. Természetesen járókeret, mankó használat stb. Nekem a cementes is sokáig fájt, habár két hónap után már sportoltam. Nem gyorsan, de komótosan. Ez a csavaros, ez is fáj. 7 hetes. De már naponta csak egy flectort kell bevennem, és akkor elviselhető. Nordic walkingozni még nem mentem ki. Hogy mennyi idő alatt szövi be a csontom, s egyéb sejtem a protézist nem tudom. Azt feltétlenül figyelembe veszik ennél a műtétnél, hogy van-e csontritkulása a betegnek. Ha igen, akkor marad a cementes variáció. Nem sok kórházban csinálják ezt a csavarozást, a neten az is fent van, hogy hol. A lényeg, hogy ez a műtét akármelyik formációt is alkalmazzák, hosszadalmas felépülést jelent, változó fájdalmakkal.
Kellemes,fájdalom mentes húsvéti ünnepeket minden kedves fórumozónak!
Sziasztok!
Fájdalommentes boldog húsvéti ünnepeket kívánok!!!
Üdv.Türelmetlen
Szerintem itt a cikk írója valamit benézett!
Nekem azt mondta a dokim, amit leírtam. Ha belegondolsz, logikus, hogy a beszövéshez nem kevés idő kell! A ragasztó meg pár óra alatt megköt.
De igazából talán nem is ez lenne a lényeg, hanem az, hogy hosszabb távon ad-e olyan pluszt ez az új megoldás, ami a mozgást könnyebbé teszi, esetleg megbízhatóbb, vagy/és gyorsabb, fájdalommentesebb gyógyulást eredményez?
Köszönöm, ha erre is tud valaki válaszolni.
A cikk végén ugyanakkor ez szerepel:
" A cement nélküli protéziseket nem ragasztják hozzá a csontokhoz, hanem úgy tervezték, hogy a csont ránőjön a protézis érdes felszínére, és ez alkotja a stabil kapcsolatot a kettő között. A protézist nagyjából hat hét alatt növi be a csontszövet."
Akkor mostmár még úgysem értem a dolgot. :(
Ez volt a cikkben:
"Ez a módszer 15 perccel rövidíti a műtéti időt, de fontosabb, hogy a fájdalom miatt addig ágyhoz szegezett beteg már másnap lábra tud állni. Ha maratonra még nem is nevezhet, a futópályán heteken belül ott lehet...
Sikerhez – megítélése szerint – két dolog segítette: az egyik a csavaros rögzítésű technika; a másik, hogy az ipar mára képes olyan protézisfelszínt kialakítani, melybe a csont bele is tud nőni. Ez utóbbi az, amitől a beteg már a műtét másnapján rá tud lépni a lábára, használhatja a térdét.
Az új technikával műtött betegeknek 15-20 évig nem lesz bajuk a járással. Az operáció után hat héttel a beteg a focin kívül szinte bármilyen hobbisportban elkezdheti az edzéseket. Az aktív mozgást itt receptre írják mindenkinek."
Itt azért én látok ellentmondást. Vagy ez csak marketing szöveg? A cikk úgy tünteti fel, hogy a csavaros protézis másnapján már felkelhet a beteg, és 6 hét múlva akár futhat is. Mintha neked nem ilyen tapasztalataid lennének. :( Remélem nem haragszol a kérdésekért, csak szeretnék tisztán látni, hogy a lehető legjobb megoldást tudjuk kiválasztani majd a férjemnek.
Nem rögzítik semmivel, a saját csontod szövi be. Ezért kell 6 hátig mankózni és nem ráállni!
De ha nem cementes akkor mivel rögzítik? Mert az új eljárás csavaros és arra másnap ráállhatsz.
A NEM CEMENTESRE nem lehet 6 hétig ráállni teljes testsúllyal,két mankóval kell menni. Hiszen idő kell, amíg a saját csontod beszövi a protézist.
A CEMENTESRE másnap már rá lehet állni, de azzal is pár napig mankózni kell.
Ez az amit én sem értek.. :(
Valami fogalomzavarom lehet akkor, eddig azt hittem minden protézist cementtel rögzítenek, az új találmány pedig a csavarozás és ez az, amire másnap rá lehet állni. A cementesre pedig hetekig nem. Rosszul tudtam?
Engem február 10-én műtöttek és 2 mankóval jártam április 20-ig. Utána egy mankó, de az nem ment. Május 13-án már két lábon mentem a kontrollra. De tudod, én mozaikos vagyok:-)ott muszáj beépülni a porcnak.
Kellemes Húsvéti Ünnepet Mindenkinek.Amikor a 6 hetes kontrollon voltam, már akkor a műtő dokim szolt hogy nyugodtan elhagyhatom a mankót.
Na lassan profik leszünk a különböző műtétekben, összeszedjük az összes tudást és jól megosztjuk egymással. Igy áll össze az igazság, hogy a cementes protiknak a beváltságuk, kipróbáltságuk miatt nagy az elfogadottsága. A csavarozós az újszerű, remélem nem fogom szidalmazni a doktoromat egyszer,hogy bárcsak inkább ragasztott volna. A jövő héten szerdán fogok vele találkozni, már írom a kérdező listámat. Drága Klára, ha neked sem ahajlatban nem fájt, sem a sípcsontod, akkor neked a térded belül fájt? Ami a mankózást illeti, olvashatjátok mennyi javaslat hangzik el. Én nem szeretem különösebben a mankót, az előző műtétem után már a harmadik héttől max. az utcán használtam. Most azt kell mondanom, hogy magabiztosabb vagyok járás közben, ha egy mankóm van. Kettő ennél a műtétemnél nem is volt, mert ha emlékeztek rá, megírtam, hogy három nappal a műtét előtt eltörtem a jobb karom. Ezért én végig egy mankóval épültem fel, úgy, ahogy. Ma pl. beiglit sütöttem, rakott káposztát készítettem, sonkicát és tojásokat főztem. Annyira kimerültem, hogy le kellett feküdnöm. kb. másfél-két órát pihenek és utána ismét feléledek. Áldott ünnepet kívánok mindannyiótoknak, és elviselhető, vagy fájdalommentes időszakot.
Nagyi, nekem a térhajlatban soha nem fájt, se tavaly se az idén, sőt a sítcsontom sem.
Szerintem ez is egyéni.
Viszont tavaly is és az idén is 6 hét után (a hasi szurik és a fásli után) keményem bedagadt a bokám. Eddig olyan volt mint az őzike lába. Doki szerint ez nem baj, ki ilyen ki olyan.
Mindenkinek,
mindenkitől minden kórházban meg kell kérdezni, akar-e valaki rehabra menni. Engem ismert előzőről a dokim, mégis nem volt rest és most is megkérdezte, ugye nem akar menni? Ez így tisztességes.
Egy házi orvosnak mindenről tudnia kell, azaz a Zárójelentés alapján neki kell "beszereznie" a gyógytornászt. Ha nincs azt is meg kell mondani. MInt többször írtam, a mi nagy területű kerületünkben nincs és a házi doki mindent megtesz, hogy a "szomszédból" kerítsen frissen műtötteknek tornászt!!!!
Fent említettek valóban a betegekért vannak....
Mint írtam, én megkérdeztem a műtődokimat a csavarról és a cementről. Csak annyit mondott: a kórházunk mindig cementez, mivel: "...mi biztosra megyünk...." Persze én 70 éves múltam, kissé csontritkulásos vagyok és ez is számíthat. De nem gondoljátok, hogy ezt a körülményeket figyelembe véve a műtődokinak kellene eldönteni? Ez kívánság műsor lenne??? Első nap a műtét, második nap fekve némi torna, harmadik nap kerettel (ott is van némi terhelése a műtött térdnek) lábra állás. Én csak negyedik nap tudtam tavaly is idén is, de tudomásul vették. Muszáj volt, különben majdnem sikerült mindkét alkalommal elájulnom. Negyedik nap szépen kibicegtem a mosdóba és nem dőlt össze semmi.
Habár pl. a bódításról megkérdezik az embert, ill. nem míndíg, tavaly megkérdezték, most nem és szépen végig "bódultam" a műtétet, imáimba foglalva az altató orvost....
Nálunk 6 hét 2 mankó, 6 hét egy mankó, ha nagyon stimmel minden, persze lehet rövidíteni.
A cikkben az van, hogy csavarokkal rögzítik. Ezért lehet rögtön lábra állni, mert nem kell megvárni, míg megköt a cement vagy amíg a saját sejtjeid beszövik a fémet. Bennem nincsenek csavarok, szerencsére.
A térdkalácsom változatlanul mozog, ha fel akarok állni, akkor kifelé dől és az fáj. Egy kicsit jobb a helyzet, ha felveszem a térdszorítót. Itthon nincs gondom, mert minden olyan magasan van (ágyam, székek, WC), hogy simán fel tudok állni.
Ha máshol vagyok, akkor szembesülök azzal, hogy minden milyen alacsonyan van :-)))) Akkor nagyon nehéz a felállás, de általában mindig segít valaki :-)))
Köszönöm. Örülök, hogy jól sikerült a műtéted, és bevált a protézis. A térdkalácsod az rendbe jött? Mert mintha arra panaszkodtál volna.
Csak azt nem értem, hogy a cikk szerint(te linkelted korábban [link] éppen azt mondják az egyik előnynek, hogy másnap már talpon van a beteg. Akkor most mi az igazság?
Nekem azt mondta a doki, hogy 60 éves kor alatt nem cementest tesznek be (ha jók a csontok). Az az előnye, hogy cserénél nem kell annyi csontot eltávolítani a régi protézissel, mint a cementesnél. És azért ez nem mindegy!!!
A hátránya annyi, amit írtam is, hogy 6 hétig 2 mankó, 3 hónapig 1 mankó. Ez azért kell, hogy így legyen, mivel a nem ragasztósnál a saját szöveted szövi körbe a protit és ahhoz idő kell, míg a cementes az hamar megköt.
Ez nekem már 5 éves és kutya bajom sincs vele.
Nekem minimum 15 évet mondott a doki.
És neked hogy vált be a nem cementes? Milyen előnye van? Tegnap egy ortopéd sebésszel beszéltem, aki azt mondta, hogy ő csak a cementest javasolja,az bizonyítottan 10-15 évig jól működik.
A cementesre másnap rá lehet állni, csak a NEM cementesre nem lehet 6 hétig! Addig kötelező a 2 mankó, utána meg 3 hónapig az 1 mankó! Nálam legalábbis így kellett.
Huncut, amikor járókerettel mész, akkor felemeled a műtött lábadat és úgy mész? Mert ha nem akkor Te is rálépsz a műtött lábadra. Természetesen a járókeret leveszi a nagy terhet a lábakról. De kérlek írd meg, hogy akkor Te mikor álltál rá a saját lábadra? Amikor már mankót kapsz (két nap múlva) akkor is rá kell állnod a műtöttre is.
Az azért furcsa számomra, hogy más kórházban nem lehet ráállni a cementes térdprotézisre, együtt feküdtem egy hölggyel, bár engem hamarabb kiengedtek, de az együtt töltött egy hét alatt nem állhatott rá, csakis járókerettel mászkálhatott. Hogy van ez!?
Kedves Nagyi! Én minden plusz információnak nagyon örülnék privátban is.Ezek szerint az Uzsokiban operáltak mindkétszer, és nem Hangody professzor. Ezek szerint félreértettem..
Nos, először is a kórházban tőlem sem az első, sem most a 2. műtétkor nem kérdezték, hogy akarok-e rehabra menni.Olyan természetes volt, hogy én otthon fogok rehabilitálódni. Nem is volt ezzel gondom, ugye van egy CD-m, amit egy ortopéd orvos készített térdprotézisesek számára, annak alapján tornáztam, és kb. 3 hét múlva jött a gyógytornász is, ill. az 5. héten már jártam a rendelőbe is tornázni. Akkor még nem dobtak ki. Inkább az bosszant, hogy a háziorvos nem volt segítőkész, úgy tett, mint aki nem tud semmiről semmit. De hagyjuk, túl vagyok rajta. Ami a műtéti eljárást illeti, a googliban a teljes műtét leírása megtalálható Sanat.swing, ezt kell beírni és ott ki fogja dobni a leírást, de nem lesz olyan véres műtéti képsorozat, mint a másik típusu műtétnél. Annak idején azt is megnéztem. Nem kellett volna. Nos, itt a legfontosabb, hogy ne legyen csontritkulása a betegnek, mert akkor csak a cementes proti jöhet szóba. Ezért örvendezett az dokim, hogy milyen jó a csontom, s tudta alkalmazni az új eljárást. Az teljességgel igaz, hogy másnap lábra állítanak és járókerettel lehet menni mosakodni, pisilni, stb. Ez nem is okozott nekem gondot,de a cementesnél is ugyanez volt a helyzet. Szerintem az Uzsokiban ez a gyakorlat. Tehát ennél az eljárásnál fúróval belefúrnak a sípcsontba, egy nagyobb, és két kisebb helyen, és a protézist ezekbe a lyukakba csavarral rögzítik. A műtéti idő kb. 15 perccel rövidebb, mert nem kell várakozni, hogy a cement megkössön, addig nem szálldosnak a baktériumok bele a nyílt sebbe, hiszen van a fúrás, faragás, csavarozás (jól leegyszerűsítettem) és mehet a beteg nyögni. Ami nekem furcsa, hogy az előző műtétnél nagyon fájt a térdhajlatban lévő inaim, ennél a műtétnél ilyesmi nem volt, de a sípcsontom sajnos még mindig fáj. Igaz, hogy azért csak gyógyulok, mert már elég naponta egyszer - reggel - bevenni egy flectort, az éjszaka nyugalma érdekében este egy felet. Autót nagyon könnyen vezetek, nem nehéz sem a be, sem a kiszállás, sem a vezetés. Ha napközben úgy érzem, hogy most kicsit j obban fáj, akkor bekenem flexagillel, s azt nagyon szereti. Éjszaka is előfordul, hogy arra ébredek, hogy fáj a térdem. Akkor szintén bekenem, s pár perc múlva alszom tovább. Ami a professzor urat illeti, van magánrendelője bent a városban, nagyon hosszú a várakozási idő, de be lehet jutni. A magánrendelőjénél fel van sorolva, hogy még kik rendelnek ugyanott. Akit érdekel privátban megírom az én műtődoktorom nevét, ő is rendel a professzorral együtt ott. De azt is elmondhatom, hogy az összes vele dolgozó ortopéd orvosnak nagyon jó híre van a betegek között.
Mikor mentek és hová sikerült hozzá időpontot kapni?
További ajánlott fórumok: