Mennyi ideig tart a térdprotézis műtét utáni felépülés? (tudásbázis)
szervusztok
most jöttem haza az ortopédiáról,semmi jót nem mond az orvos a rtg felvétel alapján.a jobb térdemben 100%-os a porckopás, a balban 75%-
Az én kérésemre kiirt 3 injekciüt,egyet már be is adott a bal térdembe.
még nem szeretném a protézist,de még várnátok az én helyemben vagy belevágnátok a mütétbe?Nagyon félek és semmi jót nem olvastam,hogy remekül sikerült valakinek,-
legyen szép délutánotok és föleg fájdalommentes.
Szép jó reggelt kivánok.
Kérdéssel fordulok hozzátok,mielött mütöttek,voltak-e olyan térdfájdalmak valakinél,hogy éjjel,mintha kést vágtak volna bele a térdbe?bozalmas fájdalom felkiáltok,jaj,egész éjjel a hatása alatt vagyok.Ez frontátvonulás vagy mi lehet az oka.Nappal is vannak gyengébb fájdalmaim,de az éjjeli sokkal rosszabb.Tudom,hogy porckopásos a térdem,de ezeket az éjszakai fájdalmakat nehezen birom.ápr.közepén van időpontom az ortopédiára.
Válaszaitokat köszönöm.
520803se!
Nekem is kb. a műtét után fél évvel (tavaly nyár) kezdődött ill. tudatosult bennem, hogy problémák vannak a műtött térdemmel. A műtött oldal alsó lábszára pl. sötétebb volt, mint az akkor még nem műtött, időnként melegebb is volt, és fájdogált. Rossz volt benne a keringés. Próbálkoztak szteroid, majd antibiotikum kezeléssel, jegeléssel, külön tornára jártam és semmi. Hétről-hétre rosszabb lett. Kb. decemberig dagadt is kissé. Úgy éreztem és érzem ma is, mintha satuba fognák (vagy durván befásliznák) és feszít, vág, szúr. De ennek ellenére rendesen hajlik és a terhelést is bírja, habár akkor azért jobban fájdogál.
Most megműtve a másikat is - sokat agyaltunk a dokival, hogy belevágjunk-e - napról napra jobban feszül - de most nem dagad és nem meleg - mintha egy vas kazettában lenne a térdem (de sem a comb, sem a sípcsont nem fáj), néha úgy érzem szétesik az egész. Esküszöm néha az az érzésem, hogy a most műtött 7. hetes térdem jobb állapotban van, mint a tavalyi. (Ez most még csak 95 fokos). Két hét múlva kontroll, és én is félek, mit mondanak a régebbi műtött térdre, egyáltalán foglalkoznak-e vele.
A LÉNYEG: nekem azt mondta a műtő doki, kb. 7 hónapos voltam akkor, hogy felejtsem el azt, hogy összeférhetetlenség lenne nálam! Viszont nem javulok, csak rosszabb. Van a vágás mentén a külső oldalon egy-két nagyon fájó pontom, alig lehet hozzáérni. Most az jutott eszembe a napokban, nekem vannak neuropátiás problémáim.
Cukros társaim, van valakinek neuropátiás betegsége, és az befolyásolta a műtött térde állapotát???? Nekem minimális cukrom van, két kis tablettával évek óta 5,6 a cukrom - diétát nem tartok (hanyagság miatt). Meg kell beszélnem ezt a dokival.
Kérek választ valakitől erre, köszönöm, hátha rájöttem valamire!!!
Kedves Klára!
Igen ez egy 3.orvos de mindenki mást mond.Mivel Bechterew beteg is vagyok azzal az orvossal most konzultáltam.Ö kiírt csontcintigráfia vizsgálatra hogy kiderüljön most mi is a probléma.Április 22-én kell mennem .Addig nem megyek műtétre egyik orvoshoz sem.
Szia!
Nekem hasonló érzéseim vannak. Nem igazán fájdalom, de néha kellemetlen. Időváltozások tekintetében én fordítva vagyok bekötve, a melegfrontra vagyok érzékenyebb. De hát azért remélem mégiscsak a tavasz jön.
Mi nagyjából egyidősek vagyunk, mint korban, mint műtéten. Májusban megyek az egyéves kontrollra. Bár február elején az állandó derékfájás miatt a reumatológus átküldött a műtőorvoshoz. Elmondtam ezeket az érzéseket is, a röntgen és az ultrahang is rendben talált mindent. Azt
mondta rá, hogy figyeljem meg, mikor erősebb a kellemetlen érzés és hogy mindkét lábam fáj e olyankor majd egy idő múlva számolják be neki. Rájöttem, hogy akkor érzem erősebben, amikor sokat ültem előtte. Ez engem jobban fáraszt, mint a séta vagy a torna, àltalában a mozgás jobb. Persze a derékfájás miatt sokszor tartom magam feszesen, az se jó a térdemnek. Most azért a gerinc az első, azt kezelik. A műtött lábam ezeket leszámítva oké. Miután minden emberi szervezet másként működik, nem tudni mikor jön elő valami gubanc, de én igyekszem ezen nem agyalni.
Jó egészséget kívánok!
Üdvözlettel: tuttuka Klári
Szia Klára! Sajnos az eddigi mütéteim során sajnos én is igy jártam. Olyan fájdalmak sóha életemben nem voltak mint akkor .
A csont fálydalomnál fálydalmasabbat én nem éltem még átt ,szörnyü volt.Mostis a csonton járok mert nem fort össze a csontom . Az alsó lábszáran csak van és lifeg .Azért nem merek messze sétálni csak a ház elé. Jó egészséget .
Bocsi, hogy én is válaszolok. Ha ültem vagy feküdtem soha nem voltak fájdalmaim!!!
Nem az dönti el a műtétet, hanem a röntgen vagy ultrahang.
Nekem a röntgen kimutatta, hogy a térdben már semmi folyadék nincs, a két csonton megyek, szörnyű fájdalmakkal.
A doki műtét után azt mondta: "...ott már magának nem volt semmi, de semmi..."
Olyan szörnyű fájdalmakkal mentem, hogy volt, amikor 10-15 percig álltam valahol és nem tudtam továbblépni. Vagy hazasegítettek vagy a falba kapaszkodta "hazamásztam". Az utolsó fél évet egyedül nem is tudtam végig csinálni...
Nem gondoljátok, hogy ezt a műtődoki mondja meg ill. dönti el?
Mi a megbízhatóbb? Azt is a kórház mondja meg, nem? Ezeket írtam már....
A cementet csontcementnek hívják, ami ugye meg kell, hogy kössön, ezért kell vigyázni rá. A járókeretes lépés nem igazi terhelés! A 2 mankós sem, figyeld meg, ahogyan megtanítanak lépni (ha akarod, leírom a szabályos könyvszerinti tanítási menetet), igaz téged még nem kellett igaz?
A mi kórházunk ezt hívja "...biztosra menni...", mert szerintük, ha a cement megköt, akkor az stabil (ezért csinálnak 3 vagy 4 nappal a műtét után röntgent.) Ha lenne szkennelési lehetőségem, elküldeném az én röntgen felvételemet, ami csoda szép!!!!!!!!
Szia Rivalda,
igen, a gyógyulás során sokszor veszítettem el a hitemet, hogy valaha meg fog gyógyulni, és fogok tudni járni rajta. Magamat mindenféle őrültnek neveztem, hülyének is, hogy képes voltam megnyomoríttatni magam. De mivel akkor már a műtéten túl voltam, hiába szidtam magam, bele kellett törődnöm, hogy így jártam. Aztán amikor tapasztaltam, hogy képes vagyok mankó nélkül menni, autót vezetni, képes vagyok 1 km-t is menni folyamatosan, akkor gondoltam, hogy lehetséges, hogy mégis meg lehet ebből gyógyulni. Emiatt szántam rá magam a másik térdem műtésére is, s most ismét csak előfordul, hogy szidom magam, hogy ennyi eszem van, hagytam volna úgy az egészet, ahogy van, ez biztos nem akar meggyógyulni. De ma felcsatoltam a nordic walking botomat és a kertben mentem 5 kört. Fog ez menni.
További ajánlott fórumok:
- Térdprotézis műtét után mennyi a felépülés, miben változik az élet?
- Császármetszés után mennyi ideig tart és hogyan zajlik a felépülés?
- 2 hónapja volt a térdprotézis műtétem. Nagyon megbántam,...
- Orrműtét utáni felépülés
- Volt valakinek már keresztszalag szakadása? Esetleg műtétje? Mik a tapasztalatok? Hány napig tartott a felépülés?
- Petefészek ciszta tapasztalatok és műtét utáni felépülés