Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Mennyi az a munkaóra, amit még lazán ledolgoztok egy hónapban? fórum

Mennyi az a munkaóra, amit még lazán ledolgoztok egy hónapban? (beszélgetős fórum)


22. globus (válaszként erre: 20. - Amaunet)
okt. 1. 10:59
Amikor neha zúgolódtam valamilyen vélt vagy valós sérelmemért, férjem mindig azt mondta, elmehetek a parképítőkhöz palántázni az utcán 😀 örüljek, hogy árnyékban, védett helyen lehetek. Ő egy üvegkalitkában dolgozott, nyáron kicsapódott fehérre ruháján az izzadtság, télen meg dupla nadrág, 4 pulóver 🙃
21. timycat (válaszként erre: 18. - Channa*)
okt. 1. 10:25

Inkább az lehetett az előnyük hogy kötetlen. De az állattartás mindig opás, ott nincs hétvége és ünnepnap vagy betegség, az állatot el kell látni. A tehén a legg.cibb, gyönyörű, érző lény, de ha reggel legkésőbb 7-re nincs megetetve, megfejve akkor felordítja a környéket.

A többi haszonjószág toleránsabb. A családban jelenleg lovak, birkák vannak, némi szárnyassal. Húgom a gazda, hajnalban fel kell kelni, de miután mindenkit ellátott kb délig nyugi van, ilyenkor lehet pihenni dél körül újraitatás (főleg nyáron többször is) aztán húgomnál nyáron délután 5 körül indul az őrület este 9-ig/10-ig,télen korábban, de nagy hideg, nagy meleg megint borít mindent. Ez az időbeosztás az ha minden rendben van, de ha ellés van, vagy valamelyik állat beteg akkor az vérh.gyozás. Tegnap vaksötét este 10kor még az állatorvossal botorkáltak a karámban, bódítás után pedig 3 óráig még szemmel kell tartani a jószágot, szóval valamikor hajnalban jutott be az istállóból a házba, de ma reggel ugyanúgy kelni kellett mintha mi sem történt volna. Van meló bőven még nála, kis állatszámú telepen is, vagy ha építkezés, felújítás, karbantartás van az is borítja a napi rutint és valami mindig akad.

Szóval ha így nézzük naponta sokkal kötetlenebb az időbeosztás mint egy irodistának, de szabadnap nincs, kiszámíthatatlan mikor mi esik be és koszos, büdös nehéz fizikai munka.


A növénytermesztés is időszakosan hektikus, vannak hónapok amikor a "fű se nől" és van amikor lehet napi 16-18 órákat melózni, főleg a szélsőséges időjárás miatt, addig és akkor kell megcsinálni amikor az idő engedi, ha megszakadsz akkor is, mert ha nem vagy meg a melóval amíg és amikor az időjárás, növény állapota lehetővé teszi akkor pénzügyileg nagyot lehet bukni.


Szóval a meló keménységét szerintem nem a napi időbeosztásban kell mérni. Én a saját munkámat hobbiként élem meg, az ló.asz az állattartáshoz képest.

20. Amaunet (válaszként erre: 18. - Channa*)
okt. 1. 09:58
A földeken való munka más időbeosztást igényel. Itt az időjárás osztja a munkarendet. Van, mikor a gépek éjszaka is kint forgolódnak a földeken. A kézi munkát pedig nem lehet délidőben végezni.
19. globus (válaszként erre: 18. - Channa*)
okt. 1. 09:48

A 70-es években biztosan nem szakadtak meg. Gondolom kesőbb, konkrétan a felszámolások előtti években begyűrűzhetett nemi ellenőrzés. Apám is dolgozott akkortájt, minden nap tudtak piálni munkaidőben, eleve ittasan jött haza.

Sírtak, amikor elvették a földeket és beterelték téeszbe (ahogy ők mondták, téeszcsé), de akkor is, amikor megszűnt. Munkahelyet adott, biztonságot, évente gabona járadékot, amiből otthon gazdálkodtak.

Mondjuk jellemzően férfi munkakörök voltak, nők részére kevésbé. Anyu városra járt, gyárba.

18. Channa* (válaszként erre: 13. - Globus)
okt. 1. 09:13

Én meg azt hittem, hogy a tsz-ben kemény meló van. Mindig azt hallgattam, hogy nekünk pestieknek milyen könnyű, mert beülünk az irodába és elücsörgünk egész nap a sokkal magasabb fizetésért.


Amikor voltak tsz-ek, a szüleim itt Pesten sokat dolgoztak állami cégeknél.

Az apám asztalos volt, reggel 7-re járt dolgozni és reggel 7-től 4-ig egész nap dolgozott, ahogy az anyám is, mint szakács. Este 6-ra értek haza, hulla fáradtan. Apám hétvégente fusizott, azaz magán embereknél parkettázott, bútorokat készített, hétfőn pedig kezdte újra az állami munkahelyén.


Nem tudtak napközben haza ugrani megetetni minket, vagy intézni a dolgainkat. Már oviba egyedül mentünk a bátyámmal, suliba meg már úgy, hogy a húgunkat is keltettük, öltöztettük és mielőtt bementünk suliba, őt is bedobtuk az oviba.


A vidéki rokonaik meg azt mondogatták, hogy itt Pesten milyen kényelmes, bezzeg ők hajnali 3-kor kelnek, hogy megetessék az otthoni állataikat, majd mennek melózni a tsz-be. És elhittük nekik, hogy nekünk sokkal jobb, annak ellenére elhittük, hogy amikor ott voltunk nyáron, valóban, haza ugrottak reggelit és ebédet készíteni nekünk és már kora délután otthon voltak...

okt. 1. 00:25

Fiatal koromban , úgy 25-30 között volt, hogy 15 ügyeletet végig csináltam egy hónapban. A 10 volt az általános. Alvás ilyenkor: 0-4 óra kb. Nem pihenő nap volt utána, hanem reggel fürdés, tiszta cucc és munka délután négyig / ha nem tovább/. Érdekvédelem? Na, az nem volt. Nem Spárta! Mo. Azért ötven fölött már nem vagánykodtam, havi 6-7 ügyelet is elég volt /hasonló feltételek, mint korábban/. Ezt lehetett bírni 33 évig, aztán a heti normál negyven óra pár évig /már-már unalom/. Mo-i munkabérrel azért nem kerestem sokat, a kiszipolyozás hatása viszont betegségek formájában szépen halmozódott. Amíg az a munka jó, amit csinál az ember addig az doppingol is, ha szeretjük, akkor meg főleg.

Jelenleg heti 20 óra, néha az is sok.

16. timycat (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 30. 22:28
Passz, sosem fáradok el.
15. Amaunet (válaszként erre: 13. - Globus)
szept. 30. 21:33

Igen, manapság. Azok akik aktív munkavállalók. Vagyis van munkahelyük és munkaórákkal számolnak.


Ami múlt az elmúlt. Más idők járnak.

szept. 30. 21:28

Heti 40, amennyit dolgozom, de sokallom, van, hogy semmi értelmeset nem tudok itthon csinálni utána már.

Hogy mit csinálok?

Teleírok fehér lapokat.

13. globus (válaszként erre: 12. - Amaunet)
szept. 30. 21:25

Manapság szigorúbban számolják a munkaórákat, sőt perceket.

Emlékszem, keresztapám a téeszben dolgozott. Biciklivel járt, nem volt messze a falu határától. Megetette az állatokat, aztán hazatekert, következő etetésre vissza. Akkoriban nem tűnt fel, csak utólag belegondolva, abszolút nem töltötte ki munka a munkaidejét.

Persze ez még abban az "ideális" rendszerben volt, amikor mindenkinek volt munkája. Akarom mondani, munkahelye.

12. Amaunet (válaszként erre: 9. - Gabbbicica)
szept. 30. 21:05

Igen, attól függ. De itt, most a munkahelyekről, munkaórákról beszélünk.

Persze, mindenkinek meg van mellette a háztartás és néhol a kert és állattartás is.


90 évesen gondolom nem jegyzik őt munkavállalóként.

Az idős emberek attól érzik magukat jól, ha tevékenykedhetnek.

Ismerősömet 80 évesen nem lehet eltíltani a kerttől és azt tervezi, ha jobban lesz, jövőre újra kerékpárra ül.

11. Flóra76 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 30. 20:31
Próbálok minél kevesebbet.A sok melótól hamar megöregszünk....
10. globus (válaszként erre: 9. - Gabbbicica)
szept. 30. 20:29
Így van. Anyu 70 év után egyedül bírta a háztartást, kertet, telket, állatokat. Sőt, azelőtt ugyanezeket műszakos munka mellett, busszal járt dolgozni szomszéd megyébe. Mindig volt sütemény, extra kényeztetés, kiszolgálás a családnak. 3 felnőtt gyereke együtt sem bír annyit, ebek harmincadjára jutott néhány terület. Nem mondom, hogy követendő példa.
9. gabbbicica (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 30. 20:22

Attol fugg; mit kellene csinalni.


Aposom majdnem 90 evesen napi 4 orat vagy 6ot siman kint volt a kertben egesz tavasztol. Még most is epp takaritja, gazolja.

En meg utálom; h ilyen puhány vagyok, de nem bírnék ennyit.


Vszinu egy lidlben is sajnos meghalnék 8 óra alatt is.

szept. 30. 20:02

Sosem számoltam az órákat, hogy mikor telik le a munkaidőm. Szerencsére olyan a munkám amit szeretek.

Nagyon sokáig heti 48 órában foglalkoztattak. Néhol volt túlóta időkeret, néhol nem.

Ma is heti 48 órára szól a szerződésem, de távmunkában nehéz lenne összeadni a tényleges munkaóráimat. Ha olyan napom van (és a kollégáim sem igénylik a jelenlétemet), akkor csak töltöm az időt a neten. Ha elkap az gépszíj vagy határidő van, akkor még hajnali háromkor is verem a billentyűket.

szept. 30. 19:55
204 átlag havonta, kereskedelemben dolgozom.
6. 11e5ee694c (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 30. 18:33
Ápolásin vagyok Kislányommal,rokkant vagyok mellette 20 órát dolgozok,de még bírom.Hála istennek 7-11-ig dolgozok,utána megy az itthoni munka,ami fárasztóbb mint a munkahely!
szept. 30. 18:11
Nekem a heti 40 óra is sok, pedig egy gép előtt ücsörgök egész nap;)
szept. 30. 17:24
Egyre kevesebb. Fáradok, lustulok.
szept. 30. 15:39
Ez annak is a függvénye, ki mit dolgozik. Amit most csinálok, azt gondolom, napi 12 órában meg tudnám oldani, minden hétköznap, úgy hogy a hétvégéim szabadok. Viszont, ha gyárba kellene dolgoznom, három műszakban, szerintem a harmadik éjszakásomba már úgy mennék be, mint egy zombi.
szept. 30. 15:13
Nálam : 190 óra még oké, 200 fölött már fáradok. Szociális munkás vagyok és 30 éves
szept. 30. 15:13

És mennyi az,ami már komolyan feszegeti az fáradság küszöbötöket?


Mit dolgoztok?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook