Kutyások ide! (beszélgetés)
Kérdezek...
Tegyük fel, hogy megteheted anyagilag.
Van egy Joeyd, hobbi, utcamix, rövid szörü kutya. Meg van mellette egy bobtailed, nagy bundával, 97 centi hosszú családfával, pedigrés, mint a fene, kiállítanád meg tenyésztenél meg minden. Kérdés: (Nem a ször a lényeg!) elintézed Joeyt maradék bolognai spagettivel, mert szépen kakil (jó a produktum), miközben a bobtail prémiumtápot és négyféle étrendkiegészítöt kap? Fontosabb Neked a bobtail egézsége, mint a keverék kutyudé?
Szerintem tudom a választ. :D
Csak azért írom ezt, mert félreértesz. :) Biztos vannak olyanok, akik látnak különbséget a pedigrés tenyészkutyák meg a kis utcamixek között, de nekem száradjon le a kezem, ha nem adom meg mindegyiknek egyformán a legjobbat. Érted, mire gondolok? Ez már nem a tápváltásról szól, hanem arról, hogy HA TEHETEM, silányabban etetem-e e mixet mint a kiállításra szánt pedigrés kutyát. Szerintem nem.
Ja,es hozzateszem en rengeteg kutyas oldalt olvastam korabban,az ott leirt praktikakat ki is probaltam,de mint az en peldam is mutatja sokra nem mentem veluk.Meg ugye minden kutya mas habitusu,ami az egyik kutyanal bevalik az a masiknal nem biztos.Ezert is jo itt beszelgetni,mert sokan vagyunk sok fele ebzettel megaldva.
Az en Zoram pl kajaval nagyon jol motivalhato,Kat a tieid pl fizbivel labdaval...
Ezért írtam, hogy a táplálási ELVEIMEN nem változtatna a tény, hogy tenyésztek vagy hobbulok. Nem a táp márkája a lényeg, hanem az elv.
Van két hobbi, félhosszú szörü, mozgékony ebem. Ha beszereznék egy kevésbé mozgékony, hatalmas bundájú, pedigrés szukát tenyésztési és kiállítási célból (mondjuk egy leonbergit), akkor nyilván figyelnék arra, hogy megfelelöpen táplálkozzon. De ez nem jelenti azt, hogy a másik két kutyám nem kapná meg ugyan azt. Mármint odafigyelésben, stimmel? Szóval nem intézném el azzal, hogy jó a kaksi, jó súlyban van, szépen mozog, ezért jó neki a szupermarket sajátmárkása is, de a tenyészeb prémiumot kap. Azért mert a kaja nem a szépség, hanem az egészség miatt fontos.
Ha leégne a ház, ahol élek, és anyagilag olyan helyzetbe kerülnék, hogy nem tudok prémiumtáppal etetni (most sem a legcsúcsabb kategóriát kapják), az más kérdés.
A tápváltásnál írtam: csak indokolt esetben javasolt. Zárójelben volt ilyen indokolt eset, de a felsorolás nem volt teljes, szóval a vemhesség is olyan körülmény, ami indokolhatja. Meg a kor, meg egyéb dolgok. Eü indokoltság. :)
Persze,hogy jol jon.Es en is orulok neki ha kijavitasz,mert veletlenul sem szeretnek rossz tanacsot adni,de igy legalabb feljon sok tema,amit ki lehet vesezni.En is sokat tanultam amiota idejarok,csak azt sajnalom,hogy nem jottem korabban,amikor Zora meg 3 honapos volt.
Mi is nagyon szepen haladunk.Igazabol az utobbi 2 honapban nincs is ra panasz.Nem tokeletes meg most sem,nem is varom el tole,ennyi ido utan,de a fontos dolgok mar jol mennek,es ez is azt tukrozi,hogy nagyon jo tanacsokat szoktal adni.
Azt nem bírnám ki, ha nem lennének a lakásba bejáratosak a kutyák. Az itteni (sor)házak hosszúkás de keskeny alapterületüek, és magasak, vagyis nálunk is összesen 3 szint van, de mondom, nem nagy az alapterület. A földszinten (ami a konyha és a nappali gyakorlatilag) tanyázik a család kutyástul egész nap, csak aludni meg fürdeni (meg vasalni...) járok fel az emeletre. Szóval valóban sokat vagyunk egy légtérben. Enélkül nem vállalnék kutyát. :) Nekem erre lehet, hogy nagyobb szükségem van, mint nekik. :)
Pontosan azért, mert Bátor volt az elsö kutyám, tudom nagyon jól, mennyit kell küzdeni dolgokért (hányszor, de hányszor megfenyegettem, hogy elajándékozom - ilyenkor Apjuk csak röhögött, igaza volt, sosem lennék rá képes). Ezért mondom, hogy nem készen kaptam a kutyákat én sem. :)
És egyikük sem volt kiválasztott kutya, mindketten utolsóak voltak az alomban. Azt a bizonyos vizsgáztató némbert is azóta utálom nagyon, amióta a töle félö kiskutyámra ránézve megkérdezte, hogy miért hoztam el az alomból, ha ilyen beszari. Ismertek annyira, hogy ez nem az a kérdés, amit a világ legokosabb, legszebb, legaranyosabb, legtündéribb kislány kutyájára utalva nekem büntetlenül feltehetnek... :)
A saját kutyáimat soha nem azért hozom fel példának, mert dicsekedni akarok velük (bár arról nem szoktam mesélni, amikor valami olyasmit csinálnak, amire nem vagyok büszke...), hanem azért, hogy látni lehessen, hogy meg lehet oldani sokmindent, még kvázi kezdöként is. Azt meg, hogy kutyatartás, -nevelés szempontjából igenis elönyt jelent egy ilyen országban élni és kutyázni, igyekszem más javára is fordítani. :) Amit itt tanulok, azt továbbadom. :) Hátha jól jön valakinek. :)
Szerintem adodhatnak az eletben olyan varatlan helyzetek,amikor nehany praktikat be lehet vetni,vagy eppen be kell,mert nem minden kutya olyan jol nevelt,engedelmes ,mint a tieid.Ez adodhat a gazdi hibajabol is,vagy mert makacsabb a kutya vagy a ketto kevereke.Egy par honapos kutya,pedig nem 100%-osan behivhato(kiveve a te kutyaid)
Na visszaterve az eredeti hozzaszolasomhoz.Azt tanacsoltam devilinbed-nek,hogy tanitsa,jatszon sokat a kutyajaval,farassza le.Akkor kezdje a tanitast a behivassal!O mar lekesett arrol a korrol,amit te irtal,hogy 8 hetesen...,ha 6 honapos korban kezd el tanitani egy kutyat,akkor mar nehezebb helyzetben van.
Vitába szállok :D
Táp szempontjából nagyon nem mindegy szerintem, hogy hobby vagy tenyész kutya. Mármint, ha nőstény a lelkem. És pl. ebben az esetben elkerülhetetlen, hogy tápot válts, mert nem mindegy, hogy fiatal szuka, vemhes vagy szoptatós nőstényről van-e szó.
Így értettem a hobby és tenyész fogalmát.
Csak ámulok az odaadásodon és a kitartásodon. :D
Meg irigykedem is, mert miközben kézzel-lábbal mennék haza kutyázni, még itt kell lennem egy órát (és még munka sincs, így év végén). Séta előtt még kerttakarítás - ezt Apus szokta, de ő havat fog lapátolni - aztán bevásárlás, főznöm is kellene, meg mosnom, meg megvarrni az új függönyöket, amikhez megvan az anyag. A karácsonyi ajándékoknak fele sincs meg, de legalább már kitaláltam. De ahhoz menni kell Miskolcra.
Örülök, ha egy szűk óra jut a kuttyokra.
És akkor ne felejtsük el, hogy nem egy légtérben élünk, ami a takarítástól eltekintve nem jó, sőt inkább rossz. No meg nem 7-8 hetesen hozzánk került, kiválasztott, előszocializált kutyusaink vannak, hanem egy utcai csavargó meg egy elvadított, félrenevelt, befogadott jószág.
Hidd el, nem könnyű. Vasárnap Joey az istennek sem jött vissza hozzám mindaddig, míg sorra le nem jelentkezett a határ menti kertekben lakó kutyáknál...Füttyöghettem, szólongathattam...
Most látom (mert már hányoltam...): Sirálylány töröltette magát.... :(
Sajnálom.... MI lehet velük?
Valld be, szereted, ha ilyen izé vagyok, mert akkor legalább folyik az élet a fórumon. Azon meg már régen túl vagyunk mi ketten (remélem), hogy megsértödjünk a véleménykülönbségeken. :)
Azért írtam a hosszú szört, mert én tényleg azt hiszem, hogy adott (anyagi és egyéb) határaimon belül nem táplálnék máshogy egy tenyészkutyát, vagy egy rövidebb/hosszabb szörüt, vagy egy kevésbé mozgékonyat. Mármint nem táplálnám öket más elvek alapján. Vagyis a kaja szemponjából mindegy, hogy hobbi vagy tenyészkutya, nem adnám fel az elveimet csak azért, mert nem megy kiállításra. Az más kérdés, hogy az annyira nem az én világom, hogy csak na.... :D
:D
Mindent szabad Zorkusz, de ha az autóra ugrana a kutya, akkor odahívom magamhoz.
Ehhez nem kell megfogni a nyakbörét.
És mielött bárki azzal jön, hogy az én kutyáim engedelmesek meg így meg úgy.... és el lehet öket hívni, ha éppen autókon akarnának ugrálni. Hát igen, de én sem így, készen kaptam öket. És Bátor elsö napján szinte nulla kutyás tapasztalatom volt. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy két ilyen mozgás- és munkaigényü kutyához nem kell sok szabadidövel rendelkezni, de ezzel még nincs vége a történetnek. Az a lényeg, hogy az idö, amit a kutyáddal töltesz, az a kutyádról és rólad szóljon. Luna nem volt még 8 hetes, amikor hozzánk került, 4-5 nappal késöbb 100%-osan behívható volt, és a mai napig az (igaz, nem volt igazi pubertáskora, ott Bátor is visszaesett egy kicsit). És ez nem azért van, mert border, vagy nem azért, mert annyira értek hozzájuk, hanem azért, mert szeret odajönni hozzám. Az életben nem kellett elhúznom sehonnan.
Ja, és gyerek közelébe (olyan közel, hogy rá tudjon ugrani) nem engedem addig, amíg nem vagyok benne biztos, hogy kontrollálni tudok egy ugrást. :)
De kis kötekedős vagy ma! ;)
Van egy goldenes ismerősöm, aki nem volt elégedett a kutyája szőrével, annak minőségével (versenyre) pedig amúgy egy gyönyörű és egészséges kutyáról volt szó. Az állatorvos-kutyakozmetikus (nálunk ez 2 in 1) javasolta, hogy vannak olyan prémium tápok, amik kifejezetten a hosszú, selymes szőrű kutyák számára készülnek. Tápot váltottak és nagyon meg vannak vele elégedve. Nekem is feltűnt, hogy milyen erős mégis selymes lett Goldie bundája. (Előrebocsátom, nem most, tél előtt történt, mert tudom, hogy ilyenkor eleve nagyobb, teltebb bundát növesztenek az ebek. )
Az emberi ásványvízfogyasztás és a kutyatáp azért nem hasonlítható össze, mert a tápok jó része (még a középkategóriások is) úgy vannak összerakva, hogy a kutya szükségleteit fedezze (az más kérdés, hogy van benne színezék vagy a szénhidrát része éppen szar alapanyagból van). Ezzel szemben az ásványvíz az jön a földböl (jó esetben) anélkül, hogy megkérdezné, hogy mi az emberi szükséglet. :D A kettö két külön kategória.
Hangsúlyozom újra: nem Téged kritizáltalak, vagy az etetési szokásaidat, csak az idetévedö új kutyás kedvéért említettem meg, hogy a váltogatás nem jó. :D
A megfelelö minöségü produktum (valóban szép megfogalmazás volt) és a testsúly tényleg a kutya egészségéröl árulkodhat. De nem gondolom, hogy más kaját adnék a kutyáimnak, ha röividebb lenne a szörük.
Udv mindenkinek!
Kat,koszonom,hogy ezt leirtad.Javitanek egy kicsit.Lehet en fogalmaztam rosszl,en nem irtam megrazast!Ugy ertettem amit irtam,hogy ha kerti kutya es esetleg meg nyakorv sincs rajta es olyat tesz,amit egy raszolassal"nem szabad,fujj" nem hagy abba a kutya akkor a nyakborenel megfogva elhuzni a kutyat,semmikepp sem durvan rancigalva!es azert is irtam hogy ezt is csak akkor ha nagyon muszaj,csak mar nem tudtam,hogy korul irni.Pl ha raugrik valamire pl gyerek,kertben parkolo auto,vagy magaban tenne kart azzal amit csinal,akkor fimnoman megfogni es arrebb tessekkelni.(Ha meg ennyit sem szabad,akkor javits ki nyugodtan!)Legkozelebb jobban figyelek ra,hogy erthetobben fogalmazzak!:)
A kutya megfelelmliteseben en sem hiszek,az sosem vezet jora.
A Noénak is van fája az Angyalok erdejében, küldj SMS-t, szavazz ránk!!! Így hozzásegítheted a Noét az 5.000.000 forint megszerzéséhez!
Ugye tudjátok, hogy mekkora segítség lenne az nekünk....!!??
A Freshfabrik és az Arcangeli zenekarok jóvoltából az Angyalok erdejének egyik fája a Noé Állatotthont képviseli. A fákra sms-ben lehet szavazni !
A Noé száma: 06 70 71 77 500 ( ide kell elküldeni az SMS-t)
Az elküldendő kód pedig: 345 ( ezt küldd el)
(normál díjas SMS).
Figyelem: 1 telefonszámról naponta 1 sms küldhető!!
Adományozásra pedig a helyszínen „angyaltallérral” lesz lehetőség egy hónapon keresztül.( január 6-ig)
Hajrá Angyalok !!!
Elfogadom, hogy így van, de szerintem leginkább a prémium kategóriás tápoknál. Úgy gondolom, olyan ez egy kicsit, mint az azonos márkájú ásványvíz huzamosabb fogyasztása. Hiába egészséges, ha hosszú távon egyes alkotóelemek felgyülemlenek, másokból meg hiány alakulhat ki, a víz összetételétől függően. Ezért szokták javasolni, hogy váltogassa az ember, ne mindig ugyanazt a fajtát igya.
Szerintem, ha már nem lehet amolyan "tutibiztosanezalegjobbakutyámnak" tápot adni, akkor figyelembe véve, hogy az olcsóbb kajában vannak adalékok, konzerváló szerek, színezők, stb. lehet, hogy kevésbé ártunk egy tápváltással az emésztőrendszerének, mint ha tartós fogyasztás mellett mindezek felgyűlnek, raktározódnak. Ugyanez lehet a helyzet olyan összetevőkkel, amik az egyik tápban benne vannak, a másikban nincsenek. Ha felváltva kap a kutya ilyet is meg olyat is, kisebb az esély, hogy valamiben hiányt szenved. Szerintem amíg az anyagcseréje rendben van, a produktum minősége megfelelő(hú! ez aztán a megfogalmazás! :D ), a testsúlyával nincs probléma, addig egy átlagos, hobby célra tartott kutya táplálása kielégítőnek tekinthető. A hosszú szőrű, extra mozgékony, tenyésztésben résztvevő ebeknél természetesen egyéb szempontok is vannak.
Nekem anno Luke a világ összes kajáját felfalta volna. Muszáj volt - ha nem is hetente - időnként egy-egy napot kihagyni. leginkább akkor maradt el a vacsi, ha sok tanulás volt jutalomfalattal. :)
Bambusz ebben biztosan Luke reinkarnációja. Rakhatok én követ a tányérjába, fal...és egy perc alatt eltűnik benne az étel. De megemészti még a vasszöget is - szerintem. Ő utána szinte élmény a kupacokat szedegetni. :))) Joey a zsíros kajákat nem bírja, azt már tudom. Olyankor jön egy kis bifidus essensis és megint rendben van az ő gyomra is. :D
Ha tehetném, csakis minőségi táppal etetném az összes állatomat...DE!
Amíg egy elfogadható középkategóriás tápból 20 kiló 5-8 ezerbe kerül normál áron, akcióban kifogható akár egy ezressel olcsóbban is. De az akciók lényege, hogy nem mindig ugyanazt a terméket hirdetik. Sosem akkor vesszük a tápot, mikor már elfogyott, de így sem szokott sikerülni ugyanazt a márkát venni - ugyanannyiért. Van 2-3 bevált táp, amit váltogatunk - ha úgy adódik. (Nem mondom, hogy nem fordult elő, hogy egyfolytában ugyanazt kapták) Most viszont eleve két kutyakajás zsák van otthon, hiszen Bambuszkám még kölyök. Ráadásul, ugye van táp aktív , nagytestű, hosszú szőrű, stb. kutyának. Nálunk nyáron az aktívabb életmódhoz más táp dukál, mint a tél elején, amikor is pl. a rövid szőrű, agártestű Joey-t nem győzzük felhízlalni.
Ő ráadásul még válogatós is. Egyszerűen ráun a tápra, ha csak szárazon kapja. A napi adagjának alig felét eszi meg sokszor. Viszont imádja a tejet és semmi baja tőle. (ugyanez igaz az egyik macskánkra is, míg a másik bele sem nyal!) Mióta kap a tápra vagy egy bögre vizes tejet, vagy levest, mind elfogy. Mivel kinti kutya, szerintem, ez csak jó, mivel reggelre sokszor befagy az ivóvizük. Ha az esti táppal megkapnak egy adag folyadékot is, nyugodtabb vagyok.
Persze, hogy nem, bocs! :D
Nem csodálom egyébként, hogy devilinbed össze van zavarodva. Egy 6 hónapos kutyánál olyan tanácsot kapni, hogy koplaltassa.... No comment.
nem is! :)))
gondolom, ez nem nekem szólt! :D
Ja, még a másik fórumos kajamentes nap.... Nem árt a kutyának, van, aki tartja, van, aki nem. (Én nem... néha a kutyák tartanak maguktól.)
De eszedbe se jusson 6 hónapos korban elkezdeni!
ne is beszéljünk kajáról, mert máris éhes leszek... :D
én is orvosi tanácsra hagyom ki a tejet, viszont időnként egy kis kefirt, főleg, ha valami gyomros-beles baja van, szoktunk adni.
még a fürdés, úszás jutott eszembe, Panna a jeget képes feltörni azért, hogy pancsolhasson, nyáron rendszeresen járunk vele uszikálni, de télen sem esünk pánikba, ha a mocsárnál vizet talál. Ha letöröljük, hogy ne fagyhasson rá, attól nem kell félni, hogy bőrig ázik, mert nekik nem olyan a bundájuk.
További ajánlott fórumok:
- Boxer kutyások, akik szívesen cserélnének véleményt, történeteket. stbbbb:):)
- Tapasztalt kutyások, most segítsetek!
- Hölgyeim! Működik ez a kutyákkal könnyű ismerkedni lányokkal dolog? Gyakran mennek leányzók kutyásokhoz ismerkedni?
- " Harci " kutyások ide!! :)
- Kertészkedők, cicások, kutyások, szívesen utaztok el otthonról több napra?
- Tapasztalt kutyások segítsetek!