Különcködő keresztnevek (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Különcködő keresztnevek (Napi érdekes)
Ákos-mákos, Réka-répa. Én beszalltam a hulyesegbe,
és tovább meséltem.
" Amikor a Makost szovateettem, azt mondták nem értik mi abajom, ez nem csufolodas, inkább kedves megszólítás."
Úgy érzem, ha megkérted őket, akkor evidensnek kellett volna lenni számukra, hogy a legnagyobb szeretetük ellenére is, a gyermeklelkét ez bántja.
Jézusom!
Ez annyira primitív dolog számomra.
A fiam kb középiskolás koráig nem volt hajlandó megenni
Az én fiam, kb 15-16 éves koráig nem fogadott el semmilyen
mákos kaját, mert mákosnak csúfolták az iskolában. Sőt még a tanárok is így nevezték néha, annak ellenére hogy az iskola jogi munkáit ingyen végeztem éveken keresztül. Amikor a Makost szovateettem, azt mondták nem értik mi abajom, ez nem csufolodas, inkább kedves megszólítás.
A nővérem Eszter, mert utalta az Esztit.
Ez megmaradt igy. Csak a pasija hívja Esztinek. Nekünk meg fura lenne Esztinek hívni.
Neee..
Rossz helyen lakok.
Én libibobazas közben mondtam el, hogy a második nevem használnám.
Pontosan emlékszem, hol volt az a pont, amikor anyám azt mondta: teheted, de ha 18 eves leszel.
Amugy "hülyének néztek" régen a kettős vezeteknezel is.
Most már divat.
Később otthon visszahivtak, hogy 'mi az eredeti nevem".
Soha nem változtattam.
A strandon hallottam, egy kisgyereket Vazul néven szólított
a nagymama és a nagypapa. Ők hozták le a strandra a kisgyereket.
Vazulkáról rögtön Ady Endre verse jutott eszembe:
Góg és Magóg fia vagyok én...
Fülembe forró ólmot öntsetek,
Legyek az új, az énekes Vazul,
Ne halljam az élet új dalait,
Tiporjatok reám durván, gazul.
Ez bosszantó, ismerős a szitu.
Nordin nevű, nem magyar kisfiút, Nórinak szólította az óvónő. Ő is állandóan mondta , ne mondja neki, mert nem lány.
Tetszik az André név.
Egyszerűen nem értem az embereket, felnőtteket, mit rágódnak azon, mások kinek, milyen nevet adnak, miben érinti? Könyvelje el magában neki nem tetszik, nem adja a gyerekének azt a nevet kész, csók!
Talált, csak nem répa, hanem béka volt a lányom. Most, hogy Párizsban él, inkább a francia nevét használja.
A fiam francia neve André, az egyik óvónő szerint ilyen név nem létezik 🫣, ezért Endrének hívta. Az sem zavarta, hogy a gyerek sírva mondta, hogy őt nem így hívják. Az eszébe se jutott, hogy a másik nevét, az Eriket használja. 🤯
Az Ármin fura volt a 90'-es években.
A félig iráni unokatesom ciganyoztak, csesztetek gyorben. mivel arab vonasai vannak.
Csak én régen mindenkinek kitapostam a belét a toltesen, aki vele szakakodott.
Igen. Éppen ezért írtam, hogy nekem egyáltalán nem gond, ha valaki külföldi hangzású nevet ad a gyerekének.
Ezek a nevek, amiket említesz: Jesus, Musztafa, Mohamed - attól, hogy a világon a legismertebbek, legismertebbek közt szerepel, nálunk szokatlan. És itt arról van szó. hogy nálunk, Magyarországon adnak furcsábbnál furcsább neveket a gyerekeknek a szülők.
Hányunknak van eredeti ősmagyar neve? Mindenki másé egyszer jött valahonnan. Ha meg most akar valaki magyar növény vagy gyümölcs nevet szeretne adni, vagy ősmagyart, az is felvág és különcködik.
Minden estre azért szerintem jó, hogy nem minden hulyeseget engedélyeznek. Külföldi honlapokon azt is hulyesegnek tartják, ami a mi szabályozási rendszerünk.
Mondjuk én találkoztam európai kollégáknak olyannal, hogy röhögtek, és nem hitték el, hogy Jesus a neve, ami máshol átlag.
A Musztafa, Mohamed, a világon az egyik legismertebb, legelterjedt név, a Miloszlavert sem kell a Holdra menni. Csak atirtak magyarra.
Tényleg,, nekem is megvan valahol.
Na ezek sem piskóták:))
Viszont végig játszottam egy ismert ,általános magyar vezetéknévvel,,és tulajdonképp stimmelt hangzásra.
A tetszés az más:)
Én még "a" Ladó Jánost (Magyar utónévkönyv) böngészgettem a névválasztáshoz...
(Azóta az már "el lett avítva" - van újabb.)
Most belelapoztam, kinyílott a 170. oldalon: Ibrány, Icig, Ignác, Igor, Ilárion, Ildefonz, Ilián, Illés, Ilmár, Imbert, Immánuel, Imre...
(Folytassam?)
Mi lesz,,vagy egyáltalán mi lehet?
Megszokjuk,talán meg is mosolyogjuk ahogy eddig is,bár mindig is létezett a jelenség,csak nem ennyire elvadultan.
Szerintem nem az az általános hogy a gyerekeknek természetes.
Óvodában még igen.
Aztán jön az iskola és bumm.Persze szerencsés ha valaki nem jár így,,de na.
Nincs azzal semmi gond, ha egy gyereknek nem magyar, hanem külföldi nevet választanak a szülei. Sőt!
Azért maradjunk annyiban, hogy az itteni írásban megjelent nevek többnyire már túlzóak, és valóban, mintha egy Zeusz névtől lenne különleges, egyedi a gyerek. Nem.
Tökéletesen igazad van abban, hogy a gyerekeknek természetes, hogy valakit úgy hívnak, ahogy.
Azért én nem röstellem, hogy beálltam a sorba, akik furcsának, és túlzónak találják ezeket az újonnan anyakönyvezhető neveket. Hozzáteszem, soha senkit nem bántottam meg a számomra szokatlan neve miatt.
Igen. A Csillagfény szép. Viszont akárhogy ízlelgetem, nem tudok most hirtelen olyan magyar vezetéknevet, amihez illene.
Persze lehetne akár Kis Csillagfény. Esetleg Esti vagy Karácsonyi Csillagfény, de ezeket meg erőltetettnek tartom. Lehet, hogy másnak nem erőltetett, és adna a gyerekének ilyen nevet. Szíve joga, ha tetszik neki. Hisz tényleg elragadó a csillagfény, és mondom: névnek is szép, csak én nem adnám a gyerekemnek.
A nyelvészek is haladnak a korral, évről évre frissítik az anyakönyvezhető nevek állományát.
Szerencsére nem fogadnak el mindent, amire a szülők igényt tartanának, de azért eléggé liberálisak, ez abból is látszik, hogy űjabban milyen nevek váltak választhatókká.
A Kolbász vagy a Padlizsán most még kiesett a rostán, de ki tudja, mi lesz öt év múlva?!
Nem hallottam még, de szép.
Egyszer olvastam, hogy külföldieknek a magyar cipőfűző szó hangzásban a legszebb.
Nekem nem, de én tudom mihez társítani.
Mind a két gyerekem magyarul jól kiejthető nevet kapott, de külföldi nevek.
Azon ritka anyukák közé tartozom, akiknek a gyerekei maximálisan elégedettek a nevükkel.
Hogyan hat rájuk?
Tőlünk is függ.
Azt nem értem felnőtt emberek miért jönnek újból és újból ezzel? Ezt a kérdést nem neked címeztem. Csak nem értem.
Az óvodában nem a gyerek talál gúnynevet, mert neki természetes, hogy a társa akármi,a felnőttől hallja, hogy csak hülye példa: Réka-répa.
A játszótéren hányszor hallom szülőktől, nagyiktól: milyen neve van már? És a szülő kanyarít egy csúfnevet hozzá.
A másik fórumról jutott eszembe, ahogy a bőrszín sem probléma még óvodában, amíg a szülő nem ülteti el bennük, hogy az rossz,
az ő színénél rosszabb.
További ajánlott fórumok:
- Szólác - keresztnevekből
- Szólánc - Keresztnevekből egy kicsit nehezítve (a-ra nem végződhet)
- Neked hogy tetszik ez a keresztnév?
- Írjatok olyan hírességeket, akiknek a személyneve és keresztneve kezdőbetűje megegyezik
- Híres magyarok teljes névvel, de a keresztnevük ABC-ben
- Kereszteljük el! Adott névhez párosíts egy általad hozzáillő keresztnevet és utána írj egy létező magyar vezetéknevet!